10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

POLITIKA: Sbohem, armádo!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J.G. Pašek 15.12.2007 0:07

Re: Re: Re: Re: ČR a NATO . . . . . . .

Když chromý a slepý chce běžet tak rychle matathon jako silný a zdravý, tak ten chromý v porovnáné musí vynaložit mnohem více energie než ten zdravý . . . .  komoušům to bylo fuk jak to vyždímat z chromé ekonie a lidí

Já ale respektuji Váš názor vidět důvody a historii kolapsu Waršavské Smlouvy jinak . . .

brblal 14.12.2007 22:22

Re: Re: ČR a NATO . . . . . . .

To v USA víc jak 5O%

J.G. Pašek 14.12.2007 23:59

Re: Re: Re: ČR a NATO . . . . . . .

?

Pametnik starejch dob 14.12.2007 17:49

Jak to Adolf Hitler překombinoval

"Hitler dobyl celou Evropu se směšně malým počtem tanků velice průměrných kvalit," na tento citát jednoho ruského historika si dost často vzpomínám. Území, které Hitler snadno dobyl bylo pak těžce dobýváno zpět v krvavých bojích.

Ovšem, ZÁKLAD Hitlerovy taktiky, vzhledem k  přece jen omezené síle Německa byl ten, že musí protivníky likvidovat PO ČÁSTECH, spoléhal na to, že se proti němu nespojí a "užiteční idioti" zajistí, že každý bude čekat, až na něj přijde řada. Protože to přehnal (hlavně co do rychlosti), nakonec vznikla "nepřirozená koalice našich nepřátel" (C) Joseph Goebbels, která Hitlera převálcovala.

Schumacher 14.12.2007 18:20

Velmi správně.

A podcenil i množství potřebných zdrojů k vedení války. Německo už ve dvaačtyřicátém bylo s palivem na dně. Tak tak pro pozemní síly a letectvo. Z námořních sil pro ponorky, pro bitevní loďstvo až co zbylo, doslova po kanystrech. Na Blitzkrieg bylo, víc ani kapka. Německá ofenzíva zašla na nedostatek zdrojů k překonání úporně se bránícího protivníka. Svým způsobem, Adolf Hitler by měl post mortem obdržet nejvyšší spojenecká vyznamenání, protože jeho diletantské zásahy ušetřily mnoho divizí.

pedro 14.12.2007 19:47

Re: Velmi správně.

Hitler do valky musel, vladnouci strana byli socialisti, kteri Nemecko do roku 1938 tak zadluzili, ze nebyli schopni splacet mezinarodni pujcky a museli jit na vychod rabovat.

Kanuk 14.12.2007 23:00

Re: Jak to Adolf Hitler překombinoval

Jediný Hitlerův omyl byl, že nepočítal s tím, že do čela Anglie by se mohl dostat "bulldog" Churchill.

J.G. Pašek 14.12.2007 16:52

Do pouzdra na pistoli dejte českým vojákům klíče na cinkání . . . .

sláva 14.12.2007 16:38

pište i jinam

pište i jinam, vše je správné, jen ještě horší... stojí to moc peněz... neumíme se ani zařadit mezi spojence v NATO (radar), něčím přispět, mládež neví, co je vlast a směje se tomu (správně, proč by ji.. mne.. vás bránili, život je sranda, konopí a počítačové střílečky..je naučila TV)

Je neuvěřitelné, až kam poklesly všechny oblasti života vyjma hospodářství, které se rozvíjí prakticky mimo politiku (tedy tam, kde se nekrade), kam veřejný život, vulgarita v TV už od 20 hod., úroveň politiky a politiků, zákonnost, úroveň přehledu a vzdělání, zdravotnictví a zdraví lidu (v Bavorsku se už v hospodách ani na Octoberfestu nekouří... u nás se bude hulit ještě za sto let všude)

Tahle demokracie má tu vadu, že je ovládána, jak je na to hrd náš pan prezident, "standardními stranami", které do sněmovny vyprodukují své největší kariéristy, kteří ze své průměrnosti (přivezené mj. z periferie, kde vyrostli) řídí pak celý stát...

Topolánkovo buranství za všechny, pars pro toto.

ach jo. ä tak celý život a nebude to lepší...

Pavel Urban 14.12.2007 16:07

Tenhle článek je trochu mimo

Ruská armáda dnes není v podstatně lepším stavu, než za Jelcina. Pokud je dnes Rusko více respektováno, pak je to proto, že opět ví, co chce a je ochotno kvůli tomu dělat diplomatické problémy.

Předlistopadová ČSLA byla budována podle sovětského vzoru : masová, špatně vyzbrojená a vycičená.  O tom tu už psali jiní.

Během celé své vojenské služby (včetně vojenské katedry) jsem se naučil zacházet se samopalem a ručním granátem. K tomu něco o autech a motorech. Protichemická příprava nešla nad rámec toho, co se učily nebo měly učit děti na základních školách. Výcvikovou bojovou techniku tvořily OT-64. Pro nepamětníky: šlo o osmikolové rakve, jejichž pancíř se dal z boku prostřelit těžkým kulometem. Pásová BVP, protitankové zbraně, rozptýlený boj v terénu - na to všechno se jaksi nedostalo. Ani důstojníci se příliš netajili s názorem, že s tím, co máme k dispozici, můžeme tak akorát ucpat průsmyky.

Podotýkám, že jsem sloužil v posádce třicet kilometrů od bavorských hranic, tedy v prvním sledu uvažované války. V posádce s poměrně dobrou pověstí i s relativním pořádkem. V jejímžčele stál jeden z mála nesporně schopných důstojníků, jaké jsem kdy poznal, včetně přirozené autority.

Co se týče polistopadové armády, slyšel jsem, že nebyly peníze ani na střelby ze samopalu. S takhle vycvičenými vojáky, třeba i nadšenými, by se velicí důstojník mohl v případě války rovnou zastřelit.

Janek 14.12.2007 16:04

Super armáda

Video naší super "super armády" v akci:

http://www.youtube.com/watch?v=sykkmYmNW00

Evropan (original) 14.12.2007 14:41

Omastili jste me dobre

ale o tom kdy, kde a s kym si budu bojovat si rozhoduji jen ja sam. Ovsem predevsim proti tem, kdo me budou do nejakeho boje nutit.

V.Novák 14.12.2007 14:54

Re: Omastili jste me dobre

Mýlíte se, Evropane.

O tom rozhodne ten na druhé straně - vy můžete mít na výběr bojovat, nebo posloužit jinak. Ženy (některé) mohou být odměnou vítězi. Čím budete vy, těžko říct.

David 14.12.2007 15:03

Re: Re: Omastili jste me dobre

Třeba je tak sličný, že bude též odměnou vítězi ........

Jinak váženěji - dobře za originálního Evropana. Aspoň tu máme živou ukázku přechytralého pacificty, ktery si myslí, že i letící kulku nějak ukecá. A aby měl ze sebe lepší pocit, tak se za pacifistu nepovažuje; on si jenom rozmyslí kdy a s kým by bojoval. A jenom, když by je měl na prahu svýho domu a šli by po  něm nebo jeho rodině. Jóóóó, v neposlední řadě si navíc myslí, že se prostě rozhodně budjovat -  a bude bojovat lépe, než kříženec příslušníka Delty/SAS/specnaz. Nějaký výcvik, nějaká výzbroj a výstroj, a nějaký čas a peníze, které je nutné do toho vrazit - to jde mimo něj.

vita 14.12.2007 15:25

Re: Re: Re: Omastili jste me dobre

Mnozí Sověti (tedy obyvatelé SSSR, zdaleka ne jen Rusové) si taky na začátku války mysleli, že ty Němce nějak ukecají. Mnozí byli i rádi, že někdo přichází bojovat proti Moskalům a bolševikům - Chocholi opravdu mnozí. Spousta z těch ostatních věřila, že na druhé straně jsou taky dělníci navlečení do uniforem, vlastně jenom pomýlení proletáři...

Až je z toho samotní němečtí vojáci vyvedli. Jeden básník o tom napsal báseň "Nauka něnavisti" - jak se učili Němce nenávidět. Jak JE NĚMCI učili NĚMCE nenávidět. Dobře je to naučili. Tak důkladně, že u Prochorovky tankisté ze zničených tanků, pokud přežili, vzali polní lopatky a šli do toho. Ale pro cca 30 milionů bylo pozdě.

Evropan (original) 14.12.2007 15:56

Re: Re: Re: Omastili jste me dobre

Nevite o me vubec nic a tlachate posetilosti, doufam, ze se jeste pres bricho vejdete do tanku, nebo zabijete chlapa holyma rukama 5 zpusoby Vy hrdino :-)

David 14.12.2007 16:05

Re: Re: Re: Re: Omastili jste me dobre

Mám jiný výcvik než tankán nebo výsadkář. I když přiznávám, že výcvik dost špatný, protože v ČSLA to moc o výcviku nebylo.

Ale přes svůj věk , trouchnivěící tělsnou schánku se již delší dobu zaobírám vstupem do dobrovolných záloh.

P.S 5 chlapů holým rukama je možná v holywoodským bijásku; reportáže a literatura faktu hovoří o současné bojové praxi a jejích prioritách poněkdu jinak. Ale právě účelové míchání toho nejpokleslejšího z těch nejubožejších filmů s příslušnou tematikou do vážných diskuzí, a to s cím dehonestovat oponenty,  je zcela typciké pro běsnící peacniky tvého typu.

Evropan (original) 14.12.2007 16:27

Re: Re: Re: Re: Re: Omastili jste me dobre

takze nadseny dedek ? Slysel jsem, ze v bosenske valce polovojenske jednotky slozene z nadsencu prosluly svou krutosti. Tak treba se dockate a budou Vam rikat zelezny Dave :-)

renata 14.12.2007 16:34

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Omastili jste me dobre

Lepší nadšený dědek, než zbabělec a chudák, jako jsi ty.

Evropan (original) 14.12.2007 16:58

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Omastili jste me dobre

Tak kvuli tomu dneska neusnu :-D :-D :-D

Jakub S. 14.12.2007 17:25

Ježíši, takyevropane: drž už tu hubu, nevidíš, že se dál a dál ztrapňuješ?

Člověku je tě už pomalu líto, jak postrádáš sebereflexi (podívej se do slovníku, co to je). Buránku ubohá sebevědomá. On si rozhodne, bude-li bojovat a proti komu. No to snad není pravda. IQ tykve... a ještě mu nic nedochází, tomu zapadlému zbabělci - chudáčkovi - vlastenci... A po jakémkoliv konfliktu bude zase chytrej. Takříkajíc  p r o  s e b e . Takový ale nevyhovuje leckdy žádné straně... jsou totiž situace, kdy se každý musí rozhodnout. A takový jde bokem. Co, blbečku omezená?! Z keré dědiny jsi, že tam jsou tak chytří ludé?

Na to téma, o Čehonovi, byla po válce perfektní písnička V+W a S.E.Nováčka!

(Čeho nabyl občan pilný,... jo? Čehona byl - ano?)

David 14.12.2007 17:12

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Omastili jste me dobre

Do dědka mám ještě daleko ale jsem realista v tom, že před 20 lety mne hodinový běh či celedenní pochod problémy nedělali. Nebo číst mapu bez brejlí.

O válce v Bosně by jsi se měl lépe informovat. Počínaje terminologií. I když připustoupím tu tvoji demagogii, kdy dobrovolníky nazýváš (v kontextu váku celkem pejorativně) nadšenci, tak těmi nadšenci tam byli vpodstě všichni. Jak je obyvklé v občanské válce. Ale prasárny dělali jen někteří z nich.

Pametnik starejch dob 14.12.2007 17:36

No, ono to "nadšení" je někdy pouze výrazem pudu sebezáchovy

Jednomu již zesnulému kolegovi jeho otec, ruský legionář, vysvětloval revoluci takto: "Do baráku ti vrazí skupina ozbrojených chlapů a zeptají se: Jakej seš? A když jseš jiný než oni, tak tě zastřelí. Pokud se ale prohlásíš za neutrála, zastřelí tě v každém případě:"

V jugoslávských válkách ale bylo to zařazení ve většině případů dáno předem a chování jednotlivých ozbrojených složek k dotyčnému rovněž.

V.Novák 14.12.2007 14:18

Kdo není ochoten živit vlastní armádu,

bude živit cizí.  ((C) Napoleon Bonaparte)

Pametnik starejch dob 14.12.2007 17:29

Re: Kdo není ochoten živit vlastní armádu,

Naprosto perfektní citát.

V¨jedné knize lze nalézt analogii, "Lakomci hromadí peníze pro své nepřátele" - tak vikingský náčelník posuzuje výdaje na nové válečné lodě.

A velice podobný citát, nevím přesně od koho "Za sebe jste nechtěli bojovat, za cizí budete muset."

ptakopysk 14.12.2007 13:42

Mňo

v žádném případě nemůžeme mít armádu US typu. Nemáme tu tolik černochů, kteří by byli ochotni v ní sloužit...:-(

David 14.12.2007 14:37

Re: Mňo

Hloupost. Klíčové pro bojeschopnost US armády není množství těch černochů (zde evidentě ve smyslu dostatku kanónen futru), ale finanční a politické péče, které se jí od státu/společnosti dostává. M.j. s důsledkem techologické superiority, která výrazně omezuje (ale nevylučuje) nutnost kanonénfutru a oemzuej až vylučuje nutnost přečíslit nepřítele pro dosažení vítězství.

Pokud ČR, resp. koneckonců celá evropská část  NATO mimo GB, resp. celé EU mimo GB, výrazně podfinancová armádu, tak si jen koledujeme o konflitk tak veký, že Američani nebudou zvládat či nebou ochotni za nás bojovat - a my budem přílši slabý. Tanková rota a 14 stihaček na stát s velikostí  cca 1/30 kapacity uvedené skupyny zemí není o mnoho horší průšvih, než v jakém je  tato supioanzemí, t.j. zbytek neruské části kontinentu. Odpovídá to cca 3 tankovým divizím a 500 stíhačkám na Evropu - to  v případě zásadního konfliktu Evorpu neubrání. Současná skutečnost za EU je sice lepší, ale přesto má nepříjeměn blízko k té šaškárně taková rota + 14 stíhaček na 10 mil., t.j. 3 tankové divize + 500 stíhaček na Evropu. Dnes Evropu ubrání právě jen ta US armáda s přispěním toho, co ještě na kontinentě zbylo trošku bojeschopného. U GB (mimo kontinent) armáda, u Frantíků, Italů atd. několik divizí, u ostatních několik pluků či jen praporů. Vše s technologickou úrovní výrazně za US armádou. T.j. výrazně za principem, kdy technologickou úrovní se omezují vlastní ztráty a kdy technologická superiorita nahrazuje nutnost/vhodnost přečíslení nepřítele.

ptakopysk 14.12.2007 16:49

Re: Re: Mňo

trochu vedle. Já jenom tak nějak naznačuju, že  v US jsou v armádě převážně černoši, běloši se tam moc necpou. Naprosto netuším, kolik jich je tam jenom jako kanonenfutter a kolik jich je tam jako vyškolení profíci, to bych nechal stranou. Když si člověk uvědomí, kolik bílejch lidí považovalo kariéru v armádě za to nejlepší , co by mohli dělat - třeba v napoleonských válkách a kolik jich je teď. Asi to semlely světové války a tihle lidi z velké části vymřeli.

J.G. Pašek 14.12.2007 16:50

13% černochů nosí vojenskou uniformu v USA . . . .

což je procento černochů v USA . . . . 

1 černoch vojín má pro mě větší cenu než 1 milión Čechů, protože ten vojín bez mudrování pro mě něco dělá . . . chrání mně a co je mně drahé . . . kapíš?

pedro 14.12.2007 19:30

Re: 13% černochů nosí vojenskou uniformu v USA . . . .

Pane Pasek, tohle velka cast z nich nikdy nepochopi, jednou jsem se kamaradum v Cesku pokousel trochu vysvetlit  Marines a oni se tomu smali.