20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Zločin karantény

Paní primářka Václava Adámková z antibiotického střediska, obdivuhodně znalá svého oboru, si v rozhovoru s Pavlem Štruncem (tv Seznam) klade otázku, proč „vynášíme koronavir (značně nakažlivou, ale mírnou infekci s výjimkou starých a nemocných) nade všechny infekce a pandemie, proč jsou statistiky tak účelové.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Princ 27.3.2020 13:28

Opatrnost je pud, kterým je vybaven každý živočich aby přežil. Ale taková "předběžná opatrnost" - na té už se dá založit komise, úřad, asociace, federace... v měřítku Obecním, Státním, Mezinárodním, a protože už lítáme do vesmíru, tak taky Meziplanetárním.

P. Zinga 27.3.2020 10:57

Ne, dnes, pane Tomský, ne. Všechna svoboda je Vám na prd, nejste-li na živu, jak tudle napsal Křeček. A co vím, co sleduji, lidé volají všeobecně po bezpečí. A je jedno, jde-li o teror či virus. Nejen u nás to lid(i) přijal bez odporu, možná s povděkem. Takže dnes ne, pane Tomský.

J. Ganaur 27.3.2020 11:14

Důsledky se teprve projeví.Jestli budeme takhle pokračovat, tak se společnost rozloží.Přijde rabování, protože jíst se musí.Ber, kde ber.

V. Pavelka 27.3.2020 16:00

Farmáři v USA se vyzbrojují,aby nedopadli jak ti v Zimbabve až přijde hlad ..

R. Benýšek 27.3.2020 14:45

Ten, kdo se tolik bojí smrti, že všechno tomu podřizuje, jakoby byl už mrtev.

Skutečně je lepší žít celý život bezpečně ve vězení nežli žít ne tak bezpečně na svobodě?

Š. Hašek 27.3.2020 14:56

Obecně velice trefné. Beru to podobně.

Občas ale je nutno rozhodnout ...... buď a nebo.

R. Benýšek 27.3.2020 15:32

No, ale o to právě jde, co je to buď a co to nebo.

Já to mám tak, že:

Do mých 65 chci, aby mne lidé nechali žít si po svém (a třeba i při tom riskovat život, pro někoho hloupě). A pokud se bojí toho či onoho více než já, tak ať si někam zalezou nebo to řeší se svými psychiatry, ale nevnucují mi plošná opatření ala absurdní předběžná opatrnost.

Mezi 65 a 80 ocením, když mne lidé ohleduplně nebudou zbytečně vystavovat nákazám, s nimiž se moje tělo již tak dobře neporadí. A bude-li se jich sám bát, zůstanu zalezlý doma, a nechám si pomáhat od svých blízkých.

A nad 80 už zase ocením (věřím, že opravdu ano), když nechají na mně, jak moc budu chtít oddalovat smrt anebo se jedné z těch cest odchodu ze života (někudy odejít musím) nakonec podvolím. A pokud mi v tom budou chtít moji nejbližší chtít z lásky zabránit, aby o mně nepřišli, potěší mně to (anebo taky ne, bude záležet, jak moc a při jaké míře zdraví budu na tom životě lpět), ale nebudu chtít (věřím, že opravdu ne), aby stát nutil k tomu úplně všechny.

R. Benýšek 27.3.2020 15:48

Oprava:

To, ať si někam zalezou, je moc tvrdé a taky nepřesné (nechal jsem se poněkud unést).

Přesnější je: ať se chrání individuálně.

J. Jurax 28.3.2020 0:01

To máte těžký.

Když na té svobodě pozítří umřete, možná byste zvážil i ten kriminál. Tedy kdyby po smrti šlo zvažovat.

M. Pivoda 27.3.2020 10:56

Na Neviditelném psovi dnes není zveřejněn ani jeden článek, který by alespoň nezavadil o téma koronaviru.

Vzpomínky pamětníka:

V době českého reálného socialismu, každá naše výzkumná práce SPEV (státního programu ekonomického výzkumu) začínala slovy: ÚV KSČ nám na svém sjezdu ukládá ..., a my proto musíme ...

Všiml jsem si, že jeden po listopadu 1989 překabátěný marxista, začínal své články slovy "Lisabonská strategie nám ukládá, a my proto musíme ..."

Dnes, v roce 2020, patří k dobovému bontonu doby začít jakékoliv své sdělení něčím ve smyslu: "Ohrožuje nás koronavirus, a my proto musíme ..."

Ś. Svobodová 27.3.2020 11:00

Máte pravdu, všeobecně se hledá velmi těžko článek bez tohoto tématu. A mezitím se vesele schvaluje a podepisuje kdeco. Asi se budem po covidu dost divit...

F. Kusák 27.3.2020 12:25

Já s tím problém nemám. Televizi používám jako monitor. Ve své databázi mám nepřeberné množství filmů a dobrých seriálů i divadelních her. Miluji ta historická, britská. V uších sluchátka s audioknihou. Občas si poslechnu Al Jazeeru, abych věděl, co se děje. A pak, máme na starosti naší osmnáctiměsíční vnučku, a věřte, tu CV vůbec nezajímá. Tak asi tak.

M. Pivoda 27.3.2020 10:46

V dobách českého reálného socialismu, vždy listopadu se oslavovala VŘSR (Velká říjnová socialistická revoluce).

Postěžoval si pamětník o té době: Otevřu noviny- Lenin. Otevřu televizi - Lenin. Otevřu radio - Lenin. ... Vždyť já už se bojím otevřít i plechovou konzervu!

Dnes v roce 2020, ať otevřu cokoliv, vyskočí vždy na mne koronavirus. Také neviditelný.

L. Severa 27.3.2020 10:18

Jak moc jsou statistiky v Italii cinknuté nevíme, ale než se tam objevil koronavirus, tak tam nikdy nebyla taková situace jako je dnes. Články pana Tomského čtu rád, protože ekonomii,podle mého názoru, rozumí.

K. Garfield 27.3.2020 10:33

Hmmm...

Tabulky s čísly na monitoru v kanclu jsou jedna věc, doktor, který rozhoduje koho zachrání a koho nechá umřít, to je věc jiná.

Až tohle skončí, tak italští doktoři a sestry skončí na psychiatrii s PTSD...

Ś. Svobodová 27.3.2020 10:45

Našla jsem info, že v Itálii zemřelo v r. 16/17 téměř 25tis. lidí na chřipku. To že dnes kolabuje zdravotnictví bych přičetla tomu, že na chřipku se umíralo doma a v důchoďácích, kdežto teď jsou lidé převáženi v panice z nákazy do nemocnic.

Statistiky jsou mrchy, covid není testován plošně v populaci a proto je to hrozně zkreslené.

O. Mayer 27.3.2020 12:39

.. ale poměrně dobré je sám nestat, třeba i zkreslesnou statistikou. A to jako myslíte, že když je nechaj v klidu udusit se doma, problém se tím vyřeší?

P. Pavel 27.3.2020 13:37

Statistikou se můžete stát kdykoliv a kdekoliv. Hodláte kvůli tomu už navždy zůstat zavřený doma? A v čem vidíte problém .. že lidi nejsou nesmrtelní?

Ś. Svobodová 27.3.2020 14:05

Určitě nikdo nechce umřít na chřipku ani na covid a většina lidí ví co má dělat. Jiná otázka je, proč to do koronaviru nechávalo vlády i novinářstvo v klidu, proč teď vyvolávají "informovanou paniku" a proč dělají přiblblé mapky a stále zveřejňují počty které nemají jiný než stresující význam?

V. Pavelka 27.3.2020 16:21

Panika ,ta štastná událost v každodením chlebíčku Novinářů ,internet jim sebral mnoho Kapustičky slimáčkům ,a najednou z čistého nebe KORONAVIR, nacpou to té jejich rozdělené společnosti horem dolem ,(my vám dáme za jeden provaz)!

V. Církva 27.3.2020 19:56

Vážená osobo. Říká Vám něco pojem geometrická řada?! Jinak v životě jsem nečetl o někom kdo zemřel na chřipku, alespoň nikdo do 70 let. Ty případy jsou statisticky bezvýznamné 0.1% Vy když máte chřipku jdete vždy k doktorovi? Já jednou za 10 let. Na chřipku tak ve skutečnosti neumírá ani to 0.1%. Na COVID19 je skutečně statistika nejasná, protože všichni nejsou testováni. Tam kde se testuje plošně je ale mrtvých míň, nejen vzhledem k nakaženým ale absolutně (Jižní Korea) protože okamžitě dělají karantény všech poblíž.

A ta statistika je pro demagogy jako vy co jezdí do Itálie za čerstvým vzduchem, protože COVID19 je jen chřipečka. UŽ SI JEDNOU UVĚDOMTE ŽE NENÍ a bez karantény by na ni zemřelo u nás přes 100 tisíc lidí, možná víc. Někteří další možná budou mít následky.

Jinak prot středověkému dýmnějovému moru je to "nic", ale dnešní člověk na to není připraven.

K. Garfield 27.3.2020 14:47

25 tis za rok a 8 tis za 14 dní, to je celkem rozdíl v zátěži zdravotnictví...

COVID-19 vyžaduje dlouho hospitalizaci a dýchací přístroje u vysokého procenta nakažených.

Chřipka je rychlá a pacient zemře většinou na selhání srdce (chřipka je druhotná příčina). Jako primární příčina je chřipka zodpovědná za 10 % úmrtí.

R. Benýšek 27.3.2020 14:52

Oceňuji potkat se aspoň takto s dalším, resp. další (protože ženou) z těch (zatím?) nemnohých, kdož umějí počítat a přemýšlet s hlavou na krku, a ne v kalhotách.

V. Novák 27.3.2020 15:04

Mohla byste mít pravdu, kdyby tam kolabovalo jen zdravotnictví.

Ale ona kolabují na přetížení i krematoria.

Statistika se dá okecávat. S mrtvolou je to horší, jak vědí všichni čtenáři detektivek...

J. Kovaříček 28.3.2020 0:13

Správná připomínka. Jen více takových! Blbové to však nepochopí a s tím se nádá nic dělat.

J. Vintr 27.3.2020 11:06

Rozdíl je hlavně v tom, že normálně většina lidí zemřela doma rozptýleně po celé zemi, zatímco teď se úmrtí koncentrují v nemocnicích.

J. Kostelanský 27.3.2020 9:49

Nespomínam si, že by som s názorom p. Tomského niekedy nesúhlasil. Toto je asi prvý raz.

Najviac ma zarazilo, dokonca šokovalo spájanie opatrnosti s dekadenciou. Pán Tomský je konzervatívec a konzervativizmus je aj, resp. hlavne o opatrnosti. Opakom je liberalizmus, ktorý sa do všetkého vrhá bez ohľadu na následky a bez pocitu zodpovednosti.

Vzdelaním som účtovník-audítor. Nepracujem v obore, ale poznatky využívam vo svojom podnikaní. Účtovníctvo je o zásadách, pričom najdôležitejšia z nich je zásada opatrnosti: nerátaj s možnými, ale zatiaľ nerealizovanými ziskami, ale rátaj s možnými, aj keď zatiaľ nerealizovanými stratami. Je to užitočná zásada aj pre bežný život. Ľudia to poznajú ako rátaj s horším, aby bolo lepšie.

Včera počet mŕtvych v UK prvý krát dosiahol trojciferné číslo - 115. Britom to neželám, ale som zvedavý, čo bude pán Tomský hovoriť, ak sa situácia dostane do štádia v Taliansku či Španielsku. Alebo v New Yorku, kde mŕtvych už musia dávať do mraziarenských áut.

A ak by náhodou p. Tomský vírusu podľahol (čo mu samozrejme neželám), tak potom si určite zaslúži Darwinovu cenu.

M. Valenta 27.3.2020 10:43

U mě je to obráceně. Většinou nesouhlasím, dnes ano. Škody způsobené přehnanou reakcí budou násobně větší.

Ś. Svobodová 27.3.2020 10:48

A jak málokdy souhlasím s Vámi, v tomto ano.

J. Ganaur 27.3.2020 11:18

I já.