1.6.2024 | Svátek má Laura


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Metelka 18.4.2024 14:09

Že zrovna Vy... ;-D

L. Metelka 18.4.2024 14:06

No to je právě ta blbost. Je to superpozice několika cyklů s různými periodami, některé nejsou vůbec sinusové, tak jakou sinusovku čekáte?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Milankovi%C4%8Dovy_cykly#/media/Soubor:MilankovitchCyclesOrbitandCores.png

J. Ganaur 18.4.2024 14:00

S vámi žádná smysluplná diskuse není možná!;-€

J. Ganaur 18.4.2024 13:58

Doučte se celestiální mechaniku a pak snad pochopíte!:-)A mimochodem, ať posvítím na kouli z kteréhokoliv úhlu, vždy svítím přesně na jednu její polovinu!Stačí se podívat na fáze Měsíce.;-DA kdyby doby ledové způsobovaly Milankovičovy cykly, tak by časový průběh musel být symetrický a přibližně sinusový.:-)

P. Rada 18.4.2024 13:58

Já jsem letos bouřku "zaznamenal" od ledna doposud prakticky v každém měsíci. Předevčírem se vyskytla na Šumavě, dnes v 9.30 blýskalo před Plzní... viz data detekce blesků:

https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/blesk/data_jsceldnview.html

P. Rada 18.4.2024 13:40

Tak proč tedy právě Vy veprospěch smysluplné diskuse na konkrétních datech nerozebete okolnosti změny klimatu... a kritiku ministra stavíte vágně jen a jen na politizování a afektivních až vulgárních pojmech?

J. Ganaur 18.4.2024 13:35

R^R^R^!!!!!!

L. Metelka 18.4.2024 13:24

Fotochemických reakcí je tam spousta. Taky jsem psal, že chlor ničí ozon katalyticky. Jeden atom chloru zničí řádově statisíce molekul ozonu. S tou odstředivou silou je to nesmysl, to by se freony nikdy nedostaly do stratosféry, gravitace je mnohem silnější než odstředivá síla. Co se tam děje, je potvrzeno i experimentálně, v laboratorních podmínkách, podobných stratosféře, látky, které se vyskytují ve stratosféře, byly tam i naměřeny (přímo na místě - sondáže, ale i z družic nebo ze Země). Takže žádné "jen teoretický mocel"...

J. Hyršl 18.4.2024 13:17

Nevím, ale pokud vím, tak energie vazby Cl nebo F k C je srovnatelná k O-O a O-O je tam řádově, nevím ca milionkrát více. To samé platí o H2O. Tedy, že by za ozonovou díru, pokud vůbec, byly zodpovědné jen freony (neobsahují Br, jak píšete) je diskutabilní a že by se koncentrovaly na pólech? Proč? Odstředivá síla by nasvědčovala rovníku, to mi nedává smysl. Navíc hustota freonů je cca 2x větší než O2,O3 nebo H2O. Takže výskyt ve stratosféře by tím byl dále snížen, i když se atmosféra mixuje....

Takže závěrem, že za ozonové díry můžou jen, pokud vůbec freony, ....já vím o teoretických publikacích, které to tvrdí, ale experimentálně není potvrzeno, jen teoretický model,... je odvážné tvrzení.

L. Metelka 18.4.2024 13:00

No dobře. Takže: na vznik ozonové díry potřebujete v atmosféře freony (zdroj chloru a bromu) a také nízké teploty, pod -78 st.C., aby se vytvořila polární stratosférická oblačnost. A pak taky UV záření, které se do polárních oblastí dostane na jaře. Spousta látek, které chrání ozon před destrukcí je navázána v polární oblačnosti, polární oblačnost navíc představuje povrchy, na kterých se destrukce ozonu urychluje. Když tam na jaře začne svítit Slunce, UV záření odštěpí z freonu chlor a ten začne katalyticky ničit ozon. Za měsíc nebo za dva se oteplí, polární oblačnost zanikne, uvolní se do vzduchu látky, které chrání ozon a ozonová díra zaniká. Mimo polární oblasti nemáte ve stratosféře takové teploty, aby se tvořila polární stratosférická oblačnost. Nehledě na to, že než se freony dostanou do stratosféry, prakticky dokonale se ve vzduchu promísí, takže poloha zdrojů tam prakticky žádnou roli nehraje.

To jen tak stručně... S kosmickým zářením to nemá nic společného, to interaguje s atmosférou mnohem výš (80-100 km)

J. Nevrkla 18.4.2024 12:55

Ale my si ten batoh s cihlami dáváme na záda dobrovolně, světu pro smích, nám k pláči.

J. Hyršl 18.4.2024 12:52

Že by proto, že je v příznivějším úhlu i ke Slunci? A proč nebyly a nejsou "ozonové díry" hlavně nad průmyslovými zeměmi? A myslíte, že současné refrigeranty neobsahují chlor a fluor?

L. Metelka 18.4.2024 12:48

Ty energetické částice se dostávají do polární atmosféry celý rok, že? Jinak bychom těžko viděli polární záři... Tak proč antarktická ozonová díra vzniká jen na jaře jižní polokoule a ne kdykoli během roku?

J. Hyršl 18.4.2024 12:46

Promiňte, ale jaké přirozené příčiny? A že energetické částice, schopné zabít astronauty svedené do magnetických siločar nemá dost energie na štěpení O2 mi připadá troufalé stanovisko...

L. Novák 18.4.2024 12:43

Ministr Hladík je obyčejný LIDOVECKÝ GRÁZL, který kvůli své kariéře udělá cokoliv. Ničemu pořádně nerozumí, šíří naprosté bludy a dezinformace v rámci zelené grýndýlové propagandy a vlastní politické kariéry posilované rozhazováním desítek miliard Kč v dotacích na všechny strany. Je dobré na něj poukázat jako na odstrašující příklad, jak se podobní grázlové s drzým čelem derou na vrchol české politiky.

Rozebírat kvůli němu změny klimatu je nesmysl. Je potřeba se zabývat otázkou, jak podobné politické šmejdy vypráskat z vlády a české politiky!!! [>-]

L. Metelka 18.4.2024 12:42

Že je ozonová díra nad Antarktidou má své zcela přirozené příčiny. Stačí jen přidat do atmosféry freony. S magnestickým polem to nemá nic společného.

L. Metelka 18.4.2024 12:41

Část se rekombinuje zpátky na O2, část slučuje s O2 na O3. Nezapomínejte taky na to, že při těch tlacích a teplotách a při tom UV záření, které tam jsou, probíhá chemie trochu jinak než při Zemi. Existují tam i sloučeniny, které při Zemi existovat stabilně nemohou.

J. Hyršl 18.4.2024 12:40

Že by magnetosféra a usměrnění částic slunečního a galaktického záření od VanAllenových pásů k pólům, kde jsou ozonové "díry" největší a ne nad průmyslovými zeměmi?

L. Metelka 18.4.2024 12:37

Proč myslíte?

L. Novák 18.4.2024 12:33

To je jenom stručná reakce na jednoho ;-O dementního zeleného magora, který svými žvásty zamořuje komentáře pod články NP nejmíň 20 let. ;-)

J. Prikner 18.4.2024 12:33

Klima se mění neustále nezávisle na činnosti podpindonosníků jako je Hladík a jeho zlodějský nevládky a jeho KDH, které se Bohem nemá co společnýho. Klimatická lež, která je prosazovaná ohavností Green Deal s pronásledováním a pokutováním CO2 a s tím související miliardy vyhazované do kapes bruselské smečky úředníků. Tahle fialová parta se na tom taky vydatně přiživuje a je jen správné, že jim na Slovensku přistřihli křidélka. I tady na ně musí přijít řada!!!

L. Novák 18.4.2024 12:30

Když tady nechají "publikovat" dementní ;-O kretény, jako jsi ty a pár dalších s vypláchnutou dutinou lebeční, tak si na "vedení NP" nemůžeš stěžovat. Na normálně spravovaném webu bys měl už dávno BAN. :-P

L. Novák 18.4.2024 12:27

Šejno, po tvém pověstném ;-O tvrzení že "VODNÍ PÁRA NENÍ PLYN" a ostré hádce s tvými oponenty před pár lety, se s tebou do podobných sporů nepouštím. Je to jenom ztráta času. :-P

I. Schlägel 18.4.2024 12:18

Západ zachraňuje planetu před "shořením" tím, že se snaží programově zchudnout. Až bude západ dostatečně chudý, mohutně zafinancuje ten nejnáročnější technický výzkum vedoucí k použití těch nejúčinnějších technických vymožeností k záchraně planety. Jak známo, největší modernizační potenciál, největší míru demokracie a největší kvalitu života evidentně mají chudé země. Evropskou Agendu 2000 (dopadla skvěle) stačí nahradit Agendou 3000 (dopadne ještě lépe). S láskou a porozuměním budeme vzpomínat na klidné časy s francouzskými Žlutými vestami. Existují nějaké počítačové modely předpovídající příchod státního bankrotu, totalitní vlády, občanské války? Ne, není na to čas, my hlavně modelujeme klima, čerpáme dotace a těžíme daňového poplatníka. Kdo chce kam...

Z. Lapil 18.4.2024 12:16

Ještě se nepřesunulo, ale přepólování magnetického pole Země (perioda asi 100 000 let) se právě chystá. Takže severní polární čepička se stane čepičkou jižní a naopak.

Když si tak představuju, co uvidím na buzole, tak to snad i myslím vážně :-).

Z. Lapil 18.4.2024 12:09

"Za klimatem můžeme cestovat a můžeme ho i dosáhnout, ale počasí je nám prostě vnuceno".

Nemám ponětí, kde jsem to četl, ale už je to docela dávno.

Z. Lapil 18.4.2024 12:07

Jak nikdo nepočítal? Nikdy jste neslyšel o aprílovém počasí? Ani o Duben, ještě tam budem?

L. Metelka 18.4.2024 12:03

Tak tady je Vám představivost k ničemu, pokud ji nemáte doloženou fakty.

Z. Lapil 18.4.2024 12:02

Obava z jarních mrazů je trvalou součástí zemědělství řekněme severně od obratníku Raka a počítám, že i jižně od obratníku Kozoroha. Jsme tu na to zařízeni - proto všechny ty skleníky a pařeniště. Například se mi dostalo doporučení nesázet meruňku do teplého závětrného kouta, protože na takovém místě má tendenci dřív kvést a schytat tak poslední mrazíky.

Co se jahod týká - modlení doporučuju doplnit přehozením netkané textilie přes záhon. Mrazivý vzduch neprojde tak snadno a ten, který projde, zažene teplo už docela prohřáté půdy. O ten rozhodující stupeň dva by to mělo pomoct.

Pamatuju - a ještě nejsem v důchodu - dva roky, kdy zlaté deště kvetly v únoru. Pamatuju, ne úplně dávno, skoro měsíc ošklivých holomrazů, který ovšem na naší zahradě skoro vyhubil ty ošklivé španělské slimáky. A co horšího - od té doby následovalo několik teplých let, a přesto se - opět: u nás na zahradě - místo nich se šíří klasičtí šneci. To mi, přiznám se bez mučení, s oteplováním posledních let nehraje už vůbec. Vyhýbám se větám začínajícím na "Za našich mladejch let", ale s oblibou říkám "Už se staly divnější věci".

A propos - nemají děti na Tchaj-wanu nějaký balkón, kam by mohly dát truhlíky s pár "keříčky" jahod? Kromě trochy toho zalévání jahody moc péče nepotřebují a čerstvá domácí jahoda položená na šlehačku na zmrzlině nebo čím v těch krajích uctívají návštěvy - to dělá s výsledným dojmem divy. Kromě nějakého toho zalévání by to neměl být problém a počítám, že Tchaj-wan je dostatečně kapitalistická země, aby vaši nemuseli sazenice pašovat.

J. Hruška 18.4.2024 12:00

Pánové Metelko a Šejno. "Logika je posledním útočištěm postižených nedostatkem představivosti".! A představivost chybí buď z nedostatku nebo přebytku vědomostí, tak se porovnejte, zdař Bůh.