3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Martin Vlk 16.1.2010 17:57

Re: Jak se ukájí zouzalík

Dám vám otázku. Jak chcete řešit rostoucí deficit a přitom realizovat bláboly typu 13. důchod?

Myslím to vážně, třeba víte něco, co já ne. Pokud mne přesvěčíte, budu volit ČSSD.

ehm 16.1.2010 18:05

Re: Jak se ukájí zouzalík

Jak sdělil v dnešních Lidových novinách v rozhovoru člen bankovní rady ČR (jméno jsem zapomněl, najděte si ten rozhovor), třináctý důchod je "úplnou marginálií" proti tomu, co se rozkrade na jiných postech (viz případ opencard).

Ostatně nositel Nobelovy ceny za ekonomii Stieglitz (a všichni významní světoví ekonomové) už léta ČR doporučují zadlužit se mnohem víc, především zvýšit důchody a sociální dávky. Oni totiž když lidé dostanou peníze, budou nakupovat. Když budou nakupovat, obchody budou prodávat a podniky vyrábět. Když budou podniky vyrábět, přijmou nové zaměstnance, bude menší nezaměstnanost (a stát ušetří na sociálních dávkách). Kromě toho budou podniky a obchodní řetězce víc odevzdávat na daních a stát bude bohatší. To je princip kapitalismu.

Všude ve světě to vědí, jen čecháčkům to nějak nedochází(a chovají se podle toho; proto je taky už svět venku z krize, zatímco my se v ní plácáme).

čtenář 16.1.2010 18:08

Re: Jak se ukájí zouzalík

:-) Jenže to nakupování bude na dluh. nejspíš ten Stieglitz a spol. moc dobře vědí, proč nám dávají takové rady.

ehm 16.1.2010 18:14

Re: Jak se ukájí zouzalík

Ne. Moc dobře ví MMF a Světřová banka, proč nám dávají rady opačné: protože jsme pro ně užitečná montovna uprostřed Evropy.

A nesrovnávejte nesrovnatelné: za Paroubka, po osmi letech vlády ČSSD jsme byli druhou nejrychleji rostoucí ekonomikou v Evropě (s růstem +7,6%); stačily dva roky s ODS a TOP a jsme třetí nejrychleji upadající ekonomikou v Evropě (s propadem -5,5%).

A nevymlouvejte se na "krizi": Polsko (ačkoli má pravicovou vládu) si celou dobu krize udrželo růst +1%. Jde prostě o neschopnost české pravice (jejím guru je ostatně dodnes Ing. Páral, manžel poslankyně za ODS, do listopadu 1989 vedoucí ekonomické rubriky komunistického Rudého práva). 

čtenář 16.1.2010 18:25

Re: Jak se ukájí zouzalík

Polská ekonomika může fungovat bez téměř výlučného zaměření na export. Stačí si vedle sebe položit desetimilionový trh (ČR) a trh čtyřicetimilionový (Polsko).

ehm 16.1.2010 18:36

Re: Jak se ukájí zouzalík

Jenomže nefunguje, nevymlouvejte se: polská ekonomika je hodnocena jako ještě víc exportní než česká.

Ostatně - proč nikdo s tímhle argumentem nepřišel v roce 1998, kdy po šesti letech s ODS byla česká ekonomika v poklesu -2% a polská (po čtyřech letech vlády levice) rostla o +6,5%?

čtenář 16.1.2010 18:43

Re: Jak se ukájí zouzalík

Je obecným pravidlem, že málo rozvinutá ekonomika vykazuje lepší roční růst, než ekonomiky s vyšší úrovní. Čínská ekonomika vykazuje ve srovnání (dejme tomu s Německem) také mimořádný roční nárůst.

Pro hodnocení čehokoliv nestačí horizont jednoho roku, ale trendy. A s těmi umět pracovat je ten skutečný kumšt. Ostatní je spíš účtařina.

čtenář 16.1.2010 18:10

Re: Jak se ukájí zouzalík

Česká ekonomika se plácá v krizi, protože je ekonomikou malou a proexportní. Takže, když se v krizi ocitnou velcí obchodní partneři, tak se to musí projevit. další příčina krize v ČR je domácí provenience. Je to veřejné kradení v podobě předražených zakázek, které zadává zkorumpovaný stát - politici a státní ouřadové.

Martin Vlk 16.1.2010 18:21

Re: Jak se ukájí zouzalík

Kriste Jéžíši, on to snad myslí vážně !!!!!

Hochu !!! Ty jsi nepochopil princip !!! Zadlužení není špatné, špatné je to zadlužení prožrat !!! Pokud si půjčím na nové technologie, nové stroje, nové investice, je to dobře, ale půjčit si na DUCHODY ? Investice ti peníze vrátí a ještě vydělají něco navíc, ale důchody a sociální dávky jsou mrtvé prachy, to je skluzavka do kanálu !

Takže já si půjčím peníze (na nějaký úrok). Pak je přerozdělím (další ztráta v úřednickém aparátu). Peníze rozdám lidem, čímž snížím jejich motivaci pracovat (roste nezaměstnanost). Pak ty peníze lidé utratí a tím podpoří výrobu. Uvědomuješ si, jaká je tohle blbost? Tohle není perpetum mobile, ten zisk je vždycky nižší než vložené prostředky, protože část peněz se ztrácí v systému. To není žádná velká věda, to je tuším třetí zákon termodynamiky.

Ne, on si musí dělat srandu, takový k...ot snad na světě není.

čtenář 16.1.2010 18:26

Re: Jak se ukájí zouzalík

Je.

jirka.s. 16.1.2010 18:27

Re: Jak se ukájí zouzalík

Pane Martine, právě jste ztratil cca 5 minut svého jistě jinak drahocenného času. Přesvědčovat takovéhoto fundamentálního komouše o základních ekonomických zákonech je to samé jako vysvětlovat chovanci Bohnic teorii relativity!

ehm 16.1.2010 18:34

Re: Jak se ukájí zouzalík

Buď neumíš číst nebo jsi prostě hloupý. I investice do spotřeby (do důchodů) jsou podle ekonomů investicemi. Ještě jednou, pro blbý: stát zvýší důchody - lidé budou míc peníze - budou nakupovat - obchody budou prodávat - podniky budou vyrábět - obchody a podniky budou odvádět státu vyšší daně - stát (my všichni) bude bohatší.

A jako prémie: podniky a obchody budou potřebovat víc zaměstnanců - stát tedy ušetří na podporách v nezaměstnanosti.

(A dvě doušky: český státní důchod činí 39% prům.platu, v Německu je to 72%, ve Francii 94%, ve Švédsku 89%. Evropská unie nás už dvakrát varovala a hrozila i sankcemi, jestli nezvýšíme starobní důchody. V ČR jsou totiž v poměru k prům.platu daleko nejnižší z celé EU.)

(Druhá: Až do loňského roku vykazoval důchodový účet přebytky. Tedy stát část peněz, které si lidi šetřili na důchody, používal na jiné účely. To je českým důchodcům opravdu jedno, že takhle byli 20 let systematicky okrádáni?) 

Martin Vlk 16.1.2010 18:45

Re: Jak se ukájí zouzalík

Bože, on je opravdový !!! To bych nevěřil.

Uvědomuješ si, že obhajuješ princip letadla? Tedy pyramidové hry? Takže vyberu peníze na daních (od firem, pro jednoduchost), tyhle peníze rozdělím (s nějakou ztrátou). Lidé ty peníze utratí, ale utratí méně, než se od firem vybralo, protože část zmizela v systému. Tedy prostředků ze systému UBYLO.  Takže musím od těch firem vybrat na daních VÍCE, abych mohl pokračovat. 

Přesně tenhle princip položil hypoteční trh.

Mohl bych ti to ještě zdramatizovat jako loutkové divadlo, ale nevím, jestli by to pomohlo.

ehm 16.1.2010 18:54

Re: Jak se ukájí zouzalík

Ty jsi opravdu jednoduchý: nemáš argumenty, a proto mluvíš o úplně něčem jiném než já. To je ohraná figura.

 Doufám, že tě neživí ekonomie. I když... bylo by to vysvětlení, proč jsme na tom tak špatně. Prostě proto, že čeští inženýři nejsou zrovna moc inteligentní. 

čtenář 16.1.2010 19:00

Re: Jak se ukájí zouzalík

No, to se tedy mýlíš. On reaguje přesně na to, co tu píšeš a argumentuje proti tvým tezím.

Martin Vlk 16.1.2010 19:08

Re: Jak se ukájí zouzalík

Mně to připadá jako ten vtip o tom velbloudovi:

Arab si kupuje velblouda a prodavač mu říká: On ten velbloud nějak blbě snáší horko, tak s ním musíš jezdit hodně rychle, aby se ochladil tím proudícím vzduchem.

Arab poděkuje za radu, naskočí na velblouda a rozjede se. Jede chvíli a velbloud začne tak nějak divně funět. Aha, je mu horko, řekne si Arab a pobídne jej k vyšší rychlosti. Velbloud funí ještě více. Arab velí rychleji. Velbloud ještě zrychlí, ale už funí jako blázen. Rychleji, rychleji bičuje ho Arab, velbloud letí jako vítr. Najedkou zakopne, kotrmelec a zůstane ležet mrtvý.

Arab se zvedne ze země, oklepe písek a povzdechne si: Chudák, asi zmrzl.

Tak asi tak nějak funguje ta blbina.

Fafa 16.1.2010 18:48

Re: Jak se ukájí zouzalík

Ano, to je opravdu pro blby.

čtenář 16.1.2010 18:53

Re: Jak se ukájí zouzalík

"Ještě jednou, pro blbý: stát zvýší důchody - lidé budou míc peníze - budou nakupovat - obchody budou prodávat - podniky budou vyrábět - obchody a podniky budou odvádět státu vyšší daně - stát (my všichni) bude bohatší."

Jenže, to všechno bude stát na dluhu. proti tomu nebude stát žádná hodnota, která ten původní vklad (dluh) vytvořila. Tedy cesta do pekel. Tímhle narušením trhu a výsměch reálným tržbám začala ta dnešní krize.

Celý problém ČR leží v neschopnosti řídit český stát, jeho veřejné finance a nakládání s nimi. V ničem jiném to není.

čtenář 16.1.2010 17:59

Re: Jak se ukájí zouzalík

Raketově nás zadlužila krize a ne Topolánkova. Ovšem, kromě raketového zadlužování za vlád Špidly, Grosse a zbytkově Paroubka, tj. v době konjunktury. Vůbec jim to nevadilo.

Martin Vlk 16.1.2010 18:05

Re: Jak se ukájí zouzalík

No, tohle vím taky, ale pán nahoře se tváří, jako že on má nějaké ještě lepší informace.

čtenář 16.1.2010 18:06

Re: Jak se ukájí zouzalík

Já taky reaguji na jeho příspěvek. Stačí trocha pozornosti. :-)

Qakk 17.1.2010 10:43

Re: Jak se ukájí zouzalík

Rozpočet dle nejlepšího ministra financí zeměkoule byl překročen o téměř 500 procent. Velmi solidní výkon, který na zeměkouli také skoro nikdo nedosáhl!!! Kde končí manageři a politici s podobnými výsledky v normálních státech???

jirka.s. 16.1.2010 18:37

Re: Jak se ukájí zouzalík

Nedalo mi to, a podíval jsem se na tvé IP. takže o víkendu ze své ho a za své, soudruhu arte??? Ale v pondělí, to zase budeme vesele diskutovat z IP Karlovy univerzity, viď šmejde?

Martin Vlk 16.1.2010 17:51

Solidarita

Dost se tady mluví o solidaritě. Taky bych měl něco na tohle téma.Kousek od mého domu otevřeli ubytovnu. Takovou tu nejhorší, fakt pro týpky, kteří musí dát prachy na dřevo každý týden, jinak jdou. Na zřízení té ubytovny poskytlo město dotaci. Na ubytovně bydlí nejrůznější lempli, opilci, zloději a podobné nejhorší kategorie podlidí. Každý z nich dostává od města příspěvek na bydlení (4000 Kč) + nejrůznější další sociální dávky. V době, kdy já za ranního šera odjíždím do práce se tyto existence vrací namol opilé ze svých nočních tahů, vyspat se z opice.  Manželka, která do práce docházela kolem zmíněné ubytovny musela začít jezdit autem, protože byla denně obtěžována smradlavými agrseivními individui. Auto jsme pochopitelně museli koupit.

Dále se v naší dříve klidné čtvrti začalo nehorázně krást. Cokoliv necháte venku, zítra tam již nebude, ať je to sekačka na trávu, nebo igelitový ubrus. Došlo také k několika vloupáním do domů, takže jsme byli nuceni pořídit (pochopitelně na naše náklady) nejrůznější alarmy.

A tak pořád dále. Kdo to celé platí? No přece my, my co jsme tak hloupí, že se o sebe staráme, po nikom nic nechceme a chodíme do práce. A já se ptám, je tohle solidarita? Nebo sprosté parazitování? Nebylo už toho dost? Může vůbec společnost, kde je tohle normální přežít?

P.S. Nedávno jsem se dozvěděl, že když se jedné rozvětvené rodině z ubytovny rozbila pračka, odebrali se na městský úřad a tam dělali bengál tak dlouho, až jim byla oprava pračky proplacena. Když jsem se ptal, jak je to možné, bylo mi sděleno, že je to běžná praxe.

ehm 16.1.2010 17:55

Re: Solidarita

Pláčeš na špatným hrobečku. Tvoje manželka má auto, kterým jezdí do práce, chudák tedy nebudeš. Místo, abys ji požádal, ať sbalí do tašky část svých šampónů a mýdel a donese je na ubytovnu, aby je dali těm, kdo neměli v životě takové štěstí jako ty a ona, ještě se ofrňuješ. Je mi z tebe zle.

Ty sám a tvoje žena, ne oni, jste skutečná spodina společnosti.

čtenář 16.1.2010 18:01

Re: Solidarita

Pán je humorista, že ?

Kecal. 16.1.2010 19:01

Re: Solidarita

Humorista? Pošuk to je.

Martin Vlk 16.1.2010 18:03

Re: Solidarita

Prostitutka, 6x trestaná, 4 děti v dětských domovech, dvě po drsném týrání. Alkoholička.

11x trestaný zloděj, z městského bytu ukradl a prodal vše, co nebylo přivařené s vyjimkou omítky. Alkoholik.

Urostlý třicetiletý chlap se svou píchačkou. Oba silní a zdraví jako buci, mohli by skály lámat. Není síla, která by je přinutila pracovat. Oba chlastají.

Parta zlodějů, která vykrádá auta v okolí, nebezpečný gang. Zatím je nechytili, pravděpodobně spáchali jedno znásilnění.

Tohle jsou ti vaši chudáci. Ti, kteří pomoc doopravdy potřebují si o ni neřeknou, protože mají svou hrdost. Ti, kteří ráno leží podělaní a pochcaní na chodníku, kde je překračují děti, by v civilizované společnosti vypráskali za město. Blábolíte o něčem, co se vás netýká a o čem víte kulové, něco jako Kocáb. Na blití je mi z takových, jako jste vy.

ehm 16.1.2010 18:10

Re: Solidarita

Alkoholismus je nemoc, která vyžaduje naši podporu, soucit a pomoc (i finanční). Stejně jako nedostatek inteligence.

A stejně jako to, když někdo myslí nejdřív na sebe a své pohodlí a teprve potom na ostatní. Jste vulgární primitivní sobec (a každý bezdomovec stojí o tři levly výš než vy) - m,ohu s vámi mít soucit, mohu vás i nějak podpořit, ale peníze ode mne nečekejte. Ostatně i sobectví se dá léčit.

Martin Vlk 16.1.2010 18:37

Re: Solidarita

Buďte v klidu, peníze od vás nečekám. Jednak bych předpokládal, že jste socka na podpoře (dle vašich názorů, evidentně netknutých prací), jednak mám peněz poměrně dost. Vlastní zásluhou. 

Víte, vaše názory mi připadají jako z jiného světa. Asi jako když nepolíbená panna jde hlásat osvětu pracovnicím veřejného domu. Já žiju v reálném světě, kde kytičky někdy nevoní a lidé jsou někdy zlí.

K tomu, co jste napsal. Stále si nerozumíme. Já nemluvím o lidech, kteří nepřízní osudu zůstali sami, pak je vyhodili z práce a oni skončili s krabicovým vínem na lavičce v parku.  Já mluvím o lidech, kteří dostali bezpočet druhých, třetích a bůhvíkolikátých šancí a všechny je zahodili. A často ještě ublížili těm, kteří se jim snažili pomoct. O totální lůze, odpadu společnosti, který prostě existuje a který o vaši pomoc nestojí. Nehledejte u nich čistou duši a morálku, žádnou nenajdete. Mluvím o parazitech, které zajímá jen další bezpracná sociální dávka.

Ale já jim ty dávky platím. Proto stojím a vždycky budu stát výše než oni. Stejně jako savec, který je nadřazen tasemnici, která žije v jeho výkalech.

Ale začínám mít pocit, že si tady z nás děláte srandu a záměrně vyvoláváte konflikty. Protože není možné, aby jste některé věci v tomhle fóru myslel vážně. Pokud snad ano, snad by jste měl být vystaven někde v panoptiku.