2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
třetí 8.2.2007 13:22

Re: Je to opravdu tak?

Autor nelže, ani nemží. Autor tomu prostě nerozumí. Nemá čím. Chybí mu základní technické bzdělání, neumí spočítat ani trojčlenku, natož pak pochopit jak se pohybuje raketa a k čemu je dobrý radar. O principu činnosti radaru ani nemluvě. Obecně platí. Čím je věc složitější a vyžaduje značné znalosti, tím více lidí se k ní vyjadřuje, snad v touze vzbudit dojem, že věci rozumí. Např. pan Ing. Topolánek mluvil o jaderných nosičích.

Bart 8.2.2007 13:24

myslíte ovšem Tupolánka?

;-P

Machi 8.2.2007 13:26

Re: Je to opravdu tak?

Ad.2. Pravda účinnost není příliš velká, ale v praxi se počítá s vypuštěním více než jedné rakety na cíl. Dá se říct, že systém neúčinkuje minimálně na cíle kratšího doletu. Proto chce Polsko Patrioty PAC-3.

Machi 8.2.2007 13:27

Re: Je to opravdu tak?

Ad.3 Ví Bůh, popř. Alláh :)

Americká raketa 8.2.2007 13:28

Re: Je to opravdu tak?

1) Že z amerického projektu vznikne projekt NATO pochopitelně není v principu možno doložit. Nicméně platí to, že bez amerického projektu nikdy žádný NATO-MD nevznikne. NATO v současnosti pracuje na ochraně proti "slabším" raketám a hodlá chránit vojáky v poli, nikoliv území členských států - to je reálný úkol na který NATO finančně a politicky stačí. A i tento systém bude muset s tím americkým spolupracovat. NATO zatím nemá politickou vůli a už vůbec ne peníze podílet se na americké raketové obraně. Ale je pravděpodobné, že časem k tomu dojde.

2) Jedná se o systém, který zdaleka není technicky dokončem a testy které probíhají jsou prostě průběžné. Je naprosto zcestné z toho vyvozovat nějaké procento úspěšnosti. Různé testy testují různé součásti systému a jejich obtížnost se postupně zvyšuje. To se prostě nedá srovnávat se situací, kdy vezmete 10 hotových sériových aut a uděláte 10 crashtestů a můžete něco počítat. Systém opravdu proti některým typům raket neúčinkuje. Účinkuje jenom pro technicky zaostalejší typy jejichž vlastnictví se dá ve střednědobé budoucnosti u Iránu, Severní Koreje a podobných států očekávat. Za několik let budeme připraveni na hrozby, které budou za několik let existovat. Jestli Rusové dodají do Iránu například své moderní verze raket Topol-M, pak by to byl skutečný problém. To se ale očekávat nedá.

3) To bude záviset na podmínkách, které si s Američany vyjednáme. Vzhledem ke dlouhodobým strategickým účelům základny je ale nepravděpodobné, že by USA přistoupily na možnost nějaké roční výpovědní lhůty, nebo uzavřely smlouvu na méně než 20 let. Jestli si myslíte, že se naše zájmy diametrálně rozejdou se zájmy USA, pak bude potřeba též vystoupit z NATO a to je otázka spíše na Kato-Kavana, než na mě.

Bart 8.2.2007 13:38

Re: Re: Je to opravdu tak?

vítejte "plukovníku" v důchodu ! už po obědě, tak začala odpolední směna? co nám ještě prozradíte? ;-)

třetí 8.2.2007 13:45

Re: Re: Re: Je to opravdu tak?

No, Barte, přiznejte, že se jedná o odborný pohled, bez emocí a politického nálepkování. Za něj se sluší poděkovat.

Bart 8.2.2007 14:02

Re: Re: Re: Re: Je to opravdu tak?

nejsem si jist. Ani tou "odborností" ,ani těmi emoce mi a politickým nálepkováním, ježto ho tady čtu 14 dní od rána do večera. Jeho čilost na chatu na stará kolena je ovšem obdivuhodná. ;-)

Douša Josef 8.2.2007 13:32

Re: Je to opravdu tak?

Pepo Jeteli, lze nějak doložit tvrzení, že doposud jsme "byli chráněni vojenskou přítomností vojsk, radarů raket Rudé armády"? Před kým?

Pepa Jetel 8.2.2007 13:53

Re: Je to opravdu tak?

Děkuji Machimu a Americké raketě za odpovědi. Rád jsem se něco nového dozvěděl.

Xaver 8.2.2007 14:02

Pozor, taky vás může praštit meteorit!

A co potom s radarem?;-D

Pepa Jetel 8.2.2007 14:08

Re: Pozor, taky vás může praštit meteorit!

Klid, Xavere. Prostě se mi to, co píše p. Havel, nezdálo, a tak jsem se zeptal. Víceméně jsem i získal odpovědi. Co víc si přát?

demokrat 8.2.2007 13:03

Nebude zase válka ?

Když čtu příspěvek V.Havla, jak horuje za stavbu vojenského zařízení a o nebezpečí z Koreje a Iránu, tak mě přejíždí mráz po zádech s obavou, kdy a koho USA zase napadnou. Když podobně Havel vystupoval v zájmu USA, tak byla napadena Jugoslávie("humanitární bombardování") a Irák ("dopis osmi").

Bart 8.2.2007 13:00

Aero Karel

je důchodce. Má čas tu pindat. Je frustrovanej, za rudých držel hubu a krok. Myslí že USA = pravice. Opak prostě nepochopí. Potřebuje někoho nad sebou. Teď je hrdina a vede tu svou vlastní válku. Myslí jako komanč, žádné kritické myšlení, demokracie mu nic neříká, on má absolutní pravdu. Jen se nemodlí k CCCP ale k USA. ;-)

AeroKarel 8.2.2007 14:27

Re: Aero Karel

Hlupáčku ........

Bart 8.2.2007 14:34

Re: Re: Aero Karel

to není argument, jen kejhání potefené husy ;-)

Zkus vyvrátit napsané ;-D

XXL 8.2.2007 12:53

AeroKarle lidi vaseho typu znam,

ti si nazory meni podle toho, jak jim to vyhovuje.Nejlepe to jde videt na prikladu narodniho smutku za zemrele.Byli smutni, kdyz umrel Masaryk, pak plakali kdyz umrel Heydrich a za par let ronili slzy za Gottwalda.Neuveritelne, ze?

AeroKarel 8.2.2007 14:30

Re: AeroKarle lidi vaseho typu znam,

Viděl jste mne tam? Jinak kecy v kleci ....... Vás ani nebudu zkoušet charakterizoavat, ani osobně, natož nějaký typ ...... Vaše glosy každému k charakteristice dokonale postačí.

max 8.2.2007 12:46

díky

díky pane Havle

Ivan lochner 8.2.2007 12:44

Souhlasím s Havlem

Václav Havel mě v tomto směru nezklamal. Nečekal jsem nic jiného, jen jsem netrpělivě čekal, kdy se takto vyjádří. Naprosto souhlasím s jeho názory na tento problém.  Ikdyž s mnoha jeho jinými názory, na uspořádání světa (ekologie) a Evropy zvláště, mám velký problém. Jsem zcela jednoznačně pro umístění radaru. 

XXL 8.2.2007 12:41

No shrnu to, nepoliticky politik Havel dokazal zrusit slovensky prumysl

natolik, ze Klausovi uz nic jineho nezbylo, nez si s Meciarem placnout a chvalabohu se se Slovaky rozejit bez vystrelu.Dale tento exot svymi zvasty rozkurazil Zidovku Korbelovou(dcerku bolsevickeho potentata) k rozbiti Srbska a postupnemu vzniku islamistickeho statu v Evrope.Dale tento exot vyrvaval, aby se s Irakem tvrde zatocilo, Zid Rumsfeld tak ucinil k jeho nemale radosti.A co na to Klaus?Ten aspon nepise takove hovadiny a Bushovi neleze do zadele, ten alespon premysli a pak jedna.I kdyz si nejsem jisty, jestli nakonec bude take pro zakladnu.Ale jeho statnicky rozhled a ohled na nase zajmy jsou nebetycne rozdilne, nez zvasty byvaleho kulisaka.

AeroKarel 8.2.2007 14:31

Re: No shrnu to, nepoliticky politik Havel dokazal zrusit slovensky prumysl

No, proti vám je genius. A nemá Židy na mozku.

fdvsd 8.2.2007 14:45

Re: Re: No shrnu to, nepoliticky politik Havel dokazal zrusit slovensky prumysl

zato TY seš teda prudký génius ! ;-D

už zase Havel 8.2.2007 12:38

Havla opravdu ne

Havel nikdy nebyl dobrý dramatik, novodobý Shakespeare. Pouze západ potřeboval nějaký symbol. Jeho hry v demokracii vyšuměly, protože to hry ani nejsou.

Nikdy nebyl dobrý manžel. Nestaral se o rodinu, jen o ženské. Když Olga umírala na rakovinu, užíval si lásky jinde, po smrti nepočkal ani rok, a hned do chomoutu.Vyženěná dcera měla hraběcí svatbu v Lánech...

Dostal se k moci jako symbol protinormalizačního odporu. Vyznačoval se nekompetentností, neschopností zasáhnout proti gaunerům, rozkrádačům, nepravostem, které trápily společnost. Lidé by za ním tehdy šli. Naopak mu vzali bez odporu všechny kompetence. Havel tak pouze dostával peníze za funkci, a byl na výsluní, cestoval po světě, psal moralistické projevy, které nikoho nezajímaly, a pak už nudily, aniž by podle nich žil on sám. Velmi dbal, aby se komunistickým zločincům nic nestalo. Nejsme jako oni - čímž nastatoval marasmus naší společnosti. Právě on se začal OMLOUVAT SUDETSKÝM NĚMCŮM, čímž rozpoutal nárokovou smršť, tlak na ČR, a vyhrožování z jejich strany. Zpochybnil až dosud platné mezinárodní právo, a výsledek světové války.

Touha být u moci, nebo u něj spíš na výsluní, se ukázala být zřejmá. Zezačátku tvrdil, že prezidentem být nechce, že je jím proti své vůli. Po svobodných volbách pokračoval ve funkci. Po rozpadu státu rovněž, ačkoli byl prezident ČSR, ne ČR. V posledních volbách, které se konaly jen díky právnickým kličkám, už působil dojem, že se tam drží jak žaba na prameni. Jiní se přitom moci bez problémů vzdali, např. Michal Kocáb, který splnil svůj politický program, a vrátil se k občanskému životu, a další... Prosazoval své známé, pokud se dopustili např. rozkrádání, omilostnil je. Pro stát tehdy už byl brzdou, přátelé potvrzovali, jak moc se změnil. Nemohu nevzpomenout Hutkovu novou verzi písničky Havlíčku Havle, kterou zazpíval na Havlově bombastické oslavě narozenin. I na to, jak se Havel, který byl zvyklý jen na chválu a pochlebování, tvářil..:o)

H

už zase Havel 8.2.2007 12:39

Re: Havla opravdu ne

avel hodně zklamal v politice. Nejvíc se to projevilo při rozpadu Československa. To by se rozpadlo tak, jako tak, i když Havel k tomu svou politikou ( mj. i tolerance bolševiků, z kterých se stali národovci, aby se udrželi u moci ) hodně přispěl. Měl stát jako první muž státu v čele. Bojovat za to, co pokládal za správné do poslední chvíle. Pak bychom mohli říct, že udělal vše, co mohl. Ale Havel to vzdal. Nechal jiné , a sám se hodil účelově marod. Můžeme jen děkovat Bohu, že ČR v té době nehrozilo nějaké skutečné nebezpečí.

Vždy jednal v zájmu současného Imperia. Byl v USA předváděn jako výsledek úspěšné politiky USA, cvičená opice. Získával zde tituly univerzit - ne za své vědecké práce, ale jako symbol. A peníze a podporu. Přednášel o lepším světě, díky levičáckému sociálnímu inženýrství. Měl vazby na tehdy vládnoucí americkou levici, se kterou má pořád společné vize, jako zrušení tradičních hodnot, sociálního inženýrství, ustupování darebákům, podpory palestinských teroristů , a tak dále. Impérium se záhy začalo zajímat o Balkán, kde bylo právě, po rozpadu SSSR, a díky marasmu v Jelcinově Rusku mocenské vakuum. Svým chlebodárcům se odměnil, a vyplatil. Právě on naplnil orwellovský newspeak, vymyslel např. termín "humanitární bombardování". Aliju Izetbegoviče, autora Islámské deklarace, kde nastínil svou vizi Evropy ovládané islámem, a osud dhimmi, tedy i nás, nazýval demokratem. Vědomě tak odváděl veřejnost od podstaty problému. Kryl zvěrstva americké strany, démonizoval jen jednu stranu. Neměl problém vyrovnat se s američany iniciovanou etnickou čistkou Kosova, nebo balkánským řáděním islámských teroristů z celého světa. Tehdy Usámova al Kaida a USA byli spojenci. Nejen v Afghánistánu. USA al Kaidě poskytovaly peníze, a ta hájila jejich politiku ve světě, a při tom dělala svou politiku vlastní..za 11 září nikdo z amerických odpovědných činitelů nebyl pohnán k bezpečnosti..

už zase Havel 8.2.2007 12:39

Re: Re: Havla opravdu ne

Tento článek navíc postrádající kritické myšlení a nezávislý úsudek, zcela odpovídá protagonistovi. Zase nepřiznal, k čemu má radar sloužit, jen manipuluje. Nevěřím mu.

Jestli něco obhajuje člověk, jako právě Havel, je třeba se mít hodně na pozoru. !!

Tomáš X. 8.2.2007 12:35

Hranice mezi světy

Na světě existují státy nebo spíše společnosti, které bez diktatury a vymývání mozků neumí žít. Pak jsou na světě státy, jejichž občané svobodu psychicky zvládnou, demokracii ukočírují a o důstojnost a svobodnou budoucnost se nenechají připravit, protože ji nepřepočítávají na prachy a na výhody. Češi balancují někde mezi, na samé hranici. Z této diskuze mám blbý pocit, že je svoboda, demokracie, důstojnost, právo na odpovědnost za vlastní chyby pro nebezpečně vysoké procento lidí nepodstatný balast, pokud se nedá přepočítat na prachy do vlastní kasičky.

M. Dřevojánek 8.2.2007 12:32

Souhlas

S článkem samozřejmě nelze než souhlasit; rozumně shrnuje argumenty pro základnu a je příkladem státnické moudrosti, které už se dnešnímu prezidentovi pohříchu nedostává, jak o tom svědčí i jeho alibistický postoj k této otázce  - ale hlas lidu stejně dál bude raději velebit populistu ...

  

Slávka 9.2.2007 10:43

Re: Souhlas

S vámi  i s článkem p. Havla, též souhlas.

přečteno 8.2.2007 12:26

Zajímalo by mě, zda někdo domýšlí

 rozhodnutí nestavět radarovou stanici. To přece znamená, že nechceme nejsilnějšího spojence. To také znamená, že odpovědnost za obranu přebíráme sami. To v důsledku neznamená nic jiného, než obnovit povinnou vojenskou službu. Myslím, že roční by stačila, protože v dnešní době není důvod diskriminovat dívky. To se ostatně bude hodit i pro přícházející oteplení nebo ochlazení. Budeme moci na Šumavu vyslat více než 28 vojáků s kolovým nakladačem. Deset tisíc chlapců a dívek s lopatami ty silnice vyčistí raz dva. Když nebudeme ochotni strpět na svém území ani spojenecký radar, tak to každý odpovědný člověk pochopí. Při zdvojnásobení vojenského rozpočtu a navrácení všech objektů armádě to jistě nebude závažný problém. Pak dobře připraveni budeme očekávat, zda nahodilé rakety vypuštěné z území destabilizovaných států přeletí. Když nepřeletí, bude se armáda dobře hodit na odklízení sutiny. Samozřejmě pár desítek let po dopadu rakety. Není přece důvod vystavovat ty mladé lidi ozáření. Do té doby mohou střežit, aby okolí výbuchu případné rakety nenavštěvovali katastrofy vyhledávající turisti nebo stalkeři.