26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Sbohem, armádo!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Evropan (original) 14.12.2007 13:23

Panove Vy jste definitivne zamrzli v min.stoleti

Popravci cety se Vam libi, a co kdyz Vam dezertuje cely pluk ? Ja osobne bych bojoval jen v pripade meho ohrozeni,nebo me rodiny. Jinak si valcete laskave sami.

Pametnik starejch dob 14.12.2007 13:55

Re: Panove Vy jste definitivne zamrzli v min.stoleti

No, do zajetí SSSR myslím žádný německý pluk dobrovolně nedezertoval. Bylo to totiž mnohem nebezpečnější, než bojovat.

Ohrožení Vaše a Vaší rodiny beru, ale abyste pak situaci nevyhodnotil takto příliš pozdě. Ono je totiž v každém případě lepší držet si frontu dále od bydliště, jak ukazují jména Leningrad, Stalingrad, Charkov, Konigsberg,  Manila či samotný Berlín.

Pokud pak budete nedobrovolně integrován do armády agresora, on už se postará o to, jak Vás využít proti Vaší vůli, metody jsou známé. Víte třeba o tom, že pokud se vzdal samuraj, nechal jeho pán zpravidla popravit celou jeho rodinu?

My tady (zatím !!!) žijeme v jisté idyle ale pro mnoho částí světo to neplatí ani dnes. A lidé jsou, coby živočišný druh myslím na stejné úrovni, jako před 4000 lety. Všechny hrůzy těch 4000 let psané historie se mohou kdykoliv opakovat a jisté skupiny v současném světě jsou připraveny přinést je i sem do Evropy a nic jiného, než síla na ně neplatí. Přečtěte si Vlastní životopis od Agathy Christie, jak byli všichni kolem ní roku 1914 šokováni tím, že se něco jako válka může objevit v civilizované Evropě.

 

David 14.12.2007 14:12

Re: Re: Panove Vy jste definitivne zamrzli v min.stoleti

Netřeba jít až k Agátce a roku 14. Promluvte si s normálním (!!!!) Chorvatem či Srbem ... Ono i přes tu známou a za Tita schovanou nevraživost byla Jugoška civilizovaná ... ale válku tam vedli dost necivilizovaně.

A ta Jugoška je zajímavé ještě jednou věcí - základní osou obrany (i útoku), zejména ad hoc budované na úrovni vesnice, ulice, městečka atd., byli chlapi s vojenským výcvikem. K tomu uniformovaní. Ale základ byl prostě chlap, kterýho někdo vycvičil, jak se drží samopal, jak se poslouchaj rozkazy a jak se nesložit z toho, když se musím najíst/vysr.t/vyspat pod širým nebem. 

Pametnik starejch dob 14.12.2007 17:11

Re: Re: Re: Panove Vy jste definitivne zamrzli v min.stoleti

No, moc dobře si pamatuji, jak se na začátku té války v bývalé Jugoslávii ptali V. Klause v televizi, "jestli je toto možné na konci 20 století."

A V. Klaus, který krátce před tím varoval před uznáním samostatnosti Chorvatska bez vyřešení problému menšin se udiveně zeptal: "Na co se mě to ptáte, proč by to nebylo možné..."

R 14.12.2007 21:06

Re: Re: Re: Re: Panove Vy jste definitivne zamrzli v min.stoleti

Na Balkáně se to mlelo snad už od římských válek. Římané, cařihradská říše, osmané, turci, za druhé světové války Tito a jeho partyzáni a až ten to na nějaký čas násilím uklidnil. Jak zmizel jeho přízrak, tak srbové, chorvati, slovinci a ostatní vykopali ty pušky, co po druhé světové válce zakopali a zase se pustili do válčení.

Jakub S. 14.12.2007 14:15

Fuj... blít se chce, a stydět se. Za takové.

A on to ještě, proboha, říká nahlas. Snad to říká i nahlas ve své hospodě! Si válčete - to je jazykově velice příznačné: znamená - jsem uzavřen, ó já chytráček chytrý, ubohý, buransky omezený, do zdí své chalupy, domu, bytu, mikroprostředí, přece nic mimo se mě netýká, když to nedojde ke mně. - To snad není pravda!!!

David 14.12.2007 14:17

Re: Panove Vy jste definitivne zamrzli v min.stoleti

Evropane, z několika tvých/vašich příspěvklů v této diskuzi je jasné, že by jste hlavně nebojoval.

Maximálně po okupaci (jako výsledku prohrané války) by jste někde nad pivem v kroužky svých věrných žvanil, jak by jste nějakému okupantovi rozbil držku. A hlavně těm, kteří dopustili naši slabost, porážku a nakonec tu okupaci ,......

Jakub S. 14.12.2007 14:20

- a pak by si pro něho do té hospody přijeli, a bylo by pokluzené. Ano.

Ale v cele (v lepším případě) by to, to je fakt, asi mohl opakovat pořád dokola, svobodně - trouba sebevražedná jedna. Naivka na entou. Co by pak říkala jeho žena?

David 14.12.2007 14:39

RE: Co by říkala jeho žena ???

Arabsky, persky či čínsky "... ne tak nahlas, ať nevzbudíme děti".

sláva 14.12.2007 16:58

Re: Panove Vy jste definitivne zamrzli v min.stoleti

Až ta Evropa bude bojovat o život s mohamedány, hordami z Východu (případně až z Říše středu, už to tu jednou bylo)nebo jinými posedlíky, co neumějí žít doma po svém a vnucují se furt jinam, náš Evropan na to bude hledět z okna a přemýšlet, jestli mu nepoškodili přívod ústředního topení a TV kabel... to by byl fakt zkažený večer...

USA hledí na svět reálně, jak fungoval historicky: buduješ rozumnou odstrašující sílu, analyzuješ, odstraňuješ mírovými (možná tajnými) prostředky nebezpečí, identifikuješ potenc. nepřítele, jsi připraven, jdeš do toho, povoláš spojence ať jdou s tebou, nespoléháš na Společnost národů ani OSN v krizové situaci (všichni tak nějak utečou trapem domů) a řešíš svou existenci.

Takhle přesně máme postupovat v souladu s nimi i my. Nebo znáte lepší spojence? Ukažte, prosím.

USA občas řádí za hranicemi, to je pravda: buď likvidují včas ohniska svého napadení, nebo reagují dokonce pozdě (dvojčata v NY), nebo likvidují genocidu (NATO v Jugošce... nikdo z tehdejších zděšených z toho, jak jsme tam agresivně vstoupili dnes neřekne, že dobře Miloševičovi, a ještě lépe i dalším, až je chytnou...)

USA nakonec jako okupanti na cizí půdě zavádějí (umožnují) demokracii, vždy začínají volbami a jejich zajištěním... to činí i v Iráku... nakonec i odejdou. Pořád lepší tam zvolená vláda ve volbách než Saddám diktátor. A jestli se potom Arabové shitové a suňáci rozhodnou mezi sebou vyhazovat do vzduchu, zaplat pámbu (tr. Alláh),hlavně ať zůstanou doma a žijí dle toho svého.. nelituju je o nic víc než husity a katolíky před x lety....

Si vis pacem, para bellum. P.S: Jestli užíváte v míru dobrodiní života ve státě, který vám chrání existenci v míru, musíte mu taky pomoct, je-li v konfliktu. Jaksi půjčka za oplátku. Ale nebojte: zůstaňte klidně doma a přemýšlejte, na čí stranu se přidat. Po vítězném tažení, až se vrátíme z bojišť domů, vás pověsíme jako zběha. Já budu za vás a vaši rodinu nasazovat život... a vy za mě ne? Tak ven s vámi... do vyhnanství, do lochu

Jakub S. 14.12.2007 17:13

No snad nepověsíme, ale odstavíme od veškerých benefitů, postů, funkcí apod. -

protože na tobě bude už provždy cejch  z b a b ě l c e , malý český/moravský človíčku... a můžeš potom po hopodách či bytech podrývat režim, pěkně soukromě, jak to dělají komančové dneska... ano, blít se chce.

richard 14.12.2007 12:17

Jen dvě poznámky, autore:

1) Ta armáda předmnichovské republiky byla vynikajícně vycvičena i vyzbrojena, leč na pokyn pana presidenta Beneše nevypálila proti nepříteli jeden jediný výstřel.

2) Vztah Američanů k vlastní armádě není jednoznačný, v 60. a 70.letech dělala média, veřejnost i kongresmani z Demokratické strany USA z vlastní armády stádo trotlů a válečných zločinců a ze všech sil pracovali na porážce a ponížení vlastní armády, vlastní země, to se opakuje i dnes, pokud by se Američané ke své armádě takto chovali, Hitler by vyhrál WW2, humus, hnus a hnůj.

es: 14.12.2007 12:45

Re: Jen dvě poznámky, autore:

es:

Nejsem si jist proc si pan Litos mysli ze obcane US maji nejaky zazracny vztah ke svym ozbrojenym sluzbam, ktery by mel byt nasim prikladem. Myslet si samosebou muze co chce, ale kdyz o tom pise mel by dat nejake priklady aby ctenar s nim mohl diskutovat.

Pan Litos take napsal ve svem prispevku: " Bývalí důstojníci rakouské a uherské armády, hlásící se k nové republice, se mohli bez problémů aktivovat, tedy přejít do nové československé armády,.." Jo to ma pravdu ale rakousko-uhersti dustojnici nebyli cleny "kriminalni organizace" .

a k prispevku richarda:

Nejsem si jist ze "armáda předmnichovské republiky byla vynikajícně vycvičena i vyzbrojena". Opet bych chtel vedet na cem richard zaklada svuj prispevek. Pokud se pamatuju nebylo to tak protoze to by stalo more panez a nikdo nechtel za to platit a pujcky od nasich spojencu nebyly dostatecne. Ponecham uplne bez komentare zda-li se tehda melo ci mohlo "vystrelit"...

Pametnik starejch dob 14.12.2007 13:16

Re: Re: Jen dvě poznámky, autore:

Je pravda, že naše armáda nebyla roku 1938 nijak zvlášť silná, ale nebyla rozhodně špatná ani zastaralá, např. ve srovnání s Polskem. Naše tanky, ukořistěné Němci bojovaly nejen ve Francii, ale ještě u Stalingradu, ač to byly jen tanky lehké.

sicco 14.12.2007 10:56

modra knizka

Modra me stala 15.000,- 5tis doktorovi za falesnej nalez a 10tis povolavaci komisi(tolik moje vlastenecka zkusenost s armadou). Lidi, budte radi, ze je to za nama :-P

honzak 14.12.2007 11:30

Re: modra knizka

tušíš co je před náma? Asi ne....

cca1 14.12.2007 11:52

Re: Re: modra knizka

co by - světlá budoucnost ! :-)

VLK 14.12.2007 12:18

Re: modra knizka

Nejdriv mi dali céčko. Prý na šelest na srdci. Ale k tomu jsem měl i křivá záda a brýle a bůhví co ještě. A vojenský doktor tam ten šelest neslyšel a neslyšel. Odsloužil jsem si vojenskou katedru apo revoluci kategorii cé zrušili. A mě dali déčko - modrou. A mohu k tomu říct dvě vzájemně si protiřečící věci.

1) Nevím, jak bych to psychicky přežil, kdybych měl sloužit celý ten rok. Byla to buzerace na entou.

2) Je dobře, že jsem z toho zažil to, co jsem zažil. Je dobře, že jsem se nesnažil vyhnout se svým povinnostem. Je dobře, že jsem se naučil vyrovnat i s takovým prostředím. A je dobře, že jsem se tam naučil aspoň to, co jsem se tam naučil. A je škoda, že jsem se tam toho nenaučil víc. Chápu ty, kteří se tomu snažili vyhnout, ale pohrdám těmi, kteří se tím vyhýbáním pyšní. (Stejně jako pohrdám těmi, kteří se připojili k davu a dělali z toho větší buzeraci, než bylo třeba - a ještě se tím pyšní.) A lituju, že kdyby dnes k něčemu došlo, tak budu jen tak málo platný, jak jsem málo schopen.

Jura Jurax 14.12.2007 12:37

Re: Re: modra knizka

R^R^R^

Jakub S. 14.12.2007 14:18

Krásně a precizně řečeno, kamaráde!

Vše do písmene podpisuju - JS, filozof (vzděláním i vůbec...)

Franta Tyčka 14.12.2007 17:27

Re: modra knizka

Myslím si, že v armádě ať už byla jakákoliv se každý mohl něco naučit. Například sebeobranu a přežití když třeba sloužil u takových průzkumných jednotek jako já. Ať už každý sloužil kde chtěl jistě si z armády donesl nějaké znalosti a hlavně kondičku. Neuznávám blbečky kteří se chlubí jak krásně k modré přišli. Ano bylo to tvrdé a nadávali jsme na gumy ale s odstupem let ta vojenská kamarádství a vzpomínky na to dobré, na to špatné se zapomíná,jsou a zůstanou. Nevím jak dnes armáda vypadá ale třeba ve Švýcarsku je domobrana kde každý vycvičený má doma všechny ruční palné zbraně na které je cvičen. Je to tak nějak národní hrdost  i když je to 

Schumacher 14.12.2007 18:11

Ale jistěže pro někoho to byl přínos.

Naučil se používat splachovací WC, jíst příborem, bezplatně si udělat řidičák....Pro jiné to je dosud cgybějící promarněný čas, který pořád chybí a nemají sebemenší důvod chlubit se tím jak se skvěle připravovali aby zařvali někde v Německu při obraně tábora míru a socialismu před imperialistickým agresorem, při osvobozování tamního vykořisťovaného pracujícího lidu, nebo aby zmordovali obyvatele sousedního Polska za to, že si troufali nadechnout se svobody. Lampasákům z povolání se nedivím, pro ně to bylo pragmaticky zajištění pohodlné existence. Jejich naprostá většina doufala, že nebudou muset použít k čemu byli cvičeni. Ale často jsem při setkání se snaživými  untroficíry  myslel na to,  kterého že  zuřivého pépéešáka budu muset picnout zezadu, jinak bych se do imperialistického zajetí nedostal. Šmarjá to byla hovada, a jak si na těch frčkách zakládali. Při střelbách jsem to schválně pustil do vedlejšího terče abych pomohl kolegovi a sám nenastřílel plný počet. Stejně mě hodnost četaře nakonec neminula. A na to, že bych někdy potom měl jít  pro důstojnické papíry jsem se vykašlal. Dnešní situace je taková, že není před kým bránit, vlastně ani co bránit. A ani proč bránit. Když mi zákon nedovoluje účinně se bránit proti zločinci Vonáskovi, proč bych měl střílet po někom kdo mi nic neudělal, někde v tramtárii jenom proto, že někdo tam nahoře, kdo si dělá co chce, zvrzal zahraniční politiku nebo a to hůř, aby zamíchal cenami nějaké komodity na světovém trhu. Aby bylo jasno, například Švýcary chápu. Ale co tady ? Tady nám armáda vždycky byla k ničemu. Třeba sebelépe vycvičená. Protože nesměla. Tak proč umírat za cizí zájmy, když bránit své vlastní mi není dovoleno ? A ztrácet čas běháním po lesích a podobnými pitomostmi, když ti, kteří místo toho nemarní čas a bude-li nejhůř,  stihnou poslední letadlo někam pryč.  Nejlepší obranou je být bohatý. Chudým jsou určeny kříže na bitevních polích, protézy, berle, chatrné důchody vysloužilců a metály z kočičího zlata.

Franta Tyčka 15.12.2007 4:45

Re: Ale jistěže pro někoho to byl přínos.

Tedy Schumacher beze vší ironie moc hezky. Já si vždycky zakládal na tom, že správně vycvičen dokážu ubránit alespoň svoji rodinu. Je pravda, že do jisté míry to tak není. Ale na druhou stranu je to alespoň nějaká jakási naděje v tomhle státě bez morálky.Takže opět vzkazuji všem kteří  za úplatky a nebo jiné úlitby získali modrou, že to není to pravé ořechové.Možná, že budou sedět v tom správném letadle ale bez všech základů na přežití. A o to nám všem pokud nejsme úplně blbí asi jde.

Jakub S. 14.12.2007 10:49

Chlapi, ale je zajímavé, že dosud se ten očekáváný příval pacifistů

- jaksi nekoná! Co?! A pak že není člověk občas příjemně překvapen. Dyť tady je to dneska radost číst. Depa je máme? Jo, a - kdy se dočkáme osvětlení, že za všecko můžou židi - ? To mi už schází. Jo vlastně, oni se, pokud jsou z US, musí napřed probudit. Aha, tak čakám...

Mortimer - poručík v.z. 14.12.2007 10:45

30. léta

Nedá se srovnávat armáda 30. let a dnešní. Tehdy se armády přizpůsobovaly plánovaným konfliktům statisícových mas, vyzbrojených puškami, kulomety a kanony taženými koňmi. Plus něco tanků a letadel, kdy se vedly debaty, jestli přejít od dvouplošníku k jednoplošníku.

Nicméně si myslím, že umět ovládat AK 47 (resp vz. 58) se v dnešní době může hodit.

Jura Jurax 14.12.2007 11:14

Re: 30. léta

V obou případech máte pravdu.

VLK 14.12.2007 12:20

Re: Re: 30. léta

Ale už bychomse měli přeučovat i na něco modernějšího. Vy jste tu včera doporučoval něco od těch Rakušáků? Nebo si Vás s někým pletu?

Jura Jurax 14.12.2007 12:38

Re: Re: Re: 30. léta

Nejspíš pletete ...

Jakub S. 14.12.2007 10:32

FAREWELL TO ARMS - !

Ano, ano, ano. Výstižný, smutný, smutný titulek. I článek, bohužel... Děkuji. Ano, pacifismus je jednoz nejhorších svinstev a nejnebezpečnějších jevů na světě. Naštěstí jsem mu, byv celý život (60+) jasný protivník komančského světonázoru, nikdy nepropadl, ani mé děti - chvála bohu. To úděsné hnutí na Západě pod tímhle praporem v šedesátých a sedmdesátých zavinilo úděsné, částečně nenapravitelné ztráty - vojenské, politické, morální... nedávno tu bylo o té úděsné Hanoi Jane - a ona se nestydí brát peníze od státu, co mu vždycky podrážela nohy! A zajímavé, jak tihle pacifisti přešli v máji 68 v Parízu bleskově do prazvláštní "revoluce", tj. revolty s ničením všeho kolem. Zatímco tady šlo o tolik. Hnus.

Pacifismus = služba druhé straně. Neocenitelná, neboť často nevědomá a naivně upřímná...

Real 14.12.2007 10:49

Re: FAREWELL TO ARMS - !

Co to proboha blábolíte.?