30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

JETE: Temelínský otesánek?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jiza 28.8.2007 8:49

Re: Re: Re: Malá kalkulace

Zletá slova

Jura Jurax 28.8.2007 10:41

Re: Re: Re: Malá kalkulace

A za tohle děkujme zeleným a našim zákonodárcům i eurounijním papalášům, s jejichž blbostí a úplatností nutno počítat jako s faktem. Jde holt o zlegalizovaný penězovod peněz daňových poplatníků do těch správných kapes.

Vlastimil 28.8.2007 8:17

Re: Re: Malá kalkulace

Pro fotovoltaické elektrárny by kalkulace vyšla ještě mnohem hůře než pro větrníky. Výrobce "zelené" elektrické energie prodává za vyšší dotované ceny a kdykoli má zaručen její odběr. Provozovatelé tepelných a jaderných elektráren musejí svoji produkci regulovat podle okamžité potřeby sítě. Je-li spotřeba menší, musí produkci snížit a přitom udržovat jistou horkou rezervu pro případný nárůst. Větrníky destabilizují provoz elektrické sítě a jejich provozovatelé se přitom nemusejí na její stabilizaci podílet. Provozovatelé tepelných a jaderných elektráren prodávají za nižší ceny a přitom mají ještě povinnost stabilizovat el. síť - rozkývanou např. nestabilním provozem větrníků. Právě tato ekonomická deformace se mi nelíbí.

Jinak i větrné elektrárny mají náklady na svoji údržbu. Takže ani ta jejich výroba není po výstavbě úplně zadarmo.  

qwert 28.8.2007 12:45

Re: Re: Re: Malá kalkulace

Nesmysl, kolísání dodávek energie z VE je směšně malé oproti kolísání odběru velkoodběratelů.

pavel 99 28.8.2007 12:49

Re: Re: Re: Re: Malá kalkulace

velkoodběratelé mají za "kolísání" mimo sjednané diagramy penalizaci. Provozovatelé VE také?

honzak 28.8.2007 8:21

Re: Re: Malá kalkulace

všechny "obnovitelné" zdroje NEMAJÍ CO DĚLAT V ROZVODNÉ SOUSTAVĚ!!! Jinak ať si je každý spánembohem provozuje LOKÁLNĚ na výrobu elektřiny a tepla, mnohde to může být užitečné. A ZA SVÝ!!!

A nezapomínat na solární ohřev TUV. To je cesta ke SKUTEČNÝM ÚSPORÁM.

Honza z podhůří 28.8.2007 9:04

honzaku

Taky se mi zdá hloupé ohřívat TUV v létě plynem, když mi na střechu svítí slunce až víc než je milo - jenže: na ohřev vody spálím (na naši 5-ti člennou rodinu) max. 25 m3 plynu za v současných cenách cca 250 Kč. Cenová nabídka na solární systém na ohřev vody je na částku cca 250 000,- Kč. Tj. návratnost (od oka) tak 80 let (při životnosti systému až 30 let - úžasné!). Hlavně že ona firma píše o možnosti zažádat o dotaci. Mám pocit, že by bylo záhodno veškeré dotace ihned zrušit, neboť namísto aby podporovaly ekonomické chování firem podporují předraženost jejich nabídek neboť si dotace kalkulují do svého zisku a nic je nenutí snižovat náklady.

R 28.8.2007 8:28

Re: Re: Malá kalkulace

Nic není zadarmo. V případě větrníků je vysoká počáteční investice, která se rozpouští během doby životnosti, a splácí se vyrobenou energií.  Do doby, než je potřeba nějaká generální oprava, je třeba k tomu ještě přidat nějaké malé náklady na údržbu, ty se taky splácí vyrobenou energií. Větrník se musí řekněme během poloviny doby životnosti zaplatit, zbytek doby do generální opravy už jen vydělává. Když se uváží, že nařízené výkupní ceny jsou zhruba 4x větší než výkupní ceny uhlek a jaderek pro zhruba výše uvedené schéma "výtěžnosti" větrníku, ten vítr není skutečně zadarmo, ale je dost draze placený.  Navíc se do toho schématu nedostal jeden problém - nespolehlivost větru, tudíž potřeba kompenzovat dodávky. Do určité míry to umí samotná rozvodná soustava, ovšem to je defakto služba rozvodné soustavy majiteli větrníku.

R 28.8.2007 8:29

Re: Re: Re: Malá kalkulace

Protože může být levná rozvodná soustava, kdy se využívá stávající kompenzace, která jinak musí být i bez větrníků kvůli neočekávaným poruchám v síti.  Nebo může být dražší rozvodná soustava, která umí kompenzovat i jednotky a desítky procent větrníků zapojených v soustavě, to ale znamená navíc záložní vedení, záložní transformátory, záložní rozvodny a další energetická zařízení. Jestliže má stávající rozvodná síť v České republice  investovanou hodnotu zhruba teď střelím 100 miliard korun, její přizpůsobení pro kolísavou výrobu elektřiny způsobenou "zavětrníkováním" republiky znamená  dodatečnou vyvolanou investici do rozvodné soustavy  ke každým 100 miliardám dalších 20 - 40 nebo i víc miliard na ty záložní vedení a další záložní zařízení.

R 28.8.2007 8:30

Re: Re: Re: Re: Malá kalkulace

Znamená to další spotřebovaná ocel, beton, měď, další zabrané plochy pro vedení, další protesty místních lidí a ekologistických organizací proti stožárům za humny atd.  Což je dost nesmysl. Alternativou je povinné vybavení každého větrníku zařízením na akumulaci energie vyrobené během dne až několika dnů, což je ještě větší nesmysl.

honzak 28.8.2007 8:50

Re: Re: Re: Re: Re: Malá kalkulace

ekonomicky to jistě nesmysl je, technicky nikoliv. Když bude každá větrníková farma mít svoji přečerpávací elektrárnu, tak to bude skutečně čisté a použitelné. Větrem načerpají horní nádrž a podle potřeb sítě ji ve špičce vyprázdní do vyrovnávací. Akorát  nikdo nezaplatí počáteční investici a melounisti budou první, kdo bude řvát proti výstavbě obou nádrží. Protože by se určitě vyhubil chvostoskok zelený a lebeda bedrníková.....

Honza z podhůří 28.8.2007 9:10

honzaku

potom nemusí elektřinu vyrábět větrník, ale bude fungovat jako (mechanické) čerpadlo (bez ztráty přenosem na elektřinu). Elektřinu bude vyrábět vodní elektrárna.

Radek J. 28.8.2007 9:49

Re: Re: Re: Re: Re: Malá kalkulace

Mate naprostou pravdu, ale vsimnete si, jak jednoduchoucke heslo "Vzdyt vitr fouka zadarmo" musite vyvracet na nekolik odstavcu :-(

Jura Jurax 28.8.2007 10:49

Re: Re: Re: Re: Re: Malá kalkulace

Alternativou je vybavení každého větrníku dieselgenerátorem, který vyrábí elektřinu, když nefouká.

Ono totiž za každým větrníkem ten pomyslný dieselagragát vlastně je - akorát ho neplatí provozovatel toho větrníku, ale my všichni v ceně elektřiny.

Jura Jurax 28.8.2007 10:37

Re: Re: Malá kalkulace

No, ten uran je v zemi taky "zadarmo" jako ten foukající vítr - a náklady na palivo jsou zakalkulovány v ceně energie - a ta vychází nejmíň třikrát levněji než z větrníků a navíc jde o stabilní zdroj.

b 28.8.2007 12:34

Re: Re: Malá kalkulace

milý MLOKu1, vítr bude foukat stále po stovky a tisíce let, to jo. Ale ty větrné elrktárny asi nemají životnost ani jednoho sta let, takže  by se musely stavět znovu a znovu a znovu a znovu a znovu a zadara to nebude. Pořád dokola by se musela těžit ruda, a tavit ocel a cement atd. takže což sežere nemálo energie. Obávám se, že energetická budoucnost leží jinde a vroucně doufám, že na to už brzo přijdeme (myslím jako lidstvo obecně). Takže bych primárně posuzoval výhodnost zdrojů jejich výtěžností.

MLOK1 28.8.2007 14:57

Re: Re: Re: Malá kalkulace

Byla by to zajímavá kalkulace - životnost větrníků. Ona ale životnost paneláků byla "papírově" pouhých 30 let a při povodních nespadnul (co je mi známo) jediný panelák. Jaká je životnost uhelných / atomových elektráren?

        Ono - dívat se do budoucnosti je dosti ošidné. Svého času (a není to zase tak dávno) se o ropě psalo, že: "je to páchnoucí mazlavá hmota, nemající valného využití". Kdo ví, jak budou naši potomci za čas posuzovat na "větrníky".

malstoka 28.8.2007 7:33

Jen více takových článků

Jsem rád, že p. Týc tyto texty zveřejnil a tak ukázal nesmyslnost mnoha tzv. ochránců přírody. Já jsem letos při návštěvě jižních čech navštívil se svými vnoučaty informační centrum temelínské elektrárny v Temelíně. Bylo to velmi poučné a věřím, že pokud by paní učitelka dětem ve škole chtěla vtloukat zelené myšlenka, bude mít v mých vnoučatech dobré oponenty. Myslím, že i Klausovi dá čas zapravdu, pokud se týká globálního oteplování. Celé šílenství z globálního oteplování je obrovský byznys placený státy.

zk 28.8.2007 7:29

Rakouští magoři

Teď už se ani moc nedivím vyjádření rakouského ministra obrany ohledně možné výstavby radaru v Brdech. Pro něho je to provokace, protože je to provokace pro Rusko. Rakušané chtějí od Ruska plyn do svých elektráren, musí kývat tak, jak si žádá ruský medvěd. Až jim občas přiškrtí kohoutky, to pak bude  radosti v Rakousku, ale hlavně že nebudou odebírat el. energii z atomové elektrárny, ta je přeci fuj:-D:-D 

Ivan 30.8.2007 22:24

Re: Rakouští magoři

Vyjádření není projevem strachu, jak si mnozí myslí. Naopak, je projevem nebojácnosti, protože pokud od někoho hrozí nebezpečí, tak od USA, ne od Ruska.  Stavba radaru je nehorázností a s plynem z Ruska nemá nic společného. Nehorázností by zůstala, i kdyby se z Ruska nedováželo nic.

Bob z Dukovan 28.8.2007 7:15

Blbost lidská

 je neohraničená a boj s ní nekonečný. Dá to strašné práce, výsledek je nejistý, ale člověku to nedá.Díky za každý článek.

                                   Bob.

zk 28.8.2007 7:20

Re: Blbost lidská

Díky za Váš článek a Váš čas, který tomu věnujete. Boj s lidskou blbostí je boj s větrnými mlýny (nebo větrnými elektrárnami?:-D:-D). Díky za tuto osvětu, ale někteří jsou nepoučitelníRv

Pavel 28.8.2007 7:10

Díky autorovi

za připomenutí několika "perel" z per a úst našich některých spoluobčanů - "pomatenců". Je dobré si připomínat jejich "strašení" a po krátkém čase porovnat s realitou. S Temelínem nás strašili, dnes je nejvyšší čas zahájit realizaci jeho dostavby do původní, uvažované kapacity. Stejně nás panové Beránek a Bláha oblbovali se Šumavou, jak si sama poradí. Jděte se dnes podívat na Šumavu, mizí před očima a obávám se, že proces zkázy je už nezvratný. Pamatujete si výroky pana Beránka, Bláhy ... - teď se každý může přesvědčit o jejich "krátkozrakosti" (Temelín, Šumava ...).  Nejhorší na tom je, že ty jejich plky platíme jako daňoví poplatníci teď, ale i další generace nezůstanou bohužel stranou.

Milan 28.8.2007 8:15

Re: Díky autorovi

Také je dobré si připomenout strašení dostavbou přehrady Gabčíkovo. Nyní je vše zapomenuto, přehrada vyrábí obnovitelnou (!) elektřinu (kolem 7% celkové slovenské produkce el. energie)  a  výrazně pomáhá při transformaci povodňových vln na Dunaji ...

I. - příznivec Temelína 28.8.2007 7:07

K rozpočtu a ceně elektřiny

K bodu 2: Rozpočet byl dodržen, ale který? Kolikrát se navyšoval ( nejen z titulu liberaliazce cen), než se dostal na 98 mld.Kč ? A pokud se projekt upravoval s ohledem na požadavky magorů, tak proč se jim ustupovalo, když to byli magoři? Tomu nerozumím.

A k bodu 6 - ono se v roce 2000 vědělo, jaká bude cena elektřiny v r. 2007? Tak  to nám ČEZ asi zatajil, protože by bylo vzbouření, že? Buď by nevyšla návratnost, nebo by vyšla, ale s tehdy nepředstavitelnou cenou...

To jen v zájmu objektivnosti. Lhát se nemá.

PS: Jsem pro ETE 3+4, taky aby se rozpustily náklady na zařízení staveniště, pozemky a společná zařízení, již tehdy budovaná pro 4 bloky.  Neváhat a využít poměrně příznivé situace v ČR - veřejnost by to vzala.

Jiří Tyc 28.8.2007 8:48

Re: K rozpočtu a ceně elektřiny

An máte pravdu, rozpočet se mnohokrát navyšoval. Hodně v tom udělala změna projektu SKŘ a tedy Westinghouse. Dále v tom bylo mnoho plýtvání a nesxchopnost tak velkou stavbu řídit.

Ptáte-li se na to, jestli v roce 2000 někdo věděl, jaká bude spotřeba v roce 2007, odkazuji Vás na graf firmy Tractebel. Celkem se trefili... (http://www.jihocestitatkove.cz/index.php/35-35).

Hezký den!

kupecké počty 29.8.2007 0:08

Re: Re: K rozpočtu a ceně elektřiny

Spotřeba se bude blížit horní hranici grafu. Počítače poběží celý den stejně jako TV s více programy. Vzroste počet mrazáků a již dnes si kdejaký magor kupuje klimatizaci. Průmyslové investice nepůjdou do montáže hodinek a doprava bude experimentovat s elektrickými pohony nejen na železnici.

Radek J. 28.8.2007 9:51

Re: K rozpočtu a ceně elektřiny

Nevahat a vyuzit... to budete muset nejdriv vykopnout Bursika od valu, stoji totiz v programovem prohlaseni vlady cosi nepekneho o jaderkach :-/

Karel Plocek 28.8.2007 2:07

Prosím o opravu

Prosím o opravu hrubé pravopisné chyby "Klausovi vlády" v bodu "4) „Zpráva dokončená v únoru 1999..."

Kiri 28.8.2007 6:07

Re: Prosím o opravu

Nech se opravit sám. Podstatné jméno vláda podle vzoru žena - koho čeho ženy, t.j. vlády - čí Klausovyyyyyyyyyyyyy. Kapišto????