30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Marek Dluhoš 19.7.2006 14:17

Jičínský Vy a celá ČSSD jste zločinem na ČR

Proč by měl někdo platit dědickou daň či z převodu nemovitostí nějakému úřednímu komunistovi, jako jste Vy. Majetky i pozemkové by se měly zachovávat potomkům bez ohledu na daně těm, kterým nepřísluší..

Modrý pták 19.7.2006 11:58

Jaroslave, pokud sem nakouknete budu

pokračovat (dnešní témata mě neoslovila).

"President Reagan se pokusil o oživení ekonomiky razantním snížením daní" a výsledkem bylo naprosto nesporné oživení ekonomiky. To se prostě nedá okecat. Mimochodem prezident Clinton udělal naprostý opak s okamžitým výsledkem. To se také nedá okecat. Po snížení daní se vybralo více, po jejich navýšení méně. To je faktótum pane rado. Výše deficitu (přebytku) je rozdíl mezi příjmy a výdaji. Tedy něco, o čem jsme spolu nediskutovali. Znovu opakuji, že všechny zkušenosti ukazují, že snížení daní vede k nárůstu výběru. Nikoli k opaku, jak píšete Vy. A žádná kauzalita mezi výší deficitu a daňovou sazbou neexistuje. NENÍ.

"ale pokud vše skončí pouze ve spotřebě podnikatelů a jejich rodinnách příslušníků, jak se většinou děje, je to pro ekonomiku negativní". To je pěkně prosím úplný nesmysl. Když někdo spotřebovává, tak prostě cosi poptává a někdo mu to nabízí. To nemůže být pro ekonomiku negativní. Stran toho Stiglitze - jsou novinové články a ekonomické texty. Při vší úctě k ekonomickým textům J. Stiglitze jsou jeho novinové články k smíchu.

"zákon G. Beckera, který by se nechal parafrázovat takto: pokud nám nesnížíte daně, začneme krást." - nenechal. Zkrátka a dobře milý Jaroslave: G. Becker doložil standardní ekonomickým instrumentarie, že MEZNÍ UŽITEK funguje dokonce v daňové oblasti. To mě připadá úplně normální a vědecké? Bylo by naopak naprosto nenormální, kdyby tomu bylo jinak.

"G. Becker je znám jako ekonom, který zkoumá v rámci ekonomie i chování zločinců" - takhle jsem pro přesnost přepsal Vaši větu. Becker rozhodně nic "NEINTERPRETUJE po svém" pouze POPISUJE stejnou věc, jakou jsem popsal výše. Kdysi jsem tady zkoušel vysvětlit "vraždu" prostřednictvím Beckerovy terminologie. Schytal jsem to podle všech pravidel, ale ať se to někomu líbí nebo ne, tak zločin a trest lze v ekonomické terminologii vyjádřit jako výnos a náklad (konzultováno s právníky kocourem a Schumim). A jsme zase u mezního užitku.

Thomas 18.7.2006 23:54

Je to socdemák nebo komunista? A je v tom rozdíl?

Ad Buffet - připomíná mi to jeden starý anglický vtip - milý synu, zbohatli jsme a nyní si můžeš dovolit leccos, dokonce i levicové myšlení.

Ad Jičínský - tenhle starý komunistický otrapa, který trávil život sepisováním komunistických ústav, nám tady bude blábolit o USA. No dobrá, třeba by se mohlo dostat i na další daně, třeba DPH nebo daň z příjmu. Ale hlavně by měl vysvětlit, jak zrušení dědické daně poškozuje chudší, to by mě fakt zajímalo. Kromě toho tady žádné chudé nemáme, aspoň Paroubek to říkal, takže se asi mluví o chudších bohatých...

Bubeník 18.7.2006 21:09

Jičínský srovnává nesrovnatelné

Souhlasím, že ODS by nám všem nejraději vytunelovala i výplaty, nejen "státní" penzijní fond. O to se snaží i Bush,  když navrhuje privatizaci "státního" penzijního systému. ODS nám však ponechala penze v péči státu a výdaje hodila na triko naivním mladým jako solidární dárek "pravice".

Kanuk 18.7.2006 21:36

Re: Jičínský srovnává nesrovnatelné

Bubeníku, v ČR žádný "státní penzijní fond" neexistuje, pense jsou vypláceny ze současných plateb na pensijní pojištění. A to je ten malér, protože pensistů přibývá a "pracujících" ubývá.(Tím myslím všechny plátce pensijního pojištění). Podobné to je asi v USA, se státní pensí. Jinak moje zkušenost se "soukromým" pensijním pojištěním v USA je dobrá. Nositel tohoto pojištění je nezisková organisace, která mi vyplácí relativně (s ohledem na výši platu a délku zaměstnání)podstatně vyšší pensi, než můj pozdější zaměstnavatel, kanadská polostátní organisace, mající svůj vlastní pensijní system.

Vůl jičínský 18.7.2006 21:03

Mít sto miliard, tak také dělám podobná gesta

Jenže s českým platem a evropskými cenami, že pane Jičínaský, vy jste také na českém platu......kreténe !!!(Y)

Kanuk 18.7.2006 20:47

Nejvíc trká svině, které narostly rohy.

Velká většina současných majitelů činžovních domů jsou třetí generace. Prakticky všechny soukromé činžovní domy byly postaveny před válkou generací dědečků, převážně narozených v 19. stol., z nichž mnozí si bohatsví vybudovali poctivou prací. Mezi těmito bylo i mnoho mecenášů, kteří podporovali českou vědu a umění. Druhá generace byli lidé, kteří dům buď  zdědili, nebo se k dědictví ani nedostali v důsledku politických poměrů. Ve většině případů žili jako ostatní lidé, někteří možná i s potížemi pro svůj "sociální původ". A teď ty domy spadly do klína příslušníkům třetí generace, kteří na bohatsví, které ty domy vytvořilo, nehnuli ani prstem, a jenom skřehotají o nespravedlivosti dědické daně a daní vůbec, o nemravnosti regulace nájemného, a o svém právu využívat vybraného nájemného podle svého vlastního uvážení na Meďoura a/nebo Bavoráka, jachtu na Jadranu a pod. Že by mohli přispět darem některé universitě či nemocnici je ve snu nenapadne, od toho přeci máme stát.

Ladislav N. :-))) 18.7.2006 22:26

Re: Že by mohli přispět darem některé universitě či nemocnici je ve snu nenapadne, od toho přeci máme stát. (Stát, který KRADE!)

Nejste trochu mimo téma Jičínského textu? ;-) A taky mimo realitu?

Fafa 19.7.2006 0:02

Kanuku:

Kdyby nekdo zavedl danovy system Rakouska-Uherska, tak bude mecenasu zase plno. Ale stat, ktery ekonomicky aktivnim obcanum bere cca 2/3 jejich prijmu, by se opravdu postarat mel. 

Jura Jurax 19.7.2006 9:08

Re: Nejvíc trká svině, které narostly rohy.

Pošetilý fantasto zcela mimo tuzemskou realitu - myslíte, že nájem z baráku starého 70 - 80 let  zdevastovaného léty socialistické neúdržby stačí na meďoura či jachtu - ani ten dům nemusí být plný regulovaných nájemníků, jakože obvykle je. I kdybyste těch baráků měl tucet, příjmové úrovně  Gatese stěží dosáhnete ;-(

Pospíšil 18.7.2006 20:47

Pan poslanec JIčínský

Přiměte si , prosím, na klopu opět pěticípou hvězdu.

Alex 18.7.2006 20:18

Existuje ještě spravedlivější přístup - dědictví zdanit, ale zakázat jeho užívání.

Tohle se ostatně velmi osvědčilo Jičínského soudruhům - kdo zdědil dům, musel zaplatit daň, ale vybrané nájemné nesměl použít k ničemu, dokonce ani k opravě padající fasády. Oběsit se na půdě mu dovoleno bylo.

Kanuk 18.7.2006 21:53

Re: Existuje ještě spravedlivější přístup - dědictví zdanit, ale zakázat jeho užívání.

Mám dojem, že neříkáte pravdu. A to se děje lidem, kteří buď  jsou lháři nebo neinformovaní. Pokud já vím, situace byla taková, že peníze vybrané na nájemném (nevím, zda všechny či jen podstatná část - to není velký rozdíl) se musely ukládat do nějakého účtu, ze kterého se mohly vybírat na provádění údržby. Jak dalece tento výběr byl omezen nevím.

Ladislav N. 18.7.2006 22:30

Re: Re: Existuje ještě spravedlivější přístup - dědictví zdanit, ale zakázat jeho užívání.

Vázaný účet se tomu říkalo.Ovšem nájemné bylo státem nařízené (nižší, než reálné náklady potřebné k udržení stavu, aby dům nechátral).

Že vy jste zástupce Paroubkových marťanů? ;-P

Alex 18.7.2006 20:14

Takže úplně nejspravdlivější dle s. Jičínského? Přeci dědictví rovnou sebrat celé!

Ehm, chci říci, nasadit na děděný majetek stoprocentní daň, to zní mnohem lépe, než "veškerý majetek po zemřelém přechází automaticky do státního rozpočtu, se kterým nakládá vládnoucí strana". 

Kanuk 18.7.2006 20:09

Pár poznámek - 2)

Chudoba v USA. Je docela možné, že procento chudých je v USA větší než v Evropě, třeba zejména Švédsku. Ale zase to nemá nic společného s ekonomickým systémem. USA mají totiž velké procento obyvatel (černoši, indiáni, hispánci - nikoliv bez výjimek), pro které chudoba buď je preferovaný životní styl (PŽS), nebo jsou nezaměstnatelní buď pro nízkou úroveň vzdělání nebo svoje pracovní návyky. PŽS jsou lidé, kteří žijí na sociálních dávkách, ale pracovat nepůjdou, i kdyby jim sociální dávky zastavili. Můžete být jisti, že nějak si obživu vždycky najdou, nejspíše krádeží. Podobné je to v ČR. Budou-li sníženy sociální dávky, vzroste množství krádeží. Tak ODSové bacha, od chudých se obvykle nekrade.

Ladislav N. 18.7.2006 22:32

Re: Budou-li sníženy sociální dávky, vzroste množství krádeží.

Uplaťte si z daní svého zloděje? To máte z Kanady?

Kanuk 18.7.2006 23:44

Re: Re: Budou-li sníženy sociální dávky, vzroste množství krádeží.

Ladislave, můžete si taky zaplatit soukromou ochranku, ale musíte dát pozor, aby ti vás nevykradli.

Jinak vám mohu říct, že v Kanukistanu se aspoň nekrade toiletní papír na záchodech, které jsou zadarmo a při tom čistší, než v Česku, kde veřejné záchodky byly jedna z prvních položek privatizace. A poplatek za jejich použití ze zvětšuje podstatně rychleji, než míra inflace.

Kanuk 18.7.2006 19:55

Pár poznámek - 1)

Bohatství USA. Podle názoru některých dopisovatelů je to dáno ekonomickým systémem. Podle mého názoru to je důsledk několika činitelů: 1) Když se vytvářely USA, miliony holých zadnic přišly (převážně) z Evropy a dostaly kus země zadarmo nebo za písničku, zatím co v Evropě kdo půdu nepodědil, musel ji pořádně zaplatit. A ty dnes biliony (evropské) dolarů v půdě stále ještě točí americkou ekonomií. 2) Průmysl, který v USA vznikal, používal na tehdejší dobu nejmodernější stroje, zatím co v Evropě zůstávaly v používání stroje staré, protože na totální obnovu strojového parku peníze nebyly. 3) Americký průmysl od počátku měl k disposici rozsáhlý trh, neomezený nesčetnými celními přehradami. 4) Americký průmysl byl budován převážně penězi z Evropy,  zejména z Anglie,  které byly ždímány z dělníků metodami ne právě lidumilnými. 5) USA se zúčastnily několika válek. S výjimkou občanské války to byly války na cizím území, na kterých USA jenom vydělávaly (nikoliv jako stát, ale jako třída podnikatelů). Války, které probíhaly v Evropě, měly vždycky ničivý dopad, alespoň na určitou oblast. A možná, že by se dalo najít důvodů víc. Takže srovnávat hospodářství USA a Evropy je dost "apples and oranges".

Fafa 18.7.2006 20:05

Kanuku:

Na tech poznamkach by neco mohlo byt. Ale vsechny tyhle faktory fungovaly i v Kanade, Australii, Argentine a Brazilii. V tech prvnich dvou zemich vedly k prosperite, v tech druhych dvou ke statnimu bankrotu pripadne statutu rozvojove zeme.

 

Kanuk 18.7.2006 20:16

Re: Kanuku:

Fafo, reagoval jste předčasně. Moje Poznámka 2 podává vsvětlení. V Argentině i Brasilii je velké procento PŽS, a - pokud je mi známo - dost dlouho tam přežíval a snad dokonce ještě existuje určitý druh španělského feudálního systemu, založený na vztahu majitel půdy : nájemce (bezzemek).

Kanuk 18.7.2006 21:16

Re: Kanuku:

A ještě bych dodal. Severní Amerika se dostala převážně pod vliv průmyslové Anglie, která investovala do rozvoje průmyslu (ocelárny, železnice), zatím co Jižní Amerika, Střední Amerika a Mexiko se dostaly pod vliv Španělska, které pouze těžilo drahé kovy a využívalo pouze zemědělského potenciálu nových zemí, také dovozem otroků. V menší míře tak postupovali i Francouzi v dnešních jižních USA.

Fafa 18.7.2006 21:45

Kanuku:

Pak by ale bylo otazkou, co rozumite pod pojmem ekonomicky system. Prave industrializace, prace jako PZS a odbourani vztahu pan/bezzemek men osobne pripada jako zcela klicova soucast ekonomickeho systemu, ktery definoval zactky rozvoje Statu. proste v Nove Anglii se muselo pracovat, vsichni meli urcity majetek a etiku, ze ktere by Max Weber mel radost.

Kanuk 18.7.2006 22:22

Re: Kanuku:

Fafo, já jsem rasista. Věřím na to, že různé rasy mají různý přístup k práci a řekněme, hromadění majetku. Můj kolega, Němec, adoptoval dvě indiánské děti, od malička. Přesto, že měli německou výchovu, stali se z nich "nemakačenkové", t.j. lidé, kterým je užívání volného času milejší než vydělávání peněz.

Teď nevím přesně, kde jsem ten "ekonomický system" použil. Ale asi jsem tim mínil dosti volný americký system, kde z počátku si majitel (nebo řiditel) podniku mohl se zaměstnanci dělat víceméně co chtěl, na rozdíl od systemu evropského, kde už v druhé polovině 19. stol. byla nějaká omezení pracovní doby, zaměstnávání dětí, nějaké pojištění (to zavedl - pokud vím - nějaký p. Bismarck, jinak nevalné pověsti). Jak  to bylo přesně, nevím. Takže, jak vidíte, já vím, že nic nevím. Ale určitě se cítím líp, než někteří Psopsavci, kteří vědí fšechno, ale úplně fšechno.

Ladislav N. 18.7.2006 22:34

Re: ...adoptoval dvě indiánské děti, od malička. Přesto, že měly německou výchovu, stali se z nich "nemakačenkové", t.j. lidé, kterým je užívání volného času milejší než vydělávání peněz. ...

Ten Němec indiány vychoval k socialistickému způsobu života? ;-DR^

Kanuk 18.7.2006 23:30

Re: Re: ...adoptoval dvě indiánské děti, od malička. Přesto, že měly německou výchovu, stali se z nich "nemakačenkové", t.j. lidé, kterým je užívání volného času milejší než vydělávání peněz. ...

Aha, vy jste na VŠML (Vysoká škola marx-leninismu, nebo jak se ten spolek jmenoval) studoval teorie jakéhosi p. Lysenka, který -jestli se nemýlím- hlásal, že neexistuje dědičnost (buržoasní teorie založená na lžích jakéhosi flanďáka Mendela) a že všechny vlastnosti jedince jsou dány výchovou. Možná, že to byl někdo jiný, než Lysenko, já VŠML nestudoval.  

Fafa 18.7.2006 23:50

Kanuku:

ja rasista nejsem. Je nas v praci sest partneru - American, Nor, Pakistanec, Ind, Cinan a Cech. Ja bych asi narazil, kdybych zacal hlasat rasove teorie. Jinak "nemakacenko" neni jenom clovek, ktery ocenuje uzivani volneho casu. Spravny nemakacenko jeste chce, abyste mu ten volny cas sponzoroval.

kanuk 19.7.2006 0:43

Re: Kanuku:

Fafo,  jak vidím, ve vaší partě není žádný příslušník "nemakavého etnika", a pokud by tam byl, byla by to asi vyjímka z pravidla, jejichž existenci připouštím.

Dále si myslím, že nemakačenky přeceňujete. Těm je to fuk, jestli jeho volný čas sponzorujete nebo ne. Ale určitě využívá pravidla "hloupý kdo dává, hloupější, kdo nebere."

Fafa 19.7.2006 3:30

Kanuku:

s temi nemakavymi etniky je to tezke. My podle etnik samozrejme nevybirame. Ale uz kdyz si cteme neci CV, tak je celkem jasne, ze si musel maknout. Na konci roku zacneme vybirat noveho partnera, tak uvidime, kdo se bude hlasit. Udelam Vam malou sociologickou sondu a poslu etnicity uchazecu.

Nemakacenkove samozrejme sponzorovani chteji. Sice vyuzivaji pravidla "... hloupejsi, kdo nebere", ale kdyby nahodou nikdo davat nechtel, tak by rychle prisli s pravidlem "socialni soudrznost".   

Kanuk 18.7.2006 23:51

Re: Re: Kanuku:

Oprava: ...děti měly....Sorry.