8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Důchodová „reforma“ neřeší podstatu

Paní ministryně Maláčová představila tři varianty penzijní reformy, které připravila její důchodová komise. Ovšem ani jedna z nich nepřináší odpověď na hlavní otázku s penzijním systémem spojenou. Tu totiž komisi nikdo nepoložil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 18.1.2020 16:42

Pardon ... melete

P. Staronový 18.1.2020 21:29

Komouš. Co jiného se dá očekávat?

P. Zinga 18.1.2020 12:15

"Penzijní reforma" paní Maláčové je dílem levičáckého feminismu a jeho chápání spravedlnosti".

M. Pivoda 18.1.2020 11:28

Kateřina Lhotská píše: "... o co vlastně ve financování penzijního systému jde. Jeho fungování je určováno třemi základními faktory. Jednak hromadou peněz, které jsou k dispozici, jednak počtem lidí, mezi které je třeba je rozdělit a jednak částkou, kterou má každý z nich dostat. ..."

Jisté je dnes to, že hromadu peněz, které jsou k dispozici,určitě nezvýší ekonomové 19. století (v Česku tzn. IVK).

J. Kratochvíl 18.1.2020 12:15

Souhlasím !!!

V. Petr 18.1.2020 14:16

Porovnejte si rozvoj v 19 století s tím, co předvádí EU dnes. Viz "Lisabonská stratedie" a nejnovějčí "bezuhlíkatá ekonomika." Srovnejte si Evropu s východní Asií!

To jste snad takový hlupák, že to nevidíte???

J. Jurax 18.1.2020 17:10

Ale když s UI souhlasí i pan Kratochvíl ... :-)

L. Novák 18.1.2020 19:41

Komouš Pivoda si s komoušem Kratochvílem dobře rozumí... ;-D :-P

Z. Lapil 19.1.2020 12:40

A kdo ji zvýší?

M. Pivoda 19.1.2020 15:40

Můžete se ke mně přihlásit do kurzu Inovace. Ten kurz je ale zpoplatněn. Bohužel. To víte, zadarmo dnes ani kuře nehrabe. Dnes už nežijeme v socialismu.

Zadarmo vám dnes ekonom Václav Klaus senior možná doporučí následující: v pokleku před Českou národní bankou v Praze intenzivně vzývat Neviditelnou ruku trhu!

M. Ejem 18.1.2020 11:16

Většinou s autorkou příspěvku vjejích názorech souhlasím. Dnes ne. Proč. Zadání bylo navrhnout důchodovou reformu. Ne její financování. Nejsem trotl a vím, že ekonomika v podstatě rozhoduje vše. Ale to je až druhý krok v jednání. První je, zda zůstaneme v současném penzijmím systému nebo navrhneme jiný a teprve následující krok - pokud budeme jej považovat za lepší z jakéhokoliv důvodu - je hledat, jak jej budeme realizovat. A těch možností může být více počnaje nastavením vnitřních parametrů ( dávek a jejich výpočtu) až po opravy rozpočtu ap.

Takže logika mi zde, i např. ve vystoupení p. poslance ??? v pořadu pi Jílkové na ČT 1, trochu chybí

Z. Lapil 19.1.2020 12:42

Uvažujete způsobem "kup si auto a neřeš, kde na něj vezmeš".

J. Kulheim 18.1.2020 10:24

Současný důchodový systém je založen na vizi vynucené solidarity. V současnosti je to 1,72 na jednoho důchodce. Situace je dneska odlišná a pracující, kteří odcházejí do důchodu, odevzdají do systému podle ČSOB 3–4× více peněz, než poté budou čerpat. Mladí lidé budou mít důchody mizerné. Jejich finanční situace jim nedovoluje na dobu když nebudou schopni pracovat, nějaké peníze našetřit.

Stále se zvyšují a budou zvyšovat náklady důchodového systému a zdravotní péče.

Zvyšuje se věk dožití, ale věk dožití v dobrém zdraví se nezvyšuje nebo dokonce snižuje.

Náhradový poměr mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem klesl od r. 1998 z 45,5%, 2004- 41,5% 2013--43,9%, 2017 39,1%. V období, kdy byl ministrem financí pan Kalousek, měli důchodci větší důchody jak v období když byl ministrem financí pan Babiš a než jsou v současnost v období ekonomického růstu. Ještě bychom měli brát do úvahy, že nákupní koš důchodce je jiný než průměrně vydělávajícího pracujícího.

Mandatorní výdaje se neustále zvyšují a vláda si bude muset na důchody půjčovat. Venezuela se kvapem blíží.

F. Sojka 18.1.2020 11:01

(c) "pracující, kteří odcházejí do důchodu, odevzdají do systému podle ČSOB 3–4× více peněz, než poté budou čerpat."

Vždycky to tak bylo, že platby byly nižší, než potom platící v penzivyčerpali!! Tudíž žádný objev banky, jen příspěvek k dalšímu matení veřejnosti.

Rozevírající nůžky jsou potvrzením, že systém funguje, protože koresponduje s vývojem mezd. Ten je příliš rychlý a valorizace jsou zpožděné a beztak malé.

To dokazuje, že spoření nemá efekt, protože časem peníze ztrácejí hodnotu, zvlášť, když to budete počítat na 40 let dopředu. V tom je bezkonkurenční vlastnost průběžného systému, neboť důchody jdou neustále s dobou!! !

F. Sojka 18.1.2020 11:32

Omlouvám se velmi. Platby (do systému, za aktivní části života) byly vždyckyVYŠŠÍ!!!!

J. Kulheim 18.1.2020 12:46

Je koláč, který si musíme nějak rozdělit. Pokud stát bude zvětšovat koláč nebo výdajovou část rozpočtu tím, že bude tisknout peníze, koláč se zvětší. Jenom ti, kterým přidá stát víc peněz budou chtít větší díl z tohoto koláče, ale zákonitě budou takoví na které se nedostane. Tisknutím peněz se pouze znehodnocují peníze a možná není daleko doba, kdy budeme za zboží, které v současnosti stojí jednu korunu platit 100 Kč. Zaplatí to ti poctiví, kteří si budou šetřit.

Tato vláda znehodnocuje peníze a dělá ze starších lidí, kteří si už nemůžou přivydělat, žebráky. Normální je pracovat a žít jenom tak na co mám. Jestli to někomu nestačí nech si půjčí. Má děti jsou tu banky. Dluhy nech si zaplatí sám. Proč by měli moji vnuci platit někomu jeho žití nad poměry?

Tiskem peněz se z bídy dostat nedá. To vede ještě k větší bídě a v konečné fázi , lepším případě škrtnutí několika nul a v horším případě k výměně peněz nebo bankrotu státu.

J. Jurax 18.1.2020 17:23

No, ono jak kdo.

Pilní, pracovití a dobře vydělávající odevzdají násobky toho, co mají reálnou možnost v penzi odčerpat už jen proto, že penze jsou velmi rovnostářské, aby zbylo na ty méně vydělávající. Ti odevzdají do systému jen část, nezřídka i jen zlomek toho, co ze systému v penzi čerpají.

P. Grigar 18.1.2020 19:08

.. tudíž se jen těžko můžeme divit OSVČ, když se přidržují minimálních záloh na sociální a zdravotní pojištění.. ;-)

J. Jurax 18.1.2020 23:48

Přesně. Dejte tutéž možnost i zaměstnancům a systém se okamžitě zhroutí.

P. Grigar 19.1.2020 11:48

..to navrhuji dlouhodobě, jednotný systém daní a odvodů bez rozlišování OSVČ a fyzické osoby. Rovnost před zákonem.

Fénix se vždy znovu zrodí z vlastního popela, vždy znovu krásnější.. ;-)

J. Jurax 18.1.2020 17:16

Ehm ... ze zákona se důchody zvyšují o celou inflaci a třetinu růstu mezd. Z toho patrno, že náhradový poměr vůči mzdě musí zákonitě klesat. Maturita z matematiky k tomuto zjištění není nezbytná.

Š. Hašek 18.1.2020 9:59

Současné moderní socialistické vlády z principu nechtějí žádnou soběstačnost občanů. Nebo připustí jen velmi malou. Stále se snižující.

A už vůbec nechce penzisty, kteří budou dělat na politiky dlouhé nosy. Občan smějící se politikům je škodná! Jsou potřeba škemralové!

Současné vládní garnitury se zaměřili na likvidaci té zbývající třetiny/čtvrtiny samostatných - likvidaci daněmi, vyhláškami, buzerací. Třetina je méně voličů než ten zbytek.

Hodně lidu je dále programově vystrašováno každou hloupou "zprávou" ČT09, NOVA dtto/"vědeckými závěry Jílkové".

Zkráceno.

J. Stehlik 18.1.2020 10:22

V principu máte pravdu . Na vině vidím centralismus , kdy o všech daních rozhoduje vláda.

Jak to bylo za Nečase . Zrušilo se progresivní zdanění a snížilo korporátní daně . A naopak zvedlo se spotřební zdanění (DPH) . Voliči tak najednou byly na stejném.

V tomhle jsou za velkou louží lépe kdy nejsou všechna vajíčka v jednom košíku . Obce žijí ze své daně , státy též a unie také . Při každých volbách tedy hlasujete jakoby o službách a zvýšení nebo snížení té daňě.

Lidé logicky chtějí platit co nejméně (každý ví že stát je špatný hospodář) . A když máte konkrétní daň , tak politik nemuže kličkovat .

V principu tak tento systém zajištuje také nezávislost na centru . Kdo má peníze není vazal . A na tom je vlastně postavena celá amerika , kdy rozhodování jde od spoda . Volíte si nejen starostu co je pak zodpovědný za rozvoj obce , ale i šerifa , soudce , státního zástupce. Ti mají tak svou legitimitu odvozenou od lidí a né od feudálu ve vládě.

V. Petr 18.1.2020 21:31

Jde o to, jak velkou moc měl reálně panovník oproti šlechtě a úřednictvu. Mnoho panovníků, třeba Fridrich Wilhelm I parazity, přisáté na veřejné rozpočty prostě netrpěli. Dokonce i leckterý diktátor uměl do jisté míry zavést pořádek.

U nás to je ale jako ve Francii Ludvíka XVI, kde např. boháči "podnikali" v nájmech vybírání daní, místo aby jako v GB investovali do průmyslu, zemědělství či zámořského obchodu. Někteří královi ministři se to pokoušeli změnit, ale parazité si své prebendy nenechali vzít. Jak to celé dopadlo je všeobecně známo.

J. Dostál 18.1.2020 9:40

Jen mne překvapuje jak se k tomu velká většina staví jen přes peníze. V principu by se měl řešit problém jak ta společnost s velkým procentem nepracujících bude fungovat. Např., že se bude míň stavět, protože již bylo postaveno, že bude potřeba víc doktorů, že jsou zdravotní sestřičky potřeba víc než politologové, že GMO není taková hrůza, když díky tomu méně lidí uživí více, že je třeba výrobu zefektivnit a investice udělat ještě, když pracujících je dost atd. Udělat např. analýzu, kde při výrobě elektřiny je nejmenší podíl pracovní síly atd. Na druhou stranu je možná zajímavé investovat do toho, aby lidi mohli pracovat co nejdéle. Také je z tohoto pohledu asi špatně, když lehkou nenáročnou práci vykonává osoba tak říkajíc v plné síle :-) Samozřejmě by se výstupy z těchto úvah neměly ordinovat direktivně, ale mělo by k tomu směřovat nastavení ekonomiky a zákonů.

J. Strakoš 18.1.2020 10:11

Podle mne velice rozumný úhel pohledu, přesně tohle bych chtěl slyšet od politiků.

A třeba podporou škol u oborů, u kterých je předpoklad, že v budoucnu budou potřeba.

A zkusit revidovat předpisy a požadavky na některé obory - například studovat na sestru je dosti nerozumné, pokud je studium obdobné jako studium na doktora.

V. Petr 18.1.2020 14:55

V Praze byty chybí a jejich cena roste do astronomických výšin!

J. Kočí 18.1.2020 9:30

Jen bych se chtěl ohradit proti tvrzení, že dnešní šedesátník je opotřebovanější než dříve. Je mi už téměř sedmdesát a pořád pracuji a necítím se opotřebován. Tělo už pravda není tak ohebné, ale nepracuji rukama, tak o co jde. Naopak se mi zdá, že s prodloužením věku se prodlužuje i aktivní věk. Navíc kdybych nepracoval, tak asi rychle umřu.

Š. Hašek 18.1.2020 10:02

Každý je "opotřeben" jinak.

Něco geny, něco způsob života. Hodně opotřebovává posedlost penězi a "přemazávání harddisku života novoúdaji z televize". To je "rakovina" jak stehno ....

Zkráceno.

P. Grigar 18.1.2020 18:56

..v subjektivním pocitu opotřebovanosti se zřejmě neshodnete se svým vrstevníkem, který srovnatelnou dobu pracoval rukama. Kdyby měl pracovat v sedmdesáti, tak asi rychle umře. ;-)