26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Zločin karantény

Paní primářka Václava Adámková z antibiotického střediska, obdivuhodně znalá svého oboru, si v rozhovoru s Pavlem Štruncem (tv Seznam) klade otázku, proč „vynášíme koronavir (značně nakažlivou, ale mírnou infekci s výjimkou starých a nemocných) nade všechny infekce a pandemie, proč jsou statistiky tak účelové.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 27.3.2020 9:19

Přesně.

T. Hraj 27.3.2020 10:51

:) to je fakt.

P. Pavel 27.3.2020 12:11

V tomto případě ses mohl ptát už v lednu. Opozice se v lednu dotazovala, zda je s ohledem na další čínskou epidemii dost ochranných pomůcek a bureš zatím točil palci mlýnek na břiše.

B. Pazourková 27.3.2020 17:02

Pane Dvořáku, nejlepší vtip tohoto pos.aného období.

B. Pazourková 27.3.2020 17:02

Pane Dvořáku, nejlepší vtip tohoto pos.aného období.

M. Krčmář 27.3.2020 7:41

Jó a né. Přijatá opatření byla v danou chvíli nejspíš potřeba, kdyby byl stát připraven lépe, mohla být nejspíš mírnější, ale nebyl a v tuto chvíli je bezpředmětné se dohadovat kdo za to může. Nyní potřebujeme dostatek ochranných pomůcek,pak ať se "to" zase rozjede. Máš dostatek ochranných pomůcek pro personál a nevpustíš do provozovny nikoho bez nich,otevři. Tak nějak bych to viděl já. Dneska otevřeli zámečníci a myčky aut, to není zrovna ta metodika,jakou bych očekával.

M. Krčmář 27.3.2020 7:50

Mohu doporučit pěkný článek paní Šichtařové,tam je hezky popsáno,co že skutečně ohrožuje naši ekonomiku a nejen tu naši.

I. Mentlík 27.3.2020 7:30

Pane Tomský, rád Vás čtu, ale takhle jste psát nemusel. I když je to také jenom názor. V demokratické společnosti bychom měli o opatřeních nechat hlasovat. Jenže kdo bude hlasovat, když nikdo nerozumí tomu, k čemu výsledek povede. U daní a dalších věcí je to jasné, existuje bezpočet příkladů z nedávné minulosti. Česká ekonomika dostane ránu i bez koronaviru, zejména proto, že stát prodal automobilový a jiný průmysl, cukrovary, vodárenství, ... (dosaďte si, co chcete) do zahraničí (a Babiš v tom není) a stát navíc přijímá všelijaká nesmyslná nařízení zdravému rozumu odporující. Advokáti se chtějí za karanténu se státem soudit. Možná titíž advokáti by se asi soudili se státem, kdyby žádná karanténa vyhlášena nebyla. Dnešní situace má zcela určitě řešení. Jen neexistuje nikdo, kdo zná jeho výsledek. Rád bych, abyste psal o věcech, kterým rozumíte. Věštění nechte jiným.

M. Krčmář 27.3.2020 7:46

Vodovody a další infrastrukturu prodat byl samozřejmě zločin,ale v tom "jely" většinou místní samosprávy. A kdyby jsme neprodali škodovku Němcům,tak z ní ještě dneska vyjíždí favority.

J. Lukavsky 27.3.2020 8:07

"kdyby jsme neprodali škodovku Němcům,tak z ní ještě dneska vyjíždí favority." spíše Š 105 a v Africe by nám ruce utrhali. Obzvláště kdyby byly na tzv. věčný úvěr. J.L.

M. Krčmář 27.3.2020 8:34

V tom případě by k migraci do Evropy potřebovali místo gumových člunů trajekty.

L. Sýkora 27.3.2020 7:26

USA: 1.300 mrtvých, třetina z toho v New Yorku. Jen za včerejšek 260 mrtvých. Zanedbatelné? Doporučuji nechat tento článek otisknout v USA Today. Třeba zítra

J. Vintr 27.3.2020 8:25

NY má přes osm milionů obyvatel. U nás průměrně ročně zemře přes sto tisíc lidí, tam to bude zhruba podobné. To znamená, že tam umře normálně přes dvě stě padesát lidí denně. Na koronavirus umírají především lidé, kteří jsou víceméně smrtelně nemocní...

K. Kovařovic 27.3.2020 7:22

P.Tomský, je to od Vás odporné. Pan Prof.Primula jasně stanovil pravidla. Řekl, že nás nákaza nemine, ale, že je nutné rozložit počty nakažených v čase tak, aby to naše zdravotnictví zvládalo a aby každý a to i senioři, měl maximální péči a maximální možnost uzdravení. Moc děkuji za tento zvolený postup, kerý se myslím v číslech potvrzuje. Ještě jednou vyjadřuji našemu postupu maximální podporu. Nechci být za každou cenu vulgární, ale teď jděte všichni tomští do ...

B. Veltrubský 27.3.2020 7:22

Pan bratr byl testován na přítomnost viru? nedostal jen lehkou rýmičku a ejhle je to coronavirus.

K. Wágner 27.3.2020 8:17

Kdyby nakazil ten jeho pan bratr rodiče, strýce a tetu, asi by zpíval úplně jinou písničku.

V. Církva 27.3.2020 7:19

No snad poprvé s panem Tomským moc nesouhlasím. 3 až 5% smrtnost hlásí Čína. Samozřejmě nevíme, kolik je v Itálii skutečně nemocných.

Ale co se týká ekonomiky, neměla by se spíš změnit a přizpůsobit ta světová ekonomika? Mně teda vůbec nepřipadá normální, že třeba 2 měsíční výpadek způsobí ekonomickou katastrofu. V takovém případě je změna světové ekonomiky nutná.

Problém vidím v absolutní ignoraci pracujících včetně klíčových odborníků. V posledních 10, 20 letech firmy naprosto bez zkurpulí vyhazovaly klíčové odborníky. A o tom to je, zavedené týmy udělají lepší práci, než když se jednou za pět let lidi vyhodí a pak naberou. Zkrátka ekonomika jede bez úcty k práci. Je to i tím, že firmy nejsou hodnoceny podle dlouhodobé technické kvality a know how, ale podle mmentálního růstu akcií. Jak to pak funguje ukázal Boeing. Akcie se ztrojnásobila, kvalita šla dolů, technologie taky.

R. Vašíček 27.3.2020 6:59

Ani ja sa nebojím nakazenia koronavírusom. Je to úplne bezbolestné, človek si to ani nevšimne. Nepríjemné to začína byť, keď to má za následok smrť toho človeka.

J. Nový 27.3.2020 6:50

Tento článek vyznívá, jak kdyby byl napsán před, nejméně, dvěma týdny, spíš více.

Prý v USA umírá zanedbatelný počet lidí?

26.3.2020 Podle Hopkinsovy univerzity se v USA k dnešnímu večeru SEČ infikovalo 69.684 lidí, z nichž 1049 zemřelo. USA jsou tak po Číně a Itálii třetí nejvíce postiženou zemí.

CDC dnes v poledne místního času (večer SEČ) zveřejnila oficiální bilanci, podle které se infikovalo 68.440 lidí, z nichž 994 nákaze podlehlo. CDC nicméně upozorňuje, že zveřejňuje data získaná vždy odpoledne předchozího dne. Nynější stav tak odpovídá středě, což vysvětluje rozdíl mezi údaji CDC a Univerzitou Johnse Hopkinse.

Nejvíce zasažený je v USA stát New York s více než 30.000 potvrzenými případy a skoro 300 úmrtí, z nichž většina připadá na město New York. Agentura AP informovala, že u nemocnice Bellevue Hospital na Manhattanu vznikla provizorní márnice. V ulicích dohlížejí policisté na to, aby lidé mezi sebou udržovali bezpečný odstup. Řady strážců pořádku ale řídnou, protože mnoho z nich onemocnělo.

J. Nový 27.3.2020 6:51

Podle čerstvých zpráv už USA předběhly Čínu.

Ale autor si chtěl plivnout i na Babiše, tak vařil svůj článek jako pejsek s kočičkou :-(

M. Krčmář 27.3.2020 7:57

Je ovšem otázka u kolika lidí koronavirus smrt pouze uspíšil. Taky by mne zajímalo, kolik lidí zemře v New Yorku za den celkem. Obětí zločinu bude nejspíš víc. Ale to je opravdu, ale opravdu jenom technická.

J. Vintr 27.3.2020 8:55

Podle počtu obyvatel bude normálně v NY umirat průměrně vic jak 250 lidí denně. V jarních měsících bývá asi úmrtnost znatelně větší.

R. Benýšek 27.3.2020 9:22

Nejen uspíšil.

Vždyť přece lidé mohou umírat zcele nezávisle na souběžnou nákazu koronavirem. Jelikož jen ten sledujeme a snažíme se detekovat (na rozdíl od všech ostatních virů a bakterií, které teď naopak smíme ignorovat).

Když budu v domácí karanténě s virem v těle a zcela bez příznaků jakékoli nemoci, a neštastně si srazím vaz pádem ze schodů, tak se taky dostanu do této statistiky.

R. Vacek 27.3.2020 6:31

Karanténní opatření se snad zavádějí proto, abychom nebyli svědky toho, co do vyspělého světa snad nepatří - nemocní ležící bez pomoci na ulicích, přeplněné nemocnice, zimní stadióny přeměněné na márnice. Přístupy různých zemí snad brzy ukáží, jestli takto lze epidemii zpomalit. Pokud ne, byla opatření zbytečná a zbytečně se poškodila ekonomika.

M. Němcová 27.3.2020 5:59

takže vinou principu předběžné opatrnosti nemáme to štěstí, že musíme zabíjen nemocné seniory, jiným odmítat léčbu a svážet mrtvoly na stadion?

tak to volám : ať žije princip předběžné opatrnosti

P. Grigar 27.3.2020 7:15

..pokud nevadí princip předběžné opatrnosti, tak vehementně uplatňovaný v boji s klimatickými změnami, v případě koronavirové epidemie by taky vadit nemusel. Obojí může mít na ekonomiku jisté negativní dopady.

Ve věci kornaviru jsem ovšem poněkud předběžně opatrnější, stran klimatu si nohu za krk nedávám.

J. Anděl 27.3.2020 7:27

Taky si všímám, že jak se nedařilo zlomit odpor lidí klimatem, s virem to jde docela snadno :-).

Já o tom nic nevím, tak nemůžu soudit, jestli má pravdu autor článku, nebo jeho oponenti v přesile.

Ale jedné věci si všímám. Jde o subjektivní pocit. Pořád se někde vynořují články, že nejhorší to bude cca za dva týdny. A to se píše už zhruba .... nó, asi tak dva týdny.

To napětí je vyčerpávající a otupující. Ať si blábolí, co chtějí. Autor má pravdu, že důsledky ekonomické, ale třeba i psychologické a sociologické, budou znát.

Stejně mě to pořád fascinuje. Greta a aktivisté (rebelové proti vymření) se mohli ukřičet a vymohli leda potlesk nebo plané sliby, jak něco uděláme za padesát let a proinvestujeme miliardy. A přijde malý a nakažlivý prcek - a už nelétáme, necestujeme... A je po křiku.

J. Anděl 27.3.2020 7:33

Ještě dovysvětlím: fascinuje mě to proto, že Greta chtěla, abychom začali panikařit. A politici nezačínali. Ano, přijímali závazky, že se dosáhne uhlíkové neutrality tehdy a tehdy, třeba za dva roky, proč ne. Ale to nebyla panika. Podle mě Gretu vůbec nechápali.

Tohle je panika. Vyhlášení stavu nouze. Zavření škol, podniků. Okamžitá opatření. Atd.

Tohle je to, co Greta či rebelové proti vymření chtěli. Tento typ akce.

P. Grigar 27.3.2020 7:49

.. na Grétiny bláboly se neumírá. A kdoví, jestli vůbec bude. Koronavirus tady a teď..

J. Anděl 27.3.2020 7:56

Zaměňujete hrozbu a varování či informování o hrozbě.

Ale ano, tohle je mnohem akutnější než pozvolné klimatické změny.