26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Sbohem, armádo!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jura Jurax 14.12.2007 11:15

Re: Re: FAREWELL TO ARMS - !

Neblábolí, pravdu dí ...

Pametnik starejch dob 14.12.2007 12:25

Re: FAREWELL TO ARMS - !

No, z té Paříže si svou pomatenou ideologii přinesl i jistý Pol Pot.

Jakub S. 14.12.2007 14:27

Jó?!

Tam a tehdy on začal pomýšlet na obrat své země k zářivým zítřkům, teda s vyvražděním všech intelygentů, lidí s brýlemi, s vyšší než základní školou atd.? No nazdar. Ovšem - trockismus, maoismus, fr. či ital. salonní nezvýhradný a slepý komunismus, dnešní Jižní Amerika - no co se divím -

A předevčírem jsem slyšel (osobně) velkého severoamerického indiánského básníka, jak jedním dechem chválí mexický povstalecký stát Chiapas a  C h á v e z e , toho nevzdělaného mocí opojeného primitiva... jen proto, že šlo o jeho etnikum, vše ostatní šlo bokem. Upustil jsem gentlemansky od námitek...

Jura Jurax 14.12.2007 9:53

Autor má pravdu.

A nejsem tomu rád.  Soudím (nečetl jsem dosud diskuzi) že mu za to bude nevybíravě spíláno od všelikých pacifistů a jim podobných jedinců,

Pacifismus je poměrně složitý způsob pokusu o kolektivní sebevraždu. Havel tohle bohužel nechápal; a k naší škodě něco tak přízemního, jako jsou pracovní místa a zisky z obchodu s obrannou technikou (tak se politicky korektně nazývá obchod se zbraněmi), mu bylo dílem z jeho intelektuálské duše odporné, dílem hluboko pod rozpoznávací úrovní jeho globálního vnímání. A svět mu tleskal - a v přestávkách mezi potleskem si radostně mnul ruce, jak jim ten pošetilec vyklízí trhy. A my teď musíme kupovat kolové OT a BVP v cizině ... :-/

Jakub S. 14.12.2007 10:34

Teprv teď jsem přečetl váš příspěvek

a jsem rád, že jsem s tak chytrým a vzdělaným člověkem na jedné lodi. Zdravím - JS, historik

Jura Jurax 14.12.2007 11:23

Re: Teprv teď jsem přečetl váš příspěvek

Ďýk - chvála z pera odborníka potěší :-D

Real 14.12.2007 10:52

Re: Autor má pravdu.

Pro zahraniční mise.Budeme bojovat za zájmy USA do posledního českého vojáka.

Jura Jurax 14.12.2007 11:22

Re: Re: Autor má pravdu.

No, ono zatím bojovalo USA v obou velkých válkách za naše zájmy ... a v té třetí, studené, taky.

A nenapadá Vás, že můžeme mít s USA zájmy totožné? Třeba stabilní naftonosný Blízký východ? Nebo ruského medvěda s náhubkem a futrály na drápech? Mimochodem - obávám se, že ani celá česká armáda v čele s celou tankovou rotou (víc tanků nemáme) a tuctem Gripenů by USA nijak výrazně nevytrhla - no možná by ušetřili prapor, dva, možná i tři :-D... bohužel zas až tak nepřeháním ... ;-(

Jakub S. 14.12.2007 11:28

Před listopadem jsi prostestoval? Nebo jsi byl rovnou v rodné straně?

No, ono zatím bojovalo USA v obou velkých válkách za naše zájmy ... a v té třetí, studené, taky. - Taktak... Co ty na to, MČČ?

VLK 14.12.2007 12:02

Re: Před listopadem jsi prostestoval? Nebo jsi byl rovnou v rodné straně?

Já na to, že už za nás bojuje i v té čtvrté.

pedro 14.12.2007 19:04

Re: Re: Autor má pravdu.

Nic spravnejsiho by cesky vojak nemohl udelat, jestli by o nej stali.

kotaz 14.12.2007 12:20

Re: Autor má pravdu.

slouzil jsem u letectva v r.63, ta armada byla bojeschopná, byla podle ruskýho vzoru a bordel tam nebyl. K letadlům se nedostal -k opravám- člověk bez průmyslovky, většinou to byli inženýři. Teď po sametu byl problém v tom, že Havel a ostatní chartisti to byl underground, většinou štáckryplové, jinou vojnu než černý barony neznali. Museli by připustit že za komouše nebylo všecko špatný a že nakonec to co bylo špatný bylo národu vnuceno silou. Prostě zničiliˇa přepsali paměť národa, vždyť češi bývali vynikající vojáci a také  vlastenci. Teď jsou ti mladí kluci bez vojny jako havěť puštěná za řetězu, hrabou jen pro sebe, vlast je jim buřt. Zdá se že Bůh chce aby zase posloužili někomu za kanonenfutr.

VLK 14.12.2007 12:26

Re: Re: Autor má pravdu.

No a teď si to srovnejte se zrušením baasistické armády v Iráku Američany. Podle mne to byla hlavní chyba, co udělali. Když už tam tedy vlezli.

Jakub S. 14.12.2007 14:30

Sakra, to je zajímavý názor. To mě nenapadlo - a je to elementární!

Honza2 14.12.2007 15:06

Re: Re: Autor má pravdu.

Moje skušenost z vojnou je podobná.Akorát jsem ji prožil o 5 let dřív.Úplněs tebou souhlasím.R^

VLK 14.12.2007 12:23

Re: Autor má pravdu.

Stejně bychom to kupovali v cizině. Na Slovensku.

Budiš 14.12.2007 9:52

Rakušani je to 1:1

A máte to za Temelín.I když nevím, proč někdo objednal stovky tansporterů v době, kdy stát nemá finance na nejzákladnější fungování státu.Nemáme vůbec na nic. Na zdravotní péčí, na školství, silnice,vědu, metro, policii ,ani na platy státních zaměstnanců-bohužel.Je to smutné, že finance nejsou i když jsme rozprodali, co se ne za komunismu, ale za staletí  vybudovalo. Dnes bychom tu obrovskou armádu ani neuživili.Myslím ,že hlavním důvodem vypovězení smlovy není její neplnění, ale, že nemáme na zaplacení transporterů. Jinak proč ne, když smlouvu neplní. Ať si zvykají, že taky dbáme na pořádek a ,že si z nás každý nemůže dělat srandu.Firma asi zkrachuje, ale krachují i větší f. Tak už to je, že tisíce lidí v Evropě podnikat začína a končí.Omezování armády bude pokračovat, to je u nás nezadržitelný a  v současné době asi rozumný proces.Bože,(jsem at.) jen takové množství transporterů zase hned někde neobjednávejte- na co.

Jura Jurax 14.12.2007 10:01

Re: Rakušani je to 1:1

Omezování armády bude pokračovat, to je u nás nezadržitelný a  v současné době asi rozumný proces. Nikoliv - to je sice možná díky osvědčené blbosti našich politiků, jimž nejde o vlast, národ, stát, ale výhradně o jejich koryta a tudíž nadbíhajícím i těm nejpitomějším nápadům sprostného lidu, nezadržitelný proces. Ale rozhodně je krátkozraký, nerozumný, ba přímo sebevražedně blbý.

Patřičně silná armáda se buduje proto, abychom patřičně silnou armádu pokud možno nikdy nepotřebovali. Protože slaboučkou armádu určitě potřebovat budeme - kdekdo si troufne - ale bude nám na dvě věci - na nic a to druhé. Případné kritiky tohoto názoru prosím, aby neuvažovali jako naše blbé politické jepice v horizontu do příštích voleb, ale v horizontu nejméně desítek let, zhruba půlstoletí.

Pametnik starejch dob 14.12.2007 10:10

Osvobozovat mladé muže od vojeského výcviku je ZLOČIN

o tom svědčí např. mnohé z křížů, stojící v Tunisu (1942-1943).

(c) Generál (a pozdější president USA) D.D. Eïsenhower

A to sice USA neměly roku 1939 skoro žádnou pozemní armádu, nicméně měly poměrně kvalitně vyškolený kádr velitelů z West Pointu a válečné námořnictvo. Pokud se během války učí i velitelé, stojí to řádově více životů (jako příklad může sloužit Rudá armáda na počátku WW2).

Budiš 14.12.2007 11:12

Re: Re: Rakušani je to 1:1

Nejsem armáda ani politik a pokud si mohu vybrat z Vašeho článku pak patřím  k prostému lidu.Těch je v této zemi nejvíce.Myslím si však ,že nežijeme v roce 35, ale ani v roce 60, 70 nebo 80, ale v době budování nové Evropy a mému názororu nejblíže je budování armády jednotné bezpečnosti Evropy,které se mi nemusíme bránit ale přispět. Zatím je to utopie, ale já se chci dožít jedné Evropské armády.Jsme tak malý stát, a s  malým počtem ob.Stát ,terý pěšky zvládnete za několik hodin a vy chcete v době raket budovat vlastní armádu v době členství v NATO atd.?

Jura Jurax 14.12.2007 11:31

Re: Re: Re: Rakušani je to 1:1

I v jedné evropské armádě budou muset být vojáci z ČR ... nebo jinak - evropská armáda bude složena z národních armád nebo národních kontingentů patřičné a definované velikosti (aby se někteří neulejvali :-D) - to by bylo odvislé od míry integrace; a takové integrace, aby byla jenom jedna Evropa a jedna armáda se asi nedožijete, i kdybyste měl dnes čerstvou občanku ... a nejsem si jist, zda bych já až takovou míru integrace Evropy vítal (po dlouholetých tristních zkušenostech jsem na všelijaké internacionály alergický - zvlášť když bychom v ní hráli vzhledem ke své velikosti ne druhé, ale dvacáté housle).

Budiš 14.12.2007 12:29

Re: Re: Re: Re: Rakušani je to 1:1

V každém případě děkuji za odpověď.Myslím však ,že budoucnost je v jednotné armádě.To by bylo na osobní rozhovor a ne na příspěvek. Děkuji, opravdu děkuji za názor

Fafa 14.12.2007 17:43

Budisi,

ta jednotna evropska armada sice zni dobre, ale prakticky to ztroskota na neochote Britu a Francouzu vzdat se narodniho veleni svych jadernych arsenalu.

Kvetla 14.12.2007 13:45

Re: Re: Rakušani je to 1:1

R^

Harry 14.12.2007 10:09

Re: Rakušani je to 1:1

My nemame na nic? No nezda se mi ze bychom umirali hlady a zimou. Nebo ze by statni zamestnanci nedostali pul roku plat a duchodci duchody. Spis se penize stavaji limitujici faktor pri nadbytku zbozi a sluzeb - a to je v poradku. Dotaz radiu Jerevan: Budou v komunismu penize nebo ne? Odpoved: Budou jen penize. Rozprodali jsme nas stat a kupec si ho odvezl do zahranici? Privatizace mela nepochybne problematicke kauzy, ale nepozoruji ze by u nas byla polem ladem, tovarny opustene a lidi zebrali - jako pravidlo.

Real 14.12.2007 10:59

Re: Re: Rakušani je to 1:1

Hary,kdy už se rozhlédnete ? Jedte do  Kladna ,Ostravy, Brna. Cestou se podívejte na pole ladem za jejichž neobdělávání stat ještě platí. Podívejte se na zemědělskou politiku .Podívejte se na to zoufalství na vesnicích ! Pak se podívejte na Poldi Kladno,OKD,na Brněnskou Zbrojovku.Lžete jen sobě nebo chcete lhát i nám ?

BOMBON 14.12.2007 11:26

Re: Re: Re: Rakušani je to 1:1

ja jezdim, koukam, a nestacim se divit...

spousta linych darmozroutu, kteri si nejsou schopni ani uklidit vlastni dvorek, prinasejici do prace na 8 hodin jenom vlastni ruce,  pripadne sosajici socialni davky a kombinujici je s praci na cerno, vykrmeni tupi zemedelci, neumejici nic jineho nez sosat dotace a permanentne brecet jaci jsou chudaci...

a ze bych plakal, protoze ubyva hutniku a horniku, to snad po me nikdo nemuze chtit...

Jura Jurax 14.12.2007 11:35

Re: Re: Re: Rakušani je to 1:1

No a pak zajeďte do nákupních center praskajících ve švech a zvažte, zda tohle si mohou dovolit obyvatelé státu tak zdevastovaného, jak se Vám zdá být ten náš?

Gonzales 14.12.2007 11:43

Re: Re: Re: Re: Rakušani je to 1:1

R^ No také koukám jak "ožebračovaný lid" a chudí důchodci, zaplňují fronty s vozejkama v útrobách supermarketů

Budiš 14.12.2007 13:13

Re: Re: Re: Re: Rakušani je to 1:1

ˇV mnohém souhlasím a teď mi řekněte, kde těch asi 23miliard na transportery vezmeme ? Zrůšíme nebo odložíme výstavbu dálnic,nepostavíme další stanice metra ,nebo nepřidáme policajtům, zdravotním sestrám nebo řekneme policajtům, aby omezili jízdu autama,nebudeme investovat do vysokých škol, do vědy, výzkumu, nebo zvýšíme poplatky občanům abychom, když jsme stát zadlužili na to od lidí vybrali ?