14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

POLITIKA: Hlavní volební téma? Green Deal!

Zelená levice napříč evropskými státy jede na vítězné vlně. Daří se jí prosazovat její radikální sociálně inženýrský projekt Green Deal. Ale ještě je možné to zvrátit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Sedlář 28.8.2021 9:27

Mohou totiž postupně svítit a topit v rostoucí nadějí s přibývajícího podílu vlastních zdroj... Jo není problém, jen ať si to tahají vlastní sítí.

J. Sedlář 28.8.2021 9:25

Nebudou. Ty co je umí postavit jsme si zakázali akcí plukovníka s medailí.

J. Sedlář 28.8.2021 9:23

Profesor Kytička ho bere jako hotovou věc.

F. Kusák 28.8.2021 9:23

Nezastírám, že mám na Tchaj-wan slabost, žije tam syn s rodinou. A tak o poměrech tam také něco vím. A je to trochu jinak, než se oficiálně uvádí. Myslím, že to poslední by bylo, rozpoutat nějaký konflikt s Čínou. A navíc, oni Čínu potřebují, a více než obráceně. Tchajwanci si realisticky přejí, aby se poměry moc neměnily. No budoucnost to možná někdy změní. Možná. A bohužel, Američanům se věří čím dál tím méně, tedy jejich ochota je bránit, zejména s Bidenem.

V. Mokrý 28.8.2021 9:15

R^

J. Nevrkla 28.8.2021 9:15

Je nezbytné, aby se všechny strany ke Green dealu jednoznačně vyjádřily. Kdo je pro, a kdo bude takovou stranu volit, bude jednoznačně spoluviníkem úpadku, který nás čeká.

J. Černý 28.8.2021 9:02

Jsme německá kolonie, to je fakt. Velkou část průmyslu vlastni Německo a děláme pro ně za snové ceny. Navic Německo má sebevědomý zahraniční obchod, kterému ideologicky nevládnou různí Thajwanci a neziskovky.

F. Kusák 28.8.2021 9:01

Tak jen pro mou představu. Zkuste mně nastínit, jak si realisticky představujete, že se u nás nové JE budou stavět. Asi o přípravě investice takového rozsahu toho moc nevíte. A také jste asi zapomněl na omezující zákony o výběru dodavatelů. No a maličkost, sjednocující koncensus politických sil, zejména hrozí-li povolební pat. Nevím, kde žijete, a společnost se neřídí zbožnými přáními.

J. Černý 28.8.2021 8:55

Tak jak to je s tim Izraelem ?

J. Černý 28.8.2021 8:53

Stačilo napsat nechci Babiše.

P. Pepax 28.8.2021 8:53

Zavilost s jakou úředníci EU prosazují ten svůj Green deal i během koronavirové krize svědčí jenom o tom že jsou šílení a bojí se o své koryta. Jednají vy smyslu po nás potopa. Jsem optimista, myslím že se najdou síly, které tuto hnilobu odstraní, ale česká vkáda to asi nebude.

P. Rada 28.8.2021 8:53

Ano i v tom využívání plynu je Německo realistické - ale nejen v tom.

Mohou totiž postupně svítit a topit v rostoucí nadějí s přibývajícího podílu vlastních zdrojů i snižování energetické náročnosti. Takto s nadějí na udržitelnou svébytnost i pokračování kooperativního rozvoje (nadnárodní energetické sítě..). Proč se alespon s něčeho pozitivního technologicky nepřiučit?

Souček např viditelně opovrhuje až napadá VE. Ta má přitom i místně v našich podmínkách řádově nevyužitý rozvojový potenciál. Zdravá konkurence ale Součkovi zřejmě velice vadí.

P. Rada 28.8.2021 8:40

Takto víceméně souhlas. Kousek odůvodnění vize ale ještě doplním.

Lidé se totiž oproti okolní přírodě i ostatním hominidům nacházejí v relativně dynamické vývojové fázi a někteří už vykazují v přírodě naprosto ojedinělý nadhled. Proto i přes všechny doložitelné vývojové rozpornosti až neřešitelnosti, se snad při dostatku času mohou ještě přerodit ze své jakési civilizačně-dětské puberty do stabilnější civilizační dospělosti.

Posléze snad pak zas zpětně pomoci i okolnímu prostředí (které jim dalo život) překlenout hvězdné propasti a časem přeci jen spolunaplnit fenomén poklesu systémové entropie který je pro život jedinečným projevem.

F. Kusák 28.8.2021 8:39

To jsou takové plky od pana Součka. Politici v konkurenčních stranách Demobloku touží po ještě větší provázanosti s EU. Nebo by snad pánové Fiala a Bartoš jsou těmi tzv. odvážnými politiky. A je také důležité, abychom si uvědomili naše reálné možnosti, dělat samostatnou energetickou politiku. A pokud bychom i mohli, tak jak by ona politika měla vypadat. Podle pana Součka? No nevím, jestli by to byla správná cesta. Nehájím zelené fanatiky, ale drancovat uhelné zdroje je také hloupost. Myslím, že rozhodující je, mít vlastní národní plán, realistický energetický mix a ten systematicky realizovat. Jenže ani na tom se neshodneme. A to je ten malér.

P. Dvořák 28.8.2021 8:36

Proč by se "v politických kruzích zabývali takovými pitomostmi jako je výroba energie", když tady máme Evropskou komisi?

Elektřina bude a basta!

P. Dvořák 28.8.2021 8:34

Tím "zítřkem technologického pokroku" myslíte Green Deal?

Nejste vy náhodou V. Braun?

P. Dvořák 28.8.2021 8:32

Německo je tak realistické, že když v celé Evropě bude tma a zima, oni budou svítit a topit ruským zemním plynem.

V. Mokrý 28.8.2021 8:29

tu šanci jsme měli v r. 1990

V. Mokrý 28.8.2021 8:28

1*

F. Kusák 28.8.2021 8:23

Ne, nejsme. A kam bychom ustoupili? Evropské a americké trhy jsou saturované a jakž takž se odbytové možnosti nabízejí v Rusku a v Asii. Ale ani tam na nás nikdo nečeká. No a zkusme se podívat na bilanci zemního plynu. 44 mld m3 dovoz, 36 mld vývoz. A výhradně přes předávací stanice na německo české hranice. Ten rozdíl je pak cca naše spotřeba. Stali jsme se tak obrovským zásobníkem plynu, který je převážně ve vlastnictví německých společností.

Totéž platí o cloudových úložišťích dat. Moc se o tom nemluví, ale pro propojení s Německem je dominantní. Nutno přiznat, že i pro nás je spolupráce zajímavá a jiné možnosti se ani nenabízejí. No a značná část exportu z Německa směřuje právě na trhy, kterými pohrdáme.

M. Mucha 28.8.2021 8:21

Rozepisovat se k celé problematice Green Deal nebudu, to už udělal pan Souček a řada dalších. Samozřejmě mají pravdu a důsledky lze jen těžko odhadovat. Vyjádřím se jen k budování gigantických bateriových úložišť. Je to jedna z největších pitomostí, co kdy spatřila světlo světa stejně jako auta na baterie (přičemž nepopírám účinnost a efektivitu elektromotoru). Je to stejná pitomost jako výroba energie v bioplynkách pro které se pěstuje kukuřice. Nikdo se totiž - v politických kruzích - nezabývá, co všechno je pro ekologický výstup nutné zaplatit a kolik neekologie se skrývá v těchto technologiích. Svět se díky poznání vždy posouval k modernějším a šetrnějším věcem zcela přirozeně. Direktivou, kterou razí Green Deal jdeme do pekla.

M. Koutný 28.8.2021 8:21

Ach jo. Že vy progresivisté neovládáte přírodní vědy, matematiku nebo dějepis, mne nepřekvapuje. Ale vy už ani neumíte číst?

V článku není ani slovo o uhlí, autor zjevně preferuje jádro.

M. Koutný 28.8.2021 8:19

To vám řekli v Haló novinách? Nebo snad přímo v Der Stürmer?

P. Rada 28.8.2021 8:17

Položme si předně otázku zdali jsme schopni existovat samostatněji? Po té - v čem ještě toho vůbec jsme schopni alespon částečně dosáhnout? A dále - s kým a jak bychom alespon teoreticky mohli koexistovat a v čem by to oproti součastné situaci bylo lepší?

Německo je svébytnější, silnější ale i daleko realističtější než "rovnítkově" předpokádáte. Proto i ono musí hledat a využívat daleko širší spojenectví, vazby, kooperace, vstahy...

Zdaleka né nakonec jsou ve hře i geopolitické zájmy relativně vzdálenějšího okolí, kterému by ten či onen vývoj mohl více prospět jak nám.

Nesdílíte náhodou i takový zájem?

S. Petřík 28.8.2021 8:11

"Dotuje snad někdo Švýcary nebo Izraelce?"

Švýcary nevím, ale Izraelce mohutně dotují USA ;-)

V. Braun 28.8.2021 8:11

Vy si k takovým zítřkům klidně jděte. Já jdu k zítřku technologického pokroku propojeného s vyšším uvědoměním lidí, že nestojí nad přírodou. Zítřku, který nebude snadný jako nebyla snadná minulost, zítřku, kde se sice hodně zapotíme ale který nám jako lidskému rodu a lidské civilizaci zajistí dobrou budoucnost. Tož tak.

V. Braun 28.8.2021 8:05

Článek se dá shrnout do sloganu "zachraňme uhlí - vystupme z EU". Co jiného čekat od uhelného lobbisty.

P. Dvořák 28.8.2021 7:47

EU = Německo.

Položme si otázku: Pokud bychom chtěli de iure vystoupit z EU, jsme schopni de facto "vystoupit" z Německa?

P. Dvořák 28.8.2021 7:44

Komunisti alespoň hlásali, někteří (nejen komunisti) tomu věřili a někteří se o to dokonce i snažili, že jdeme ke světlým zítřkům.

Kdežto dnes víme, že jdeme k zítřkům bez elektřiny, bez tepla, bez svobody slova a volného pohybu a pravděpodobně i bez jídla.

V. Mokrý 28.8.2021 7:23

;-D