19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Sbohem, armádo!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
kotaz 14.12.2007 12:37

Re: Evropane, Evropane

objektivně řečeno takovou praxi kdy před útokem např. bylo v zákopech povinností vyložit před zákopy mrtvé i raněné a pak vše prohlédlo polní četnictvo, kdo zůstal byl zastřelen...používali všichni, rusové, rakušani, němci, britové, francouzy...za první světové. Jinak by války vůbec nefungovaly. Kdo by se jen tak nechal rozsekat kvůli nějaký pitomý kótě 520, že? Lišilo se to v drobnostech.

Jura Jurax 14.12.2007 11:56

Re: Co je to za gumu

Originelní Evropane, při vší uctě k Vám teď ramenatě kecáte; každý si nechá rozkázat - jde jen o formu a intenzitu přesvědčování potřebnou k tomu, aby poslechl dobrovolně, rád, případně i s nadšením (tohle je velice volně citováno z Kmotra, nebo spíš jím inspirováno).

Jura Jurax 14.12.2007 13:04

Re: Re: Co je to za gumu

Zaručeně neposlechne akorát mrtvý ...

Jakub S. 14.12.2007 14:38

Rozkazovat si nenechá - ?!

Ale božíčku, no postavit ke zdi - a jakej budeš, trumbelíne naivňoučká, že to dál nejde...

BOMBON 14.12.2007 0:21

zaplatpambu, ze

nejsme takovi militanti jako amici ci rusaci...

nevim, jak je to s ruskou armadou a jeji bojovou silou a pripravenosti, ale myslim, ze to je porad o smradlavejch valenkach a budovani dustojnickych chat... zrovna nekdy pred dvema mesici ukrajinska (pravda, nikoliv ruska) armada slavnostne zrusila onuce a nahradila je ponozkama...

ale jinak slusny blabol ;-D

franta 14.12.2007 3:18

Re: zaplatpambu, ze

A právě proto musíme mít radar nejlépe čuchací

Pametnik starejch dob 14.12.2007 9:15

Re: zaplatpambu, ze

A o disciplíně, prosazované brutálními metodami a nacionalismu, který v Rusku pořád zabírá. Konec konců, je to armáda, která došla do Berlína, přes naprostou neschopnost, projevenou na začátku.

No, můj otec třeba zastával názor, že správně složená onuce je lepší než ponožka, protože se neshrnuje.

Harry 14.12.2007 10:14

Re: Re: zaplatpambu, ze

Souhlas, a take se nemusi stupovat, snadno se pere a nahradi kusem latky. Ja bych je nerusil. Take umim onucku do botky slozit.

Jakub S. 14.12.2007 10:46

Naprostá pravda, Harry a Pamětníku.

Ale - je to fakt pravda, o té Ukrajině?!

BOMBON 14.12.2007 11:14

Re: Naprostá pravda, Harry a Pamětníku.

ano... slo by to dokonce urcite dohledat na nejakym zpravodajskem serveru...

BOMBON 14.12.2007 11:15

Re: Re: zaplatpambu, ze

njn, takze jde vlastne o krok zpet....:-P

kotaz 14.12.2007 12:52

Armáda

je armáda, kdo nebyl na vojně nic neví, buzerace a brutalita roste uměrně ke krutosti prostředí, nakonec ve válkách jsou ti míroví lampasáci rychle vystřídáni bývalými civili v uniformách, říká se že válka je tak vážná věc, že ji není možno nechat v rukách lampasáků. No nakonec chvála bohu válka nehrozí, ale nějaká forma vojenské přípravy a toho PŠM - tedy lásce k vlasti tu skutečně chybí, v životě nejde přeci jen o peníze, mohou přijít i jiné katastrofy viz takový Bhopál.

Jenda 14.12.2007 17:35

Re: Armáda

Ano, pouze kdo byl v armade vi co to je predstirat praci na cas, spechat aby se mohlo cekat a cekat aby se mohlo spechat, jak to dopadne kdyz debilovi sverite funkci, jak se rychle ozrat a tak podobne.

Ovsem s tim, ze valka je natolik vazna vec, ze ji nelze nechat lampasakum bych souhlasil. Vetsina tech lampasaku byla nejen lina ale taky totalne blba. Jestli me neco mrzi, tak ze jsem si neopsal sluzebni charakteristiky zplozene velitelem druhe baterky. Jedina veta nebyla spravne. A to nemluvim o takovych prkotinach jaky i/y.

kotaz 14.12.2007 20:20

zajímavé

je že se před válkou v sssr najednou vystřílelo tolik lidí z velitelského sboru, nakonec ti co sem přišli -důstojníci rudé armády- to byli celkem mladý kluci (tak 25 let ne víc). Často venkovský učitelé. Byl tam v tom rusku etc. takový ferman, před válkou, že kdo je učitel na venkově, tak zůstane s těmi dětmi a do války nemusí. Pak to neplatilo a stejně všichni narukovali, ale jsou to takový válečný finty - takové civilní školení pro válku. Hodnětěch kluků z měst - co měli maturitu si myslelo, že se ulejou. POčítám, žedisciplína těch odvedenců, když rudá armáda ustupovala, byla mizerná. Ale stačí sem tam nějaká ta poprava těch odbojnejch a úroveň morálky se podstatně zlepší. Pak už se vlastně ani popravovat nemusí - podmínky jsou nastavené tak, že cesta k zachování vlastního života vedejen přes vítězství vlastní armády. To za prvé a za druhé vojáci se to prostě naučí.

R 14.12.2007 21:36

Re: zajímavé

To Stalin likvidoval konkurenci, která by ho mohla ohrozit. Sověti na to tvrdě doplatili první dobu války, protože až na výjimky nižší a střední velitelé se za cenu obrovských ztrát teprve učili velet.  Ale možná, že to taky později umožnilo sovětům vyhrát rozhodující bitvy o Moskvu u Charkova a snad i u Stalingradu. Rusové si zvykli na obrovské ztráty na začátku války, takže se v rozhodujících bitvách ochotně vrhali i do sebevražedných útoků a proto vyhrávali.