28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Morální bahno účtenkové loterie

Účtenková loterie je na spadnutí a mě nepřestává udivovat, kam jsme se to za posledních dvacet let posunuli. Na jejím příkladu je totiž krásně vidět, jakým bahnem nesvobody a regulací se dnes brodíme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Stirský 16.9.2017 7:45

A nejsem si jist, zda ti,

co mají neustále strach o svobodu, nemají v reálu na mysli pouze svobodu ekonomickou, podnikatelskou. Omezování svobod jiných (třeba shromažďování, spolčování, projev) by jim až zas tolik nevadilo. I takové režimy již v historii byly.

J. Kulheim 16.9.2017 8:18

Re: A nejsem si jist, zda ti,

Jde zejména o svobodu jednotlivce rozhodovat sám za sebe a také se mýlit sám se sebou. Nést odpovědnost za sebe a svou rodinu. Nechci aby o tom co můžu, nesmím, musím rozhodoval státní úředník. Ten je tak omylný jako kdokoliv jiný a nenese žádnou odpovědnost.

Pro levici je nejhorší, když jsou lidé bohatí a nezávislí. Levice je nejraději, když všechny věci muže pro lidi dělat sama, ovšem za peníze těchto lidí.Většina lidí v této zemi je levicových a nemá o svobodu zájem. Možná kvůli historickému vývoji, možná kvůli bolševické výchově. Rádi zamění svobodu za jakési pofiderní jistoty, které jim „stát“ zajistí. Socialismus zbavuje člověka svobody, zodpovědnosti, zvyšuje závislost na státu.

V. Čermák 16.9.2017 13:26

Re: A nejsem si jist, zda ti,

Vaše úvahy jsou dojemné, ale i filosof jako vy musí platit daně.....

J. Jelínek 16.9.2017 8:40

Re: A nejsem si jist, zda ti,

Je to slovo do pranice - domnívám se, že svoboda je nedělitelná. Můžeme se sice radovat, jak moudrý stát zatrhne tipec "kontroverznímu podnikateli", ale je třeba mít na paměti, že dále jsme na řadě my, "prostí" občané v jejichž zájmu a se toto vše (údajně) děje. Protože stát se ve své nenažranosti a touze po kontrole všeho a všech prostě neumí zastavit.

D. Stirský 16.9.2017 7:42

Já tomu říkám podobenství o suplujícím učiteli.

Ta dlouho pár jedinců dělalo při suplování brajgl až se kantor naštval a písemku jsme psali všichni. "Jo, milánkové, jeden za všechny...", byla jeho odpověď. EET je to úplně poslední, co bych Babišovi vyčítal. Díval jsem se na výnos daně z příjmů podle § 7: byl žalostný. Asi 2 mld. čili 0,5 % daňových příjmů rozpočtu. Znám podnikatele, kterému EET vůbec nevadí, spíš naopak a náklady na zavedení byly minimální. V jedné hospodě jsem slyšel, jak výčepní u pultu říkala: "Ale to je jen humbuk, nám to nevadí, naopak nám to pomáhá kvůli evidenci." Měla na mysli EET. U Babiše mně vadí jeho morální vlastnosti, jeho řeči o zbytečnosti zastupitelstev apod. EET mne nechává v klidu.

D. Polanský 16.9.2017 7:33

Navíc jsou podnikatelé, kterým EET

vyhovuje, pochopitelně jsou to ti, co daně vzorně platili, do zavedení EET byli v konkurenční nevýhodě.

V. Student 16.9.2017 7:47

Re: Navíc jsou podnikatelé, kterým EET

Ano, je to tak. Do zavedení EET byl škodný ten, kdo to dělal tak jak má! To je stejné jako kdybych se zlobil, že kvůli exekučnímu zákonu (a že by se pár výhrad vůči němu našlo!) dlužníci už nemůžou tak snadno kličkovat jako dřív. Chudinky dlužníci?!

D. Polanský 16.9.2017 7:31

Ono těžko chválit elektronizaci a daně

nechat jenom tak neelektrizované. Proč právě daně? To autor nevysvětlil.

I. Hil 16.9.2017 7:03

Svatá prostoto

Jak je vidět, většině nadšenců z EET vůbec nedochází, že to budou právě oni kdo všechny ty zvýšené náklady zaplatí. A až se podaří podobnými způsoby zlikvidovat drobné podnikatele, budou si s nimi ti velcí dělat co chtějí.

V. Student 16.9.2017 7:53

Re: Svatá prostoto

Promiňte, ale jestli to zaplatíme my, jakým mechanismem dojde k likvidaci drobných podnikatelů?

V. Student 16.9.2017 6:40

Morální bahno tohoto článku

spočívá ve vyvolávání lítosti nad těmi, kteří neplatí daně tak, jak mají!

O. Uživatel 16.9.2017 7:29

Uživatel požádal o vymazání
V. Student 16.9.2017 7:41

Re: Morální bahno tohoto článku

Přimět podnikatele platit daně není vydřidušství z Pyšné princezny.

O. Uživatel 16.9.2017 8:21

Uživatel požádal o vymazání
V. Pavelka 17.9.2017 14:14

Re: Morální bahno tohoto článku

Až začnou platit i právníci a dotoři farmaceuti atp. to se teprve narovná trh, To bude vývar do státního rozpočtu!

V. Student 16.9.2017 6:33

Filozofie EET je založena na tom,

že daně se platí, pane autore!

P. Kremla 16.9.2017 6:57

Filozofie EET? Študente, študente, pozor jste ve škole nedával.

V. Student 16.9.2017 7:48

Re:

Na co jsem nedával pozor? Že svět ve skutečnosti patří vyčůránkům, koumákům a oblbovákům? Já to vím. Ale kašlu na to!

J. Lepka 16.9.2017 11:53

Re:

Nikdy není pozdě prohlédnout, milý Studente. EET je normální bonzácký pokus získat databáze nákupů a prodejů, nezbytný pro optimalizace velkovýrobních a velkoobchodních procesů, vzhledem k další monopolizaci a kartelové expanzi. Bláboly o narovnání podnikatelského prostředí si nechte na vaše stranické školení, od výběru a kontroly daní existuje celé jedno ministerstvo a jemu podřízené finanční úřady, ale to by museli úředníci dělat svou práci a ne exhibovat v médiích a obhajovat svou neschopnost.

V. Student 16.9.2017 17:31

Re:

Nikoli. Je to pokus jak donutit podnikatele platit daně. Na Slovensku je éétéčkem vybaven poslední stánkař a zcela samozřejmě vám účtenku dá. Tady se rozjeli všichni paranoici, že jim chce Babiš koukat do zadnice. Není to pravda.

O jakém stranickém školení mluvíte? Děláte jako že si myslíte, že to není názor můj ale nějaké strany, jo? Kdyžtak se nad tím zamyslete, než mi vynadáte, že paranoidní nejste.

Z. Rychlý 16.9.2017 7:34

Re: Filozofie EET je založena na tom,

Snad chápete, že ten zvýšený příjem daní zaplatí občan, nikoli podnikatel. Bez papíru x, s papírem o x plus 20% a více. Když tak horujete pro tohle zdražení, zajímá vás alespoň, co s tím zvýšeným odběrem daní stát udělá, poté co část odvede do Bruselu? Promrhá!

V. Student 16.9.2017 7:51

Re: Filozofie EET je založena na tom,

Promrhá...proboha, tak snad všechno nepromrhá! Tímhle budeme zdůvodńovat neplacení daní?

J. Novotny 17.9.2017 10:43

Re: Filozofie EET je založena na tom,

Váš názor je jasným dokladem toho, proč je potřeba EET zavést. Dobrovolně daně platit nebudete.

P. Boublíková 16.9.2017 5:34

Máte to špatně...

Účtenková loterie startuje 1. října a první slosování bude 15. listopadu.

A vůbec všechno máte špatně :-) je to ovšem věc názoru, ten zbytek, a hádat se nebudu.

Tohle je zajímavé: 1url.cz/WtUfX

"Podle průzkumů se většina Čechů na loterii těší. Ústav STEM zjistil, že by se do této hry zapojila jasná většina (75 procent) těch, kteří považují elektronickou evidenci za pozitivní opatření, ale i čtvrtina (25 %) těch, kteří EET kritizují." To se mi moc líbí - zdá se, že do největšího morálního bahna upadla čtvrtina kritiků eet :-):-)

No já se pravděpodobně zapojovat do loterie nebudu. Asi před půl rokem totiž pořádal řetězec Albert účtenkovou loterii nanečisto - za účtenku vyhrál každý den jeden zákazník nákupy v ceně tuším 75.000 Kč. Vyťukávat do formuláře dvacetimístné číslo mě za tři dny přestalo bavit.

V. Student 16.9.2017 6:35

Re: Máte to špatně...

Bodejť! Tady se z nás pořád někdo pokouší mačkat slzy kvůli ubohým podnikatelům, kteří přijdou kvůli EET na buben. Ubozí podnikatelé kvůli EET budou muset platit daně, to je tak všechno. Kvůli tomu mi jich fakt líto není. A mám jich pár ve svém okolí, a žádný z nich kvůli tomu nehysterčí

Z. Rychlý 16.9.2017 7:16

Re: Máte to špatně...

inu dobrá, začnou platit DPH, které ovšem beze zbytku zaplatíte vy. Jenom dojde ke zdražení.

P. Boublíková 16.9.2017 7:28

Re: Máte to špatně...

Skutečnost je taková, že ve vietnamských obchodech se žádné účtenky nevydávají (ani teď) a silně pochybuju, že by pokladny byly napojené na systém (takový ten lísteček o povinnosti vydávat účtenky ti poctivci vedle pokladny však nalepený mají). DPH si samozřejmě účtují k ceně zboží. A já tu DPH opravdu nechci platit proto, aby si ji obchodník strčil do kapsy, nýbrž - když už ji platím - aby šla do státní kasy.

Jinak mám stejnou zkušenost jako pan Student - občas sice nějaká prodavačka zuřivě buší do stávkující tiskárny, ale jinak, až na nějaké technické potíže, prý eet nevadí. Tedy asi těm, co daně platili už před zavedením eet.

Z. Rychlý 16.9.2017 20:53

Re: Máte to špatně...

Tyhle problémy byly a jsou řešitelné finančním úřadem. Zavádění EET bylo zbytečné. 18 miliard? Pouhý sen.

V. Student 16.9.2017 7:44

Re: Máte to špatně...

Panebože, ovšemže! No a co? Já chápu, že jsme si tak zvykli na ceny bez daní, že už nám to připadá normální. Ale já nejsem anarchista, mně nevadí, že stát dostane daně, protože je (doufám) na něco rozumného zase použije, víte?

J. Novotny 17.9.2017 10:58

Re: Máte to špatně...

Tak jste se odkopal. Nechce se Vám platit daně, ale provedení házíte na ty podnikatele, kteří Vám to kvůli konkurenci dát musí, nic z toho moc nemají, ale vystavují se trestnímu postihu. A Vy byste chtěl tlachat o morálce?! Jděte se bodnout.