29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Češi, Mnichov, americký radar

Dodnes naříkáme, alespoň ti starší co ještě něco vědí o Mnichovské dohodě, že nás západní spojenci tehdy zradili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
kakuro 30.1.2007 3:32

Psí mlha

Jaká zrada ? ve strategickém plánování nic takového neexistuje, smlouva je jenom papír, slib chvění vzduchu. Důležité jsou jenom reálie a vlastní zájmy. Spojenectví je věcí společných zájmů, zbytek jsou kecy, prý zrada HA HA.

A osvobození bylo jenom proto že chtěli dostat říši na kolena, my, jsme jim byly šumafuk, až když se říše začla hnídát do amíků tak se probudili tj. recipročně, až se začnou plínkaři hnídat do nás tak až pak se probudíme a budem dělat radar, jinak je ČR jasný vlezd0prde1ka.

Maxipes Fik 30.1.2007 2:03

festival absurdity

Cituji:  "Zradili, ale proč? Protože se chovali naprosto shodně jako velká část Čechů dnes. "

Zije autor na nejake zvlastni planete, kde bezi cas pozpatku?

Dag Badman 30.1.2007 1:17

O jaké hanbě zrady

autor mluví? Odmítnutím základny někoho zradíme? Nebo jsme už někoho zradili, že potřebujeme fuhrera, který by nás za slz a krve z této hanby vyvedl? Člověk nestačí zírat... :-/

slon75 30.1.2007 1:39

Re: O jaké hanbě zrady

Máme spojenecké závazky? Máme. Jsme součástí širšího obranného paktu? Jsme. Očekáváme, že druzí budou plnit své závazky vůči nám, tj. pomohou nám při napadení? Ano.

A jsme i my ochotni pomoci? Já tedy ano. A vy ne?

Dag Badman 30.1.2007 2:00

Re: Re: O jaké hanbě zrady

Máme spojenecké závazky v rámci NATO. Američané si chtějí u nás postavit svůj vlastní radar nebo základnu, nikoliv radarovou základnu NATO.

Limonádový Joe 30.1.2007 2:08

Re: Re: Re: O jaké hanbě zrady

Osvobodili nás Američané v 2. SV? Ano (přinejmenším západní Čechy).Pomohli vytvořit Československo  v roce 1918? Ano.Máme vůči nim závazky? Ano

beowulf 30.1.2007 2:27

Re: Re: Re: Re: O jaké hanbě zrady

No to snad neznamená, že jsme povinni poslušně kývnout na každou blbost, o kterou nás požádají! Copak tisíce našich vojáků v zahraničních misích po boku našich amerických spojenců jsou vzduch? Afghánistán, Irák, Kosovo... nic? V roce 1938 šlo o zcela reálné nebezpečí a zrada Francie, jíž s námi svazovala velmi konkrétní smlouva, do očí bijící. Proti tomu dnes stojí velmi diskutabilní a z mého pohledu naprosto nereálné nebezpečí útoku "darebáckých" států balistickými střelami, přičemž Česko rozhodně není smluvně k výstavbě protiraketového systému, jenž by navíc chránil jen (a nebo především) USA samotné, nijak vázáno.

Limonádový Joe 30.1.2007 2:36

Re: Re: Re: Re: Re: O jaké hanbě zrady

Nemusíme povinně kývat, můžeme velkoryse říci, teď pomůžeme my vám. Ani za to nemusíme nic chtít. To jsou ty spojenecké závazky, které se cení.

Medák 30.1.2007 2:38

Re: Re: Re: Re: O jaké hanbě zrady

Osvobodili nás Američané v 2. SV? Ano (přinejmenším západní Čechy).Pomohli vytvořit Československo  v roce 1918? Ano.Máme vůči nim závazky? Ano

Tak to teda budem asi mít i ruskej radar.

Limonádový Joe 30.1.2007 2:47

Re: Re: Re: Re: Re: O jaké hanbě zrady

No ty uý jsme snad měli. Je tu také malý a podstatný rozdíl, Rusové nás sice osvobodili v roce 1945, ale také nás tak trochu okupovali od roku 1968. Zažil jste rok 68?

Borek@exil 30.1.2007 5:10

Re: Re: Re: Re: Re: Re: O jaké hanbě zrady

Rusové Česko nikdy neosvobodili. Za to ho dvakrát dobyli. Poprvé, když si po roce 1945 ukradli kus Československé republiky a českoslovenští občané rusínské národnosti se jednoho dne probudili sice doma ale už ne doma..už v CCCP. Podruhé Československo dobyli invazí v roce 1968.

dada 30.1.2007 6:24

Re: Re: Re: Re: Re: O jaké hanbě zrady. Medáku, ruských radarů jsme si užili dostatek, tak teď si užijme americkáho.

Ada 30.1.2007 4:20

Re: Re: Re: Re: O jaké hanbě zrady

Američané dělají jen to co považují pro sebe za výhodné, na nějaká spojence kašlou. Klasickým příkladem jsou třeba ta naše víza. Když už se tu zmiňuje 2.SV jen pro dokreslení, Spojené státy nevyhlásili Německu válku, udělal to až v prosinci 1941 Hitler.

Rostislav Zídek 30.1.2007 7:42

Re: Re: Re: Re: Re: O jaké hanbě zrady

Američané do té doby jenom posílali Británii a SSSR tisíce tun válečného materiálu. Zmrazili aktiva Japonsku a vůbec mu znepříjemňovali život, což obrátilo Japonce proti nim a ne proti SSSR - i proto Ruské vítězství u Moskvy v zimě 1941, protože mohly být uvolněny sibiřské divize. To všechno jednoznačně kvalifikuje USA do role spojence Německa. Tak jste to myslel Ado?

Dag Badman 30.1.2007 8:50

Re: Re: Re: Re: Re: Re: O jaké hanbě zrady

Na válce se vždycky vydělává. Pro američany byly dodávky válečného materiálu velmi slušný obchod. Lend-Lease, nic vám to neříká?

Ada 30.1.2007 10:25

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: O jaké hanbě zrady

Přesně tak, pokud američané něco poskytují, nechají si to tvrdě zaplatit. Jenom po nás se chce, abychom to jako blbci dělali zadarmo (např. pronájem budov RFE za 1 Kč).

Nastvany 30.1.2007 11:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: O jaké hanbě zrady

A ti amrecti delnici to meli vyrabet zadarmo...?meli svoje deti nakrmit vasima kecama? Ta pujcka znamenala, ze USA ted dodaji zbrane a Anglie (SSSR) po valce zaplati. a tusim ze rusove snad ani neplatili....

Maršál Žukov 30.1.2007 10:50

Re: Re: Re: Re: Re: O jaké hanbě zrady

Hitler vyhlásil Německu válku? To se mi nějak nezdá. Přepadl CCCP i přes pakt se Stalinem, to jo. USA zase byly přepadeny Japonskem (Pearl Harbour) a válku vyhlásily až po to tomto přepadení. Proč také dříve, když to byla hlavně naše domácí záležitost, v Evropě, kde přece žádné Američany nechceme? No, a pak už jen osvobodili západní Evropu od Normandie po Plzeň, možná pozdě, ale přece :-)

Kryštof 30.1.2007 6:03

Způspbili demontáž sovětského impéria? Ano.

30.1.2007 7:35

Re: Re: Re: Re: O jaké hanbě zrady

Vznik předválečné ČSR byl diktován jedinou myšlenkou - vytvořit mezi západní Evropou a Leninovym Ruskem sanitární kordón ze státečků, které bude kdykoliv možno "zrušit". A tento okamžik zrušení se přihodil v Mnichově, kdy se manipulaci s informacemi předkládanými Francii podařilo Anglii vyzbrojené Němeko poslat opět na SSSR(východ - Rusko). Inteligentnějším doporučuji memoáry fr. předsedy vlády, jehož podpis je pod mnichovskou dohodou..

I.L. 30.1.2007 9:27

Re: Re: Re: Re: O jaké hanbě zrady

Jasne ze mame zavazky, cili v zapadnich Cechach instalovat jako

vyraz vdeku za osvobozeni americky radar, ve vychodnich Cechach, v Praze a na Morave radary ruske...

Mard 30.1.2007 11:20

Re: Re: Re: Re: Re: O jaké hanbě zrady

Ty ruské už tu byly a nikdo se lidí na nic neptal. Ruský okupant to rozhodl sám.

Petr Vileta 30.1.2007 2:33

kontrolni otazka

A co vy si, Kefalin, takto myslite - je USA clenom NATO?

Dag Badman 30.1.2007 8:57

Re: kontrolni otazka

Americká základna nebude podléhat velení NATO. Takže? Je tato základna součástí NATO?

Jarda 30.1.2007 2:15

Re: O jaké hanbě zrady

O Dagu vubec jsi ten clanek nepochopil. Narazi prave na Francii, nedodrzenim vojenskeho zavazku vuci CSR zradila a tim po Mnichovu na sebe pohromu privolala. Nebo jsme uz nekoho zradili, presne tak sami sebe jsme zradili, (proc bojovat za sebe,ze). A s tim fuhrerem je to nejvystiznejsi. E. Benes jako fuhrer selhal hned dvakrat, 1938 a 1948. Pak L. Svoboda prvne zradil 1948 jako ministr obrany, potom jako prezident selhal v r. 1968. Potom ze nepotrebujem fuhrera, co s takovymy jako ti dva.

Dag Badman 30.1.2007 8:55

Re: Re: O jaké hanbě zrady

Jasně, v 38 jsme se mohli bránit.... S třímilionovou pátou kolonou, s nedostavěným opevněním, obklopeni nepřátelskými státy (včetně Polska a Slovenska), proti armádě, která neměla na světě konkurenci. Chtěl bych vás vidět, co byste dělal na Benešově místě. A zodpovědně, s vědomím budoucnosti národa.

Petr H 30.1.2007 0:57

O otázkách obrany se nemá pořádat referendum,

ale v tomhle případě začínám být pro.Ono se zase tolik nestane,jestli amíci postaví radar v Jincích nebo o pár kiláků dál v Polsku.Jestli se většina v kocourkově rozhodne,že se nechce bránit a je jim všechno jedno(ale když dojde do tuhého do půllitru slintat "já to nevěděl a oni nás zase zradili...béé")a zase si uříznout ve světě ostudu...tak ať se tak stane.Zvířeti s nalomenou páteří se dává rána z milosti a tady dokonce může zmáčknout spoušť.Na druhou stránku se může ukázat,že tohle komunistické třeštění Ne je jen klasický bolševický folklór k smíchu.Čili ať víme na čem český národ,ať se nemá nikdo na co vymlouvat.Tuhle vládu mám rád jak osinu v p*deli,ale tuhle situaci Topolánkovi nezávidím,uvidíme jak z toho vybruslí.

Kryštof 30.1.2007 6:02

Nesouhlasím s vámi, Petře.

Česká společnost je již dlouho rozdělena na dvě poloviny: tu více doleva a tu více doprava. Ostatně volby v posledních letech to potvrzují. Netvrdím, že to platí absolutně, ale s velké většiny ti levější jsou proti a ti pravější pro. Jsem přesvědčen, že základna by tu být měla (ten váš argument s Mnichovem je opravdu trefný, ale důvodů je víc) a vůbec se mi nelíbí riskovat, že ti pohodlnější, tupější, kratkozrací a zapomínající budou mít navrch. Zaplať pámbu, že máme pravicovější vládu a ta se základnou souhlasí. Tak ji nechme, ať udělá, co umí.

Roy Boehm 30.1.2007 15:10

Nesouhlasím s vámi, Kryštofe.

Už mě opravdu unavuje, to nesmyslné dělení, kdo je pro, je pravičák, kdo proti, je bolševik. Co mám volební právo, volím jenom pravici. Ale kdyby si ODS dala do volebního programu, že prosadí cizí vojenskou základnu na našem území, tak ode mě nedostane hlas, i kdyby byla jedinou stranou ve státě. A proto, že zbaběle o základně mlčeli ve volebním programu (ale nejsou v tom sami, basu s nimi drželi všichni), nemají ani ten nejmenší mandát o tom rozhodnout. Proto je Topolánkovou POVINNOSTÍ uspořádat na toto téma referendum!!! A právě proto, že se základnou nesouhlasím, nenechám tuto vládu, podepřenou toliko dvěma odpadlíky ze socdem žumpy, aby dělala co umí. To, co zatím předvedla (např. energetická koncepce, či přístup k US radaru) mě pouze přesvědčilo, že to nestojí za nic!

Martin 30.1.2007 0:43

chudinka usa

uz ji zbombardoval vietnam, potom srbsko, potom irak, potom severni korea a iranske stihacky uz startuji zbombardovat vysilacku na hranicich iran usa :) a my je nechceme branit

mimochodem panove kteri tak lkaji nad smutnym osudem asi nevedi o cem a k cemu je nato