30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jarda 28.4.2007 10:39

Balená voda

je stejně pitomost. Pokud se někomu chce platit za balenou vodu, kterou si jinak může doma pustit z kohoutku, je to jeho věc.

BIS 28.4.2007 10:31

Pani Bobosikova je hloupa

a na jeji skodlivy pobyt v Evropskem parlamentu doplacim na danich (a prispevcich do EU).

BIS 28.4.2007 10:30

Pani Bobosikova je obezni

a ja na ni doplacim ze sveho zdravotniho pojisteni.

Vlastia 28.4.2007 10:12

A co sklo?

A co takhle znovu zavest system sklenenych vratnych lahvi? Byl jsem prekvapen, jak to v nemecku funguje a jak smele jezdi Nemci s karkama na nakupy. Vrati prazde sklenene lahve a odvazeji plne. A co se tyce kupovani pitne vody, ona tece i z kohoutku, ze? Myslim, ze je zbytecnej luxus pit kupovanou balenou vodu. Vodarny jsou zodpovedne za hygienickou kvalitu pitne vody ve vodovode. Ja ji poji celej zivot a jeste jsem nikdy nemel problemy . Jen z piva ;-P

krmič 28.4.2007 12:25

Re: A co sklo?

Ona je v PET lahvích jen voda? To je mi novinka. Já jsem myslel, že hlavně všelijaké nápoje typu coca coly a minerálky. Kupovat balenou vodu považuju opravdu za blbost. Síla reklamy, nic jiného.

A existují studie, že systém oběhu skleněných lahví zatěžuje životní prostředí víc, než nevratné láhve z plastu. Pokud je větší vzdálenost, tak určitě. A viděl někdo z vás stroje na vymývání vrácených lahví? To je taky věc.

Kubeš 28.4.2007 9:51

Bobošíková

se chytá jakkéhokoliv populistického (podle ní) programu, aby se nějak zveřejnila ale její mozek nestačí ani na PET lahve.Měla by se spíše snažit uplatnit v jiném oboru, třeba svým zjevem (na př, jako bordelmamá)

IS 28.4.2007 9:56

Re: A kde byste se uplatnil vy nebo ani nevíte, co je PET láhev?

Kubeš 28.4.2007 10:10

Re: Re: A kde byste se uplatnil vy nebo ani nevíte, co je PET láhev?

Ani mě nezajímají

Anděla 28.4.2007 9:24

Nevím jaký mozek

se domnívá, že se PET lahve někde vymývají a znovu plní. Ony se vhazují do takového přístroje kde se slisují na placičku a pak se odváží zpět do továrny na výrobu nových PET lahví. Převozy slisovaných lahví jsou daleko méně zatěžující než převozy PET láhví do spaloven v rámci likvidace domovního odpadu. Proč si o tom ta paní něco nepřečte, než sedne ku psaní článku?

IS 28.4.2007 9:48

Re: z PET odpadu se dělají PET láhve?

Alespoň v ČR snad ne.

Anděla 28.4.2007 9:55

Re: Re: z PET odpadu se dělají PET láhve?

Tak to je chyba, nezdá se vám. Spalovat něco, co se dá využít lépe, je poměrně stupidní.

IS 28.4.2007 15:39

Re: Re: Re: z PET odpadu se dělají PET láhve?

Potravinářské odpadní plasty lze recyklovat jen v tom smyslu, že se využijí  na jiné výrobky, nevyžadující vysokou kvalitu materiálu, takže není nutné je spalovat. Otázka zněla však, zda dělat z PET lahví zase PET láhve. To je naprosto neekonomické a technicky velice obtížné až nemožné.

Anděla 29.4.2007 8:35

Re: Re: Re: Re: z PET odpadu se dělají PET láhve?

V Čechách jistě ano.

Ladislav N. 29.4.2007 19:41

... Re: z PET odpadu se dělají PET láhve?

Stupidní je dělat z věcí jednoduchých a levných složité a drahé. A drahý sběr zálohovaných lahví je to, co nemá žádný rozumný ekonomický efekt. Náklady převyšují užitek.

To by nikdo soudný nemohl propagovat.

Vlastia 28.4.2007 10:08

Re: Nevím jaký mozek

Zda se mi celkem nepravdepodobne, ze by se z recyklovaneho plastu opet vytvarel obal na potraviny. I v Nemecku, kde uz tento system funguje si to nelajznou. Recyklovanej plast uz neni mozne plne zbait vsech necistot a nebezpecnych latek. To by jednoduse neproslo. Jen se tim zajisti vysoke procento recyklace plaste u PET...

Pete 28.4.2007 9:18

Plastové láhve jsou zcela neproblémové,

většinou se recyklují a vyrábějí se z nich další plasty, pokud je někdo vyhodí, jsou naprosto neškodné, přírodě škodí pouze esteticky, jinak jsou 100% inertní. Protože nejsou problém, objeví se hlupák, který z toho problém udělá. Ale zase na druhou stranu, nenecháme raději Bursíka mrvit pohodový systém plastových lahví, než aby se pustil třeba do placení za CO2 který vydýcháme? Něčím se ti zelení blbečci bavit musí.

IS 28.4.2007 9:46

Re: Omyl, plasty jsou problémové

Opakovanou recyklaci se kvalita plastu  snižuje až je v podstatě k ničemu. Z PET lahví není ekonomické vyrábět PET láhve a potravináři by je ani nechtěli. Sice se plasty vtřídí, ale co se získaným materiálem. To je zatím dosti neurčitá koncovka.  Všehny plasty se rozkládají, ale některé hodně pomalu až to nabuzuje dojem inertnosti, což je v přírodě velice záludné. Například množství živočichů zahyne požitím nestravitelného plastu. Některé plasty  při rozkladu  uvolňují nebezpečné látky (chlorované platy aj.). Surovinou pro plasty je většinou nafta, tudíž jejich užívání přispívá k ropné krizi. Nemíním tím plasty zatracovat, ani přeceňovat, je ovšem nutno najít přiměřený způsob jejich výroby a využití. Bursíkův požadavek jednoznačně zpomaluje aktivity výrobců na vývoj vhodnějších plastů než dosud, z hlediska jejich využití je to polovičaté řešení. .

Tomas 28.4.2007 10:11

Re: Re: Omyl, plasty jsou problémové

Nezlobte se, ale to je nesmysl... Recyklace plastů je celkem zvládnutý proces. Z PET láhve nikdo sice nevyrobí znovu PET láhev, ale spoustu jiných věcí (např. stavební prvky, nábytek, atd., atd.) ano. Exitují i technologie, které dokáží PET a další plasty rozložit a využít jako palivo... Recyklace je byznis budoucnosti a podíl recyklovaných plastů do budoucna jistě poroste - ne proto, že to chce Bursík, ale proto, že to je dobrý kšeft.

a m i Z .M 28.4.2007 9:14

Paní Bobošíková,

chtělo by se decentně poznamenat: rukopis Bobo, ale inkoust Profesor.

Dnes se opět podařilo Neffovi umístit na prvních čtyřech místech články, které jsou z valné části přinejmenším k ničemu, místy dokonce oslňují blbostí. Proč se trochu neinformujete, nežli to ze sebe vypustíte jako česká pavlačová drbna?

IS 28.4.2007 9:47

Re: A vy jste kdo ?

Jen nic či h... v trávě.

AndyO 28.4.2007 9:05

starosti o cyklus umělohmotných flašek, které jsou plněny čistou vodou

nebo sladkými limonádami je vážně problém pro poslankyni Evropského parlamentu. Už samotný fakt, že Češi si zvykli pít vodu nikoliv z kohoutku je úchylný ( i paní Bobošíková o vodě z kohoutku píše se zjevnou hrůzou- jéžiši, fuj, voda z kohoutku....), jakoby jsme žili v oblasti stižené malárií a morem- idiotština jako důsledek reklamy- hlavně že všichni kecají, jak podle reklam nekupují zásadně  nikdy nic. Dobře, někde je voda z kohoutku hnusná, někdy se hodí vzít si s sebou láhev na cestu nebo na plovárnu, ale kristovanoho, když nějaká famílie, co má vysoko do žlabu běduje, že musí tahat kartony vody ze suprmárketu, protože nemá na auto, tak bych ji nakopala a to s rozběhem.  Správný ekolog by tedy měl bojovat proti zvyku kupovat  to, co bez jakýchkoli flašek a odpadu teče každému doma v kuchyni a nevymýšlet krkolomné konstrukce, jak snížit škody z konání, které je ve většině případů jen tupá rozcapenost.  No a zvyk vypasené generace Čechů chlemtat různobarevné chemikálie rozpuštěné ve vodě už je úplně mimo - pitomec, který si jde koupit za třicet korun "ledový čaj", ač totéž pořídí s využitím pěti minut práce doma z vody, citronu a dvou pytlíků čaje si nezaslouží nic jiného než být pohřben pod lavinou odpadu.

Pamětník I. 28.4.2007 9:22

Re: starosti o cyklus umělohmotných flašek, které jsou plněny čistou vodou

To jako myslíte, že  v Praze někdo kupuje například balenou neperlivou Oasu, stáčenou ze stejného zdroje jako má vodárna v Káraném a používá ji nejen pro mimina, ale k vlastnímu pití? Ten by měl fakt platit ekologickou daň z blbosti. Ale jemně perlivou Dobrou vodu k whisce klidně koupím, protože doma dělaná sodovka mi nechutnala ani v době, kdy se prodávaly sifonové bombičky.

AndyO 28.4.2007 9:25

Re: Re: starosti o cyklus umělohmotných flašek, které jsou plněny čistou vodou

ano, to si skutečně myslím. Vzhledem k množství nakupované vody bychom museli být v případě, že bychom postupovali jako vy, největší pijáci whisky na světě. Ne že by Češi nebyli pěkní ožralové, ale přeci jen....

AAA 28.4.2007 13:59

Re: Re: Re: starosti o cyklus umělohmotných flašek, které jsou plněny čistou vodou

Vodárna v Káraném je jedinou ze 3 výroben pitné vody pro Prahu, jejíž část produkce vody je z podzemních zdrojů ze štěrkopískových vrstev a artéských vrtů. Dalším zdrojem je povrchová voda z řeky Jizery, upravená umělou infiltrací. Předností vody z této úpravny je její výborná kvalita. Nevýhodou je dlouhodobá i krátkodobá závislost na klimatických podmínkách a nutnost ...Vodárna Želivka je nejmodernější a kapacitně největší úpravnou pitné vody pro Prahu. Do provozu byla uvedena v roce 1972. Její maximální výkon je okolo 7000 l.s-1, avšak vzhledem ke klesající spotřebě vody je využíván přibližně na polovinu. Kromě Prahy zásobuje Želivka pitnou vodou i část kraje Vysočina a menší oblasti Středočeského kraje. Zdrojem je surová voda z řeky Želivky, akumulovaná ve vodárenské nádrži Švihov.

http://envis.praha-mesto.cz/(xebkh1uohtpbw5ebs1jmocqe)/rocenky/Pr05_html/B2_02.htm

Jinak Karane dodava 23% procent vody, Zelivka zbytek. Pro uplnost je jeste vodarna Podoli viceneme v zaloze - ta pochopitelne bere z Vltavy.

FAKT JSTE SI JISTY ZE VAM Z KOUHOUTKU TECE BALENA OASA? :)

AndyO 28.4.2007 14:39

Re: Re: Re: Re: starosti o cyklus umělohmotných flašek, které jsou plněny čistou vodou

fakt potřebuji, aby mi z kohoutku tekla balená Oasa ?

Tomas 28.4.2007 10:03

Re: starosti o cyklus umělohmotných flašek, které jsou plněny čistou vodou

Naprosto souhlasím, že bědování nad taháním těžkých PET lahví s vodou ze supermarketu je absurdní a rovněž souhlasím, že každý může pít vodu z kohoutku, nebo si za pár minut připravit ledový čaj s pomocí ledničky a citronu. Stejně tak ovšem není problém v domácích podmínkách vyrobit čokoládu, upéct chleba nebo uplést svetr. Přesto obchod s cukrovinkami jen kvete a i pekaři a prodejci textilu zažívají konjunkturu... Čím to? Jde o "drobné" nuance - např. o chuť, zpracování, obal a konec konců i čas. Evidentně jsou tyto faktory tak důležité, že jsou miliony lidí ochotny za ně denně vysolit v součtu opravdu obrovské peníze. Aź půjdete příště nakupovat, zvažte zda není pitomost platit za sterilovaný hrášek, brambůrky, těstoviny, uzeniny... Většina toho co kupujete se přece dá s trochou úsilí mnohem levněji vyrobit za pár minut doma. Abyste si nepřipadala jako pitomec...

AndyO 28.4.2007 10:17

Re: Re: starosti o cyklus umělohmotných flašek, které jsou plněny čistou vodou

nebojte. Vskutku mne několik let čekání u pokladen v sámoškách a přitom mimoděčném sledování toho, co lidi kupujou za hovadiny naučilo vyhýbat se nákupům blbostí typu čokoládové tyčinky, brambůrky, česneková pomazánka z výrobny lahůdek, většina uzenin a další věci, které vskutku k životu nepotřebuji. Upéct chleba není problém a uplést svetr také ne a já předpokládám, že správný ekolog tak činí.

Hrášek si ve městě asi nevypěstuji a brambory také ne, ale doma dělané těstoviny jsou docela dobré.

Je mi jasné, že jste si chtěl rejpnout. Proč ne. Ale opravdu si stojím za názorem, že nejlepší ekologické chování je vůbec nepřipustit, aby nastala krizová situace- třeba se zeměkoulí zavalenou tunami pet lahví.

CTOKOKOTOB 28.4.2007 11:06

Re: Re: Re: starosti o cyklus umělohmotných flašek, které jsou plněny čistou vodou

Zkusil bych někdy Vaše domácí pivo :-P

AndyO 28.4.2007 11:22

Re: Re: Re: Re: starosti o cyklus umělohmotných flašek, které jsou plněny čistou vodou

pivo mi doma z kohoutku neteče. Řeč je o vodě a to vodě balené.

Papouch 28.4.2007 12:18

Re: Re: Re: Re: starosti o cyklus umělohmotných flašek, které jsou plněny čistou vodou

uvarit si doma vlastni pivo je prekvapive jednoduche:

http://free-beer.dk/blog/recipe/