27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Morální bahno účtenkové loterie

Účtenková loterie je na spadnutí a mě nepřestává udivovat, kam jsme se to za posledních dvacet let posunuli. Na jejím příkladu je totiž krásně vidět, jakým bahnem nesvobody a regulací se dnes brodíme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 17.9.2017 15:38

Re: Máte to špatně...

Jde především o administrativní zátěž. Bývaly doby, kdy některé činnosti, a některé objemy byly mimo režim DPH. To se mění. Proč? Agenda DPH je totiž administrativně poměrně náročná. A důvodem zavádění je jen a jen hamižnost státu, který naše daně utrácí neefektivně.

S EET je to podobné. Pro malé podnikatele je to náročné a mnohdy tato náročnost vede k ukončení činnosti. Všem podnikatelů, kteří zaměstnávají účetní je zavedení EET lhostejné, ti už to stejně plnili. Pro ně už to bylo zbytečné. Takže EET je tu kvůli těm malým, co si nemohli dovolit zaměstnávat účetní. Toto nevidět je známka mdlého rozumu. EET je jen a pouze k buzeraci malých firem a OSVČ. Význam jejich dodatečného zdanění je přitom z daňového hlediska mrňavý, zato zrušení činnosti je z hlediska sociálky obrovský. Vám jde jen o splnění požadavků závistivých občanů, aby těm Vietnamcům byl zatnut tipec. Ubohá malost českých závistivců.

Daně se mi platit nechce, to máte pravdu, ale nepodnikám, jako zaměstnance mě o daně stát obral, aniž by se mě ptal, takže to jestli se mi daně platit chce nebo nechce je irelevantní. Tenhle plivanec se vám vůbec nepovedl. A jsem zvědav, zdali vám bude jedno, jestli za opravu střechy dáte 50 tis bez papíru, nebo 60 tis s papírem. Těch 10 tis rozdílu pak stát použije jako setinu částky věnované spřátelené firmě na zalévání květin na ministerstvu vnitra. Vaše uspokojení nad placením těchto akcí nechápu.

J. Novotny 17.9.2017 16:39

Re: Máte to špatně...

Z těch 10 tisíc ten střechař nic nemá, akorát může jít sedět, když ho při tom chytnou. Dělá to, protože musí, nabízí to konkurence. Ten systém jej k tomu nutí. Vy se chováte racionálně, Vašich 10k neudělá rozdíl, riziko na sebe neberete - průser bude mít jen ten řemeslník, tak proč nevzít levnější variantu.

EET zásadně tento systém mění, pokud už práce bez papíru nebude standardem, tak nebude velká část lidí v ČR porušovat zákony, někdy i na denní bázi. A pokud se začnete rozhodovat, který zákon je správné dodržet a který ne, kde skončíme?

T. Kubín 16.9.2017 4:01

demagogie

Pane autore, vliv EET lze vypozorovat velmi přesně. Speciálně u hospod a restaurací. Spíše výjimkou byly ty provozy, kde majitel danil vše jak má. A vám se opravdu nestalo X krát, že by vám řemeslník neřekl zda to chcete s dokladem nebo bez? Bohužel se s těmi vykuky sveze i ten poctivý. Ale žvaní jenom politici a ti, kteří dříve jeli p§ůku výtoče piva na černo, nebo dělali bez dokladů. Ty poctivé EET sice zatíží, ale co já s nimi mluvím tak to schvalují a říkají, že konečně i ti, kteří systém očůrávali, budou muset jet v kolejích.

O. Uživatel 16.9.2017 5:21

Uživatel požádal o vymazání
Z. Rychlý 16.9.2017 7:26

Re: demagogie

Věta "s dokladem, nebo bez" znamená v překladu - chcete připlatit DPH, které já pak odevzdám státu? Chcete to mít o 20% dražší, nebo ne? Podnikateli je DPH v podstatě šumafuk, protože ho odevzdá státu, ale vy ho zaplatíte do halíře. U piva jde o pár korun, ale u služeb instalatéra, či topenáře půjde o pár tisícovek. Větší výběr dní pro hýřivý stát a pro korupcí prolezlý Brusel není žádná výhra.

J. Novotny 17.9.2017 11:45

Re: demagogie

Panu Rychlému se nechce platit DPH. EET ho k tomu nepřímo přiměje, proto proti EET brojí. To se dá pochopit (a ostatně je to dobrý důvod pro zavedení EET, protože dobrovolná platba daní se od pana Rychlého nedá očekávat), ty kecy kolem o svobodě ať si tito filutové nechají od cesty.

D. Bokr 16.9.2017 0:32

Přesně tak

Účtenku si beru jedině v tom případě, že bych ji potřeboval pro případ reklamace. Jinak na ně z vysoka kálím. A tohle Babiš opravdu přehnal a ve spolupráci s ČSSD to na just protlačili parlamentem. Celé EET je pouze bohapustá buzerace.

A ve spojitosti s protikuřáckým zákonem je naprosto likvidační zejména pro vesnické hospody a nejeden podnik ve městech.

Buzerace státu už nabývá obludných rozměrů. A bohužel se na tom za posledních minimálně dvanáct let podílí všichni. Tedy levice i ti, kteří si říkají pravice či střed.