26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLEMIKA: Nechutně nadstranický prezident

Článek pan Plesla Klaus podvádí své volitele (LN 2.11.) je nepravdivý a trapný už sám o sobě, ale ještě větší punc trapnosti mu dal dnes již známý fakt, že prezident, osočovaný autorem z obstrukcí a z "vedení války proti Paroubkovi" se rozhodl dr. Ratha jmenovat takřka neprodleně poté, co premiér Paroubek spolu s navrhovaným ministrem (že si ale dali na čas!) uspořádali všechny náležitosti tak, aby jmenováním nedošlo k porušení Ústavy. Neboli dr. Rath se vzdal pozice prezidenta lékařské komory a Paroubek vzal zpět svoji nesmyslnou a zmatečnou duplicitní žádost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kantor 9.11.2005 11:30

Re: Re: Milý Mirečku Šejnů

Že se Vám do toho vměšuji paní Mileno, ti přehnaně hloupí a přehnaně ambiciózní lidé, jak se vůbec mohli v ODS tak vysoko vyšplhat?Není vina i jinde, než u nich a u Havla?
Milena 9.11.2005 12:09

Re: Re: Re: Milý Mirečku Šejnů

Kantore, nedělejte, že netušíte, že přehnaně ambiciózní lidé se zpravidla vždycky vyšplhají vysoko. Hloupý Ruml tu funkci dostal za svoje disidentství a jako úlitbu Havlovi, ostatní možná byli přehnaně ambiciózní, ale nikoliv zcela neschopní. To, že jsou dokonce všehoschopní,  se zpravidla ukáže až poté, co provedou nějakou tu sviňárnu.
Kantor 9.11.2005 14:08

Paní Mileno,

opravdu netuším, jak se v demokraticky vybudované politické partaji dostanou nahoru hlupci odměnou něco za něco.Pokud se tak děje, pak to musí být pouzí maskoti, kteří nedostanou moc na to, aby partaj rozvrátili.Házet za to vinu na Havla je falešné a neupřímné.Šplhat nahoru se dá jedině po ochotně nastavených zádech.
Saša 9.11.2005 7:57

Paní Varadínková, vycházíte z mylné premisy,

že personální složení ČSSD je obdobné co do složení ODS před "Sarajavem".
Nikoli. Mezi socdemáky a z nich byste nikdy "mravného bobra" vytvořit nedokázala.
Mravnost a morálka nejsou pro ně nikdy argumentem, ani podpůrným, ani okrajovým... Kdo hovoří o morálce a o nutnosti nelhat, je pro ně a priori podezřelý. A že někdo dokáže kvůli svému svědomí vzdát se výhod nebo riskovat porážku - to vůbec nedokážou pochopit. Tomu oni prostě nevěří, že by to bylo možné. Žáček druhé třídy obecné školy také nepochopí Taylorův polynom - stejně tak socdemák nepochopí princip svědomí a mravnosti.
 
 
loula 9.11.2005 8:01

Re: Paní Varadínková, vycházíte z mylné premisy,

Sašo, já se zeptám obecně: Existuje u nás vůbec nějaký politik, který by chápal pricipy svědomí a mravnosti, aniž by se ctěním těchto principů diskvalifikoval jako politik?
Mirek Šejna 9.11.2005 8:41

Milý Sašo,

A která ta předsarajevská část ODS byla mravná a která nemravná? Pokud si vzpomínám, tak dle médií byli mravní ti, kteří se postavili proti Klausovi. Poté pak vytvořili mravnou Unii svobody. Ti nemravní pak prý zůstali v ODS. No já si tedy myslím, že to bylo spíš naopak, ale každopádně bych s tím porovnáním mravností v ODS a ČSSD byl opatrnější než Vy.
Otakar Druhý 9.11.2005 10:19

Re: Milý Sašo,

A taky si myslím, že nejen žáci druhé třídy, ale ani velká část poslanců nezná Taylorův polynom.Ale to je přeci zásadní chyba, nebo že by ho znal pan Havel ?
huhu 9.11.2005 10:55

Re: Paní Varadínková, vycházíte z mylné premisy,

vy vycházíte z mylné premisy, že od ODS se odštěpil někdo mravný. Vždyť Pilip, Ruml a ti další jsou dnes přímo symboly mravního hnoje..
franta 9.11.2005 7:46

Spravedlnost, Milenko moje

spočívá v tom, že měří (má měřit) všem a vždy stejně.  Když má pan Klaus takové obavy ze střetu zájmů dnes, kde byly jeho obavy, když Livie jako manželka premiéra seděla ve správních radách největších českých firem jako ČEZ nebo Česká spořitelna ? To byl střet zájmů jako prase. Takovému postoji k dodržování zákonů říkali komunisté "třídní pohled".  A že ho ten stařík ale dovede uplatňovat. 
čtenář 9.11.2005 20:32

Re: Spravedlnost, Milenko moje

jen tří, a to ČEZ, Česká spořitelna a ZVVZ Milevsko. Ovšem podle statutů příslušných rad (dozorčí, správní) náležela za výkon funkce patřičná odměna. Zda se ale v té době toto dle nějakého obecně závazného předpisu pokládalo za střet zájmů mi není známo.
eTony 9.11.2005 7:38

To zas bude

na Psu nablito - že, Klausobijci ? To zas budou kýble špíny, vzteku a nenávisti, povýšené na pádné argumenty.
Mirek Šejna 9.11.2005 9:03

Milý eTony,

a nějaký komentář k tématu Vás napadá? Nebo umíte psát je o výblitkách, ale myšlenka nikde?
eTony 9.11.2005 9:30

Mirku Šejno,

svůj názor na tuto skutečnost jsem již prezentoval ( a myslím si, že se svým názorem nebudu sám ) - dělám rozdíl mezi zvolením a jmenováním. Při zvolení ( třeba poslance ) veškerou činnost zvolený ukončí co v nejkratším termínu po volbě. Při jmenování, jmenovaný musí ukončit své činnosti, které spočívají ve střetu zájmů,  co nejdříve před jmenováním. Prezident Klaus se zachoval v souladu s mým názorem. A že se Paroubek práskl sám před tel. diváky ? To jen svědčí o jeho hlouposti.
Pro mne je výsledek jasný - Klaus je i mým prezidentem. Stačí ?
Leitung 9.11.2005 7:33

Rektor VSE

Dovoluji si opakovat zpravu z novin o tom, ze Vysoka skola ekonomicka v Praze ma noveho rektora, ktery pochazi z katedry informatiky a statistiky. Jsou to obory, ktere se snazi vecne merit ekonomicke procesy a pouzivaji spis fakta nez zvaneni.
Pokladam to za dulezitou vec, protoze doufam, ze znamena dalsi vyklizeni pozic kecalu, kteri bez jakehokoliv zduvodneni placaji sve napady. Mezi ne patri jiste i nas Profesor, ten nas jeden stredoevropsky tygr ekonomicky.
Postřeh 9.11.2005 9:13

Re: Rektor VSE

A vy jako račte být kdo a  učit kde, že jste takový informovaný a světa znalý, který si myslí že informatika a statistika nějakým způsobem změní svět. Statisticky jen malou úpravou vstupních souborů lze získat jakákoliv požadovaná výstupní data. Statistika dává špatné odpovědi na otázky, které bychom získali daleko horším způsobem. 
Ladislav N. 9.11.2005 9:44

Re: Re: Rektor VSE

Neměla by se ta statistika prohlásit za buržoazní pavědu a z VŠE vykázat ven? :-D
čtenář 9.11.2005 10:31

Re: Re: Rektor VSE

asi si neuvědomujete, že ve světě informatiky a statistiky žijete a že kdyby jí nebylo, ani byste nemohl klepat svoje moudrosti do klávesnice. Pokud by řídící orgány společností (i státu) falšovaly data o svých plus a minus výsledcích, byli by na tom asi tak  jako pacient, který by před operací rychle potají změnil výsledky svých předoperačních vyšetření. Představy nekterých laiků o nepotřebnosti správnosti údajů a jejich statistických vyhodnocování jsou v současném století informatiky fantastické.  
Gandalf 9.11.2005 12:44

Re: Re: Re: Rektor VSE

Nebyl bych si tak jisty. Prece uz Winston Churchil rikal, ze veri jen tem statistikam, ktere si zfalsuje sam. :-)
čtenář 9.11.2005 13:17

Re: Re: Re: Re: Rektor VSE

opakujete mnohokrát citované. Pokud by ale pro svoje úvahy (které třeba pro válečnou propagandu pak trochu upravil) dostal nesprávné podklady, bylo by s informátory zle.
J. Mach 9.11.2005 14:03

Re: Rektor VSE

Leitintungu, pardon při vašem vzdělání, ale která z mnoha publikací prof. Klause vás vedla k vašim závěrům?
Béda 9.11.2005 14:03

Leitungu,

já to zase znám takhle:
PRAVDA-POLOPRAVDA-NEPRAVDA-LEŽ-VELKÁ LEŽ A-STATISTIKA.
Béda 9.11.2005 14:21

Název stupnice

Tuto stupnici bych si dovolil pracovně nazvat: STUPNICE VĚROHODNOSTI INFORMACÍ
čtenář 9.11.2005 20:58

Re: Leitungu,

Toto je sice legrace, ale v praxi to vypadá jinak. Představte si, že máte např. řídit nějaké odvětví. Pochopitelně k tomu potřebujete hodnověrná data. Vinou systému však dostáváte nesmyslné údaje, a nebo také vůbec žádné. A přitom EU požadované údaje musíte do Bruselu posílat. Pak si prostě obdržená data doplníte a upravíte podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, nic tím vlastně moc nepokazíte. Pokud máte dostatečné zkušenosti, spíše je ještě vylepšíte. Nejhorší je, když potřebná data nedostáváte již vůbec. Pak i největší borec musí kapitulovat a vzdát to. Vinit za to státní statistiku je ošidné.
loula 9.11.2005 7:24

Myslím, že funkce Ratha by byly ve střetu s funkcí ministra,

o tom nepochybuji. Táži se však: Musí ministr všechny tyto konfliktní funkce ukončit před jmenováním, nebo v technicky nejbližší době po jmenování.  Proboha, proč nikdo není schopen jednoznačně odpovědět na takto jasnou otázku. Paní Varadiková,  jak to je?
Vláďa 9.11.2005 8:09

Re: Myslím, že funkce Ratha by byly ve střetu s funkcí ministra,

Podepisuji-li čestné prohlášení, "že nejsem ve střetu zájmů", tak to snad pro každého člověka s IQ nad 80 znamená, že právě teď, v okamžiku tohoto podpisu, NEJSEM VE STŘETU ZÁJMŮ.
 
Bude-li po Vás při nástupu do zaměstnání požadováno čestné prohlášení, že máte "čistý trestní rejstřík", tak to, pokud to podepíšete, znamená, že máte čistý trestní rejstřík.
V žádném případě to neznamená, že jste ochoten v okamžiku podpisu čestného prohlášení požádat také o výmaz předchozích provinění z rejstříku trestů - aby byl někdy v budoucnu - čistý.
Kapištó?
Pepa Jetel 9.11.2005 8:22

Re: Re: Myslím, že funkce Ratha by byly ve střetu s funkcí ministra,

Kdo to prohlášení po něm chtěl? Podepsali toto prohlášení také všichni Klausem dříve jmenovaní ministři? A nikdo z nich nebyl v době jmenování ve střetu zájmů?
jkotek 9.11.2005 9:40

Re: Re: Re: Myslím, že funkce Ratha by byly ve střetu s funkcí ministra,

Ano, podepsali. Museli - jde o podminku nutnou, nikoliv vsak postacujici pro jmenovani ministrem. Ale nekteri z nich LHALI o tom, ze ve stretu zajmu nejsou.
loula 9.11.2005 8:22

Re: Re: Myslím, že funkce Ratha by byly ve střetu s funkcí ministra,

No kapišto. Toto prohlášení, pokud se nemýlím, podepsal před časem Paroubek, nikoliv Rath. Rath se nijak netajil, že zastává nějaké konfliktní funkce, a také prohlásil, že se těchto funkcí zbaví ihned po jmenování ministrem. Je ovšem pravda, že Rath se svým prezidentováním v komoře dělal obstrukce jako že to pozastaví a pod. A proto bych čekal, že takto bude formulované odmítnutí jmenování ministrem. Tím se nijak Ratha nezastávám, myslím, že to není dobrá volba.
jura-p 9.11.2005 9:56

Re: Re: Re: Myslím, že funkce Ratha by byly ve střetu s funkcí ministra,

Rath neslíbil, že konflikt zájmu vyřeší. Rath naopak tvrdil, že si funkci ponechá a jen pozastaví. Dokonce svolal představenstvo, které nelegálně vydalo jakýsi předpis, že tak Rath učinit může.
Jynx 9.11.2005 8:21

Re: Myslím, že funkce Ratha by byly ve střetu s funkcí ministra,

Zkusím odpovědět za vyvolanou paní Varadínkovou. Prezident Klaus poslal premiérovi Paroubkovi a dr. Rathovi slušný dopis (mohli jsme ho na Psu číst), kde se ptal, jak míní vyřešit situaci evidentního střetu zájmů (zákon nezákon, ústava neústava, tak to prostě je). POKUD by dr. Rath odpověděl dopisem, že druhý den po jmenování ministrem abdikuje na funkci prezidenta České lékařské komory (a jejím řízením bude do sjezdu pověřena viceprezidentka dr. Fousková - ale to by bolelo!), tak pevně věřím, že by do funkce ministra jmenován byl a žádná aféra by nenastala.  Podle mně bylo vyvolání aféry primárním cílem. Tož tak.