7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MirekTopShit 28.2.2006 13:25

Re: Re: Jarda Musil

Ano to je ukázka, jak to má fungovat a je to dobře. A to, že to nefunguje mnohde jinde, je z velké části problém zcela selhávající kontroly ze strany pojiˇšťoven, které si opravdu místo toho staví paláce a pacient se jim tam jen plete. Jak mají doktoři ordinační hodiny a jak dlouho tam pacient čeká, to je pojiˇšťovnám jedno. Ale na druhé straně je rozdíl - často mezi výše uvedenými specialisty, kterří mívají k pacietům vztah a obvoďáky, kteří se přejmenovali na praktické lékaře - to znamená, že prakticky nemají žádnou odbornost, neustále brečí, demonstrují a rozesílají pacienty kamkoli, aby je nemuseli vyšetřit, ale hlavně rádi předepisují některé léky, aniž vědí jak působí. Proč asi?   
Jarda Musil 28.2.2006 13:42

Miki

To je O.K. - ale to, co popisujete je "o lidech" - ne o systému. Já jsem za komančů pracoval stejně poctivě jako dnes - prostě u mě to není systémem - a stejně tak ten Váš lékař by za socialismu pracoval stejně dobře (jen by možná kromě dobrého pocitu z toho nic neměl) ... tím chci říct, že nelze z jednoho (či dvou) případů dělat statistiku, a dále statistika je jedna věc - a vyhodnocení příčin věc druhá - na každý dokáže statistiké šetření správně vyhodnotit. Dám Vám příklad ze socialismu - jestli si vzpomínáte - byl nějaký rádobyvtipný týdeník Dikobraz - no a ke konci tam býval "průzkum" - jednou se ptali "zda se lidi nebojí říct otevřeně názor" - 15% odpovědělo NE, 15% ANO, 70% NEODPOVĚDĚLO - závěr byl udělán, že polovina lidí se nebojí  - přičemž správný závěr je ten, že se nebojí 15% - jasné? 
Václav 28.2.2006 14:46

Re: Re: Jarda Musil

Miki, Vás bych, kdyby to bylo možné, chtěl vidět v nějaké diskusi s DRathem a to nejlépe v televizi. Myslím, že by mu ten jeho arogantní samolibý úsměv trochu zamrzl.
baci 28.2.2006 12:47

ach ty paradoxy

úsporná opatření.Na konci roku omezil provoz,nařídil lékařům vzít si nahrádní volno etc
a ted se doví,že přesto že byl v plus o několik milionu jeho kolega ve fakultní nemocnici Brno
U sv.Anny bude za plýtvání odměněm,smáznutím dluhů.Inu jak praví staré židovské pořekadlo:
"každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán".
baci 28.2.2006 12:44

ach ty paradoxy

ach ty české paradoxy.To,kteří se nechovali ekonomicky a udělali dluhy byl odměněni
dostanou 2GKč.To že jsou to peníze z kapes daňových polatníků,tedy nás pacientů,nikde ani  náznak.Ti co jsou v hospodaření lépe orietování,neb si vše platí z toho co dostanou od pojištovny jsou potrestáni vyhláškou,která jasně říka pokud lékař překročí budou mu strženy peníze za předepsané léky.Týká se to praktiků a soukromých zdrav.zařízení.Jejich čerpání ze zdravotního pojištění je 26% zbytek čerpají nemocnice a nejvíce pak nemocnice státem řízené.
Jasně slyším argument,ž e na klinikách se dělají mimořádné a komplikované výkony.To je samozřejmé,ale 75% náplně jejich práce je běžná léčba taková,které se dělá v krajských či okresních a málo kdo ví,že za stejnou operaci n apř.slepého střeva dostane fakultní nemocnice mnohém více peněz než krajská a to nemluvím o těch menšíc. Chtěl bych vidět tvář např ředitele FN Bohunice,který zavedl koncem roku 2005 úsporná
Jarda Musil 28.2.2006 12:51

baci

V žádném systému, který není postaven na přísně tržních principech, nemůžete hodnotit výsledky hospodaření - to snad už si můžete pamatovat ze socialismu ... zkreslené ceny a regulační opatření zkreslují výsledky - s tím už nic nenaděláte
baci 28.2.2006 13:57

Re: baci

já to vím jen jestli to vědí jiní
 
Jarda Musil 28.2.2006 14:05

Re: Re: baci

tak jo
IS 28.2.2006 16:04

Re: tržní armáda ?

Milý Jardo, není zatím známo, že by armáda byla založena na  tržním pricipu a přesto musí prokazovat výsledky hospodaření.
IS 28.2.2006 12:18

Platba lékařů pacientům.

Stále se jedná o tom, kolik by měl pacient platit a cudně se mlčí, že pak by i lékař měl službu poskytovat  kvalitně a odškodnit pacienta při pochybeních. Jestliže lékař nechal pacienta čekat a nevyšetřil ho v objednané hodině, zaplatí třeba 100 kč pacientovi. Předepsal-li pacientovi neúčinný lék, zaplatí náhradu za nemocenskou. Při úmrtí pacienta v době léčby základní sazba odškodnění by mohla být 1000 000 Kč.
Chodím už týden na rtg zubu. Jde o výkon snad na 5 minut, ale zatím mě lékař  nechal čekat a nakonec neměl čas, ačkoli mezitím nikoho po dobu alespoň jedné hodiny neošetřoval. Každý  zaměstnavatel by asi měl námitky, že jeho zaměstnanec si bere po sobě 3x volno na rtg snímek zubu. Také by měl mít právo na refundaci nákladů.
Jde o modelový příklad, nemíním rozebírat, zda snímek zubu by trval 10 sec nebo 3 minuty.
Stredocech 28.2.2006 12:22

Re: Platba lékařů pacientům.

To, o čem píšete, existuje v USA a výsledky jsou tristní. Lékaři jsou proti žalobám pacientům pojištěni, což se zpětně odráží v cenách za lékařskou péči. Největší užitek z toho mají advokáti, kteří dostanou 30-40% případně vysouzené částky.
 
IS 28.2.2006 14:04

Re: Re: bankroty lékařů

Stredocechu, to bylo z příspěvku vypuštěno a je dobré, že upozorňuje někdo jiný, jaký by byl a bude asi důsledek placení.
Může se však projevit další aspekt – lékaři zbankrotují, protože jim pacienti přestanou chodit. Stalo se v Maďarsku, kde zavedli placení u zubaře. Lidé přestali docházet, jen snad na trhání zubů, stav chrupu obyvatelstva se značně zhoršil. Zubaři začali bankrotovat a sami naléhali na vládu, aby zavedla zpět hrazenou péči.
Možná tyto příspěvky přečte někdo nezúčastněný v diskusi a uvědomí si důsledky, milionářské  hlasy samozřejmě nepřesvědčíte. 
Stredocech 28.2.2006 14:26

Re: Re: Re: bankroty lékařů

Nic nového, někteří soukromí lékaři už zbankrotovali a šli pracovat do nemocnic.
Je tady ještě jeden aspekt, o kterém se cudně mlčí a je to pozůstatek na činnost pana Skalického v privatizaci. Jedná se o nájem za ordinaci v klinikách, které museli majitelé (což byli třeba i tam zaměstnaní lékaři) odkoupit, ač se mohly bezplatně převést na obce. Nájem 24 tisíc měsíčně, daný splátkami úvěru, je tak vysoký, že si na ně doktor, odkázaný na limity pojišťoven často nevydělá. Takže ten, kdo platí 2500 měsíčně prosperuje, ten, co platí skoro 10x více nikoliv. Ta čísla jsou autentická ale z roku cca 2000.
 
 
 
eTony 28.2.2006 12:43

Re: Platba lékařů pacientům.

změňte zubaře, to je nejlepší refundace, vy trumpeto.
MirekTopShit 28.2.2006 13:17

Re: Re: Platba lékařů pacientům.

eTony, změňte psychiatrickou kliniku a zkuste myslet a když píšete držet se tématu, bez agresivních vsuvek a nadávek. Vv současné době se Váš stav bohužel nelepší. Reagujte na poněkud jednodušší věty - třeba eTony nese mísu. eTony byl na míse atd.
eTony 28.2.2006 14:14

Re: Re: Re: Platba lékařů pacientům.

můj stav se, podle vás, nelepší ? Tak to je dobře, moc dobře.
IS 28.2.2006 16:12

Re: Re: Re: Re: kdo mluví o zubaři ?

eTony, snímek zubu byl vyžádán u  rentgenologa. Vlastně se jednalo o požadavek internisty.  Proč měnit zubaře? Jste šťastný člověk, že nemáte potíže se zuby. Jen byste nemal mluvit o něčem, co neznáte.
Ivan Nový 28.2.2006 12:08

Dovedete si představit, až se vládě talentů rozsype všechno pod rukama,

tak jako zdravotnictví? Já ano. Braňte se!
Miki 28.2.2006 11:56

Re: pane předsedo

jaká nenávist a jaká panická hrůza, Byl jste už vůbec někdy v nějaké a.s. nemocnici, ať už jako pacient nebo se jen tak podívat, abyste mohl udělat srovnání s těmi neziskovými? Přijeďte se podívat k nám do Mladé Boleslavi do Klaudiánky, za ty poslední dva a.s. roky se to výrazně zlepšilo, oproti nějakému Motolu je tam teď asi jako čtyřhvězdičkový hotel proti nádražnímu bufetu, ať už co se týče vylepšeného interiéru a vybavení nebo chování a.s. personálu vůči pacientům. Je ovšem pravda, že já jsem už od roku 1995 klientem ZS Škoda, kam odvádím v rámci svých 4,5% cca 1500 Kč a můj zaměstnavatel za jeho 9% asi další 3000 Kč měsíčně. Už si ani nepamatuju kdy jsem naposledy marodil, takže tahle ošklivá soukromá pojišťovna, které jde na rozdíl od VZP jen o prachy, asi má dost na to, aby za své pacienty zaplatila, co má určeno. Ovšem některé věci, které určuje naše milované ministerstvo zdravotnictví, ovlivnit nemůže, takže například za 1 balení Xatralu, který beru na prostatu (4 balení za čtvrt roku) jsem ještě vloni platil pouze 26 korun, ovšem pak na MZ potřebovali zdroje, tak to trošku zvedli a od 1.7.2005 doplácím 130 Kč za 1 balení, čili 520 Kč za kvartál. Pro mne s mými příjmy jako nekuřáka, který si jednou za 14 dnů přiveze z Kauflandu bednu nealko-piva, to není taková tragedie, ale většina těch ostatních se mnou v čekárně na urologii jsou důchodci a jejich komentáře bych vám přál slyšet. Co se MUDr. Ratha týče, jediné co zatím dokázal, bylo zašmelení těch jech jeho atestů, jinak se hlavně zaplétá a pak zase vyplétá ze svých lží na nejrůznější témata, tu situaci ve VZP sám pomáhal vytvářet ještě v době svého působení v lékařské komoře a v LOKu nesmyslnými požadavky na režimy plateb, teď když přešel na druhý břeh, tak toho znamenitě využívá, ví velmi dobře, kam šťouchnout a fouknout, aby se z toho co nejvíc kouřilo, jako doktora si ho vůbec neumím představit. Šmelit s funkcemi, konexemi, protekcemi, vymýšlet podrazy, na to je mistr, ale koncepce zdravotnictví!?!
Jarda Musil 28.2.2006 12:33

Miki

Problém není ve statutu nemocnic, ale ve statutu pojišťoven. Přesně to, co Vy popisujete je ten problém vytvořený současnou existencí VZP a "komerčních" pojišťoven. Komerční pojišťovny - platící pojištěnci, VZP - důchodci, děti, invalidní důchodci ... Východisko: základní sazba pojištění do něčeho jako je dnes VZP, dobrovolná část do komerční pojišťovny. Solidarita ve "VZP", navíc v komerční pojišťovně. Jinak to nepůjde ...
Václav 28.2.2006 14:39

Re: Re: pane předsedo

Tak pod tohle dávám podpis i s razítkem. Pan ministr Rath zatím dokázal udělat akorát šílený bordel, vypustit kupu nepodložených obvinění a to je asi tak vše. 
ps. Je fakt, že o atestacích pana Ratha kolovalo svého času, hlavně když začínal tak divoce s tím odborařením, po medicínských kruzích lecos, ale kdo ví jak to skutečně bylo. Třeba to ještě vyplave na světlo.
Calvera 28.2.2006 11:39

Zmoudření nevrlého proktologa.

Před několika dny jsem četl povídku Zmoudření nevrlého proktologa(stačí ve vyhledávači uvést titul) a pochopil jsem cože se to v tom našem zdravotníctví děje.
Stredocech 28.2.2006 11:28

"Hospodaření nemocnic podle Ratha"

Ideální je stav, aby si peníze, vybrané na zdravotním pojištění, rozdělila Rathova skupina a na pacienty a ostatní doktory se nevydalo nic. Tohoto cíle lze dosáhnout jen částečně a to těmito kroky.
1) MUSÍ se zvýšovat platy "spřátelených" lékařů. V rámci toho se zvýší výrazně hodnota práce. Obojí se již STALO. 
2) Zůstat mohou pouze jim určené nemocnice, aby na ty platy bylo.
3) Vše ostatní se musí omezit, včetně léků.
4) Tím pádem se MUSÍ omezit péče o pacienta a to jak co do času mu věnovaného, tak co do léků jim předepsaných.
 
tibie 28.2.2006 12:31

Re: "Hospodaření nemocnic podle Ratha"

To jste si vymyslel, nebo to máte přímo od něj? Jsem téhož názoru. a začínám tto poci´tovat na vlastní kůži. Jsem ten " ostatní"
Vytlacilova 28.2.2006 11:28

Není mi jasné

Není mi jasné,proč ve chvíli,kdy zdravotnictví je zadluženo,nejsou peníze na léčení ani na léky,ministerská vyhláška Dr.Ratha přikazuje zvednout lékařům platy.Vědí o tom lidé vůbec?V nemocnicích se zvyšují platy o 15%,odborným lékařům se zvyšuje hodinová mzda několikanásobně.
kapitán 28.2.2006 11:56

Re: Není mi jasné

LID je ubezpečen, že zdravotnictví je zadarmo.
jonáš 28.2.2006 12:21

Re: Není mi jasné

Co se zvyšuje, hodinová mzda doktora nebo hodinová sazba jeho práce pro pojišťovnu? Abyste náhodou nesčítala kobližky plněný marmeládou s koňskýma.
Stredocech 28.2.2006 12:28

Jonáši, zvyšuje se OBOJÍ, hodinová sazba jeho práce pro

pojišťovnu ale podstatně výše. Protože ale současně existuje limit peněz, který si mohou lékaři vydělat, u jiných než nemocničních lékařů se to na příjmech neprojeví, až na to, že mnozí z nich nechtějí bát další pacienty. Lékaři fakultních nemocnic naproti tomu dle příkazu Ratha přidáno dostanou, což se zařídí tak, že se ušetří na pacientech.
 
jonáš 28.2.2006 12:32

Re: Jonáši, zvyšuje se OBOJÍ, hodinová sazba jeho práce pro

A kolik to činí, víte? Muj autoservis účtuje na škodovky 650.
Jarda Musil 28.2.2006 12:37

Re: Re: Jonáši, zvyšuje se OBOJÍ, hodinová sazba jeho práce pro

no - vychází mi to tak okolo 500 Kč-hodinu ...  - autoservis zřejmě zaměstnává větší odborníky ...