29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Češi, Mnichov, americký radar

Dodnes naříkáme, alespoň ti starší co ještě něco vědí o Mnichovské dohodě, že nás západní spojenci tehdy zradili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Karel 30.1.2007 14:22

Re: Re: Re: Ano základnám

Jo, potom to bylo zlý, z naší rodiny jeden i seděl v kriminále za to, že neudal kolegu, že chce přes kopečky. Ale říct, že za Říše nám tak moc špatně nebylo, je blbost, z naší rodiny jeden šel na nucený práce a jeden jinaj na nich i umřel. Svým způsobem to tedy za Říše bylo horší. Ale možná, když se jeden jmenuje Adolf, že měl protekci;-)

Roy Boehm 30.1.2007 15:29

Re: Ano základnám

Blahoslavení chudí... Po dvou týdnech debat by i ignorant mohl vědět, že NÁS ten deštník chránit NEBUDE. My budeme ten lokaj, co deštníček přidržuje vrchnosti a sám stojí na dešti. Jasné?!?

Luba 30.1.2007 11:30

Význam vojenský nebo politický?

Domnívám se, že autor je se svým stanoviskem zcela vedle. Srovnávat  odpůrce "radaru" se lhostejným a zbabělým postojem našich západních předválečných spojenců je pak jednoduše pitomé. Vzato do důsledků - Mnichovská zrada byla výtahem k moci pro komunisty, které dobrovolně volila, po triumfu vítězné Rudé armády nad nacizmem, téměř dvoutřetina našich občanů. Ale o tom by tu řeč být neměla. Historické události je třeba hodnotit v kontextu doby, nikoli minulost srovnávat s dneškem. Soudobá globální situace je taková: Pan Bush a jeho neokonzervativci se dostávají na své domácí půdě do defenzivy a potřebují získat v zahraniční vojenské a mocenské politice nějaké plusové body. Těmi patrně bude úspěšné vybudování ryze americké radarové a raketové základny mimo výsostné území Spojených Států, v bývalé zóně ruského vlivu, tedy u nás a v Polsku. Tyto základny jsou zahrnuty do nově oprášeného programu tzv. hvězdných válek - mají sloužit k sestřelení raket s hromadně ničivým účinkem zacílených na USA. Potenciální bojiště tedy nebude na americké půdě a to je pro voliče George Bushe velmi povzbudivé. Rozhodnutí naší vlády a Mirka Topolánka radarovou základnu  u nás vybudovat je tedy jistou pomocí skomírající administrativě amerických neokonzervativců a patrně je motivována jinak, než "bezpečnostně". To se ovšem naši "hloupí občané" věřící v demokracii nemají dozvědět a tak je jim předhozena argumentace, které se ve všeobecné atmosféře ohrožení z terorismu snadno a rádo věří. Naše přemoudrá vláda asi skutečně věří, že většina občanů nejsou schopni samostatně a kriticky myslet. A věří v pana Klause, Topolánka a ve volný trh. Ovšem, tento druh religiozity v modrém balení se nám, tedy většině, asi krutě nevyplatí! 

Dirty Pete 30.1.2007 11:48

Re: Význam vojenský nebo politický?

R^R^R^

honzak 30.1.2007 11:51

Re: Význam vojenský nebo politický?

"Potenciální bojiště " bude několik desítek až stovek kilometrů nad Zemí.

kakuro 30.1.2007 14:25

Re: Re: Význam vojenský nebo politický?

Takže chápu to dobře že ten sestřelený redioaktivní sajrajt popráší půl evropy ? a jo nejdřív nepřítel bude muset zničit protiraketovou obranu aby na USA dostřelil takže to nejdřív bouchne u nás.

Ladislav 30.1.2007 11:54

Re: Význam vojenský nebo politický?

Jste dulezitejsi je role zakladny jako klacku az dojde k celosvetove energeticke krizi.

Ekolog zelený 30.1.2007 12:10

Re: Re: Význam vojenský nebo politický?

To myslíte jako, že si při energetické krizi tou základnou zatopíme jako klackem? To beru:-)

JAB 30.1.2007 12:10

Re: Plk

KSČ měla roku 1946 v omezeně svobodných volbách (NF) 40.1%, na Slovensku 30.3% těžko to nazývat dvoutřetinou. Rakety zacílené na USA má zatím jen Rusko a o ty se stará fungující SALT, budovaný radar funkční od roku 2011 se má starat o ty budoucí, zacílené kamkoli. Občané navrhující na úřad presidenta Karla Gotta pak vskutku nedávají jistotu kritického myšlení, soudím.

honzak 30.1.2007 12:46

Re: Re: Plk

Obávám se, že tomu tak zcela není. Raketu ze Severní Koreje, namířenou na Chile opravdu neuvidí:-D. K občanům ještě připomínka - ti z nich, kteří volí oranžové komunisty také příliš nepřemýšlí o budoucnosti a stabilitě tohoto státu.

RL 30.1.2007 12:32

Re: Význam vojenský nebo politický?

Mno právě, já nechci být v ruské sféře vlivu. Chci být nezávislý a to nám zaručí právě ona základna, protože konečně rusům dojde, že mz nejsme jejich satelit. Z vyjádření ruských jestřábů je jasně vidět, že si na nás nepřestali činit nárok. Myslím, že už nás 2x podrazili a tak by jsme měli co nejrychleji dosáhnout úplné nezávislosti na imperialistických choutkách Kremlu.

dejmal 30.1.2007 12:50

Re: Re: Význam vojenský nebo politický?

Ano, budes patrit do Vietnamske sfery vlivu ;-P

kakuro 30.1.2007 14:27

Re: Re: Význam vojenský nebo politický?

Jsme malí ale můžem být chytří a alespoň na tom vydělat, jako finančně, když už jsme pořád pod nějakým vlivem, rusů amíků nebo alkoholu.

JS 30.1.2007 12:53

Re: Význam vojenský nebo politický?

Opravdovy strateg promluvil. Tenhle protiraketovy destnik ma s Bushem spolecneho vcelku malo. Zato ma hodne spolecneho s tim jake postaveni chce Cesko mit. Cim vetsi vazby budeme mit na Ameriku, tim mensi vliv na nas bude mit Rusko a Nemecko. Vyberme si koho chceme mit za partnera. Rusove nas sezerou, Evropa se na nas vykasle jen Americane byli zatim jedini, kteri byli ochotni pomoci svym spojencum a to plati o 1SV, 2SV, Korei, Vietnamu, Kuvaitu, Thaiwanu atd.

Luba 30.1.2007 13:25

Protiraketový deštník?

Problém mám hlavně s tím, že se o skutečný protiraketový deštník ani nejedná. Jde skutečně především o záležitost politickou, kterou se pan Topolánek snaží zakrýt účelovou lží o "bezpečnosti pro všechny". USA u nás nechtějí rozhodně umístit vojenské zařízení využívající špičkové technologie. Jde o obchod za 9,4 mld dolarů se systémem Patriot, starým 25 let. Vydělá na něm skomírající americká zbrojařská firma, realitní makléři a vládnoucí garnitura, nikoli občané naší země. A hlavně půjde o strategický zisk administrativy pana prezidenta Bushe a vládních neokonzervativců. Jde o další podvod a manipulaci s občany. Evropa se na nás nevykašle, protože Evropa - to jsme my. A Rusové do ní taky patří. 

pamětník 30.1.2007 14:10

Re: Re: Význnázoram vojenský nebo politický?

kde berete jistotu, že by USA zasáhlo, kdyby šlo do tuhýho, radar sem radar tam, starý přísloví říká : košile bližší kabátu -  kvůli nějaké minizemi nepůjdou do války a s Ruskem už vůbec ne, váš názor je přesně ten  že  USA nás ochrání před Ruskem a Německem - čiší z něj strach z možného návratu komunismu, ale ten zde vznikl za zcela určitých mezinárodních podmínek a ty se těžko budou opakovat - avšak kdyby podobné podmínky nastaly, tak tomu nezabrání ani 100 základen

k 30.1.2007 12:55

Re: Význam vojenský nebo politický?

Mýlíte se. Těch několik antiraket je určeno svými technickými parametry i rozmísněním výhradně proti útoku z Íránu. Proti Rusku nebo Číně by zdaleka nestačily, ani počtem ani parametry a ani ejsou potřeba, protože v Rusku i Číně vládnou racionálné režimy které respektují MAD (Mutual Assured Destrucion=v případě války chcípneme všichni). Ale v ˇIránu vládne fanatická klerikální klika a když se někdo vidí jako 13. imám tak mu houby záleží na tom, jestli vyhodí kecky nebo ne...

Roy Boehm 30.1.2007 15:40

Re: Re: Význam vojenský nebo politický?

Až a jestli, Irán dokončí vývoj rakety Šahab 5, bude schopen zasáhnout cíle vzdálené 4000km (nynější rakety Šahab 4 mají dostřel jen 1900km). Nejkratší spojnice z Iránu do USA má přes 8000km (račte si to ověřit pomocí GoogleEarth). K čemu tedy potřebuje USA základnu ve střední Evropě?!?

Mard 30.1.2007 11:28

Zamyšlení

Zkusme si přestavit že ČR je bohatý stát. Měli bychom se bránit vůči možnému nebezpečí? Určitě ano. Dobrá obrana odstraší útočníka. Měli bychom si sami postavit vlastní protiraketovou základu, která by bránila území ČR? Pokud by to bylo finančně únosné, tak určitě. A teď se přenesme do reality. Nejme bohatý stát a na vlastní obranu proti lumpům nemáme prostředky. Tudíž nastává otázka, zda jsme ochotni někomu umožnit aby takovou obranu u nás vybudoval za vlastní peníze za cenu nějakých ústupků. Tvrdím, že to že na základně budou američani a že základna bude zároveň (a možná přednostně) chránit území USA, jsou ústupky nevelké v porovnání s tím že budeme mít zdarma ochranu, kterou bychom si sami nemohli pořídit. Každý kdo je proti základně, tak podlamuje naší obranyschopnost.

atomik 30.1.2007 12:09

Re: Zamyšlení

Kontrolni otazka: Kdyz poleti rakety na USA a CR, kdo bude mit prednost? Nejaka radarova zakladna, na ktere zajiste cely obrany system nestoji a ktera bude nahraditelna jinym radarem, nebo uzemi USA?

RL 30.1.2007 12:35

Re: Re: Zamyšlení

Kontrolní otázka: jaký dostřel mají Iránské rakety?  Myslíš, že je opravdu na obranu území USA, které je a dlouhá léta ještě bude mimo dostřel Iránských raket??

k 30.1.2007 12:57

Re: Re: Zamyšlení

Rakety z Íránu svým doletem nemohou ohrozit USA (a bude trvat velmi dlouho než se to iráncům podaří), ale Evropu ohrožují již nyní, přitom evropský protiraktový systém je zoufale pozadu (njesou prachy).

Roy Boehm 30.1.2007 16:02

Re: Re: Re: Zamyšlení

Momentálně (raketami s doletem 1900km) ohrožuje Irán tyto členské země EU: Kypr, Bulharsko, Rumunsko a východní pobřeží Řecka. Rakety z Polska by mohly, teoreticky bránit Bulharsko a Řecko. Rumunsko a Kypr mají smůlu. Jeden je moc blízko, druhý moc daleko (operační prostor antiraket je 1000-2000km od základny). Pokud Irán dokončí raketu s doletem 4000km, zasáhne v EU vše kromě Irska, Portugalska a části Španělska. Možnosti základny v Polsku se rozšíří, ideálně půjde bránit Anglii, Francii, Norsko a část Švédska, ale v ostatních zemích EU to nebude žádná sláva. ČR, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Slovinsko a Slovensko budou mimo deštníku, části Německa a Itálie na tom budou taky bídně. Aby měl systém smysl, muselo by být raketových základen v Evropě víc. A víc radarů by taky neškodilo.

dejmal 30.1.2007 12:51

Re: Zamyšlení

Oprava: pouze chranit uzemi USA

Vladimír Hartman 30.1.2007 10:42

Koho že to zradíme?

Koho že to zradíme, vážený autore této pitomosti? Jak asi uvažují  zastánci radaru? Chcete, aby lidá schvalovali něco takového někomu, kdo se na nás dívá spatra, jako na nějaké méněcené blbečky? Radar by tady chtěli, dokonce na území s vlastní jurisdikcí, ale nerovnost ve vízové politice odstranit Američané jeksi dosud nedokázali. Asi takto uvažujete: My k nin víza, oni k nám základnu? No - potěš pánbu.

hodne neRath 30.1.2007 10:50

pud sebezachovy...

A co píše Haus Rissen v analýze k německému předsednictví EU?

...Místo pokoušet se oživit mrtvou ústavu, Německo by mělo během svého předsednictví začít s přebudováním Evropy na světovou velmoc...

1) Zrušit národní ministerstva zahraničí a zavést evropské ministerstvo zahraničí s evropskou diplomacií. 2) Rozpustit národní armády ve prospěch evropské armády .3) Vybudovat evropské nukleární ozbrojení a formulovat evropskou nukleární strategii. 4) Odpoutat se od amerického ochranného deštníku tím, že všechny americké jednotky budou z Evropy staženy. 5) Francie a Britanie přenechají svá místa v Radě bezpečnosti Indii, Brazilii nebo Japonsku, EU za to dostane jedno křeslo v RB.

http://www.hausrissen.org/europa/publikationen/aktuelle_analysen/nr_163/index_ger.html

tož si hoši a dívky vyberte… USA nebo Grossdeutschland

mapacorp 30.1.2007 11:07

Re: pud sebezachovy...

Vazeny soudruhu,

Dokazu pochopit vas postoj typu : " Oj tam k tomu silnemu primkni se dubisku " . Je historicky dokazano, ze kolaborant zustava i po zmene okupanta, jenom hlupak si muze myslet, ze americane nezamestnavaji ex-bolseviky ochotne spolupracovat . ( Staci si precist sborniky securitas imperii o recyklazi nacistickych donasecu komunistickou tajnou policii ). Odkud vsudypritomnost jeho pudu sebezachovy, kterym tak vehementne argumentuje.

 A tem kteri by si radi cosi vybrali doporucuji cetbu raportu z projektu nove americke svetovlady ( Konec hegemonismu, at zije americke imperium ! ). Neni to ani nahoda, ani spolek neskodnych blaznu - vsichni jsou u lizu !

http://www.sourcewatch.org/index.php?title=New_Citizenship_Project

hodne neRath 30.1.2007 11:16

Re: Re: pud sebezachovy...

no, link je hezky... az na to jde jaksi o "nonprofit organization" bez pravomoci... az takova bude ta Nemecka EU, taky mi nedbude vadit...

Joska 30.1.2007 11:30

Re: Koho že to zradíme?

Pokud se považujete za méněcenného blbečka je to Vaše věc. Až nebude více jak 3% žadatelů o víza do USA podvádět a chtít tam nelegálně pracovat, pak zmizí i víza. Třeba jako Slovincům. S názorem autora článku se plně ztotožňuju!

RL 30.1.2007 12:43

Re: Koho že to zradíme?

Co to meleš za patlaniny, oficiální činitelé zdůraznili, že území bude pod naší jurisdikcí. Takže si nejdřív zjist informace než něco vypustíš. Spatra se pokud vím na nás koukal Sovětský svaz od 30-tých let minulého století. A od 40-tých let nás považoval pouze za potravu pro děla v prvním sledu, narozdíl od američanů, kteří si nás zatím váží jako spolehlivých spojenců. Ovšem odmítnutí odpovědnosti za společnou obranu nás uvrhne mezi státy pro, které je zbytečné hnout prstem. Když někdo není ochoten se bránit pak nemá smysl za něj nasazovat krk. A Američané na svou ochotu bránit spojence i v případě, že on o to nestojí tvrdě doplatili v Jižním Vietnamu. Pochybuju, že podruhé by udělali stejnou chybu.