28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
hans 4.8.2008 19:25

Re: Re: zbabělci

Hovořím za sebe a mé předky protože kam mi paměť sahá nasazovali své krky za tuhle zem.A jestli vidí co se tu dnes děje musí se obracet v hrobě! A co vaši předci??Můžete být hrdý na to že jste jejich potomek? A o naší vládě se radši ani bavit nebudem jen mě děsí volební preference tý bolševický pakáže.Jsem jinak slušný člověk ale jinak tyto lidi nazvat ani neumím.Sorry!!

hans 4.8.2008 19:16

Re: Re: Re: zbabělci a hrdinové husité

Tím ,,až na pár vyjímek " jsem samozřejmě myslel statečné lidi 1 a2 války , piloty ale i lidi kteří v 48 a 68 nezalezli za kamna. A bylo jich opravdu jen ,,pár". Co se týká Jana Žížky je to dost těžké posoudit do jaké míry byl válečník a do jaké loupežník. Byla jiná doba a jiné zvyky z některých by nám vstávaly vlasy hrůzou na hlavě! A kdo v té době psal knihy? Církev! A ta jak víme Žižku moc nemusela.Dalo by se to přirovnat k Rudému právu za bolševika.A co se týká mě nebál bych se jít do války s vědomím že budu bránit svoji rodinu a stát ve kterém žiju! Otázkou je jestli by nás nebylo zase,,   jen pár   " a jestli by se neopakoval ,,  Mnichov !"

Gregory 4.8.2008 15:57

Re: Re: Re: Re: Tenkrát nás nikdo neprodal

Číňané tam byli ,ale pouze na pokyn Moskvy .  Rusové si nechtěli pálit prsty .

Gregory 4.8.2008 6:31

Re: Re: Re: Jen propagandistické řeči.

Slizký komunisto . Čekám na omluvu . A naučte se číst . Nebo už po 10 lahváčích oči neslouží ?

marie 4.8.2008 3:04

Re: Hezký příspěvek :o)

obávám se, že to ten Ivan s těmi obavami západu před úspěchem z Pražského jara, myslela vážně..

Snowy White 4.8.2008 0:22

Hezký příspěvek :o)

Jen to tvrzení, že západ se bál úspěchu Pražského jara, se do toho nějak nehodí... Považte, ještě vás někdo nařkne

z toho, že si děláte legraci

brána 4.8.2008 0:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Komunisti nejsou mrtvoly.

Jste doopravdy přesvědčen, že idee společenské korekce jak pravého tak levého společenského spektra mohou být pouze radikálně destruktivního charakteru. Mj takovéto postoje jsou dnes politicky velmi výrazně zaštítěné.

marie 3.8.2008 23:42

Re: Re: Re: Jen propagandistické řeči.

ne,ne milý Hrade, žila jsem rovněž v tomto státě ale to žlutý káčátko jsem měla, aby  to bylo stylové, v barvě červené a rohlíky nekupujem, takže nemohu sloužit..

A. 3.8.2008 23:29

Vážený pane náměstku,

Obávám se, že vycházíte ze špatných předpokladů. Současné Rusko nemá zájem o ČR, anžto je pro něj zcela bezvýznamnou pidizemičkou. Zato má zájem o vlastní bezpečnost. Má totiž velké zásoby ropy, plynu a strategických surovin, kterýchžto komodit se ostatním velmocím kriticky nedostává. Když vidí, jak dopadají jiné země, vlastnící tyto komodity (Irák, Afganistán, Kosovo atd) není divu, že má o svou bezpečnost obavu. Srovnávat situaci v roce 1968 s dneškem je poněkud prostoduché. V roce 1968 vládli Rusům bolševici, kteří měli v programu světovou bolševickou revoluci.  Proto potřebovali mít v ČSR raketové základny s atomovými zbraněmi. Současné Rusko nikam expandovat evidentně nehodlá, anžto to evidentně nepotřebuje. Všechno co potřebuje k rozvoji a prosperitě má na vlastním území. Proto také zlikvidovalo všechny zahraniční vojenské základny, zatím co USA je v hojné míře buduje kolem ruského území. Zkuste někdy použít hlavu k myšlení. Je to prospěšnější než omílání starých klišé.

palat.htk 3.8.2008 23:09

Re: Re: zbabělci a hrdinové husité

Milý Sumo,částečně s Vámi i s Hansem souhlasím a to v tom,že jsme si jako občané nedokázali uchovat v kritických momentech stát. Ve svém horlení jste Vy i Hans ovšem zapomněli na zahraniční legie z 1.a 2.sv.války.V nich bojovali skutečně ti,jimž to doma tehdejší politická garnitura neumožnila(mám na mysli hlavně 2.odboj).Velice mne ovšem děsí skutečnost,že většina dnešní mládeže nemá v sobě vypěstován kodex vlastenectví - a kdo by ho v nich také měl pěstovat? Velmi by mne zajímalo,jak by se tato nezanedbatelná část naší společnosti zachovala,kdyby se republika dostala do reálného válečného ohrožení,i když si takovou situaci samozřejmě nepřeji. Ovšem zcela mimo jsou Vaše názory na husity a Žižku zvláště,které pramení z historiografie 19.stol. Žižka vůbec nebyl "národní hrdina" ale, z pohledu tehdejší společnosti,obyčejný zemský škůdce,jehož polní roty,i za vedení jeho nástupce Prokopa Velikého,neobyčejně krutými způsoby pustošily zemi.O vojenských kvalitách lze diskutovat.Podle mého názoru jejich "neporazitelnost" spočívala ve značně odlišném způsobu vedení války (ale to je na dlouhou debatu).Podstatné je,že několik táborských i sirotčích hejtmanů se přidalo na stranu Panské jednoty a u Lipan - jak údajně řekl jeden z bývalých husitských hejtmanů - programově vybily husitské polní roty.Zajisté Vám není neznámo,že zbytky husitských rot se staly buď námezdními vojáky vládců okolních zemí(poněvadž již nic jiného neuměly dělat než válčit)nebo loupeživými bandami,které byly postupně likvidovány.

O ideologický náboj celého hnutí šlo pouze zhruba v prvních dvou letech.Poté byli ideologičtí blouznivci v lepším případě vyhnáni,v horším upáleni - a to se Žižkovým vědomím a souhlasem.

Pěkně Vás pozdravuji - Pavel Lener, historik.

Hrad 3.8.2008 23:01

Re: Re: Re: zbabělci

Kde jsi se narodila ty? Že ty máš celoživotní trauma z toho, že pany Orleánské vyšly z módy? A pouhá inteligence je vlastnost maloměšťáka(y?). A to datum?  ..... to jsi pořád ještě nulipar?

Hrad 3.8.2008 22:54

Re: Re: Jen propagandistické řeči.

Projevem mé omezenosti bylo, že jsem Svobodné Evropě v době normalizace věřil všemu co jsem chytil, a že jsem našemu(rozuměj totalitnímu) spravodajství nevěřil ničemu. Podotýkám, že jsem koupelnu používal na pouštění malého žlutého káčátka ve vaně. Marie žila asi v jiném státě jako já. Největší dobro, které jsem byl schopný po listopadu vnímat byly kvalitní rohlíky, ne ti "žebráci", které jsem musel kupovat(bohužel nekvalita se  u rohlíků zase vrací):-).     

PetrH 3.8.2008 22:49

Re: Re: Jen propagandistické řeči.

Von dělal na rušičce a díky plyšáku přišel vo práci!;-D

PetrH 3.8.2008 22:48

Re: Re: Re: Tenkrát nás nikdo neprodal

On má asi pocit, že kdybychom to byli vyhráli, nastolili bychom socialismus s lidskou tváří po celém světě. S pomocí Dannyho Cohn-Bendita, Joschky Fischera a Baadera s Meinhoffovou.;-D

marie 3.8.2008 22:41

Re: Jen propagandistické řeči.

píšete, že "Není divu, že bývalí propagandisté Svobodné Evropy"..Nevím co jste poslouchal za socializmu Vy, ale já jsem byla vděčna za ty stanice které jsme chytli a to: Hlas Ameriky, Deutsche welle, Volá Londýn a ta Vámi zavrhovaná Svobodná Evropa, proto abychom měli alespoň nějaké zprávy, kromě komunistických, jsme si koupili malé rádio a to jsme poslouchali v koupelně a ještě jsme si byli nuceni nechat téct vodu, aby to bylo lépe slyšet...Vy propagandisto !

Nový 3.8.2008 22:27

Re: Jen propagandistické řeči.

Pokud někdo pracoval  ve  Svobodné evropě, tak je to předsnost. Kteří to byli prosím?

marie 3.8.2008 22:26

Re: Re: Tenkrát nás nikdo neprodal

Můžete mi to vysvětlit, proč se "ten západ" bál úspěchu Pražského jara ?, to myslíte jako, že kdyby to bylo "dopadlo", že by se tady zakonzervoval komunismus na "věčné časy", nebo proč?

Nový 3.8.2008 22:26

vyhmátl podstatu problému

Autor  vyhmátlpodstatu ptroblému. Není co diddat.  Snad jen  otázka, ptroč  tolik lidí  bojuje  proti  radaru a  jádru ?!  Zabedněnost nebo  média ?

marie 3.8.2008 22:19

Re: Re: zbabělci

Žižka byl obyčejný lapka, kdyby jej chytili Rožmberkové, tak měl nejen po slávě a husité, to byla sběř, k vůli nim "utekla" veškerá inteligence a nejen z Prahy - a nejmilejší datum 1434..

PetrH 3.8.2008 22:02

Re: Jen propagandistické řeči.

Kdo z redakce NP, tedy Neff, Wagner, Ruščáková a Pechanec pracoval ve Svobodné Evropě? A nakonec i kdo z redakcí MFD a LN, pokud někdo vůbec?8-o

PetrH 3.8.2008 21:59

Re: Re: Re: Tenkrát nás nikdo neprodal

V Koreji byli Číňani a byla to akce OSN. A na Kubě Rusáci opravdu blafovali, neměli tam žádné zázemí a kromě toho byl u moci Chruščov. Ale v Evropě to byly hranice "jejich" prostoru. Kdyby ustoupili, mohli by si to znova zkusit Poláci a Maďaři.

Ivan 3.8.2008 21:56

Jen propagandistické řeči.

Není divu, že bývalí propagandisté Svobodné Evropy nalezli do redakcí Neviditelného psa, Lidových novin a Mladé fronty dnes.

Ivan 3.8.2008 21:54

Re: Re: mráz přichází z USA

Vztahy s Ruskem měla tato část Evropy většinou velmi dobré, po Velké říjnové revoluci ovšem Rusko přestalo existovat a zrodil se SSSR (ve kterém původní Rusko bylo jen jednou z okupovaných republik). I většina západní Evropy měla vztahy s Ruskem dobré, v 1. sv. válce přece Rusko bojovalo proti wilémovskému císařskému Německu a tím, že spoluzpůsobilo rozpad Rakouska-Uherska hrálo důležitou faktickou roli i při vzniku Československa.

Ivan 3.8.2008 21:48

Re: Tenkrát nás nikdo neprodal

Ten "západ" se bál úspěchu Pražského jara dleko více než SSSR. Proto se velmi zaradoval, když se Brežněv a jeho geronti rozhodli zasáhnout proti ČSSR. (Obdobně, jako USA zasahovaly v desítkách případů v latinské Americe.)

Cowboy 3.8.2008 21:45

Re: zbabělci

Historici skumali Americku revoluciu z 1775, historicke dokumenty z toho obdobia su celkom slusne. Priblizne 1/3 sa do nej aktivne zapojila, 1/3 bojovala s Anglicanmi a 1/3 len zbabelo sledovala, kto zvitazi, bolo im to jedno. Cosi podone existovalo a existuje asi v kazdej krajine zapadnej civilizacie.

Pametnik starejch dob 3.8.2008 21:37

Víte, moje nebožka matka byla prostá venkovanka ALE

vždycky říkala "Až budou lidé ze západní Evropy prchat k nám, uvěřím, že je to tady lepší." Ono k tomu aby uteklo nějakých 5% obyvatelstva, většinou schopného a kvalifikovaného, nějaký důvod být MUSÍ.

Sumo 3.8.2008 21:32

Re: Re: český mindrák z osmašedesátého.....

R^>-

Pametnik starejch dob 3.8.2008 21:30

Někteří židovští proroci nestáli za nic

Např. Samuel, který nechtěl podpořit Saula, pokud se mu nepodřídí. A kvůlli tomu byl ochoten riskovat vojenskou porážku celého národa.

Pametnik starejch dob 3.8.2008 21:26

Když už jste zmínil ty Thermopyly, tak ještě v témže roce

zvítězili Řekové v námožní bitvě u Salamíny a o rok později v pozemní bitvě u Platají. Pak už Peršané nikdy pevninské Řecko nenapadli a nakonec se osvobodila i řecká města v Malé Asii.

AndyO 3.8.2008 21:26

Re: zbabělci

hm, platí, že lid má takovou vládu, jakou si zaslouží. Hovořte za sebe a své předky.