21.5.2024 | Svátek má Monika


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MUDr Jiří Kilian 14.11.2007 9:53

Re: Pan Hvížďala zapoměl zmínit některé důležité věci:

Pan profesor v onom věku dokázal dovést ústav na úroveň světově respektovaného pracoviště s mezinárodní akreditací. V roce 2002 ho nejspíše nikdo neúkoloval tak, jak píšete.

Nejd eo firmu, ale i kdyby byl ten příměr patřičný, tak : V čele firmy  je MZd, v čele  MNZd ¨se za tu dobu, co prof. Klener vedl ústav,. vystřídalo několik šéfů, postavených tam skrze stranické přístupy podle výslkedku voleb. Subordinace jistě, ale i ta firma je podřízena zájmu občanů a její šéfové by to měli vědět. Momentálně probíhá jeden z kontrolních aktů a je patřičná nespokojenost s počínáním mionisterstva. Nejde o žádné vedení pracujícími.

Saotné vedení ústavu plní své púkoly dobře, co je stvrzeno ve mnoha ohledech. Subordinace v něm funguje, a to hned ve dvou rovinách- Říkat při vší úctě a mínit tím, že 70 letý muž je zralý na odchod, to je povrchní náhled. Podle ovoce pozná se strom.

Pavel 14.11.2007 10:10

upřesnění

Jak jsem se zmínil už na jiném místě, je takzvaná mezinárodní akreditace tak trochu podvod. Je to forma ISO certifikátu, tj. že má příslušné zdravotní zařízení v pořádku papírovou dokumentaci. To je všechno. Hodně nemocnic u nás teď vyhazuje peníze za tuhle mezinárodní akreditaci ve víře, že se jí budou moci ohánět při žalobách od pacientů.

Jinak to o vlastní péči nebo kvalitě práce nevypovídá vůbec, o vedení instituce nemluvě. 

Baubo 14.11.2007 12:17

Re: upřesnění

Náhodou vím, že vychvalovaný ÚHKT přes urgence opakovaně neplní jednu ze zákonem uložených povinností, a to hlášení zhoubných novotvarů. Dost mě udivuje, že jeho dokumentace byla shledána nezávadnou.

MUDr Jiří Kilian 14.11.2007 12:47

Re: upřesnění

Z Vámi napsaného vyplývá, že nevíte, co je akret¨ditace, resp., jaký má obsah

gerontusinza 14.11.2007 13:37

Musím s ámi bezezbytku souhlasitRe: Re: upřesnění

pánové si pletou technické a zdravotnické akreditace...... Inu když je manager magor... Hezký den.

Luděk 14.11.2007 8:56

Cvach odvolal Sovu

Řádění Julínka v českém zdravotnictví připomíná postupy dr Cvacha ve známém seriálu.Bývalý doktor z Ivančic ,nyní vládní politik,odvolává světově uznávaného odborníka z čela fungujícího a prosperujícího ústavu.Julínek je ukázkovým příkladem arogance moci,která nesnáší někoho,kdo je odborně i lidsky o třídu výše a nekýve  souhlasně na každý nesmysl,který na MZ vymyslí.Nynější ministr je zcela ve vleku farmaceutických firem,kterým ponechal naprostou volnost v prosazení svých zájmů na českém trhu.Farmaceutický průmysl je druhým nejlukrativnějším odvětvím podnikání po průmyslu automobilovém.Miliardy vydělané v tomto oboru jsou zárukou toho,že část zisku se přesune do pokladen spřízněné politické strany i kapes politiků,kteří tento proces firmám umožní.Nejvíce postiženi budou ti nejslabší,to znamená důchodci,rodiny s dětmi a chronicky nemocní.Mnozí lidé na protest proti chování politiků nešli k minulým volbám .Velice tím usnadnili cestu k moci a penězům lidem jako je Julínek a spol.Ti si nic jiného než co nejnižší účast občanů u voleb nepřejí.

jepice 14.11.2007 9:29

Mnozí lidé na protest proti chování politiků nešli k minulým volbám

Kterých?

fero 14.11.2007 9:42

Re: Cvach odvolal Sovu

Mám takový pocit, že snad ani nemůže existovat něco jako "bývalý doktor". Akademické tituly jsou snad součástí jména napořád, nebo ne ? A proč se v článku píše "Julínek" a vedle toho "dr.Ráth" ?

doktor 14.11.2007 10:15

Re: Re: Cvach odvolal Sovu

MUDr.Julínek nepracuje jako lékař už 13 let. Kdyby se chtěl vrátit ke své anestesiologické profesi, musel by znovu dělat atestační zkoušky. Znamená to také, že neví na vlastní kůži, z přímého prožitku, co se v českém zdravotnictví děje. MUDr. Rath pracuje po celou dobu svého bafuňářství v Lékařské komoře i při své politické dráze jako privátní odborný lékař - internista, takže si jednak udržuje kvalifikaci, jednak má možnost trvale sledovat zdravotnictví zevnitř.

ok 14.11.2007 8:55

pracoval jsem u pharma firmy

pracoval jsem u pharma firmy, a tak dobře vím, že jediným ministrem zdravotnictví, který šlapal příživníkům na paty, byl bezcharakterní Dr. Dráth, kterého nemám rád.

Jen on jediný věděl, jak to ve zdravotnictví chodí, likvidoval zlodějské toky peněz do pharma firem.

Julínek se tváří, že pharma industry je OK - to ovšem není pravda. Julínek tím jasně dává najevo, čí zájmy hájí. DR. Rath byl proti němu milius a zdatný krizový manažer.

VladaPing 14.11.2007 9:23

Re: .....likvidoval zlodějské toky peněz do pharma firem.

Kdo ? MUDr. Rath ?

Vhodnější by snad bylo, že tyto toky přesměroval.

Samozřejmě, že do svých firem. 

jepice 14.11.2007 9:26

Re: pracoval jsem u pharma firmy

Některé toky nelikvidoval, ale usměrňoval.

jepice 14.11.2007 9:27

Re: Re: pracoval jsem u pharma firmy

Ale fuj, zase pozdě...:-(

ok 14.11.2007 10:38

Re: Re: pracoval jsem u pharma firmy

Rath jako jediný ministr o těchto věcech veřejně mluvil!! A mluvil o nich výstižně a přesně, popisoval veřejně !! jak to skutečně funguje.

Všichni ostatní ministří zdrav. včetně Julínka drží s pharma firmami basu. Proč asi, když všichni chtějí šetřit - na toky peněz do pharma industry ale zapomínají, a ještě navíc o nich MLŽÍ.

vita 14.11.2007 11:10

Re: Re: Re: pracoval jsem u pharma firmy

Inu, asi to chce takového sebestředného sociopata s nevymáchanou hubou, jako je zcela určitě MUDr Rath, aby se vyjádřil k situaci, která ve vztazích českého zdravotnictví a farmaček existuje.

Ostatně nejen českých - USA se s tím potýkají taky. Ne že by to české zdravotnictví omlouvalo.

A Julínek je exponent farmaceutických firem zcela nepokrytě. Kdo se diví, že za ně kope, když jeho "reformu" financovaly?

AAA 14.11.2007 10:09

Re: pracoval jsem u pharma firmy

pracoval jsem u pharma firmy

Prizivniku!!!

Eva 14.11.2007 10:16

Re: pracoval jsem u pharma firmy

R^R^VV>-VV

VLADIMÍR 14.11.2007 10:29

Re: pracoval jsem u pharma firmy

SOUHLAS R^

JK 14.11.2007 8:54

Nedokážu pochopit podstatu sporu

ale pravděpodobně jde o efektivnost. Už bychom si měli začít všechno řádně počítat. Jestliže máme v jednom objektu dvě organizace, které dělají téměř totéž (uvedu příklad JZD - rostlinná a živočišná výroba), proč mají být 2 ředitelé, 2x x náměstků, 2 účtárny, 2 právní odd. atd. Z tohoto pohledu má jednoznačně pravdu Julínek. Otázka druhá - špičkový ústav. Zachovat či nezachovat? A jaká je jeho efektivnost. Kolik zachránil životů, kolik stál atd. Takovýto rozbor asi není. Jinak mi to připadá jako řev opozice, pro kterou je mediálně známý lékař (jako doktor Sova např.) ideální tváří pro přípravu voleb.

ok 14.11.2007 8:58

Re: Nedokážu pochopit podstatu sporu

poněkud se mýlíte. Ve špičkové firmě tohoto typu jsou manažeři jen "pomocný personál" pro kvalitní vědce. Ekonomika musí šlapat, ale je to jen "podpůrná aktivita" pro dosažení cílů.

Rudý element 14.11.2007 9:09

Re: Nedokážu pochopit podstatu sporu

Vždyť je to zmíněno i v tom článku: Julínek a jeho kumpáni se chtějí dostat k pozemkům, o zdravotnictví jim vůbec nejde.

MUDr Jiří Kilian 14.11.2007 9:15

Re: Nedokážu pochopit podstatu sporu

Vůbec nejde o totéž, jsou to velice odlišné způsoby púéče a nemocné odlišnými chorobami. Takový ústav musí mít svého ředitele,  musel byste prvně poznat, co znamená prosazování potřeb péče. Ministerstvo uvedlo v otázkách Moravce některé příklady duplicit - účtárny, odvoz odpadu.. Nevím, jak zdatným manažérem je ministerstvo, ale tyto příklady u mne vyvolaly shovívaný úsměv - to přeci není problém, nadto když přidáte účtárně 450 lidí, tak asi akorát přejde ta účetní do nového nebo si tam pořídí novou , společný odvoz a likvidaci odpadů lze vyřešit smlouvou.

Američané říkají, že nezáleží na tom, kolik co stojí, ale kolik se na tom získá. Česká varianta této ekonomické poučky zní " musíme šetřit, ať to stojí co to stojí ".

Ústav prof. Klenera je naprosto vyjímečnou věcí.  Už jen věc mezinárodní akreditace - kdo jednou zkusil, co je to za dřinu a výdaje získat jen národní akreditaci, ví dobře, co znamená její ztráta. Sedět manažersky u stolu  a malovat plány zvané logistiocké, to chce něco o věci vědět. V jednom filmu o básnících je pěkná scénka o vědci, zabývajím se  rozmístěním věcí na pracovním stole. Svěrák ji sehrál dokonale. Mnozí mnažeři ho napodobují.

Dobře se vyjádřil Kraus na F1 v tom smyslu, že ministrů najde plno hned, Klenera jen jednoho. Ptát se onkologie, koli zachrání životů a kolik to stojí, to je propadnutí ideálu trhu. Je to možný pohled na svět, ale není to pohled lidský a nadto je hodně povrchní. Před 30 lety byl efekt péče nesrovnatelně nižší, kdyby se s ní přestalo, ne¨měli by dnes onklogicky nemocní takové šance na vyléčení, jaké mají.  Chápu, že pohled někoho mimo obor může být povrchní. Měl by si asi dát říci od tzěch, co do věci vidí. Odezva odborné veřejnosti není motivována stranickými  zájmy, ale znalostí věcí.  Podstata sporu¨, kterou nechápete, je poměrně složitá. Obecně k pochopení snad tolik, že se má sloužit něco s něčím, aniž je známo, co z toho vznikne. Zákon o universitních nemocnicích   a.s. dosud není,  koncepce reformy  temná.

Pavel41 14.11.2007 10:11

Re: Re: Nedokážu pochopit podstatu sporu

Promiňte, ale mezinárodní akreditace s problémem nesouvisí: proč by měl tenhle ústav o ni přijít začleněním do jiné struktury? Vždyť v organizované společnosti každý útvar (včetně kanceláře prezidenta republiky nebo výzkumáku v Řeži) je součástí nějaké struktury. Pan profesor Klener, pokud vím, není a nebude připraven o žádný ze svých významných postů (přednosta oddělení/primář, profesor, atd.) hned v několika institucích, dokonce se domnívám, že právě s ohledem na rozsah jeho angažovanosti ( a také věku, nepochybuji, že je na tom lépe, než třeba já, ale i když jsem o čtyři roky mladší, mohl bych k vlastní práci přibrat manažerskou funkci jedině, pokud by ji de facto vykonával někdo za mne...) by mělo být zúžení jeho vytížení přínosem. Jiná věc je asi forma, jakou se změna na čele ústavu provede - ale o tom máme vzhledem k podivné orientaci našich médií ještě méně informací, než pan Hvížďala, který také nějak zapomíná na dlouhá léta probíhající diskuzi k této problematice. Mimochodem - profesor Klener jako ministr zdravotnictví sliboval rovněž rozsáhlou reformu resortu - dnes říká, že "mnohé z jeho myšlenek byly později přijaty...", ale i přiznává, že systémové změny  nebyly nikdy  dotaženy do konce. Veřejnost zkrátka může mudrovat, může pomocí různých mechanismů odstřelit ministra nebo celou vládu, ale těžko může posuzovat a priori každý jednotlivý krok v oblasti, kde je skutečnost zakrytá tolika zájmy, vlivy i osobními ambicemi...

jamo 14.11.2007 13:19

to Pavel41

díky, váš příspěvek je pro mne balzámem pro duši. Včetně pana Hvížďaly jde tady totiž jen o výkřiky politických protivníků (kteří pro ufinancování bobtnajícího zdravotnictví nevědí a neudělali vůbec NIC) a taky těch, kterým se sáhne na ego (neřnuli peníze). Kdyby alespoň poslouchali pana profesora, který ve svém vystoupení ocenil slušnost a korektnost jednání Julínka a navíc sám řekl, že nemůže prosazovat něco, čemu nevěří (což není totéž, že to není správné), a proto s odvoláním souhlsí. Tohle ovšem ti křiklouni neslyšeli.

Margareta 15.11.2007 0:33

Re: Re: Re: Nedokážu pochopit podstatu sporu

Kdyby podstatou sporu mělo být zabezpečení postů pro  pana profesora Klenera, asi by mi to  bylo lhostejné. Taky jsem před volbami nabyla pocitu, že s MUDr. Rathem ne, přiznávám, že silou vůle jsem věřila, že ten drmolivý pán za ODS se jenom neumí vyjádřovat. Bohužel v současnosti sem se kromě frází podstatu ty vybájené reformy nedověděla. Zatím se jenom odvlolává, víme kolik je potřeba přispět, aby se nám nechtělo k lékaři. Ten pán co vystupoval v televizi za ministerstvo nevysvětlil na základě čeho předpokládá, že zákony v parlamentu projdou a hlavně kdy. Od toho se odvíjí slučování.Proč ten spěch? Není lepší nejdřív zajistit právní rámec a až pak něco rušit? Už jsme předse jednou "zhasínali", pamatujete? A nebylo to ono.Ministr má jistě právo odvolávat, věřejnost má  právo se ptát na fakta spojena se slučováním. A na ty odpověď jaksi scházela, svým chováním si pan zastupující ministerstvo ohledy nezaslouží, byl agresivní, přiznávám, že jsem něvěděla , že je postižený tělesně, ale nějaký šrám na duši asi bude.

Pavel 14.11.2007 8:45

Na Julínka platí

usloví : Hoďte na něj síť, vždyť se zbláznil. Bohužel tito blbové a neumětolové hrozně moc nahrávají tomu, že po příštích volbách tu budeme mít Pablbka s Falmerem;-(

xyz 14.11.2007 8:43

Také bylo nehorázné

jak se v té nedělní debatě choval mluvčí Cikrt. Okřikoval Klenera, jako něj. nezvedeného učedníka. Přitom mu nesaha ani po kontníky ...

kacir 14.11.2007 8:36

Podle dostupných informací

jde zase jen o peníze, respektive o lukrativní pozemky na nichž UHKT stojí, jen nevím , kam Modráci přemístí III. internu, která je tam taky...

v prof. Klenera mám důvěru a tedy věřím mu, když říkal, že si při jednání na MZ CR připadal stejně jako při jednání s bolševiky...reálné argumenty žádné (např. duplicita provozů) , ale arogance veliká

Vědeckou radu MZ Julínek naprosto vymazal tím, že jí ještě vůbec nesvolal, hlavní slovo mají předpokládám ekonomové a Bc. Hroboň

kacir 14.11.2007 8:36

Re: Podle dostupných informací

* Bc. Šnajdr, 1. náměstek

Musa 14.11.2007 7:40

Kuklínek

Kuklínek s modrým ptákem tvoří spolu se svým trpaslíkem Cikhhertem dvojku, která voličům říká: když nebudete platit, chcípnete, když budete platit, chcípnete taky, protože NÁS vyvolené modré zajímají jen vaše PRACHY a ne vaše zdraví! Jak dlouho bude ještě trvat, než to občanům téhle země dojde?!