25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Zločin karantény

Paní primářka Václava Adámková z antibiotického střediska, obdivuhodně znalá svého oboru, si v rozhovoru s Pavlem Štruncem (tv Seznam) klade otázku, proč „vynášíme koronavir (značně nakažlivou, ale mírnou infekci s výjimkou starých a nemocných) nade všechny infekce a pandemie, proč jsou statistiky tak účelové.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Anděl 27.3.2020 7:56

Lepší slovo je "rychlejší". Akutní je možná obojí.

J. Basler 27.3.2020 5:53

K principu předběžné opatrnosti: víceméně je jedno, co dělají státy, za čas se ukáže, kdo to dělal správně...Zkuste se podívat do knihy J. Diamonda "Svět, který skončil včera" Hodí se i na dnešní události, byť byla napsána už v roce 2012. Je v ní popsáno něco jako "konstruktivní paranoia". Já sám pro sebe budu vždycky předběžně opatrný a konstruktivně paranoidní. Život mám jen jeden, ostatně všichni to tak máme. A pokud nevěříte v budoucí vzkříšení jako křesťané nebo reinkarnaci (ale tam se asi nepřenáší vzpomínky), už žádný jiný nebude.

D. Černý 27.3.2020 5:00

Já si myslím, a někdo by to měl říct naplno: Že je třeba obětovat 100 důchodců, aby mládež mohla zpátky do školy a nebyl ohrožen její správný vývoj. A také lidi se chtějí bavit, naběhnout do hospod. Myslím si, že nikdo z nás netouží po tom, aby se zvyšovaly ceny, lidi byli bez peněz, a došlo ke zvýšení daní. To je přece úplně obráceně, než by to mělo být!. Mládí frčí a jeho zájmy mají přednost. Ani důchodcům, kteří to přežijou, by žádný papaláš neměl svými příkazy a zákazy snižovat budoucí důchod!

P. Rychetsky 27.3.2020 6:00

Obetujte 1000 duchodcu a jen ty proamericke. Vyresi se tak mnoho vasich problemu.

K. Salajka 27.3.2020 7:09

Copak zpátky do škol. Ke kartonům a na náměstí musí mládež, zejména v pátek místo školy. čím se bude Greta, Mikuláš živit, když nepřijdou ?

D. Černý 27.3.2020 4:58

Není divu, že ministr zdravotnictví nechce předvídat, kdy opatření zruší. Předně nouzový stav byl už zrušen. Nyní je nařízení ministerstva zdravotnictví, které kontroluje a sankcionuje szpi.

Naproti sobě stojí 2 veličiny. Jednak proamerické dezinformace, které zveličují vbražednost viru, straší lidi, kteří čekají ochranu. A na druhé straně informace od vyléčených, které říkají, že koronavirus je přibližně 2 krát slabší chřipka.

Je otázka čemu dát přednost. Jestli se nechat hospodářsky zničit, aby odbytiště českých firem převzaly americké, anebo šokovat vystrašené ovečky, že musí hupky do práce čelit smrtelné infekci.

P. Grigar 27.3.2020 7:20

..inu, v takové situaci to má vláda těžké. Nikdy nevyhoví zcela všem. A opozici už vůbec ne. Dokonce ani hromadnou sebevraždou.

"Darebáci, voni si to hodili a my se teď musíme starat.."

V. Pavelka 27.3.2020 16:35

Trefa!

S. Sedlák 27.3.2020 4:51

To jsou kecy brouka Pytlíka, který bude vždy mudrovat, co se mělo nebo nemělo udělat. Dokonce je schopen vygenerovat článek, který obsahuje logický rozpor. Karanténa je zbytečná - měla se do ní jakási oblast poslat dřív.

Zprávy z Itálie ukazují, že důsledky mohou být katastrofální. Nemocným se nedostávají plicní ventilace a v současnosti je nedostanou pacienti nad šedesát. Druhou katastrofou je kolaps zdravotníků provázený kolapsem pohřebnictví.

Právě zkušenosti ze zemí, kam to přišlo nejprve, je třeba aplikovat, protože pokud se hráz protrhne, není záchrany. Jestli a kdy se protrhne, nevíme. Proto je třeba být předběžně opatrnější.

P. Rychetsky 27.3.2020 3:35

"Lombardie měla být i s tisíci čínskými dělníky a turisty včas izolována."

Proc izolovana, kdyz se nic v podstate nic nedeje? Proc kdyz se nic nedeje, tak by mohlo tisic cinskych smudlu, co prejde na Karlove moste kazdych 5 minut, nekoho vazneji nakazit? Tisic cinskych delniku - byli vsichni nakazeni? Jestli nebyli, tak proc meli v Lombardii takovy problem, ze by poprve v moderni historii mela byt izolovana? A jestli z tisice cinskych delniku jich bylo nakazeno hodne, neznamena to nahodou, ze jsme se setkali s hodne nakazlivym virem? A asi i nebezpecnym, protoze kvuli nemu mela byt Lombardie izolovana? A co se asi delo v samotne Cine, ze delegace tisicovky jejich jakoby zdravych a cestovani schopnych obcanku by mela spustit takova opatreni? Proc by se situace z Ciny nemohla opakovat jinde?

Trochu problem je, ze sice mozna umrou "jenom" tisice lidi jako pri bezne kazdorocni chripce (pres 50 tisic umrti v USA v urodnejsi sezone), ale v pripade Italie se ukazalo, ze misto obvyklych 6 mesicu se tohle muze prihodit behem mesicu jednoho ci dvou, a to pak nebude v zadne nemocnici jedine luzko a zadna pohotovost pro ostatni bezny provoz. A jeste mozna pri tom pomrou starsi doktori, jestli to chytnou od svych vnuku.

V. Pavelka 27.3.2020 16:42

Stanura v parlamentu podezíral Babiše za uzavření sportovní akce v Novém městě ,já podezírám Stanuru že chtěl větší problém pro Babiše ,(ve světle nakažených na Olomoucku...

V. Zadák 27.3.2020 3:35

SVOBODA, SVOBODA, SVOBODA roznášet virus, SVOBODA chrchlat na ostatní, SVOBODA pohřbívat nebožtíky do masových hrobů a zasypávat je vápnem, SVOBODA roznášet infekční nemoci SVOBODA, SVOBODA....

P. Grigar 27.3.2020 7:23

..a co lidská práva? No?!

J. Novak 27.3.2020 3:32

Podobnými myšlenkami jako pan Tomský jsem se už také začal zabývat. Odborník pravda, nejsem, ale tím není nikdo , ani Prymula není, i když se tak tváří .. Problém je v tom, že nejsou přístupná data, aby si člověk udělal nějaký obrázek o tom, co se vlastně děje. Třeba ta Itálie .. normální úmrtnost v Itálii je zhruba 1600 lidí denně .. tedy když není "pandemie" . Dnes se člověk sice dočte že na koronavirus zemře cca 700 Italů denně, ale už se nedozví jestli je to nad rámec těch statistických 1600, a nebo jestli do toho ti zemřelí zapadají ..

P. Rada 27.3.2020 1:58

Pan Tomský kdo ví proč při posmívání se principu předběžné opatrnosti pozapomíná na zásadní problém který tkví v tom, že některé skupiny lidí jsou v jistých situacích ve společnosti pro zvládnutí situace klíčově důležití a okolí je může i nechtě ohrozit.

Pokud např zároven onemocní jen několik odborných lékařů - přestane záhy příslušné oddělení prakticky fungovat. Nemluvě o tom, že by sami mohli být šiřiteli problému pokud nebudou mít adekvátní vybavení pro nový typ ohrožení.

Odhaduji, že v situaci kdy by autor potřeboval osobně pomoc - třeba jen s bolavým zoubkem... - by začal přemýšlet jinak a napsal naopak něco na téma proč si vlastně hradil po celý život zdravotní pojištění?

P. Dvořák 27.3.2020 2:21

Předběžná opatrnost je nejezdit autem, protože ročně zemře na silnicích kolem 600 lidí a nikdo z nich neměl předtím příznaky autonehodovosti.

Také je vědecky dokázáno, že největší počet úmrtí mají osoby, které v době 24 hodin před smrtí pili vodu. Naopak je vědecky prokázáno, že bez vody člověk zemře až za týden.

J. Basler 27.3.2020 5:54

Trošku demagogie, ne? Ale nebylo ani půl třetí ;-)

P. Dvořák 27.3.2020 7:59

Nechápu, jakou souvislost hledáte mezi časem napsání a obsahem příspěvku. Asi podobnou, jako že na pohotovost byste v půl třetí nešel, i kdyby z vás krev stříkala. Takže tento bod máte za pět.

A další bod - demagogie. Chtěl jsem jen ukázat, jak se klidně dá "vědecky" odůvodnit souvislost pití vody a smrtnost. Jenže pochopitelně o pití vody něco víte, tak mně to neprojde. Ale např. o souvislostech CO2 a oteplování, víte jen to, co je publikováno, protože "vědecky" dokázáno a pak znáte Gretiny psychotické pindy. A možná účelově upravené grafy - hokejky.

Výsledky "vědeckého" samoozdravení lesa po napadení kůrovcem, které začalo bursíkovsky na Šumavě, můžete dnes pozorovat za humny každé vesnice.

J. Basler 27.3.2020 8:16

Dobře, z pár vět se to nedá poznat. Nemám moc rád tenhle druh argumentace: ti co pijí vodu... To nemá s vědou nic společného. To, že někde napíšete "vědecky" ještě neznamená, že tato informace je vědecky verifkovatelná a zkoumatelná. Proto jsem použil slovo demagogie. Ale asi by na tento způsob uvažování bylo vhodnější jiné slovo. Ale klidně u své "vědecké" agrumentace zůstaňte, je to vaše možnost. Byť s vědou moc společného nemá. Jen je možná (a to bylo o té době) někdy úsměvná, byť pro vědce jak je znám, asi tak jen jedenkrát. A děkuji vám za vaši reakci...

J. Nový 27.3.2020 6:58

Ta "předběžná opatrnost" spočívá v tom, že než si sednete za volant, musíte složit řidičské zkoušky a při provoz se musíte řídit předpisy, zákazy a příkazy. kromě toho je nebezpečí snižováno pasivními i aktivními ochrannými prostředky, které jsou součástí aut.

To je ale omezení svobody, že!!!

P. Grigar 27.3.2020 7:25

..ale kdepak, tomu se říká souběh práva a povinnosti. A to dnes není v módě..

J. Čáslava 27.3.2020 1:44

Vážený pane Tomský, velice jste mne překvapil. Takový úhel pohledu bych od Vás nečekal. Budoucnost ukáže, zda máte pravdu. Ovšem současnost, kdy normální občan vidí ležící na chodbách nemocnice, slyší, že plicní ventilátor je jen pro někoho (a ostatní se udusí), stěží potlačí vyděšení, že se dostane do téže situace. A odpovědný politik v takové rozjitřené atmosféře nemůže riskovat paniku a rozvrat, i kdyby počet obětí byl nakonec menší než u běžné chřipky.

J. Vintr 27.3.2020 1:55

Skutečnost je taková, že nikdo z nás ty věci neviděl na vlastní oči, takže nelze vyloučit, že jsme předmětem mediální manipulace. Minimálně zveličování. Jak je psáno v příspěvku níže, zemře u nás ročně z nejrůznějších příčin přes sto tisíc lidí. V takové Itálii, kde je šestkrát víc lidí (a vyšší věkový průměr) to bude určitě víc jak šedesát tisíc lidí. V tomto měřítku nevypadají počty obětí koronaviru tak dramaticky, jak by se na první pohled zdálo. Navíc v nich není zohledněna skutečná příčina úmrtí, v níž nemusí koronavirus hrát vždycky hlavní roli. Jako ve víc jak polovině případů u nás.

J. Vintr 27.3.2020 1:56

Pardon - šest set tisíc

J. Kovaříček 27.3.2020 0:58

Dobrý článek, tento autor se nebojí přemýšlet namísto panikování. V roce 2016 zemřelo v ČR 630 lidí při dopravních nehodách (kolik jich bylo vážně zraněno nevím.) Celkově nahlíženo v roce 2015 zemřelo v zemi 111 173 lidí, na dýchací potíže zemřelo asi 7500 lidí. A nikdo nevyvolával paniku a nevolal po uzavření společnosti! Zajisté, žádnoiu epidemii nelze podceňovat a je záhodno dodržovat rozumná ochranná opatření.Souhlasím s autorem, že boj proti této nové chřipce může mít více obětí než nemoc sama. Důležité je odpovědné a rozumné chvání všech občanů.

J. Krynický 27.3.2020 0:51

Tak se za čtrnáct dní podíváme do Švédska a uvidíme.

J. Novak 27.3.2020 3:26

Na to jsem hodně zvědavý .. ostatně, hodlám se tam v nejbližší možné době vypravit ..

J. Strakoš 27.3.2020 6:06

Švédsko je skutečně země, u které se čísla opravdu vyplatí sledovat - proti nám opatření skoro nedělají a přesto se zatím křivka případů jako v Itálii nezvyšuje. Teď jen čím to je způsobeno? Malou hustotou obyvatelstva? Nebo malým testováním? Nebo jinou metodikou při vyhodnocování úmrtí? (zemřel kvůli viru nebo s virem?)

Držím palce, aby s přístupem vydrželi a čísla byla stále nízká - pak ostatní politici mohou najít argument pro zrušení opatření.