19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Zločin karantény

Paní primářka Václava Adámková z antibiotického střediska, obdivuhodně znalá svého oboru, si v rozhovoru s Pavlem Štruncem (tv Seznam) klade otázku, proč „vynášíme koronavir (značně nakažlivou, ale mírnou infekci s výjimkou starých a nemocných) nade všechny infekce a pandemie, proč jsou statistiky tak účelové.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Krčmář 27.3.2020 13:14

Asi to vyjednali nějak lépe než Telička.

M. Šejna 27.3.2020 8:42

USA se na začátku epidemie odmítly účastnit "zločinu karantény". Výsledkem je, že dnes ráno mají už 86 tisic nakažených a 1300 mrtvých.

Zitra nejspis USA překročí hranici 100 tisic nakažených a 2 tisice mrtvých.

R. Benýšek 27.3.2020 9:07

Pane Šejno, Vy z mnohých příspěvků vypadáte být lepší logik nežli třeba já (a jindy docházíte k jiným závěrům proto, že vycházíte z jiných premis).

Tak proč i Vy tady kladete rovnítko: počet nakažených = počet nemocných = počet smrtí ohožených.

Proč vylučujete možnost i naprosté nezávislosti smrti daného jedince na souběžnou nákazu koronavirem (jak to nyní smíme připustit u všech jiných virů a bakterií, které nepotřebujeme takto cíleně v těle detekovat - je u tohoto koronaviru nesmíme?).

A proč k tomu počtu zemřelých nepotřebujete srovnání s průměrem všech zemřelých v populaci v daném období. Kdy jen, až ten rozdíl bude statisticky významný (nad úrovní statistcké chyby), bude mít takové číslo nějaký význam.

J. Vintr 27.3.2020 9:08

V celkové populaci USA představuje ten počet nakažených zlomek promile. Vzhledem k počtu obyvatel musí v USA normálně umírat přes deset tisíc lidí denně ....

K. Wágner 27.3.2020 9:12

Podle dnešních zpráv Spojené státy mají nyní nejvíce potvrzených případů nákazy koronavirem na světě, uvedla to na svém webu Univerzita Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie monitoruje. Podle údajů univerzity počet nakažených Američanů dosáhl 82 404, zatímco Čína má 81 782 nakažených obyvatel a Itálie 80 589 případů.

J. Vintr 27.3.2020 9:20

K těm číslům ještě chybí údaj, kolik lidí bylo testováno (a také to, nakolik se číslům z Číny dá věřit).

M. Valenta 27.3.2020 9:42

Negativní následky přehnaných opatření překonají násobně škody utrpěné (možná i ztráty na životech) při běžné reakci na pandemii.

M. Valenta 27.3.2020 8:39

Tentokrát souhlas. Střílíme se dobrovolně do vlastní nohy.

J. Jirát 27.3.2020 8:34

Co takhle podívat se do italských nemocnic a márnic. Možná by Vás ty liberální fráze přešly.

J. Vintr 27.3.2020 9:33

K těžšímu průběhu onemocnění výrazně přispívá množství viru, se kterým se člověk setká a také opakovaná expozice. K tomu dochází právě v nemocnici. Čili čím víc lidí se nacpe do nemocnic, tím těžší a delší průběh nemoc u nich bude mít. A tím budou logicky nemocnice víc přecpané. Čili kladná zpětná vazba. A výsledkem je také mnohem víc mrtvých.

K. Wágner 27.3.2020 8:29

Matka nakažená koronavirem necítila plnou plenku svého dítěte, kuchaři, kteří obvykle poznají každé koření v jídle, necítí kari nebo česnek, a všechno jídlo jim chutná mdle. Jiní uvádějí, že necítí příjemnou vůni šampónu nebo páchnoucí kočičí záchodek. Anosmie, tedy ztráta čichu, a ageuzie, čili ztráta chuti, se objevily jako zvláštní, ale výmluvný příznak nákazy koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19, napsal zpravodajský server The New York Times.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/tnyt-ztrata-cichu-a-chuti-muze-byt-znamkou-nakazy-koronavirem.A200323_102852_ln_zahranici_ele

R. Benýšek 27.3.2020 8:42

Ohledně ztráty čichu - měl jste někdy rýmu? (mimochodem, tu taky způsobují koronaviry- ale jen ty ́slušné ́, kterých nebát se ještě smíme.

Jestliže jde o příznak zvláštní, a rozhodně nijak davově běžný u nakažených (žádné typické specifické příznaky tahle infekce nemá - vše je mnohem individuálnější než třeba u chřipky), tak nelze vůbec říct, jak velkou, a zda vůbec nějakou roli má nákaza koronavirem při vzniku tohoto, a vůbec jakéhokoli příznaku.

K. Wágner 27.3.2020 9:20

V pátek Britská asociace ušních, nosních a krčních lékařů (ENT UK) s odvoláním na zprávy kolegů po celém světě vyzvala dospělé, kteří ztratili čich, aby se na sedm dní izolovali, i když nemají žádné další symptomy. Publikované údaje jsou zatím omezené, nicméně znepokojily lékaře dost na to, aby vydali varování. „Opravdu bychom chtěli upozornit veřejnost, že jde o známku nákazy, a každý, u koho se objeví ztráta čichu, by se měl sám izolovat,“ napsala profesorka Claire Hopkinsová, předsedkyně Britské rinologické společnosti, která spadá pod ENT UK. „Tento krok může přispět ke zpomalení přenosu nákazy a zachránit životy,“ dodala.

J. Řehout 27.3.2020 8:27

J. Řehout 27.3.2020 8:27

Právě dnes dojde v naší vlasti ke 300 úmrtím z důvodu nemocí nebo na stáří. Právě dnes dojde k 50 umělým přerušení těhotenství = k vraždám lidí, kterým nebyla dána šance. V tomto obrazu je karanténa zločinným omezením svobody občanů.

Š. Hašek 27.3.2020 9:06

Krom poslední věty jasný souhlas.

Napsal jste velice potřebnou, pravdivou a mrazivou připomínku k věci.

Tato omezení/karanténa vyhlášena na základě zkušeností v minulosti (a okolí). Má za úkol zabránit nekontrolovatelnému nárůstu nemocnosti a umírání. I snížit počet mrtvých. V této kalkulaci jsou počítány samozřejmě i hospodářská následky. Možno vybrat, vláda ČR vybrala.

J. Řehout 27.3.2020 9:32

Máte pravdu, slovo zločinným nahrazuji vlídnějším "přehnaným".

J. Fialová 27.3.2020 8:10

Švédsko, kde karanténa není, má k dnešku 77 úmrtí.

Finsko 5, Norsko 14.

K. Wágner 27.3.2020 8:35

Vědci vzkazují švédské vládě: zastavte šílenou ruskou ruletu. Ve Švédsku sílí podle listu Ther Guardian kritika vlády za její laxní přístup k epidemii koronaviru. Vládní strategie zaměřená na získání „kolektivní imunity“ je podle Marcuse Carlssona z univerzity v Lundu jen „šíleným experimentem s deseti miliony lidí“. „Jsme jediná země na světě, která nedělá vše, aby omezila nákazu. To je ruská ruleta,“ řekl virolog Fredrik Elgh z univerzity v Umeå.

J. Fialová 27.3.2020 8:40

Ano. Tipuji, že ve Švédsku se to v několika dnech rozjede ještě mnohem rychleji a hůř :(

J. Vintr 27.3.2020 9:49

"Vědce" bych vůbec nebral vážně. "Vědci" také například tvrdí, že oxid uhličitý způsobuje globální oteplování ....

R. Benýšek 27.3.2020 8:52

Tahle statistika znamená jen to, že mezi zemřelými je ve Švédsku více nakažených nežli ve Finsku a Norsku. Což je pochopitelné, vzhledem k té politice nebát se nakazit obyvatelstvo relativně mírnou virózou (a to ještě odhlížím od možných rozdílů třeba ve formě testování - čím víc testovaných, tím víc nakažených).

To Vaše číslo o Švédsku bude mít nějaký význam až tehdy, bude-li znamenat statisticky významný celkový nárůst zemřelých za dané období oproti průměru (než tam v dané době celkově zemřelo loni, předloni, atd.).

J. Vintr 27.3.2020 9:40

Vzhledem k počtu obyvatel musí ve Švédsku umírat průměrně přes 300 lidí denně. Švédsko má (nebo do nedávna mělo) jistě vyspělé zdravotnictví, které dokázalo udržet při životě do vysokého věku spoustu velmi vážně nemocných lidí ...

M. Horký 27.3.2020 8:09

Na druhou stranu ... Jde o Ekonomiku ať už jednotlivců států a nebo celého světa skutečně na prvním místě? Je ona podstatou lidstva a jakožto taková se musí chránit ... OK pokud schudnem Ekonomika se dejme tomu složí Byl by to konec světa? Nebo stejně tak i příležitost pro novinky, které by možná tak jako tak bylo dobré udělat? ... Možná že Váš názor pane Tomský (a Pana Koláře) v podstatě je více panikářský než kroky vlády? OK Nikdo neví co je lepší a Holisticky celoorganismově vzato .... už vůbec ne ... ale zkusit tím projít, jako by se nic nedělo .... z hlediska dinamiky lidstva zdá se spíše konzervativní ... No uvidíme :) (Pokud jde o mě, tak bych spíše nyní nedělal samozřejmost z měnové exploze ... to povaužji za snahu zachovat status quo na útraty těch zodpovědnějších ... A spíš bych se díval co bychom vlastně chtěli přeskupit, když už to musí být.

M. Krčmář 27.3.2020 8:44

Ta možnost tady je, přeskupit výrobu, odstranit přebytečné regulace a přestat dotovat nesmysly. Leč je to sen hraničící s utopií,se obávám.

E. Valej 27.3.2020 8:03

Tak uz aj Tomskemu preskocilo.

K. Wágner 27.3.2020 8:11

Mohl by zajet do Londýna a přednášet tam lidem o té "kolektivní imunitě".

Ovšem nutno přiznat, že než tam dojede, bude na tom Londýn, coby epicentrum nákazy,stejně jako New York ve Spojených státech...

T. Hraj 27.3.2020 7:49

Článek možná virus podceňuje, ale to nic nemění na tom, že je tu opravdu toto dilema. Co více uškodí?

Ano, všichni se snaží a spolupracují na vytváření a dodržování opatření (vláda i občané), aby obětí nemoci bylo co nejméně.

Nikdo ale nedokáže říci o kolik každý z těchto kroků prohloubí nepochybně bezprecedentní ekonomickou krizi, zamíchá se strukturou trhů a kolik tyto změny budou mít obětí.

P. Dvořák 27.3.2020 8:01

Když něco nevíte, zeptejte se Kalouska nebo Fialy.

Obzvlášť doporučuji se zeptat v případě, že v březnu potřebujete vědět, co jste v lednu udělal špatně.

J. Vavrochová 27.3.2020 8:28

Výstižné.