9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

POLITIKA: Morální bahno účtenkové loterie

Účtenková loterie je na spadnutí a mě nepřestává udivovat, kam jsme se to za posledních dvacet let posunuli. Na jejím příkladu je totiž krásně vidět, jakým bahnem nesvobody a regulací se dnes brodíme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Schlägel 18.9.2017 16:22

Stále postrádám

úsilí našich milých politiků o transparentní elektronickou evidenci státních výdajů. A nejedná se pouze o předražené dálnice. Tady se naši milí politici chovají více než zdrženlivě. Moc tomu nerozumím, ztráty se pohybují v desítkách miliard a Babiše trápí drobných 10 mld. navíc díky EET? Dobrou noc, milé děti.

M. Šurgot 18.9.2017 9:47

Nekdo ve vlaknu pafrazuje Jachyma, je to marny, je to marny, je to marny...

Jiny mne nazval kobliharem...

Dalsi vypisuje buzeraci kdejake babky...

Vazeni, nejsem ani kobliharem a uz vubec nejsem klient Chocholouska.

Mam nastesti dvouletou pracovni zkusenost z Velke Britanie. A tam jsem zkraje koukal jak zjara...

V zadne hospode se nekouri, vetsina hospod ma na podlaze huste koberce a vybaveni jako v obyvaku, prijemne, zadny smrad a doslova pohoda.

Za kazde pivo a za sebemensi polozku dostanete tistenou uctenku, nikdo z mistnich se nad tim nevzrusuje.

Uctenky dostanete vsude, i na vanocnich trzich za horky punč, i od stankare za fastfood.

Takze si, panove, sbalte batuzek a vypravte se do sveta, nez zacnete psat 3,14 coviny do diskuzi...

Nastesti nejsem zavisly na politickem vymyvani mozků, zatim mi slouzi obycejny selsky rozum.

I. Hil 18.9.2017 8:01

Re:

:-) - Takových je tu bohužel většina.

A. Zajícová 17.9.2017 22:07

Re: Polanecký,

Na Slovensku EET nemají, Písaříku

A. Zajícová 17.9.2017 22:03

Re:

přesně tak. Já například podporuji nejen EET, ale i EEP, neboli Elektronickou Evidenci Příjmů všech občanů. Bez výjimky, od batolat po důchodce.

J. Peřina 17.9.2017 21:46

Re:

Je to marné,marné,marné.Takovým koblihářům to nikdo nevysvětlí.Neznám jediného živnostníka,který s EET souhlasí a to jich znám desítky.

J. Kulheim 17.9.2017 21:43

Re: Stá nemá právo rozdělovat peníze daňových poplatníků

Podstatné je, že v tomto státě jsou lidé, kterým stát bere peníze a lůidé, kterým tyto peníze dává. Např. Řemeslníkům peníze bere a dává je panu Babišovi a jemu podobným.

Stát nevykonává služby, které by vykonávat měl a buzeruje daňové poplatníky různými nařízeními.

EET nic pozitivního občanům tohoto státu nepřinese. Náklady na obsluhu budou větší než přínos. Vláda přibrala 30000 úředníků a hodlá přibrat dalších 6000. A vy jste klidný. To vám nic neříká. Pro vás je nejdůležitější EEt u řemeslníků. Když se např. zedník naštve a nechá toho, tak budete jeho práci někde na dědině zajišťovat vy nebo pan Babiš? Kdo to všechno zaplatí? Pan Babiš určitě platit nic nebude. Zaplatí to ti nejchudobnější. Podniky si to přirazí k ceně služby nebo zboží. To vám a vám podobným nevadí, že to budou platit i důchodci, kteří jsou na tom bídně. Platí solárníky a podobné dojiče SR.

J. Kulheim 17.9.2017 21:27

Pane Novotný diskutujte k věci a neklaďte jenom otázky.

Nikde jsem nenapsal, že by se neměli platit daně. Platit daně by se měli a stát by neměl vybrané peníze od občanů dávat jiným občanům tohoto ani jiných států na podnikání.

Pane Jiří Novotný, já po státu nechci, aby za mne dělal služby, které nepotřebuji nabo si problémy můžu vyřešit sám.

Vy nediskutujete, ale kladete otázky. Diskuse je tom, že reagujete na názor jiného. Pokud toho nejste schopen, tak nereagujte. Kroutíte se jak had a reagujete na něco co není v textu nebo to není podstatné.

M. Prokop 17.9.2017 21:00

Re: Stá nemá právo rozdělovat peníze daňových poplatníků

Nefungovalo proto, že úředníci nedělali co měli.

M. Prokop 17.9.2017 20:58

Re:

Co jste prokázal vy?

M. Prokop 17.9.2017 20:57

Re: Polanecký,

Což ovšem neznamená, že to není pitomost.

M. Prokop 17.9.2017 20:56

Re:

V médiích se nepíše ani o tom, že Bureš buzeruje kdejakou babku v obchůdku nebo hospůdce, aby sám mohl krást ve velkém.

Kontrola by neměla stát víc, než je jí získáno.

J. Lepka 17.9.2017 20:21

Re:

Jo závist je hrozná věc, co?

J. Lepka 17.9.2017 20:20

Re:

Nikoliv hochu pobloudilý. Je to nástroj šmírovací a ještě k tomu zostřený likvidačními pokutami, které vůbec nezohledňují různé faktory podnikání a nutí i běžného trhovce farmářských trhů tuhle 3,14 čovinu aplikovat i v místě, kde stát není schopen zajistit pokrytí internetem. tedy v kostce MF a financové si prosadili nástroj, který jim nejen ulehčuje práci, ale ještě jim dává do ruky likvidační postup.

K. Kořinek 17.9.2017 20:13

Naprosto vystizne. I mnoho podnikatelu podporuje zavedeni EET. Ale o tom se umyslne nepise !

K. Vyšata 17.9.2017 20:12

Re: Naprostý souhlas, od začátku až do konce

Už jen ten kec o účtence o rozměru A4 dokazuje, že nejenom nic o EET a podnikání nevíte, ale vyprávíte pohádky, zábavné je o té účtence v Rusku a dřevěném počítadle. Že vy jste klon Jakuba Jandy?

J. Svoboda 17.9.2017 19:40

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Kdyby se Ministerstvo financí rozhodovalo na základě zkušeností z jiných zemí, dávno by celou EET zrušilo.

J. Svoboda 17.9.2017 19:34

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Matláma, patláma. Máte v tom bramboračku. Práva, o kterých píšete, bohužel odhlasovali námi (mnou osobně nikoliv) zvolení poslanci. Voliči, kteří volili socany a Bureše, by si měli říci, teď už máme co jsme chtěli.

K Čapímu hnízdu: udivuje mne, že se tak ptáte. Imunitu si odhlasovali poslanci, tak co chcete? O hnízdě se debatovalo v parlamentu asi dva dny. Debatovalo se tak dlouho proto, že Bureš a jeho fámulusové nechtěli pochopit, že parlament nemá co vyšetřovat a co soudit a vnucovali tak parlamentu roli soudce. Snad si nemyslíte, že parlament měl hnízdo hodit za hlavu?

Rozdělení Československa jistě má své mouchy, hlavně pro právní puristy. Vy byste chtěl do nekonečna rovnat spory mezi Čechy a Slováky? Nedošlo vám, že rozdělení při všech mouchách bylo to nejlepší, co se dalo udělat? Se Slováky bychom už možná měli euro. Brrr!!

Vedete to moc hezky. Říkáte nepokrytě, že když někdo dělá bordel, mají na to právo všichni.

J. Novotny 17.9.2017 19:28

Re: Stá nemá právo rozdělovat peníze daňových poplatníků

A bylo by asi naivní si myslet, že by ty daně začali platit, pokud by se ten servis státu zlepšil.

J. Novotny 17.9.2017 19:09

Re: Stá nemá právo rozdělovat peníze daňových poplatníků

Ad. 1 - je zřejmé, že to nefungovalo. A i kontrola vychází z účetních dokumentů a z těch (pokud ten člověk není úplně hloupý) nevyčtete, že dělá bez dokladu. A už vůbec ne za období několik let. Trestný čin není každý daňový únik a i jeho případná klasifikace závisí na množství peněz, které se neodvedou. Ale úmyslné neodvedení daní za stovky tisíc, což průměrný řemeslník určitě ročně dá, to už asi úplně v pohodě nebude.

Ad 2. = zatím to bylo v pohostinství a tam se to projevilo zdražením, nicméně služby mi horší nepřijdou. Přirozeně končilo obrovské množství firem, aby vznikla nová se stejným podnikáním. Ono vysvětlit skokový nárůst tržeb po zavedení EET se nikomu vysvětlovat nechce.

3. jmenujte mi pár našich "tradičních" politiků, kteří by měli mít v politice místo a dokázali by něco řídit. Vždyť i zavedení bez větších zdržení a problému tak náročného IT projektu jako je EET, je v ČR naprostý unikát.

J. Svoboda 17.9.2017 19:08

Re: Naprostý souhlas, od začátku až do konce

To vůbec není těžké pochopit. Říká se, že co je psáno, to je dáno. O tom žádná. Otázka na vás: Je tak těžké pochopit, že malé podnikatele EET nadměrně zatěžuje? Sečtěte si jednorázové a potom provozní nálady. Víte, kolik stojí papír a inkoust do tiskárny? Zdá se vám přiměřené, že ke zboží za 50 Kč vám obchodník vytiskne účtenku na formátu A4? Tento zhovadilý systém nutí podnikatele dokazovat NA SVOJE NÁKLADY, že nekradou. Proč si neplní svoji funkci stát? Velmi mi to připomíná pobyt v Rusku, v Leningradě. Když jsem si koupil lahev koňaku, dostal jsem k tomu půldruhametrovou účtenku, před jejímž vytištěním to prodavačka přepočítala na dřevěném počítadle. Už jsme dosáhli ruské úrovně. To je úžasné, ne?

Pořád doufám, že přijde čas, kdy se budete za svoje nynější názory stydět a stydět i za to, že jste kdy volil Bureše. Nejspíš však bude pozdě.

J. Novotny 17.9.2017 19:00

Re: Stá nemá právo rozdělovat peníze daňových poplatníků

Kolik že těch peněz odvádíte?

Co se týče služeb státu, tak mohu mít velké výhrady, nicméně nemyslím si, že ty se vyřeší tím, že část lidí neplatí daně.

J. Novotny 17.9.2017 18:57

Re:

To záleží.

I. Mertl 17.9.2017 18:46

Re: Stá nemá právo rozdělovat peníze daňových poplatníků

Není to tak jednoduché, jak to vidíte, pane Novotný. Osobně nevím, zda jakékoli nezaplacení daně je trestným činem, ale vím, že:

1. Stát, resp. finanční úřad má několik tisíc zaměstnanců, jejichž úkolem je především kontrola výběru daní, ať teď konají, jak mají, tedy včetně kontroly, zda ke každému kontrolnímu nákupu byla vydána stvrzenka, a včetně adekvátnímu trestání přestupků. Tak je tomu skutečně ve většině civilizovaných zemí.

2. EET v rozsahu zavedeném touto vládou, tedy včetně okamžitého automaticky zaslaného hlášení o prodeji finančnímu úřadu, existuje, pokud je mi známo, jen v Chorvatsku. I tam s ne zcela jasným a jednoznačným efektem, například prokazatelně vedlo k snížení počtu subjektů prodejců, a tedy ke zhoršení služeb. To se již projevilo i v Česku.

3. Osobní problémy A. Babiše jsou jasné, střet zájmu a ovlivňování tržního prostředí v prospěch jeho vlastního podnikání jsou mimo pochybnost a v tomto rozsahu (opět) v civilizovaných zemích nevídané. Ať už manipulace s vlastnictvím Čapího hnízda v souvislosti s čerpáním dotací z EU budou kvalifikovány jako trestný čin či ne, takový člověk nemá v nejvyšší politice místo..

O. Uživatel 17.9.2017 18:46

Uživatel požádal o vymazání
J. Kulheim 17.9.2017 18:31

Re: Stá nemá právo rozdělovat peníze daňových poplatníků

Napsal jsem kolik peněz odvádíme ve formě daní a poplatků. Poskytuje nám stát za tyto peníze přiměřenou službu? Jakou službu poskytuje těm řemesníkům? U nás pracuje ve výrobní sféře 30% lidí, kteří chodí do práce. Ostatní z jejich práce žijí, včetně mne jako důchodce.

Řemeslník nikomu nic nebere a nic nedostává. Nedostává dotace, pobíky. Dělá službu i pro lidi, kteří mají hluboko do kapsy a třeba kdyby jim přirazil ještě DPH, tak by pro ně byla drahá.

Byl bych spokojený, kdyby si pan Babiš zametl před vlastním prahem. Pokud by myslel vážě, že chce narovnat podnikatské prostředí, tak by muse začít usilovat o likvidaci dotací. Ty deformují podnikateské prostředí. I řemeslník by měl platit daně a také většina daně platí. I ten, který daně "optimalizuje" nikoho neokrádá, nikomu nic nebere. Ti co dostávají peníze ze státní pokladny, tak berou cizí peníze. Řemesník peníze raději použije a rozvoj řemesla, než by je dal Babišovi a ostatním, kteří dostávají dotace.

Dotace už přivedli mnoho lidí do problémů. Příležitost dělá zloděje. Dotace jsou ta příležitost. Kdyby nebyli dotace, tak nebude příležitost a lidé budou v klidu žít. Ten kdo dotace dává má stejnou vinu jako ten si něco čórne. Možná i pan Babiš si chtěl jenom přilepšit. Z cizího krev neteče. Možná jednal v rámci zákonů. Nechejme to na orgánech činných v tresním řízení. Ale zákon je minimum morálky. Možná jenom jednal nemorálně a bude klidně vykonávat funkci premiéra.

Vám nevadí, že "státu" musíme odevzdat tolik peněz na daních. Pokud jste státní úředník a z daní, které odvedou občané pracující v produktivní sféře žijete. Řemeslník nemá každý měsíc výplatu, nedostává stravenky, nemá placenou dovolenou, když nepracuje nemá ani peníze

M. Šurgot 17.9.2017 17:27

EET je, pokud se nepletu, elektronicka evidence prodeje zbozi a evidence poskytnute sluzby, ktera soubezne slouzi evidenci danove povinnosti u DPH.

Nikde v tom systemu nevidim oznaceni podnikatelu jako zlodeju a podvodniku.

Z meho pohledu, jako obcana, v tom vidim nastroj statu, jak zabranit podvodnym podnikavcum, protoze v tom pripade nejde o podnikatele, v jejich pripadne zlodejne.

Pokrik nad tim, ze jde o buzeraci maleho a stredniho podnikani je jen klasicky cesky folklor, kdy se zamlcuji podstatne veci, aby bylo cim mlatit nekoho klackem po hlave. Takrka nikdo v mediich nenapise v souvislosti s EET, ze jde o narovnani podminek podnikani, kdy se male a stredni podnikani stavi na uroven pravnickych osob a velkych podniku, ktere uz davno maji spoustu povinnosti v oblasti DPH, danovych a socialnich odvodu za firmy i za zamestnance.

Zatim nevic nic o uctenkove loterii, takze ji nebudu komentovat.

K problematice EET si vsak troufnu napsat, ze autor na nas vypustil pouhopouhou demagogii, ktera ma ryze politicky ucel.

O. Uživatel 17.9.2017 17:13

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 17.9.2017 17:12

Uživatel požádal o vymazání
J. Novotny 17.9.2017 17:02

Re: Stá nemá právo rozdělovat peníze daňových poplatníků

Takže Vám nevadí, když řemeslník neplatí daně v míře, která je trestným činem. A přitom se všichni bijí do prsou, že by jim vadil premiére, který je trestně stíhaný, byť platí presumpce neviny a prokázat mu vinu bude velmi problematické.