28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Morální bahno účtenkové loterie

Účtenková loterie je na spadnutí a mě nepřestává udivovat, kam jsme se to za posledních dvacet let posunuli. Na jejím příkladu je totiž krásně vidět, jakým bahnem nesvobody a regulací se dnes brodíme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 17.9.2017 11:00

Uživatel požádal o vymazání
J. Novotny 17.9.2017 11:32

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Asi bych nechtěl úplně žít ve státě, kde je policie privátní.

O. Uživatel 17.9.2017 11:53

Uživatel požádal o vymazání
J. Novotny 17.9.2017 12:57

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Frančíza, nicméně nikoli privátní. A už tak jsou s tím problémy.

O. Uživatel 17.9.2017 13:47

Uživatel požádal o vymazání
J. Novotny 17.9.2017 14:04

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Infrastruktura, školství, schopnost státu reagovat na krizové situace (hurikán Katrina byl skvělým testem).

Určitě je k tomu velké množství akademických diskuzí, nicméně pro českou společnost, zvláště po zkušenosti s Klausem je to většinově nepřijatelné. A kdyby to opravdu někdo implementoval z ideologických důvodů, jako "Svobodní", tak by dopady na některé lidi byly hrůzné.

O. Uživatel 17.9.2017 14:41

Uživatel požádal o vymazání
K. Kořinek 17.9.2017 16:07

U nas za povodni v roce 2002 stat zafungoval velmi dobre, krome mafianske Prahy v cele s geniem Igorem Nemcem.

O. Uživatel 17.9.2017 17:12

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 17.9.2017 17:13

Uživatel požádal o vymazání
J. Novotny 17.9.2017 18:57

Re:

To záleží.

J. Novotny 17.9.2017 16:29

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Stát typu US v něm propadl. Přestože má nejsilnější armádu a vede několik válek naráz, tak nedokázal zabránit rabování ve svém městě.

I. Hil 17.9.2017 11:01

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Ale vůbec ne, EET tak jak bylo nastaveno je šílená zátěž právě pro poctivé živnostníky. Za maličkou chybu likvidační pokuty, vím o dost z nich, kterým ten stres nestojí za to a končí - jdou na pracák.

K. Vyšata 17.9.2017 11:31

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Trochu to odlehčím. Všechny úřady práce by při návalu těch podnikatelů, co podle vás končí, vyhlásili svátek. Oni nemají koho firmám nabízet a strašení zavalením úřadů práce je docela zábavné. Na úředu práce je jiná starost, co když někoho napadne půlku zaměstnanců propustit když nemají žádné klienty?

V. Pavelka 17.9.2017 14:20

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

To je předstupen celkové elkronizace státní správy , a je jasné že se budou úředníci hromadit .

J. Novotny 17.9.2017 11:33

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

V ČR chybí asi 200 tisíc pracovních sil. Pokud je poctivý a pracovitý, tak se na pracáku neohřeje.

Zavést EET na čistě dobrovolné bázi by asi nemělo valný smysl, že?

M. Prokop 17.9.2017 15:24

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Ono to nemá smysl ani na nedobrovolné bázi.

Víc škod, než užitku.

J. Novotny 17.9.2017 16:30

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Jaké škody máte na mysli? Že byl někdo přinucen zaplatit daně?

P. Čech 17.9.2017 12:27

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Já jich zase znám pár, kterým to vůbec nevadí. Jsou poctiví a nemusejí vymýšlet postupy, jak obelstít EET, aby mohli neplatit daně. Někteří z nich dokonce měli EET již před povinností ji mít a pochvalovali si to. EET vadí jen zlodějům a podvodníkům. Např. takovým restauratérům, kteří zdražili pivo o 1 Kč a vymlouvají se na EET. Jsou restaurace, a není jich málo, které nic nezdražili a nestěžují si. Tam je třeba chodit a ne ke zlodějům a podvodníkům.

M. Vondráček 17.9.2017 11:56

Nemorální ...

Nevím , zda nemorální, pitomost a zbytečná buzerace to je určitě.

P. Čech 17.9.2017 12:43

Re: Nemorální ...

Asi nejste z Prahy. Já tam byl v jednom dni ve třech restauracích a ve všech se mně pokusili okrást. EET jim to přinejmenším ztíží.

J. Svoboda 17.9.2017 12:01

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Pokud jste aspoň trochu normální, musíte uznat, že normální je bránit se v tomto prostředí daním, pokud daňový poplatník vidí, že se vybrané peníze vyhazují "z oken". Společnost je složitý organizmus a jestli si někdo myslí, že ji bude řídit stále složitějšími, nesmyslnějšími a nepřehlednějšími zákony, je prostě vedle.

O zrušení daní autor nenapsal ani slovo, prosil bych proto, abyste mu nevkládal do pera nesmysly, kterých se nedopustil.

Na vašem postoji k účtenkové loterii je vidět buď vaše zaujatost, nebo přímo hloupost. Bohužel vám uniklo, že účtenkové loterie se účastníme bohužel všichni (vlastně neplatiči daní ne, i když na tom mohou vydělat, pokud registrují účtenku), i vy, aniž byste vůbec nějakou účtenku registroval. Nemorálnost vidím v tom, že finančák horko těžko vybere daně a pak si ukradne sto milionů na takový nesmysl, jako je účtenková loterie. Kdo mu na to dal právo? Ptal se vás někdo, zda to smí udělat? Mne tedy NE! Každý jeden občánek na loterii doplatí deseti korunami, aniž by se ho loterie jinak dotýkala. To by si mohl každý občánek říci, že když mu každý spoluobčan pošle deset korun, bude z toho mít slušný vývar. Podle vás to je morální?

J. Novotny 17.9.2017 12:29

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

A co si představujete pod pojmem "zcela uvolnit"?

..Místo nekonečné spirály regulací, represí, jejich nefunkčnosti a nových regulací a represí lze daňové prostředí zcela uvolnit...

P. Čech 17.9.2017 12:39

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Hezká otázka, "kdo mu na to dal právo?". A kdo dal právo politickým stranám a MPSV vyplácet dávky , pobídky a přídavky nepřizpůsobivým občanům, kteří se vyhýbají práci a žijí s přehledem z těch dávek? Kdo dal právo politickým stranám a občanským hnutím vládnout občanům a ne ve jménu občanů, jak je v zastupitelské demokracii obvyklé? Kdo dal právo poslancům, aby místo navrhování, projednávání a schvalování zákonů se v poslanecké sněmovně zabývali "volnou soutěží politických stran", aby se pasovali do role orgánů činných v trestním řízení či dokonce soudů a projednávali na půdě PS např. nějaké Čapí hnízdo? kdo dal právo občany nevolenému prezidentovi podepsat Lisabonskou smlouvu? Kdo dal právo Václavu Klausovi v roce 1992, aby porušoval ústavní zákon a rozbíjel společný československý stát? A tak bych mohl dlouze pokračovat.

J. Svoboda 17.9.2017 19:34

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Matláma, patláma. Máte v tom bramboračku. Práva, o kterých píšete, bohužel odhlasovali námi (mnou osobně nikoliv) zvolení poslanci. Voliči, kteří volili socany a Bureše, by si měli říci, teď už máme co jsme chtěli.

K Čapímu hnízdu: udivuje mne, že se tak ptáte. Imunitu si odhlasovali poslanci, tak co chcete? O hnízdě se debatovalo v parlamentu asi dva dny. Debatovalo se tak dlouho proto, že Bureš a jeho fámulusové nechtěli pochopit, že parlament nemá co vyšetřovat a co soudit a vnucovali tak parlamentu roli soudce. Snad si nemyslíte, že parlament měl hnízdo hodit za hlavu?

Rozdělení Československa jistě má své mouchy, hlavně pro právní puristy. Vy byste chtěl do nekonečna rovnat spory mezi Čechy a Slováky? Nedošlo vám, že rozdělení při všech mouchách bylo to nejlepší, co se dalo udělat? Se Slováky bychom už možná měli euro. Brrr!!

Vedete to moc hezky. Říkáte nepokrytě, že když někdo dělá bordel, mají na to právo všichni.

J. Novotny 17.9.2017 12:54

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Ještě k tomu právu. Pokud, a autor na to upozorňuje, účtenková loterie přispěje k zavedení tohoto "nemorálního" systému, tak to přinese vyšší výběr daní, které by jinak byly v kategorii daňových úniků, či šedé ekonomiky. Pokud se takto vybere více, než kolik loterie stojí (optimální minimálně 5x tolik), tak to má smysl. Ani Vy ani já nemáme informace, abychom mohli v tomto udělat kvalifikovaný odhad (či to přímo spočítat) a proto není zcela relevantní se nás na to ptát. MinFin se tak rozhodlo, pravděpodobně i na základě zkušeností jiných zemí, pár let to poběží, vyhodnotí se to a je možně, že se to časem típne. Ale pro ten přechod k systému to dává smysl.

J. Svoboda 17.9.2017 19:40

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Kdyby se Ministerstvo financí rozhodovalo na základě zkušeností z jiných zemí, dávno by celou EET zrušilo.

M. Malovec 17.9.2017 9:36

Došel jsem dál

Při vstupu kamkoliv, kde smrdí EET hned ve dveřích hlásím, že eet nechci. Je to krásný pocit. Zkuste to.

V. Pavelka 17.9.2017 10:25

Re: Došel jsem dál

Sobotkovci měli v programu jako nosný prvek , zrušení církevních restitucí , je to týden se usty Sobotky chlubily že splnily všechny volební zádání, ani nepípli .LHÁŘI.

V. Pavelka 17.9.2017 10:30

Re: Došel jsem dál

Dopředu hlásíte svobodnej Malovec , aby vás s klidem natáhli , nemaje ůčtenku nemáte reklamaci, trdlo.