27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kryštof 16.5.2007 5:50

Nestrefujte se do T., tam kde to není oprávněné, Hawku.

Problémem seniorů jsou jsitě "mlamojové managoři", ale aké fakt, že zatímco považujeme za normální, že plat s věkem stoupá prakticky až do penze, u řady profesí nestoupá výkon. Nutně se tedy pracovník dostává do stavu, kdý je drahý. Neplatí to obvykle u lidí živících se hlavou, ale v některých profesích to tak je. Nikdo si nepředstaví 55ti letého skokana na lyžích, ale ani 60 pokrývače nebo pilota dopravního letadla. Kde brát profese pro takové lidi? Tak je prostě nezaměstnám.

S těmi Romy má T. také pravdu. Dnes, kdy se školné neplatí, podíl vysokoškoláků v dospělé populaci je u nás 12% (inde v Evropě asi 20%). Romů je u nás asi 30 tis. - mělo by být tedy více než 3500 romských vysokoškoláků..... T. nikde neříká, že vzdělanost Romů zvýší školné. Ale říká, že můžeme těch hanebných 12% pro většinovou populaci zvýšit.

zdeněk 16.5.2007 7:31

Re: Nestrefujte se do T., tam kde to není oprávněné, Hawku.

Prosím jak zvýší školné počet vysokoškoláků? Můžete mi to osvětlit? V současné době se bere daleko více vysokoškoláků na školy než dříve, takže těch 12% ČASEM určitě vzroste. Musíte ale počkat až ti co jsou dnes na ZŠ půjdou na VŠ.

To že školné vzvýší počet VŠ vzdělaných romů je fakt pohádka. K tomu aby se zvýšil počet vzdělaných romů by se museli dávky začít vázat na známky dětí ve škole, na jejich docházku, případně, pokud to mám říci na tvrdo pomocí sociálního inženýrství. To ale v demokracii moc nejde, že. Jejich rodiče a prostředí kde vyrůstají prostě nemají zájem aby z nich vyrostli vzdělaní, chytří lidé. Někdo tvrdí že je to otázka i genetická, ale to bych nechal stranou.

Kornelie 16.5.2007 11:12

Re: Re: Nestrefujte se do T., tam kde to není oprávněné, Hawku.

Obecně školné může zvýšit počet vyskoškoláků. Třeba i tím, že zájemci budou přistupovat k přihlašování zodpovědněji (nepřihlásí se na deset škol z nichž polovinu ani nechtějí studovat, jen se potřebují ještě někde upíchnout). Nebudou studovat dvě VŠ najednou a obě blbě dvojnásobek běžné doby (proč ne, je to zadarno), ale jen jednu a pořádně, protože třeba budou chtít dosáhnout na prospěchové stípko. Navíc taková škola si bude moci dovolit přijmout víc uchazečů - třeba tím, že jí odpadne spousta těch, co na studium v podstatě nemá nebo že zřídí distanční programy. Každopádně bude mít víc kvalitnějších absolventů. Znám spoustu blbů s titulem inženýr - a nevím, jestli ten titul získali za pytel mouky nebo jak. To že to s tím školným funguje se dá jednodduše zjistit mrknutím třeba na weby anglických univerzit.

zdeněk 16.5.2007 11:16

Re: Re: Re: Nestrefujte se do T., tam kde to není oprávněné, Hawku.

Dvojnásobek běžné doby těžko, platíte když prodloužíte studium o více jak rok. standartní doba studia je 3+1 roky bakaláře.

Moc lidí co studují dvě školy neznám...

"že jí odpadne spousta těch, co na studium v podstatě nemá" - nebylo by to spíš finančně než schopnostmi?

Kornelie 16.5.2007 11:36

Re: Re: Re: Re: Nestrefujte se do T., tam kde to není oprávněné, Hawku.

Tak se kokněte na "úmrtnost" na Mattyzu nebo ještě líp na ČVUT na fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské. Jsou to sice extrémy, ale všude se najde dost odpadlíků i na "jednodušších" humanitních oborech.

A na školné by měly být půjčky, které se splácí v okamžiku, kdy začnete vydělávat, tak se musíte snažit. Takhle to funguje ve světě.

Hawk 16.5.2007 8:54

Re: Nestrefujte se do T., tam kde to není oprávněné, Hawku.

Už nějakou dobu platí, že lidé nad 50 let mají menší platy než čtyřicátníci, také mne ta statistika trochu překvapila. S Vaším zdůvodněním proč v některých pofesích jsou lidé před penzí těžko zaměstnatelní, souhlasím. Jenže pan Topolánek v článku přímo píše :Je to dáno tím, že ochranářský stát vytvořil atmosféru, kdy se automaticky počítá s tím, že člověk po šedesátce se hodí jen do penze." A to je úplně jiné zdůvodnění, to snad připustíte.

Pan premiér konstatuje : "Třeba pro Romy je školský systém naprosto neprostupný". Školné ho pro ně prostupnějším těžko udělá.

Jen malá poznámka, ta čísla o počtu vysokoškoláků v populaci můžou být i lehce zavádějící. V Evropě už dávno není za VŠ považováno jen magisterské studium, jak to bylo donedávna u nás, ale i kratší programy. U nás pomaturitní studium spadalo za totáče pod střední školy, tzv. nástavby a VOŠ také nejsou vysokolské studium. Takže těžko srovnávat. Samozřejmě je dobré těch 12% zvýšit, ale pozor na to aby se hodnota vysokolského vzdělání nedevalvovala.

TBB - falešný mormonský kněz 16.5.2007 10:47

Re: Nestrefujte se do T., tam kde to není oprávněné, Hawku.

Našich hnědočeských spolubratří že je jen 30 tisíc? To jste se asi spletl o řád směrem dolů, takový počet jich tady žil někdy před WW II a od té doby se řady doplnily přistěhovalectvím ze všech východních koutů a čilým rozmnožováním na způsob nižších savců.

No a pokud to T. tak nemyslel (každý ostatně potřebuje svého vykladače, že...), tak mu to měli naformulovat tak, aby z toho vyplynulo, že hromští spoluobčané na nějaké VŠ zvysoka kašlou - s VŠ vzděláním jich máme stěží pár desítek (a kdoví jestli se ten počet netýká spíše SŠ.

No a školné snad může zvýšit počet studentů na VŠ - jenže ti bohatí si to uplácejí už po léta (ovšem do soukromých kapes) a ti chudší na to třeba mít nebudou. Spíš bych doporučoval nastavit pravidla pro chytré a blbé (chytří zdarma, blbí platit) - ale pak bych se nechtěl dostat do rukou např. blbým doktorům, kterým to někdo zaplatil. I když ti existují i dnes -ale neměli by převažovat.

Kryštof 16.5.2007 20:40

Statistika Romů pro TBB

No nevím, já je nepočítal ;-) Ale tady se to píše

http://www.demografie.info/?cz_detail_clanku&artclID=301

Fakt je, že to jsou jen ti, kteří se při sčítání lidu k Romůnm přihlásili. Třeba to někteří tají .......