26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
občan z kraje města 21.1.2006 2:14

je to jednoduché

Víte on je problém v tom, že většinou všichni uvádějí správná čísla, ale jiná čísla. Každý si pečlivě vybere ta, která nejvíce korespondují s jeho úvahou. Šikovný analytik si s tím hravě poradí. Proto já číselné argumentaci zřídka věřím. Budete-li používat normální selský rozum není ta situace složitá. Pro toho kdo platí daně je výhodné jejich snížení, ostatním je to jedno. Pro toho kdo bere sociální dávky je výhodné jejich snížení, ostatním je to v podstatě jedno, pokud jim nedojde že je oni platí. No a každý obhajuje takový koncept, který je pro něj výhodný. Neznám člověka, který by se choval jinak. Pouze někteří zastánci sociálních dotací se někdy tváří jako kdyby je nepobírali.
tris 21.1.2006 2:12

Re: opet ty pitomosti kolem minimalni mzdy

Pf, možná byste mohl vysvětlit: 1) Jak minimální mzda nezpůsobuje nezaměstnanost. Pokud by totiž někdo založil aktivitu "vyšší než cena reprodukce", tak by tam ten málo-placený asi zdrhnul, že. 2) Mohl byste vysvětlit, jak 0 > nízká mzda. 3) Jak je možné, že věříte, že země se otáčí kolem slunce, když "nedávno" se proti sobě utkali Galileo a popravčí, každý tvrdící něco jiného.... To spíš vypovídá něco o kvalitě Nobelovy ceny, než o tom, co říká který konkrétní ekonom..
tris 21.1.2006 2:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tlustý je pitomec

Ne, plným odstraněním krize byl až konec 2.světové války. Krize přece spočívá v tom, že se nevytváří dostatek produktu, aby lidé měli z čeho žít. Tím, že nezaměstnané naženu do války a do výroby zbraní to nevyřeším. Aspoň mají co dělat... ale výroba toho, co nepotřebuju, je stejně smysluplná, jako nevyrábění.
Borek @Exil 21.1.2006 2:06

Ptrebytky za Clintona nebyly rozdany potrebnym, to je nesmysl. Byly ale zahy probendeny naslednou administraci do dnesniho schodku.

tris 21.1.2006 2:05

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tlustý je pitomec

Tak konkrétně, co udělal "liberál" Hoover po vzniku Velké deprese: Zvýšení státního utrácení, začal "organizovat" kartel zemědělců, aby udržel ceny (nákupy za intervenční ceny), zavedl další cla, prakticky zákaz imigrace, za každou cenu se snažil, aby mzdy neklesaly, "nedoporučoval" propouštění...
pf 21.1.2006 2:04

ps

PO modre sanci, tlusteho penezence dalsi vyzivny prispevek do tlusteho kolekce ekonomickych paskvilu.
pf 21.1.2006 2:02

opet ty pitomosti kolem minimalni mzdy

minnimalni mzda
1. zabranuje na danem teritoriu podnikatelskym aktivitam, ktere by byly zalozeny
na cene pracovni sily nizsi nez cena  proste reprodukce ( na tomto teritoriu)
Proc o takove aktivity nema stat/spolecnost zajem? Protoze by takoveto podnikani v podstate dotavala vyplacenymi socialnimi davkami - deti takovych 'zamestnancu'  podvizivene a nevzdelane muzeme nechat leda tak v africe a ne si generovat armady nevzdelanych a tedy obtizne zamestnatelnych lidi.
2. A ve sktecnem svete za minimalni mzdu pracuje zanedbatelna cast ekonomicky aktivni populace - co ja vidi, tak je to mladez v prechodnych jobech jako obraceni hamburgru, studenti na brigadach etc...
 
Od kazdeho slusneho domorodce se vzdy dozvite, ze jeho zeme se riti do p.
Ono na 'zapade' neni slusne se vytahovat.
A mlade generace jsou vzdycky linejis nez ty predchazejici. To nakonec povidali o o nas (kdyz jsme byli mladi)
 
Kdyz mi nekdo povida, co uci ekonomicka (vjeda) tak si jeden musi vzdy vzpomenout na to, ze Nobela za ekonomiku nedavno pekne po sobe dostali ekonomove tvrdici naproste opaky, ze???    
občan z kraje města 21.1.2006 2:02

je to i tak

Ano ony se všechny tyhle faktory vzájemně ovlivňují a to většinou tím nejhorším možným způsobem. A čím víc se do toho vrtá, tím víc se to po....
zdeněk 21.1.2006 2:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tlustý je pitomec

plným odstraněním krize bylo až válečné zbrojení a 2 světové válka. To je realita, otázka jak by se to vyvíjelo bez ní je zbytečná, protože jediným východiskem byla válka.
V. Hofbauerová 21.1.2006 2:01

Ekonomice nerozumím,

ale fascinuje mě, jak všichni okamžitě šijou do Tlustého či Chýly či co, pokoušejíce se na nesouvislých cárech informací dokázat svoji modrou či rudou pravdu. Ale o to snad autorovi nejde? Hádám, že jde o to, že Tlustý je vyhlášeným expertem ODS na ekonomiku a stín všech stínů ekonomického ministra, a zjednodušuje takto složitou problematiku nad normální míru.
Nadáváme jak špačci do Ratha, že je demagog a nevede diskuse, ale tohle by bylo nejspíš úplně totéž jen v jiném resortu. Já bych zareagovala tak, že bych požádala pana Tlustého, ať fakta zpřesní a líp doloží. Navíc si myslím, že naše ekonomika po privatizaci českou cestou je v tak unikátní situaci, že ji nejde moc srovnávat se standardním prostředím. (?) Mám ve Švédsku příbuzné, sociálních výhod vždycky měli fůry, ale to se před pár lety změnilo a vláda už tolik nerozhazuje. Co z toho chce Tlustý či Chýla vyvozovat pro nás? Je to jak postavit želvu, nosorožce a geparda na startovní čáru závodu, ale dát tu čáru každému z nich úplně jinam a pak měřit, kdo doběhl první.
tris 21.1.2006 1:54

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tlustý je pitomec

1) Hoover používal stejné metody jako Hoover - pouze drsnější. Hoover přesvědčoval podniky, ať se dobrovolně dohodnou, že nesniží mzdy (jinak jim to nařídí). Roosevelt jim to nařídil. Zajímavé je, že rozjel hospodářství takovým způsobem, že v roce 1935 na tom byli ještě hůř než v roce 1932. Probůh,kontrolovali jste si někdo realitu, nebo všichni věříte učebnici dějepisu: Hoover byl liberál, Roosvelt byl socialista, který rozjel New Deal a rozjel hospodářství?
tris 21.1.2006 1:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tlustý je pitomec

Zděňku, že Hoover byl liberál je rozšířená fáma. On byl liberál OPROTI Rooseveltovi. Něco jako že Hitler byl proti Stalinovi demokrat. A speciálně doporučuji ke studiu to, co činil Fed - to VŮBEC nebylo liberální.
tris 21.1.2006 1:50

Re: ano, jistě

Taky proto jsem psal, že to způsobí problémy (a velké) části obyvatel. Jenomže otázka je, jestli ty problémy budou dočasné, nebo trvalé. Vždycky je někdo vyhozen, kdo hledá práci, nebo třeba nechce vzít práci, která je drsně méně honorovaná, než to, co měl před tím (je otázka, jestli takového člověka považovat za nedobrovolně nezaměstnaného). Jenomže min. mzda způsobí, že těmto lidem hledání nepotrvá 3 měsíce, ale 3 roky a že těch lidí nebudou 2%, ale 15%.
H. 21.1.2006 1:48

Re: Re: Re: Re: Re: Tlustý je pitomec

Kecáte . Krize byla 1929 -32,33. A FDR se stal prezidentem v roce 32 Naopak hospodářství rozjel - a docela socialistickými metodami. Rooseveltův hospodářský program = New Deal /Nový úděl/ Vyhrál s ním v listopadu 1932 volby s republikánem Hooverem Využití státních zásahů do hospodářství za účelem zastavení krize a oživení ekonomiky Zavedení státního dozoru nad bankovnictvím, částečná regulace bankovního systému, pomoc ústřední cedulové banky podnikům v krizi, devalvace dolaru v r. 1934, regulace zem. produkce, zákon o obnově národního průmyslu Prosazení zlepšení soc. postavení dělnictva a zaměstnanců -> Kodexy práce /min. mzda, odbory/, snížení nezaměstnanosti -> stavby letišť, přehrad 1935 – druhý Nový úděl: pokračování, soudnictví, státní správa výsledek: zlepšení situace v USA, 1937 – konjunktura
zdeněk 21.1.2006 1:47

Re: Re: Re: Re: Re: Tlustý je pitomec

F.D.Roosevelt se dostal k moci až po plném propuknutí krize. před ním byl u moci velký pravicový liberál který ji nechtěl řešit státními zásahy, právě proto lidi zvolili roosevelta který ji chtěl řešit.
tris 21.1.2006 1:46

Re: souhlas, ale

Ano, tohle je přesně důsledek min.mzdy. Zatímco na normálním trhu by se postupně snižovaly mzdy prodavaček, takže by se snažily najít si jiné odvětví, min. mzda způsobí na jednu stranu neochotu hledat alternativu, na druhou stranu působí jako motivace pro zaměstnavatele, aby investoval do kapitálu, který je nahradí. Pokud by min.mzda nebyla, tak by do těchto věcí investoval mnohem později, případně vůbec. Takže důsledek zavadení min. mzdy je, že se v konečném důsledku obrátí proti těm, kterým měla pomoci.
tris 21.1.2006 1:43

Re: Re: Tlustý je pitomec

A kdo říká, že v USA nemají nezaměstnanost? Mám silné podezření, že nás v tomhle velmi rychle dotahují (nedávno tuším v pár státech odsouhlasili zvýšení min. mzdy - s rozpočtovými schodky a padajícím dolarem se to krásně sečte...)
občan z kraje města 21.1.2006 1:42

ano, jistě

Je to tak, jezdíme lyžovat, hrát tenis, do kina, domácí kina... to je jasné, že to je řešení které funguje jinak by to bylo jak píšete. Ovšem já tvrdím, že problém je když se to nestíhá absorbovat, což se občas děje. Taková gramotnost, vzdělanost to bylo před pár desítkami let úplně jinde. Prostě ta změna struktury nabídky pracovní síly se snaží (logicky) kopírovat změnu poptávky. Ovšem někdy jsou určité limity (když má někdo IQ 50) a také ta změna obvykle trvá déle (školství)
H. 21.1.2006 1:40

Re: Tlustý je pitomec

Norsko je bohatej stát, absolutní většinu zisků z ropy nespotřebovali, dávali je rovnou na extra účet mimo rozpočet. Tedy ta minulá vláda- nedávno šla od válu, protože Norové nechápou, proč by z těch peněz nemohli mít něco už teď. Ta dnešní asi bude utrácet trošku víc.
H. 21.1.2006 1:34

Re: Tlustý je pitomec

Hm, pokud vím, minimální mzdy mají i v USA, a v některých oborech jsou i v USA odbory docela silné....
občan z kraje města 21.1.2006 1:34

souhlas, ale

Na věc nahlížím téměř shodně až na jeden dlouhodobý vcelku závažný efekt. V historii minulého století už párkrát došlo ke změně poptávky ve struktuře pracovní síly (kvalifikovaných bylo málo a nekvalifikovaných moc) následkem byly krize. Války pak spotřebovaly přebytečný lidský materiál (střílet se naučí každý). Teď nám tady ten přebytek vzniká znovu a je navíc akcelerován přísunem nekvalifikované síly zvenčí a také sociálními programy podporujícími množení. Chápu, že je drsné se na lidi takto nelidsky dívat, ale k uvědomění si podstaty je to nutné. Už jsem viděl v GB pilotní projekty samoobsluh bez prodavačů, k čemu nám ty ukrajinky pak budou...
tris 21.1.2006 1:33

Re: Re: Re: Re: Tlustý je pitomec

Konkrétně ke světové krizi v USA: Velký socialista F.D.Roosevelt začal silně prosazovat pravidla minimální mzdy, čímž způsobil dlouhotrvající nezaměstnanost. Zajímavá je i otázka, proč vůbec velká deprese vznikla. Existuje hodně podložený názor, že to byl následek monetární politiky tehdejší centrální banky.
tris 21.1.2006 1:30

Re: nezaměstnanost

Ehmm... no, asi takhle: Technický pokrok způsobí problémy lidem, kteří investovali (vzdělaní, peníze) a pracují v odvětví, které se stalo neužitečné. Jenomže, to není všechno. Produktivita od 18.století vzrostla takovým způsobem, že bycom tady museli mít 85% nezaměstnanost, nebo by tady muselo 70% lidí dělat objektivně(???) zbytečnou práci. To byl reality check. Teorie je takový, že pokud chcete, aby vám někdo postavil počítač, tak to musíte dát zemědělci traktor, protože jinak nikoho neseženete - všichni budou na poli. Technologický pokrok způsobí, že je možné vyrábět věci méně důležité. Prostě všichni nemusí lovit zvěř, protože to zvládne 10% lidí a zbytek se může věnovat stavění domů, kultuře, vyráběním počítačů, zařizováním vaší dovolené na kanárech, kterou "objektivně nepotřebujete" :)
zdeněk 21.1.2006 1:28

Re: Re: Re: Tlustý je pitomec

To je nesmysl. Za první republiky tady byla nezaměstnanost(třeba za světové krize) a nevím o tom že by to byl důsledek socialismu.
Keke 21.1.2006 1:22

Re: Re: Tlustý je pitomec

Na koho tedy dat pokud ne na domorodce? "Ekonomum" z venku? Chytrakum, kteri danou zemi znaji protoze tam byli na dovolene? Mam naprosto stejne informace od Svedskeho kolegy.Spousta mladych ve Svedsku nepracuje (Odkoukali to od pristehovalcu dle hesla "Proc bych mel makat kdyz oni nedelaji nic a na davkach se maji dobre" ) Ti co prauji a jsou dobri ze Svedska odjizdeji do zahranici a vraceji se jen ti kteri chteji zalozit rodinu coz je diky socialnimusystemu vyhodnejsi nez kdekoliv na svete.
Jiří Chýla 21.1.2006 1:22

Milý Jaro,

tady přece nejde o to, co chtějí socani, či já, ale co TVRDÍ pan Tlustý. Já například nejsem proti rovné daní, mne jen vadí, když mi ji někdo, např. pan Tlustý, prodává při použití nesmyslných a nepravdivých argumentů. A podobně je tomu s většinou jeho tvrzení v MfD. Protože nechápu, jak na ty nesmysly vůbec mohl přijít, děsí mne představa, že by tento člověk, který si také plete miliardy s milóny, měl být za půl roku ministrem financí.
občan z kraje města 21.1.2006 1:22

nezaměstnanost

příčin nezaměstnanosti je celá řada, osobně si myslím, že prvotní příčinou je to, že technický pokrok způsobující růst produktivity je rychlejší než vývoj schopností pracujících. Pokusy situaci řešit regulací to ještě prohlubují i když mohou, krátkodobě oddálit. Je to podobné jako dotovat koňskou dopravu aby ji lidé pro přepravu nákladů více používali. A těch lidí, které nikdo na práci nepotřebuje bude objektivně stále přibývat, zvlášť když jim zaplatíme porodné. Hummální to sice je, ale zabije nás to všechny.
tris 21.1.2006 1:19

Re: Re: Re: Tlustý je pitomec

Jsem toho názoru, že socialismus může fungovat pouze tam, kde máte nějaké hodně velké přírodní zdroje, ze kterých to "dotujete". Nebylo Norsko před válkou náhodou silně liberální zemí? Já to nevím, ale hádal bych, že ano. Vy to víte?
tris 21.1.2006 1:16

Re: Re: Tlustý je pitomec

Ano, týhle "pitomosti" věřím. Proč? Stačí si říct, co to znamená nedobrovolná nezaměstnanost, a pak si zkusit uvědomit, jaké efekty na ni mohou působit. Produktivita v dané oblasti na ni nemá vliv - protože vy se vždycky můžete rozhodnout pracovat za nějakou směšně nízkou cenu a buďte si jistý, že byste zaměstnání našel. Pokud se rozhodnete za směšně nízkou mzdu nepracovat, pak nejste nedobrovolně nezaměstnaný. Jakmile zavedete minimální mzdu na nějaké efektivní úrovni (tzn. ne 1Kč za hodinu, protože za to by stejně nikdo nepracoval), pak znemožníte lidem, aby pracovali za nižší mzdu než je ta "minimální", přestože by chtěli. Vysoké zdanění tento problém pouze umocní. Takže ano, podle mě jediný důvod existence takhle vysoké nezaměstnanosti, co máme teď, je regulace trhu práce - minimální mzda, moc odborů (mohou si diktovat podobné podmínky, jako min. mzda). Pokud znáte nějaký důvod, proč tomu tak není - tak napište.
www racek 21.1.2006 0:56

Re: Re: Tlustý je pitomec

abych dodal, norsko bylo bohaté i před ropou, víte? dokonce před válkou dosti výrazně přesahovalo úrove'n tehdejšího československa a na rozdíl od něho skutečně se pohybovalo na úrovni světové desítky...