25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Sbohem, armádo!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Harry 14.12.2007 12:36

Re: Re: Re: Rakušani je to 1:1

Rozhledl jsem se dozadu a: Poldovku potopil cesky velkopodnikatel Stehlik a dostal ji dik nasim obavam aby ji nekoupili prohnani Svedove a nezavreli jako nezadouci konkurenci. Proste jsme si rodinne stribro prosustrovali - vlastni blbosti - sami. Navic ocelarny drzel stat pro pripad valky naddimenzovane, tanku jsme meli nekolikrat vic nez Francie. Zajimave, ale kdyz jste shaneli traverzu na stavbu - nebyla, museli jsme ukrast starou kolejnici (ne z trati, ze zabradli). Dnesni stav je vysledek vedeni jednotlivych podniku, Skodovku jsme zaprodali Nemcum - a jede, Poldovku Stehlikovi a -. Ty statni kompenzace za ponechani pudy ladem me jako zahradkare take stvou. Co ale navrhujete? Potravin je nadbytek, alespon jsem si nevsiml ze by police zely prazdnotou, a co pak s temi prebytky? Zadarmo poslat do Afriky? OK, ale kdo to zaplati? Odhadem asi tretina zemedelske pudy v CR je pry nadbytecna. Co navrhujete? Na vesnici mam pribuzenstvo ale zoufalstvi tam nevidim. Stari jsou v duchodu a mladi, pokud jsou schopni - delaji moderni zemedelstvi a uzivi je to. Mam kamose farmare a ten ma jediny problem: aby mu mlikarna odebirala 600 litru mlika denne a ona bere jen 400. Je to tak ze jeden zemedelec dneska uzivi radove stovku obcanu, vic proste neni treba. Nebo si budeme zase delat valecne zasoby obili na 5 let? Driv teklo mliko z televize a novin, ale v 9 dopoledne na polici v samsce uz nebylo. Bojovalo se o zrno od rana do noci, ale rohlik, chleba? Mozna odpoledne privezou. Dneska je trouba kdo zaseje, pak sklidi a pak se jde ptat jestli to nekdo koupi. Filuta si zjisti poptavku, udela smlouvu a pak zaseje jen to a tolik co je treba.

Budiš 14.12.2007 11:23

Re: Re: Rakušani je to 1:1

To jsem nechtěl vyjádřit. Vím, že za komunismu nebylo vše Ok .Komunisté příkladně tvrdili vše pro vesnci a víme. že za 40 let na vesnicích nebyla voda, kanalizace ani plyn a statky se rozpadly.Nejsem kom. ale vím, že náš stát měl ze soc. států nejlepší odrazový můstek pro přechod k demokracii a svou hloupostí vývoj brzdíme.Nevidět dnes chyby  a plácání se do hrudi je krok zpět.Myslím,že méně politické demagogie a více poctivosti by nám neuškodilo.Jistě se i mnohé k lepšímu a to výrazně zlepšilo.

Pametnik starejch dob 14.12.2007 12:35

No, Česko bylo sice i po těch 40 letech komunismu

ekonomicky nejvyspělejší, ALE oproti Maďarsku, Polsku a také Slovinsku jsme neměli žádné, ani malé podnikatele. Proto ten bordel při privatizaci, podnikat nikdo neumněl. Dokonce i veksláci měli svou činnost posvěcenu od StB.

Říkal jeden kolega, že viděl "zásah" esenbáků proti vekslákům před Tuzexem a to vydalo za všechny komentáře.

honzak 14.12.2007 11:29

Re: Re: Rakušani je to 1:1

asi neumíš pozorovat. navíc na spoustě "opuštěných" polí stojí úžasné šmoulí vesničky nebo velkosklady superhyper. Přečti si Válku s mloky, pasáž o rozorání kriketového (snad si to pamatuju dobře!) hřiště princem Waleským je velmi poučná.

Jakub S. 14.12.2007 11:37

Válka s Mloky

by měla být školní četbou všude v civilizovaném světě. Já z té knížky (vedle Krakatitu, totéž) mám závratě pokaždé, kdy do ní sáhnu - už padesát let. Totéž mí rodiče - je to první vydání, Borový. Svátost.

honzak 14.12.2007 12:30

Re: Válka s Mloky

Taky máte pocit, že dnešní Mloci mají na hlavách utěrku a píšou zprava doleva?

Jura Jurax 14.12.2007 13:01

Re: Re: Válka s Mloky

Jojo - a kosktovanou ...

Jakub S. 14.12.2007 14:33

Jó sákryš -

nad tím se nádo zamyslet! Ne, že by to pomohlo. Už je asi pět minut po dvanácté. Pane Povondro - ! Jak chápu vaše zoufalství na té lodičce...

Budiš 14.12.2007 12:53

Re: Re: Rakušani je to 1:1

Pane H. i já se mám lépe než za komunismu, netěžuji si na to jak se mám já, o tom nemluvím, to by bylo krátkozraké a ubohé.Jsem náročnější a hrdější občan.Demokratický s. je stalétím osvědčený, ale přece nemůžete nevidět chyby ,kterých se dopouštíme a jásat ať žije kníže pán. To nevidíte politikaření stran v parlamentu, neřešení věcí, odvádění pozornosti od ekonomických postojů, utápění se v žabomyších válkách ve prospěch karieristů ve stranách na úkor státu a občanů ? S tím nemůžete, souhlasit ,to nemůžete nevidět.Nejde souhlasit s líbivou politikou stran ,rozdávání bezpracných peněz a výrobu ničemných lidí. To nevidíte ,že slepě kopírujeme od sousedů chyby, které jím dělají nepřekonatelné problémy a my je bezhlavě zavádíme ? Dovolte ,abych byl sprostý- to nevidíte jak dáváme novému pol.s.DEMOKRACII  na p...l ?

Schumacher 14.12.2007 9:48

Protože od americké společnosti jsme toho nepřevzali víc.

Protože nejsme americkou společností. Myslíme jinak, žijeme jinak. Představa takového převzetí je stejně stupidní jako představa, že obyvatelé Chánova vybudují obdobu Silicon Walley.

Jura Jurax 14.12.2007 10:04

Re: Protože od americké společnosti jsme toho nepřevzali víc.

To máte recht. Ale kromě fastfoodů jako v USA by nám trošku patriotismu jako v USA neškodilo.

Jakub S. 14.12.2007 10:37

To je krásné přirovnání - okouzlující - uznání!

Kenavp 14.12.2007 9:10

Sbohem armádo!

Zlatá slova, do písmene souhlasím. Dík autorovi.

Evropan (original) 14.12.2007 8:02

honzok, nadporuciku

Tak si to tak neberte, jako za Radetzkeho, kdyz jste slouzil Vy uz to nebude. :-)))

Pametnik starejch dob 14.12.2007 9:09

Re: honzok, nadporuciku

Bude to horší: Mohou být povoláni muži od 17 do 60 let, jako za WW2, to v časech Radetzkeho opravdu nebylo. A ač se tady pacifisté usilovně snaží tvrdit opak, život civilisty, neřku-li nepřátelského civilisty má ve válce MENŠÍ cenu, než život toho nejposlednějšího vojáka.

Jako nejravděpodobnějšího protivníka vidím machometány, kteří už mají v Evropě svou pátou kolonu, o to horší to bude.

honzak 14.12.2007 10:06

Re: Re: honzok, nadporuciku

moc by mě zajímalo, co by s těmi "muži" pod 40 let armáda při mobilizaci dělala! Ale po rár popravách za dezerci by se to zlepšilo.

Kvůli již zmíněným havlovinám máme generaci mladých mužů, která je si silně vědoma svých práv a naprosto ignoruje své povinnosti. S takovu nás porazí i armáda socialistického Jemenu se starou sovětskou technikou.

Jura Jurax 14.12.2007 10:08

Re: Re: Re: honzok, nadporuciku

No jo, nevaž se, odvaž se a buď cool - bohužel máte pravdu.

R 14.12.2007 21:17

Re: Re: Re: honzok, nadporuciku

Za války by se to muselo s takovými odvedenci udělat tak, jak to občas dělali rusové s nevycvičenými nováčky za války.  Pár zastřelit za dezerci už při cestě tam, zbytek nahnat  do "mlýnku na maso" do útoku pod nepřátelské kulomety  a ti, co přežili, z těch se teprve stali vojáci. A bez výcviku. Otázka je, kolik jich bude, jestli polovina nebo desetina původního stavu nebo ještě míň.

vitkovavera 14.12.2007 7:26

sbohem, armádo

Prestiž armády se odvíjí od lidí, kteří v ní pracují. Už i NATO kritizovalo velký počet vysokých důstojníků /důchodců/, kteří s ničím novým nepřicházejí.A nábor nových lidí ukazuje na to, že jdou do armády hlavně ze sociálních důvodů. A to je zatraceně málo. Kdyby nebyly všechny možné výhody a bylo to zaměstnání jako každé jiné, byť dobře placené, možná by byla situace trošku jiná a do armády by přicházeli lidé, kteří mají o tuto práci opravdový zájem. A to nemluvím o korupčních aferách okolo armády.

kdokoli 14.12.2007 7:19

armáda

Vojenská síla státu je stejně důležitou součástí jeho mezinárodního postavení jako ekonomická síla, vnitřní stabilita a diplomatická aktivita. Současný koncept profesionální AČR je standardní, ale chybí mu systém výcviku záloh. >-

kanuk 14.12.2007 6:33

Čs lidově-demokratická armáda

Sloužil jsem 3 roky, v letech 1948 - 1951. Můj závěr: zvýšená koncentrace blbců, ale mezi nimi jsem potkal i výborné a schopné lidi (které mezi ty blbce nepočítám).

gogo 14.12.2007 6:31

ono je to asi jedno....

až armádě dojde zbytek ruských zbraní, zhasne se a poslední zamkne....není třeba se bránit, není třeba se učit...číňan se bude snažit za nás...

pedro 14.12.2007 5:59

armadni uroven v CSSR

V roce 1962 behem Kubanske krise jsem byl ve Vimperku v "udernem" pluku na Sloupu, stavy byly mene nez polovicni, vetsina pesaku byla ze Zitneho ostrova. Rozkazy  u nasi roty prekladal desatnik Majoros a myslim, ze nevedeli, kterym smerem Nemecko je.  Strileli celkem dobre, v civilu byli vskoro vsichni pytlaci.

Jura Jurax 14.12.2007 10:07

Re: armadni uroven v CSSR

Tak to byli ideální kanonefutr pro typ ozbrojeného konfliktu v tehdejší Evropě očekávaný. Kterým směrem to Německo je by jim už někdo ukázal :-D

K. Babák 14.12.2007 10:56

Re: armadni uroven v CSSR

No, já v téže době byl ve společnosti docela inteligentních a kvalifikovaných záklaďáků, většinou s minimálně středoškolským vzděláním. Ale zase jsme věděli, že jsme velmi vysoko na seznamu míst, kde se dá předpokládat zvýšená teplota, tlak a pronikavá radiace. Člověk si těžko vybere.

Jakub S. 14.12.2007 11:34

Joj, to je pěkně řečeno... totéž já, v šedesátých.

Ale esli to nejmladší pochopí, co tím vlastně myslíš, kamaráde - ?

Výrok dobráckého majora (pův. zahradníkla) z Kraví hory (voj. katedra UJEP): Hoši, aby bylo jasno hned ze začátku: jakmile něco začne, obě strany to preventivně vybombardujou od Baltu po Jadran, a to přesně přes Moravu... s úsměvem... mě přešel humor, definitivně, a většinu ostatních kluků (FF) taky... v roce 1962, prosím.

Jura Jurax 14.12.2007 11:49

Re: Joj, to je pěkně řečeno... totéž já, v šedesátých.

No, nám o cca 10 let později naznačovali zhruba totéž - zvlášť když se fyzikové a chemikové mezi námi zajímali o faktickou účinnost tzv. atombordelu ...

R 14.12.2007 21:24

Re: Re: Joj, to je pěkně řečeno... totéž já, v šedesátých.

Nám něco takového o vybombardování naznačovali taky. Životnost chlapa navlečeného do atombordelu v případě zamoření některými hnusnými BOL ( bojovými otravnými látkami, ještě si to po více než 20 letech pamatuji), třeba VX je několik desítek minut, to svinstvo má tehdejšími kaučukovými hmotami projít, jen se zpomalí. Životnost osádek  chemických průzkumných transportérů, co po tom vybombardování měly vyrazit do terénu, měly být řádově hodiny.

honzak 14.12.2007 4:58

tak zde

se sejde největší koncentrace pacifistických ekotrotlů. To bude počteníčko, tuny myšlenek a sqělých formulací! Logicky vystavěná argumentace se spoustou relevantních odkazů. Vzhůru do boje, titáni ducha!

zdraví nadporučík v záloze

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 14.12.2007 5:43

Re: tak zde

Nejsem pacifisticky ekotrotl, ale v te nasi vychvalovane armade jsem se nejaky cas vyskytoval. Samozrejme pred rokem 89. Protoze uz pred nastupem jsem byl presvedcen o jeji naproste zhovadilosti a nepotrebnosti (v tehdy stavajici podobe), vyklickoval jsem to pres praci v hutich na "nahradni sluzbu" 5 mesicu. Ale opravdu stacilo a svuj nazor na armadu jsem si jen utvrdil. Velitelsky sbor byla banda hlupaku, alkoholiku a "rokradacu socialistickeho majetku" (ted se rika jen zlodej). Svoje mineni jsem zmenil pri pozdejsim cviceni pouze o letcich. Ostatne oni sami o sobe prohlasovali, ze "my jsme piloti, my nemame s armadou, s temi zelenymi mozky, nic spolecneho".

zdravi vojin v zaloze, pozdeji 2x 3 tydny procvicovany ;-D