30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Důchodová „reforma“ neřeší podstatu

Paní ministryně Maláčová představila tři varianty penzijní reformy, které připravila její důchodová komise. Ovšem ani jedna z nich nepřináší odpověď na hlavní otázku s penzijním systémem spojenou. Tu totiž komisi nikdo nepoložil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 18.1.2020 21:13

K tomu jen podotýkám, že jak kdo. Ono hodně záleží na typu manuální práce, a pak samozřejmě na tom osobním nastavení, každý to má jinak.

P. Grigar 19.1.2020 11:43

.. no jo, zkusíme to rozklíčovat prostřednictvím tabulek pro denní kalorický příjem? Vy se rád patláte v jednotlivostech. ;-)

L. David 18.1.2020 9:17

A co takhle přestat vraždit děti v lůně matek? Každoročně je u nás vyvražděno jedno středně velké město! Kdyby se toto vraždění bezmocných nemluvňat neprovádělo, mohl být mezi námi za ty roky více než milion obyvatel v produktivním věku ! ! !

B. Pešek 18.1.2020 9:23

Byl jste někdy nechtěně těhotný ?

Š. Hašek 18.1.2020 9:26

Těhotenství vznikne jak??? Samo? Nechtěně? Z večrní nudy?

Poslyšte, Vy budete nějakej modernista.

L. David 18.1.2020 9:54

I při nechtěném těhotenství lze dítě donosit a pak jej darovat těm mnohým párům, které po dítěti touží a mít jej nemohou. Nekonečněkrát lepší, než zavraždit dítě, které za tu nechtěnost nemůže!

A jinak samozřejmě nemyslím na darování dítěte homosexuálům.

Š. Hašek 18.1.2020 10:03

Tak nějak .....

V. Petr 18.1.2020 14:24

R^R^R^

P. Grigar 18.1.2020 19:04

.. a teď vědomě píchnu do sršního hnízda! Sám sebe nepovažuji za nějaký výjimečný genetický produkt, ale nechtěné těhotenství si jaksi nedovedu představit bez oboustranné shody, s výjimkou kriminálních činů. Představte si možný genetický potenciál dítěte, produktu nechtěného těhotenství.

Něco jako "krabička štěstí" za korunu na pouti..

Š. Hašek 18.1.2020 9:23

Obecně máte pravdu .....

Ještě stále si myslím (něco mám za sebou), že tam kde se najedí čtyři ..... tak pět se nají taky.

Dnes se místo dalšího dítěte kupuje auto, Chorvatsko, vzdychá se nad slevomatem na další zájezd .....

A vlády místo ponechání peněz občanům myslí na zákazy brček a ombudsmany .....

Zkráceno.

D. Mach 18.1.2020 9:13

Vzhledem k tomu, že zastoupení důchodců a potenciálních důchodců (tedy těch, kterým se důchod blíží) ve voličcském spektru je velký, žádná vláda se neodváží do systému radikálně zasáhnout. Naposledy to byla Nečasova vláda, ale dost nešťastně. Nastavením důchodového piliře pro ty tzv. zodpovědné není zrovna šťastné. Z balíku pro všechny se vezme určitá část a ta se přidá těm, kteří se důchodově připojistí. To si ale nemohou dovolit ti, kteří mají názké příjmy, a tak tento systém jen omezoval solidaritu, resp. ji stavěl na hlavu. Proto si myslím, že stávající systém zůstane, a dočká se jen kosmetických úprav. Ale proč ne? Je dobře, že máme alespoň to.

V. Petr 18.1.2020 14:26

Slidarita je, když někdo dobrovolně někomu dá své peníze. Solidarita není SEBRAT někomu peníze a ty přerozdělit.

J. Stehlik 18.1.2020 9:05

Když se podíváte dozadu tak komančové to měly nastaveny vcelku dobře . Mladí když začly pracovat tak daň byla nízká . V určitém věku ale byla nastavena volská daň . Když jste založil rodinu tak zase byla nízká. Takzvaně to byla motivační facka.

Dnes takového nic není . Máte sice odpis na dítě . To je ale až po vašem rozhodnutí mít děti. Takzvaně není psychologicky nastaveno , že už máte určitý věk na rodinu.

Někde jsem četl , že takové zdanění svobodných , bylo už za rakouska a první republiky.

Š. Hašek 18.1.2020 9:19

Pozn.

Někde jsem zaznamenal, že Rakousko "žilo" z všelikých poplatků a berní (za vyčepované množství kontušovky v hospodě) ........ ale taková půčovina - jako vzít peníze z peněz vydělaných prací - to žádného vašnostu ve dvorní radě a parlamentu ani nenapadlo. To až pak marxové a socani ....

Sumární daňové zatížení bylo asi desetinové proti dnešku ...... také ale nikoho nenapadlo, že si bude chodit pro peníze na činži, platit bateriokoloběžky, neziskovat, .... a státní aparát bude desetinásobný.

Š. Hašek 18.1.2020 8:56

Domnívám se, že průběžný státní důchodový system nepotřebuje (z principu) žádnou reformu. Pouze se v čase mění parametry. Celkem jednoduše, pokud politikům teče do bot ..... tak je z toho ihned "souhlas napříč politickým spektrem". Průběžný system opravdu potřebuje jen občas poštelovat ..... Kvůli tomu byl ostatně také založen/takto koncipován. Tento system, ačkoliv si to Kalous nemyslí ...... není ouplně k ničemu.

Politici, kteří si "přivlastnili" zdraví a důchody občanstva se diví, že občas musí něco řešit. A tak u Jílkové změně jednoho procenta říkají hrdě REFORMA! Na něčem jiném se stejně neshodnou.

Zkráceno. Zjednodušeno.

T. Pilař 18.1.2020 8:17

Zlepšení poměru plátci/příjemci z důchodového účtu má ještě druhou stranu. Poměr lze zlepšit změnou toho, kdy lidé nastupují poprvé do práce. Historicky to bylo cca 21 let (většina po střední škole, malá část po VŠ, pletla se do toho vojna). Teď je základní škola protažená na 9 let pak se většina lidí se pokouší o nějakou "vejšku" do 26ti. Cítím tam 5 let nevyužitého potenciálu.

B. Pešek 18.1.2020 9:25

Není nevyužitým potenciálem i odchod do důchodu ?

J. Strakoš 18.1.2020 10:34

A nejste sám, ale ještě to chvíli potrvá, než si to všichni uvědomíme - politici zatím umí oddalovat odchody do důchodů, na zkrácení studií ještě nepomysleli, protože potřebujeme ukazovat, kolik máme VŠ vzdělaných lidí. Na kvalitu a potřebu se pak moc nehledí.

9 let základní školy, 4 roky střední a 6 let vysoké jsou převážně historická čísla a daly by se stejně i snížit.

V. Petr 18.1.2020 14:37

Osm let základní školy, tři roky střední, 5 let vysoká. Pak na rok na vojnu (tak to pamatuji). Dnes je možné studovat na různých školách dohromady 8 let a nikde nedokončit první ročník...

R. Vacek 18.1.2020 7:45

Každý důchodový systém je vlastně průběžný, kdy se děti (ať přímo, či nepřímo) starají o rodiče.

Ukládání peněz na důchod je jedna z nejhorších investic. Rozumné je pořídit si vlastní bydlení.

A pro ty s nízkými příjmy je rozumné nezajišťovat se nijak a nechat stát, ať je na stáří zaopatří. Ve vyspělé zemi pod mostem neskončí a hlady neumřou.

V. Petr 18.1.2020 20:23

Asi tak!

F. Sojka 18.1.2020 7:09

Další článek pod praporem opozice, který hlavní problém odvádí do nesprávné sféry.

Hloupí socani si pořád nabíhají na vidle.

Vůbec nejde o důchodovou reformu, ale reformu daní, která bude aktuální za deset let.

Důchodový systém funguje a je v přebytku, takže to volání po "důchodové reformě" je záminka, aby se seniorům mohlo ubrat, v zájmu soukromého podnikání Hávů, Šťávů a Janoušků. Rv

V. Petr 18.1.2020 20:24

Ano.

L. Písařík 18.1.2020 7:07

Maláčová si myslí, že nakupuje voliče pro socialisty. Činí tak s neutuchající vervou a neohlíží se na bláboly, které z ní vypadávají. Na dotaz, kde na to vezme, odpovídá: o to se postará nimistryně financí. Jinak by mohla rozdělovat leda kulový. Jediné, co je na ní sympatické, je jasný, mladistvý hlásek.

J. Krásenský 18.1.2020 5:15

Ani v tomto článku se podstata neřeší. Nebudou-li děti, nebude ani na důchody. Nebudou-li děti vzdělané a pracovité, nebude na důchody. Můžete mít našetřeno třeba dvacet milionů, pokud nebudou lidi, kteří by vám měli poskytovat služby, jsou vám naspořené peníze k ničemu.

L. Písařík 18.1.2020 7:08

Maláčová je přesvědčena, že roboti budou platit daně a tím vydělají na důchody.

J. Krásenský 18.1.2020 9:13

Léta mne překvapuje optimistická víra humanitně vzdělaných lidí, že dokáží řídit vědecko-technický pokrok.

Š. Hašek 18.1.2020 9:47

Už jsou "dál" ....

Vymysleli "Návod k termostatu Země". Poněvadž si myslí, že to je totéž jako malá bednička v obýváku, ke kotli.

Znám jednu takovou. Víc takových. Docela hodně.