1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

POLITIKA: Morální bahno účtenkové loterie

Účtenková loterie je na spadnutí a mě nepřestává udivovat, kam jsme se to za posledních dvacet let posunuli. Na jejím příkladu je totiž krásně vidět, jakým bahnem nesvobody a regulací se dnes brodíme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Písařík 17.9.2017 16:59

Polanecký,

zatajil jste, že jsou země, kde EET funguje bez vašeho kvílení tady v diskuzi. Vedle na Slovensku dostanete účtenku, i když jste zaplatil 1 €, funguje to bez reptání.

J. Kulheim 17.9.2017 16:55

Re:

Já i moje rodina jsme v pořádku. Vy na tom nejste dobře. Nedokáže argumentovat k věci. Dokážete jenom argumentovat ad hominem. To ukazuje na velké velké problémy s pochopením textu.

J. Novotny 17.9.2017 16:39

Re: Máte to špatně...

Z těch 10 tisíc ten střechař nic nemá, akorát může jít sedět, když ho při tom chytnou. Dělá to, protože musí, nabízí to konkurence. Ten systém jej k tomu nutí. Vy se chováte racionálně, Vašich 10k neudělá rozdíl, riziko na sebe neberete - průser bude mít jen ten řemeslník, tak proč nevzít levnější variantu.

EET zásadně tento systém mění, pokud už práce bez papíru nebude standardem, tak nebude velká část lidí v ČR porušovat zákony, někdy i na denní bázi. A pokud se začnete rozhodovat, který zákon je správné dodržet a který ne, kde skončíme?

J. Novotny 17.9.2017 16:30

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Jaké škody máte na mysli? Že byl někdo přinucen zaplatit daně?

J. Novotny 17.9.2017 16:29

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Stát typu US v něm propadl. Přestože má nejsilnější armádu a vede několik válek naráz, tak nedokázal zabránit rabování ve svém městě.

M. Klas 17.9.2017 16:27

Re: Došel jsem dál

Nikdy jste neslyšel o ústní smlouvě?

K. Kořinek 17.9.2017 16:07

U nas za povodni v roce 2002 stat zafungoval velmi dobre, krome mafianske Prahy v cele s geniem Igorem Nemcem.

K. Kořinek 17.9.2017 16:04

A tu infrastrukturu v zoufalem stavu zacne opravovat vase sirsi rodina ? Kde zacne ?? :-)) U vas na dvore ?

K. Kořinek 17.9.2017 16:00

Podnikatele a tedy i zivnostnici meli skoro 30 let na to, aby ptokazali, ze jsouslusni obcane a poctivci do morku kosti. Zdaleka ne vsem se to povedlo a proto i EET a melo by byt i jasnejsi priznani majetku. Nedolozene majetky zabavit bez nahrady. A razem by bylo po statnim dluhu !

Z. Rychlý 17.9.2017 15:38

Re: Máte to špatně...

Jde především o administrativní zátěž. Bývaly doby, kdy některé činnosti, a některé objemy byly mimo režim DPH. To se mění. Proč? Agenda DPH je totiž administrativně poměrně náročná. A důvodem zavádění je jen a jen hamižnost státu, který naše daně utrácí neefektivně.

S EET je to podobné. Pro malé podnikatele je to náročné a mnohdy tato náročnost vede k ukončení činnosti. Všem podnikatelů, kteří zaměstnávají účetní je zavedení EET lhostejné, ti už to stejně plnili. Pro ně už to bylo zbytečné. Takže EET je tu kvůli těm malým, co si nemohli dovolit zaměstnávat účetní. Toto nevidět je známka mdlého rozumu. EET je jen a pouze k buzeraci malých firem a OSVČ. Význam jejich dodatečného zdanění je přitom z daňového hlediska mrňavý, zato zrušení činnosti je z hlediska sociálky obrovský. Vám jde jen o splnění požadavků závistivých občanů, aby těm Vietnamcům byl zatnut tipec. Ubohá malost českých závistivců.

Daně se mi platit nechce, to máte pravdu, ale nepodnikám, jako zaměstnance mě o daně stát obral, aniž by se mě ptal, takže to jestli se mi daně platit chce nebo nechce je irelevantní. Tenhle plivanec se vám vůbec nepovedl. A jsem zvědav, zdali vám bude jedno, jestli za opravu střechy dáte 50 tis bez papíru, nebo 60 tis s papírem. Těch 10 tis rozdílu pak stát použije jako setinu částky věnované spřátelené firmě na zalévání květin na ministerstvu vnitra. Vaše uspokojení nad placením těchto akcí nechápu.

M. Prokop 17.9.2017 15:24

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Ono to nemá smysl ani na nedobrovolné bázi.

Víc škod, než užitku.

J. Kulheim 17.9.2017 15:06

Stá nemá právo rozdělovat peníze daňových poplatníků

Daně a poplatky, které platíme- Daň z příjmů + sociální a zdravotní pojištění cca 45%. Dále daň z nemovitostí, daň z nabytí nemovitých věcí, silniční daň. Daň dědická, darovací a z převodu nemovitosti. Daň spotřební, DPH /podnikatel, zákazník v obchodě/, ekologická (daň z elektřiny, ze zemního plynu a z pevných paliv), poplatky za znečištění vzduchu či vody, poplatky za odpad, solární daň /po dobu 20-ti let 40-50 miliard ročně.

Poplatky dálniční, koncesionářský, soudní, notářský, správní, poplatky místní/např. lázeňský pobyt, ubytovací, psi, parkovací a p./, déle clo, bankovní, komora, poštovné, balné, atd. rozhlas, televize, komora, ap. Na daních a poplatcích odvedeme státu kolem 80% příjmů.

Stát nemá právo rozdělovat peníze jednotlivců, které odvádí ve formě daní jiným soukromým osobám. V loterii si koupím los za své. Je to moje rozhodnutí. V EET peníze dát musím a stát je použije na loterii. Já spoléhám na svou práci. Co z toho má hospodský, který si musí kopit počítač atd? Jenom náklady. Proč nejsou řemeslníci. Řemeslní i když neodvede peníze, tak je jeho služba pro občany lacinější a mnozí, kteří mají hluboko do kapsy využijí jeho služby. Když bude mít drahou službu, tak lidé si nebudou jeho službu dovolit a on bude muset jít na pracák

Je schopný pan Babiš zabezpečit např. opravu střech stařence v Horní Dolní? Dovede jenom pobírat cizí peníze.

J. Kulheim 17.9.2017 14:53

Daně se platily vždycky od počátku vzniku lidské civilizace

Panovník řešil problémy, které si lidé nemohli vyřešit sami tj. ochrana před nájezdníky, ale také meliorace kolem Eufratu. Stát vznikl jako služba občanům a neměl jiné příjmy než daně. Vojáky musel nějak živit a na tom se podíleli všichni. Nejde o to jestli daně platit, ale kolik.Základem státu byla patriarchální rodina, která zabezpečovala děti i staré rodiče.

Sociální stát postupně rozbíjel rodinu a vrcholem bylo budování socialistické společnosti. Socialismu se podařilo rozbít a sliboval, že se o lidi postará od kolébka do hrobu. Pokud měl takovou službu zabezpečovat musel lidem sebrat peníze a svobodu se rozhodovat. Potřeboval na to moc peněz, aby mohl platit lidi, kteří to zabezpečovali. Matky museli jít pracovat, protože výdělek otce nestačil na zabezpečení rodiny. Děti se přestali starat o rodiče, protože stát slíbil, že se staré lidi postará. Odváděli peníze na důchody a stát peníze přerozděloval. Když platím státu na důchod tak ať se o ně postará. Postupně rozbit rodinu a přebral původní funkci rodiny. Dospělo to postupně tak daleko, že rodiče přestali mít děti. Však stát se o mně postará. V minulosti měli potomky zejména proto, aby je zabezpečili na stáří.

Ukázalo se, že stát není schopen zabezpečit funkce, které zabezpečovala více generační rodina a do budoucna to bude horší.

Stát by měl zabezpečovat ochranu území, ochranu majetku a života občanů a zabezpečovat služby, které si občan, obec nedokáže zabezpečit sám např.silnice, železnice ap. Jak je vidět není schopen zabezpečit ochranu území. Není schopen zabezpečit ochranu majetku a života občanů. Infrastruktura je v zoufalém stavu. Nařizování a zakazování jde.

Salámovou metodou to došlo tak daleko, že stát se plete do všeho. Nařizuje, diktuje co kdo smí a co nesmí. S vybranými penězi dělá co chce. Dává je vybraným lidem, kteří jsou podstatně bohatší než plátci. Poskytuje služby o které nemám zájem. Každý ví nejlépe jak svoje peníze utratit.

O. Uživatel 17.9.2017 14:41

Uživatel požádal o vymazání
V. Pavelka 17.9.2017 14:37

Re: Došel jsem dál

účtenka je normální obchodní smlouva a EEt je danová kontrola státu !

V. Pavelka 17.9.2017 14:20

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

To je předstupen celkové elkronizace státní správy , a je jasné že se budou úředníci hromadit .

V. Pavelka 17.9.2017 14:14

Re: Morální bahno tohoto článku

Až začnou platit i právníci a dotoři farmaceuti atp. to se teprve narovná trh, To bude vývar do státního rozpočtu!

J. Novotny 17.9.2017 14:04

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Infrastruktura, školství, schopnost státu reagovat na krizové situace (hurikán Katrina byl skvělým testem).

Určitě je k tomu velké množství akademických diskuzí, nicméně pro českou společnost, zvláště po zkušenosti s Klausem je to většinově nepřijatelné. A kdyby to opravdu někdo implementoval z ideologických důvodů, jako "Svobodní", tak by dopady na některé lidi byly hrůzné.

O. Uživatel 17.9.2017 13:47

Uživatel požádal o vymazání
M. Klas 17.9.2017 13:02

Re: Došel jsem dál

Samozřejmě, dělám to tak každý den.

J. Novotny 17.9.2017 12:57

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Frančíza, nicméně nikoli privátní. A už tak jsou s tím problémy.

J. Novotny 17.9.2017 12:54

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Ještě k tomu právu. Pokud, a autor na to upozorňuje, účtenková loterie přispěje k zavedení tohoto "nemorálního" systému, tak to přinese vyšší výběr daní, které by jinak byly v kategorii daňových úniků, či šedé ekonomiky. Pokud se takto vybere více, než kolik loterie stojí (optimální minimálně 5x tolik), tak to má smysl. Ani Vy ani já nemáme informace, abychom mohli v tomto udělat kvalifikovaný odhad (či to přímo spočítat) a proto není zcela relevantní se nás na to ptát. MinFin se tak rozhodlo, pravděpodobně i na základě zkušeností jiných zemí, pár let to poběží, vyhodnotí se to a je možně, že se to časem típne. Ale pro ten přechod k systému to dává smysl.

V. Pavelka 17.9.2017 12:50

Re: Jézusmarjá józef

Elektronizace se valí světem , Že těm ODSakům a jiným vadí EET a nevadí jim že mají prachy v elektronicky řízených a ovládaných Bankách , Srá.ům !

P. Čech 17.9.2017 12:43

Re: Nemorální ...

Asi nejste z Prahy. Já tam byl v jednom dni ve třech restauracích a ve všech se mně pokusili okrást. EET jim to přinejmenším ztíží.

P. Čech 17.9.2017 12:39

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Hezká otázka, "kdo mu na to dal právo?". A kdo dal právo politickým stranám a MPSV vyplácet dávky , pobídky a přídavky nepřizpůsobivým občanům, kteří se vyhýbají práci a žijí s přehledem z těch dávek? Kdo dal právo politickým stranám a občanským hnutím vládnout občanům a ne ve jménu občanů, jak je v zastupitelské demokracii obvyklé? Kdo dal právo poslancům, aby místo navrhování, projednávání a schvalování zákonů se v poslanecké sněmovně zabývali "volnou soutěží politických stran", aby se pasovali do role orgánů činných v trestním řízení či dokonce soudů a projednávali na půdě PS např. nějaké Čapí hnízdo? kdo dal právo občany nevolenému prezidentovi podepsat Lisabonskou smlouvu? Kdo dal právo Václavu Klausovi v roce 1992, aby porušoval ústavní zákon a rozbíjel společný československý stát? A tak bych mohl dlouze pokračovat.

J. Novotny 17.9.2017 12:29

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

A co si představujete pod pojmem "zcela uvolnit"?

..Místo nekonečné spirály regulací, represí, jejich nefunkčnosti a nových regulací a represí lze daňové prostředí zcela uvolnit...

P. Čech 17.9.2017 12:27

Re: Pan autor považuje EET za nemorální,

Já jich zase znám pár, kterým to vůbec nevadí. Jsou poctiví a nemusejí vymýšlet postupy, jak obelstít EET, aby mohli neplatit daně. Někteří z nich dokonce měli EET již před povinností ji mít a pochvalovali si to. EET vadí jen zlodějům a podvodníkům. Např. takovým restauratérům, kteří zdražili pivo o 1 Kč a vymlouvají se na EET. Jsou restaurace, a není jich málo, které nic nezdražili a nestěžují si. Tam je třeba chodit a ne ke zlodějům a podvodníkům.

V. Pavelka 17.9.2017 12:21

Re: Došel jsem dál

To teda může přijít kdokoliv z ulice a bez účtenky požadovat službu nebo zboží ?!

K. Vyšata 17.9.2017 12:15

Re: Naprostý souhlas, od začátku až do konce

No určitě ty papírové a kovové peníze co jim spadnou do kasy neházejí do kontejneru. I velké firmy mají tendenci v daňovém přiznání přiznávat jen co si rozhodnou sami. EET eviduje bez rozdílu zda je to velká nebo malá firma. A co je zaevidováno, to se zdaňuje, je to tak těžké pochopit?

A FAU se prověřovala nejdříve za činnost v letech kdy ještě Babiš nebyl ve vládě. Naroubovat na tu firmu Bbiše se nepovedlo, do dnešního dne se nic neprokázalo a nedokázalo.

V. Pavelka 17.9.2017 12:13

Re: Naprostý souhlas, od začátku až do konce

Dostali snížení daně , odpis nákladů , a ještě zdražili a dávají pořád pod čárku, tak co furt mají sráči .