16.4.2024 | Svátek má Irena


POLITIKA: Daně a česká pravice

18.7.2006

V programovém dokumentu nově se tvořící vládní koalice ODS, KDU-ČSL a zelených je obsažen i závazek zrušit zdanění dividend a kapitálových výnosů a dále zrušit dědickou daň i ve II. skupině; daň znemovitostí by měla mít jednu sazbu ve výši jednoho procenta.

Tyto ohlášené dílčí daňové změny jsou významné nejen reálným dosahem, v tomto ohledu je jistě nejvýznamnější tzv. rovná daň ODS, podle dokumentu „jednotná sazba daně z příjmu u fyzických i právnických osob", ale i jako symbol. Prokazují totiž jasně, jaká je základní politická orientace dokumentu. Je to program, který privileguje bohaté a poškozuje většinu chudších občanů. Zelení se jeho přijetím zařadili jednoznačně na stranu pravice. Upozorňuji na to i proto, že Václav Havel, jemuž sociální cítění jistě není cizí, v této věci řekl, „že si v té koaliční smlouvě rád přečetl, že se má zrušit daň dědická. Tu jsem vždy považoval za nesmysl“. (Právo 1. 7. 2006) O dědickou daň a její zrušení pro nejbližší příbuzné se vedl zápas na půdě PS v letech 1996-8. Levicové strany byly tehdy proti tomu a prohrály. Ve většině západoevropských zemí tato daň existuje a vyznačuje se i jistou progresí vzhledem k výši majetku.

V této souvislosti je vhodné připomenout i zkušenosti z USA, s nimiž česká pravice často zachází velmi výběrově, jak se jí to hodí. George Bush nedávno neuspěl v Senátu s pokusem, aby dědictví bylo pro většinu Američanů nezdaněno. Warren Buffet, druhý nejbohatší muž planety, jenž se nyní rozhodl věnovat 30 miliard dolarů na dobročinné účely nadaci Gatesových, prohlásil, že by se mu ošklivilo, kdyby dědická daň měla odpadnout. „Je to velmi férová daň, udržuje v této zemi myšlenku rovnosti šancí bez přehnaných startovních výhod pro určité lidi, kteří měli hodně štěstí při výběru svých rodičů.“

Připomínám, že Gatesův otec je po léta mluvčím organizace Odpovědné bohatství, jejímž prostřednictvím se velcí američtí boháči zasazují za vyšší zdanění majetků a stavějí se proti dynastickému bohatství (Die Zeit, 27/2006).

Takové myšlenky bychom v řadách ODS a naší pravice opravdu jen těžko hledali. Její představitelé vyznávají zásadu, co je doma, to se počítá. Komu to prospívá, je jasné. Většina příjmově slabších občanů to ale není.

Právo, 17.7.2006

Autor je poslanec za ČSSD