21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

JETE: Temelínský otesánek?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jasan 28.8.2007 14:02

zelene strechy...

coz se takhle zeptat statika.... o zatekani take ani slovo...

Ruda281 28.8.2007 14:00

Re: politika je ve všem

Ja bych videl ten problem hlavne v jejich blahobytu. Oni proste nemuzou prenest pres srdce, ze oni ,lepsi cechacci, kteri se prestehovali do Wien, se uz nebudou mit lip nez driv, kdy nas tady buzerovali rusaci a nebudou moct ukazovat na ten ksindl, ktery neumi napocitat do deseti. To bejvavaly casy, kdyz dostavali pomoc od amiku, machrovali a  tvarili se neutralne. Myslim, ze domachrovali, pac ceska a slovenska konkurence milym nackum nedava spat.(Y)

Ano !rakousko miluju nadevse(Y) a to dokonce az  tak, ze se vyhybam nejenom jejich uzemi ale i jejich vyrobkum!

Emp 28.8.2007 13:46

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

Pár tisíc chybí?  Proboha - řekněte mi, koho by měli elektřinou zásobovat, pokud foukne? (pojem "foukne" myslim to, že pojedou na více jak 80% výkonu)  Četl jsem nedávno zajímavý článek o tom, že v německu už další stavět nechtějí... po zkušenostech.

Emp 28.8.2007 13:42

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

Pro stát by nebyla výhodnější vyšší cena energie = odliv průmyslu někam kde je energie levnější a pokud by byla plošně vysoká = inflace jak hrom

No vidíte, jak jste se dostal k oblíbeným kogeneračním jednotkám .)  Ono je to přirozeně lákavé, a je nutné zvyšovat efektivitu výroby energií, ale nezapomínejte že: není to perpeetum mobile, nezabere místo jako "malý kotlík" a především a o tom se tu bavíme: Nelze na tom stavět energetiku státu!!

Poplatek za OZE je zatím skutečně malý, ale když se připojí ještě dvěstě podobných koumáků s FW panely - nedoplatíte se!

qwert 28.8.2007 13:37

Re: Re: Re: Re: Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

no, fouká vícekrát , prodávali zadarmo jen jednou. Prostě tech vrtulí na Baltu ještě pár tisíc chybí. No, bratři Poláci to doženou, musím se mrknou do Googlu jak jsou daleko s těmi plánovanými 4 GW z VE.

qwert 28.8.2007 13:35

Re: Re: Re: Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

však ji taky upálili, avšem ne pro ty hlasy, ale protože dala Anglánům na pr...  nechtějte z toho dělat paralelu s OZE. Nebo vy se bojíte, že  OZE dají  na pr...  JE?

qwert 28.8.2007 13:32

Re: Re: Re: Re: Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

v tom je podle mého právě ten problém - pro stát by byla pochopitelně výhodnější vyšší cena elektrické energie podle schématu vyšší cena - vyšší odvod DPH (pak se můžeme jen dohadovat, zda zde někde neleží jádro dotační podpory OZE), nicméně to nejde, protože vyšponovaná cena by naháněla lidi k alternativám, ze kterých by v důsledku měl podstatně méně, což v důsledku může jít proti výchozímu předpokladu. Nedělám si iluze - lidi jsou lidi a rozhodně nechtějí platit neustále se zvyšující účty. Pokud ceny energií porostou, ten kdo bude moci přijme opatření. Již dnes je nepředstavitelné pořídit si nový dům, který nešetří.

Pokud mám mluvit za sebe: podívejte, až za 10-15 let dosloží kotel na dřevo, myslíte že začnu topit elektřinou? Cenový rozdíl vytápění v dobře tepelně izolovaném objektu nebude až tak dramatický. Žádná práce s dřevem, čisto, žádné revize komínu atd. Dost věcí pro, nemyslíte? A nemyslíte že než se stát pouhým spotřebitelem  bude výhodnější tam místo starého kotle vrazit něco co vyrábí  jak teplo tak i elektrickou energii?  A nepřipadá vám to lákavé (bez ohledu na dotace)  a nemyslíte, že od určité ceny energie takto začne uvažovat více lidí,  a nemyslíte  že se to stane standardem  ?

Poplatek za OZE je směšný. Řekl bych, že horší je poplatek za rezervaci příkonu. Proboha, kolik lidí co má jistič v pásmu 16-20A na 3x400V odebíralo 24 kW??

Ladislav N. :-))) 28.8.2007 13:26

...Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

... a ta "elektřina zadarmo" nadělá víc škody, než užitku... ;-P

venkovan 28.8.2007 13:26

Re: Re: Dovolím si několik poznámek

Je nutné si také všimnout faktu, že i pomlouvání naší jaderky dodává ohromnou enrgii. Někdejší Matka proti jadernému nebezpečí a dnešní ministryně školství Kuchtová je toho jasným důkazem.

Jak se to dá vyčíslit v korunách, to nevím, ale je to tak.

Ladislav N. :-))) 28.8.2007 13:25

...Re: Na Vás je to moc složité,

Když stát resp. vláda stanoví prodejní cenu elektřiny nižší, než jsou náklady na výrobu a dopravu ke spotřebiteli, jenom blázen by ji nakupoval dráž a prodával levně. Zastáncům tvrdé ruky státu tyhle souvislosti nedocházejí.... ;-)

Jiří K. 28.8.2007 13:20

Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

Obávám se, že pan Ausebel to napsal velice výstižně.

OZE v dnešní podobě se až proklatě podobají oněm palivům z butiku, falešným modlám a nebo reklamou vnucenému zboží, které je ve skutečnosti k ničemu.

Emp 28.8.2007 13:15

Re: Re: Re: Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

mám taky otázku .)

Myslíte si, že je v Bulharsku a třeba na Slovensku tak drahá elektřina kvůli tomu, aby na tom stát vydělal?  I za cenu že to Bulharsku přináší nemalé potíže v hospodářství a staví o 106 elektrárny?

Cena je v liberalizované soustavě dána čistě nabídkou a poptávkou. Když Německu foukne do větrných elektráren na severu prodávají prakticky zadarmo. problém je v tom, že se tak děje tak jednou do roka ... pár hodin

honzak 28.8.2007 13:04

Re: Re: Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

Já myslím, že to tomu melounovi říkají takové hlasy. Ty samé, co poroučeky Johance z Arku....

Emp 28.8.2007 13:03

Re: Re: Re: Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

Státu sice elektřina sype, ale myslím si, že se tím rozhodně "nehojí". Pokud budete mít energii za halíře, drtivá většina výrobků bude levnější a nastane deflace. Pokud by byla pravda to, co říkáte, uvalil by stát na elektřinu spotřební dań či jí přesunul na vyšší DPH.  A taky nezapomínejte, že cena silové elektřiny se podílí necelými 50% na Vašem účtu...

Mimochodem - kdyby nebyly experimenty s OZE, bude energie levnější minimálně o poplatek za OZE  

Jura Jurax 28.8.2007 12:53

Re: ja nevim, proc delaj tu pakrnu s vetrniky

Lepší by to bylo, ale tak očividnou zlodějnu parlamentem neprotlačíte. Tedy zatím.

qwert 28.8.2007 12:51

Re: Re: Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

Vy skutečně věříte tomu, že cena energie zůstane nízká i kdyby ji jaderné elektrárny vyráběly za 5 halířů za kWh??? Kdepak. Pak je otázka, kdo je větší fantasta. Cena "utilities " pro konc.odběřatele bude vždy taková, aby zajistila státu dostek financí prostřednictvím DPH a dalších daní.

honzak 28.8.2007 12:50

Re: Dovolím si několik poznámek

"Výpadky v Evropě byly způsobeny výhradně nedostatečnou kapacitou přenosových sítí. " Takže se postaví přenosová kapacita na INSTALOVANÝ výkon větrníků??? Kdo to zaplatí??? Spotřebitel...

Jděte už s těma vrtulkama do (Y), je to jen lumpárna a tunel do našich kapes!

pavel 99 28.8.2007 12:49

Re: Re: Re: Re: Malá kalkulace

velkoodběratelé mají za "kolísání" mimo sjednané diagramy penalizaci. Provozovatelé VE také?

Jura Jurax 28.8.2007 12:48

Re: Pokud vím,

Ono jsou jedinci, jimž nic nevysvětlíte; oni totiž vědí, neboť jim bylo zjeveno.

A p.t. veřejnost si musí taky něco naštudovat, jinak žádné vciťování nepomůže.

qwert 28.8.2007 12:48

Re: Re: Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

jsem modrozelený idiot. Ale ty jsi parchant zdechlý děvky!!! A víš proč, protože jsi nikdy sem do diskusního fóra nepřispěl ani jediným podnětem, ani jediným vlastním návrhem, ani jedinou myšlenkou do diskuse, bez ohledu na to, zda je v tomto čase reálná či nikoli.

qwert 28.8.2007 12:45

Re: Re: Re: Malá kalkulace

Nesmysl, kolísání dodávek energie z VE je směšně malé oproti kolísání odběru velkoodběratelů.

honzak 28.8.2007 12:45

Re: Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

tu jsi za ty kraviny placenej? Nebo jsi jen tak blbej?

Jura Jurax 28.8.2007 12:40

Re: Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

Strašné je myšlení fantasty, byť možná mladinkého (a tudíž nevědomého) , který věří, že každá střecha a fasáda  domu může být energetickým zdrojem. Není potřeba  ani píď  zabrané zemědělské půdy a hodlá na tomhle založit energetickou politiku státu.

Také rád čítám scifi, ale nemíchají se mi s realitou. Jak byste tohle, prosím pěkně, masově realizoval? Pokud možno tak, aby cena takto získané energie nebyla násobkem ceny získané třeba z jádra? A aby pořizovací náklady nebyly násobky pořizovacích nákladů stejně výkonného zdroje klasického, třeba zase jaderné elektrárny?

Emp 28.8.2007 12:35

Re: Re: Re: Na Vás je to moc složité,

přirozeně máte pravdu. reagoval jsem na větu: "USA brzdí monopolisace a ovládnutí trhu prakticky běžně" což není úplně pravda, neboť dochází ke kartelum (běžně). Primární příčina byla v nedostatku zdrojů v kalifornii a vyšponovaných cenách s nepřímým přičiněním státu.

Když by nastal u nás výpadek zdrojů a aukce byla vyšponovaná, zajímalo by mě, jestli by distribučky nakupovaly větší množství elektřiny ze zahraničí za 35Kč/kWh

b 28.8.2007 12:34

Re: Re: Malá kalkulace

milý MLOKu1, vítr bude foukat stále po stovky a tisíce let, to jo. Ale ty větrné elrktárny asi nemají životnost ani jednoho sta let, takže  by se musely stavět znovu a znovu a znovu a znovu a znovu a zadara to nebude. Pořád dokola by se musela těžit ruda, a tavit ocel a cement atd. takže což sežere nemálo energie. Obávám se, že energetická budoucnost leží jinde a vroucně doufám, že na to už brzo přijdeme (myslím jako lidstvo obecně). Takže bych primárně posuzoval výhodnost zdrojů jejich výtěžností.

Ladislav N. 28.8.2007 12:33

Re: Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

A ještě hroznější je myšlení rudozeleného idiota nedotčeného fyzikou a kupeckými počty.

qwert 28.8.2007 12:32

Re: Re: že jim nevadí budování tepelných (uhelných) elektráren...

na uhlí topí jen SOCKY a voliči  ČSSD!!

qwert 28.8.2007 12:31

Re: Ekolog: Obnovitelné zdroje škodí přírodě

strašné je myšlení starce, který nepochopil, že každá střecha a fasáda  domu může být energetickým zdrojem. Není potřeba  ani píď  zabrané zemědělské půdy. 

Ladislav N. 28.8.2007 12:29

Re: qwert IP: 81.30.232.xxx

Vy jste ale žvanil!! A k tomu ještě rudý...;-D

pavel 99 28.8.2007 12:28

Re: že jim nevadí budování tepelných (uhelných) elektráren...

no já bych ji nepřeceňoval.