28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Miro Vilimek 16.5.2007 11:25

Re: Re: Re: ideologické problémy

To jnen nic noveho, tusim ze v Japonsku (opravte me) uz hypotaku muzete mit treba na 100 let. Je delka hypoteky vubec zakonem omezena? Hypoteka na dvacet let znamena, ze ji zacaluje jedna generace, dalsi prijde k hotovemu. A kdepak je mezigeneracni solidarita?

Fafa 16.5.2007 17:58

Re: Re: Re: ideologické problémy

to s hypotekou je vynikajici napad, ani tak ne pro bankere, jako pro rodiny. Mezigeneracni solidarita se tomu rika nove, rodinny majetek se tomu rikalo drive. Nevim ovsem, jestli to muze fungovat ve stredni Evrope, kde se majetkove pomery radikalne meni nekolikrat za stoleti.  

Saša 16.5.2007 8:59

Škodná pozvala myslivce na svůj sněm a diví se, že po ní vystřelil.

Dobře to pan Topolánek pronesl a já mu za to tleskám. A s potěšením konstatuji, že i mnohé ženy mu za to tleskají, protože uznávají pravdivost jeho slov.

jerry 16.5.2007 9:36

A dokonce si rozumí s pološíleným eurobyrokratem Špidlou,

což je pozoruhodné.;-D

Martin 16.5.2007 8:57

JE TO TAK PROSTÉ...!!!

Myslím, že Topolánek říká toto: KAŽDÝ OBČAN, který nemá zdravotní omezení, se o sebe má POSTARAT SÁMSTÁT by se do toho neměl míchat, jen obstarávat NEZBYTNÝ SERVIS. Kamenujte mě, ale STÁT NEVYTVÁŘÍ ŽÁDNÉ HODNOTY. STÁT SI NÁSILÍM BERE NAŠE PENÍZE-DANĚ a ty pakpoužívá: 1) pro sebe - STÁT - aparát, evidence, výběr daní, přerozdělování, správa budov, papíry, doručenky

2) pro POLITIKY - dotace zájmovým skupinám, investiční pobídky, mýto za 20 miliard, gripeny za 20 miliard, obrňáky za 20 miliard

3) pro NÁKUP VOLEBNÍCH HLASŮ - především dávkami všeho druhu

4) pro SERVIS OBČANŮM - vzdělání, policie, silnice, sociální síť pro opravdu potřebné - nikoliv pro lidi v bodě 3

Takže: CHEME DÁVAT SVÉ PENÍZE STÁTU? JE PRO NÁS TEN SERVIS V BODĚ 4) DOSTAČUJÍCÍ? kDYŽ ZAPLATÍM VYŠŠÍ DANĚ BUDE SERVIS LEPŠÍ? CHEME PLATIT NA BODY 1) AŽ 3)? KDYŽ ZALOŽÍM FIRMU V DAŇOVÉM RÁJI, BUDE TO PRO MĚ EFEKTIVNĚJŠÍ? CO TO TEN MARTIN PLÁCÁ?

Netřeba 16.5.2007 8:50

Takyvěty takystátníka.

"Třeba pro Romy je školský systém naprosto neprostupný."   - první věta.  To vše je fakt a žádná ideologie s tím nehne. "Rovnost v přístupu ke vzdělání je školné."   -  druhá věta.   

První větu chápu tak, že Romům někdo zakazuje chodit do školy, resp. brání jejich dětem vstoupit do školy.  Zatím mám spíš zkušenosti, že se flákají kolem škol a terorizují domorodé obyvatelstvo  a zejména jejich děti, které do školy chodí.

Druhou větu chápu tak, že když se bude za školu platit, tak tito flákači se zaradují a řeknou si "Konečně rovnost!" Posbírají doma bankovky vytažené v tramvajích z pěněženek, zaplatí školné a s radostí se začnou učit.

To je hovadina, co?

Pavel 16.5.2007 8:55

Re: Takyvěty takystátníka.

Omlouvám se, ale hovoří se někde o školem na základní a střední škole? Pokud ano , buďte tak hodný a sdělte mi prosím, kdy, kdo, v jakem tisku a přesnou citaci, kdy se hovoří o školeném, na základmín stupni !!!

NevericiTomas 16.5.2007 9:13

Re: Re: Takyvěty takystátníka.

Asi se flakal s tema Romama a ted ma problem se ctenim.

Netřeba 16.5.2007 9:26

Re: NevericiTomas

Spíš Tomáš Marný. Vlastně to máš marný.

Optám se jinak: když bude zavedeno školné (na jakémkoliv stupni vzdělávání), začnou se ty hordy nevzdělanců a nefachčenků přeonačovat?

Jestli patříš mezi ty, co topí parketama, omlouvám se. Nemyslím to vůbec proti žádnému (a tudíž ani našemu) specifickému etniku.

Brundibár 16.5.2007 13:49

Re: Takyvěty takystátníka.

Je rozdíl "neprostupný" a "nedostupný". České školství prostě nemá dnes na to, aby se mohlo věnovat individuálně každému dítěti, které to potřebuje. Ano, jsou to často romské  děti a podle mého soudu se investice do jejich individuální podpory mnohonásobně vrátí. Pro informaci, v rámci pilotního projektu MŠMT dotovalo takovou školu částkou 1,5 mil. Kč ročně (škola s cca 500 žáky). Pilot skončil, jeho dotace taky a obec pochopitelně ty peníze navíc nemá.

Dnes na VŠ v ČR studují děti převážně vysokoškoláků, a to v poměru jinde v Evropě (čtěte v zemích se školným) nebývalém. Nemyslím si, že by se česká populace od jiných zemí nějak výrazně odlišovala, rodiče s nižšími příjmy prostě své děti na školách neudrží a systém půjček (díky neexistenci školného) není.

A odpověď na vaši otázku - ano, je to hovadina, co jste napsal...

Netřeba 16.5.2007 15:25

Re: Hovadiny nepíšu já.

Znovu se ptám: Kdo nutí Romáky, aby svoje fakany neposílali do škol, ale učili je krást v tramvajích, ulicích, sklepech a obchodních domech?

PROČ by měla společnost vydávat (rozuměj - vyhazovat) peníze na vzdělávání (rozuměj - protežování)  nevzdělatelných, kteří o to ani vůbec nestojí ! A vy byste jim ještě každému přidělil soukromého učitele! Jasně. Jsi bílý, mazej do třídy společně s minimálně třiceti soukmenovci. Jsi Romák, pěkně hlaďoučky do třídečky s pěti (deseti, patnácti) dalšími IQ 70 a individuální výchovu a vzdělání. Neumíš trojčlenku, nevadí, nejsme přece rasisti. Šup na střední a na vysokou. Ostatní budou platit školné, protože rodiče pracují nebo si student vezme půjčku, kterou splatí.  Vyžírka od narození bude žít se sociálky a půjčku taky splatí? ;-D Už jste někdy půjčil peníze Romákovi? Ne? Tak to zkuste, dobráku.

pozorovatel 16.5.2007 8:36

Prosím o jasnou odpověď

kdože to řídí tu byrokracii, kterou je nutno klepnout přes prsty?

aida 16.5.2007 9:00

Re: Prosím o jasnou odpověď

:-)

hodne neRath 16.5.2007 9:26

Re: Prosím o jasnou odpověď

parlamentem schvalene zakony - a to poslanci KSCSSD

jerry 16.5.2007 8:34

No , ten optimismus je pozoruhodný

To budeme asi brzo žít v ideálním světě.Stále ale nějak nechápu jisté myšlenky- umožněním diskriminace matek s malými dětmi se zvýší jejich ochrana? A nepodporovat jejich zaměstnanost a podporovat rodinu? A starší lidé hůře hledají zaměstnání, protože stát si myslí, že po šedesátce patří do důchodu?Tohle by chtělo lepší vysvětlení.:-/

eTony 16.5.2007 8:41

Re: No , ten optimismus je pozoruhodný

jestliže padnou tzv. ochranná opatření dané zákonem, často i proti vůli občana samotného, padne i diskriminace samotná. Zákoník práce a odbory k tomu práci zevzácňují, neplatí spravedlnost pro každého občana. Matka s dětmi potřebuje ochranu rodinou, ne zákonem. A jestliže padnou veškerá tzv. ochranná opatření, je zaměstnavatel zbaven dilema zda zaměstnat nebo ne. Nedělám si iluze o všech zaměstnavatelích, ale i těm "jednodušším" to časem docvakne, zpravidla poté, co jej začnou opouštět zaměstnanci dobrovolně.

Marketa 16.5.2007 15:22

Re: Re: No , ten optimismus je pozoruhodný

Tady je krasne videt, eTony, ze jste chlap a nikdy jste se diskriminaci v praxi nevidel ani z rychliku.

Bezna praxe (ne vsude, ale na spouste mist) v Cechach je, ze jako mladou bezdetnou zenskou vas nezamestnaji, protoze MUZETE mit deti (mozna budete chtit jit na chvili na materskou, deti pak muzou byt nemocne - no a tatinek s nima doma asi moc nebude), jako zenskou s detma vas nezamestnaji, protoze deti mate (a deti muzou byt nemocne) a jako zenskou, ktera uz deti mit nemuze, vas nezamestnaji, protoze jste moc stara. Topolanek rika "ruce od toho pryc, ono se to samo vyresi bez vnejsiho zasahu".

Nikde se nemluvi o tom, ze by to ta zenska mohla lip zvladat, kdyby mela moznost prace na polovicni uvazek, moznost flexibilni pracovni doby, moznost pracovat z domova, moznost mit skolku tam, kde pracuje atd. atd. - a v neposledni rade, kdyby se o vychovu deti zasadili stejnym dilem i tatinkove (i s tou moznosti polovicniho uvazku, flexibilni pracovni doby atd.) Zvysila by se porodnost i ta uroven rovnosti prilezitosti. To je ovsem asi pro pana Topolanka prilis narocna uvaha.

Fafa 16.5.2007 18:22

Marketo,

jenze ta prace na polovicni uvazek s sebou casto nese i dalsi problemy. Namatkou snizenou ochotu pracovat pres cas, jezdit na sluzebky, mensi flexibilitu treba i na takove veci jako je schuzka partneru ve firme.

Otazkou je i Vami predpokladane zvyseni porodnosti, pokud by se do pece o potomky vic zapojili tatinkove. Empiricka data zatim ukazuji, ze nejvyssi porodnost je v zemich, kde tatinkove o deti nepecuji ani omylem. Navic je i otazkou, proc zrovna v peci o deti by nemela fungovat delba prace; jeden z rodicu prevazne pracuje mimo domov, jeden se prevazne stara o deti. 

A k diskriminaci a rovnosti prilezitosti v zamestnani. Jste si jista, ze tolik zen, zvlaste v mene prestiznich povolanich, az tolik stoji o rovnost prilezitosti? Schvalne kolik pokladnich v hypermarketech by dalo prednost castecne pracovni dobe a kolik by dalo prednost roli maminky starajici se o deti s manzelem, ktery snadno uzivi rodinu?

Jan Hájek 16.5.2007 8:42

Re: No , ten optimismus je pozoruhodný

Bože (Topolánku) ať jdu v 60ti do důchodu! Ať si to už konečně stát (Topolánek) opravdu myslí!

A je to 16.5.2007 8:05

K článku2

To je docela legrace ,investiční pob´ídky jsou špatná věc.Bez investičních pobídek vlád ČSSD jsme v ekonomice někde za Rumunskem,automobilky a elektronický průmysl táhne celou ekonomiku ČR,na ně navazují subdodavatelé a nejdůležitější věc-zaměstnanost a koupěschopnost obyvatel. Topolánek zde mluví ústy pana Římana  ,ten když prohlásil že by nesázel  na montovny a na průmysl  tak nevím asi sázel na podvodné firmičky přátel ODS a  na podobné tipy jako KOžený a Krejčíř.Tak chce dovédst ODS tuto zemi k prosperitě.To je k smíchu a opět ODS dost lidí tleská  a ona je okrade i o tu poslední korunu a o práci..zkrátka blbci.

eTony 16.5.2007 8:29

Re: K článku2

jo tak on už i Krejčíř patří k přátelům ODS ? No, vy jste tedy blb k pohledání, hlavně blbě krafat a semlít všechno na jednu hromadu. Ještě mi povyprávějte o skvělosti nerovných podmínek k podnikání, což tzv. investiční pobídky pro vybrané jasně představují.

A je to 16.5.2007 8:00

K článku

To ,že školné zvýší počet vysokoškoláků ,to jsem se docela zasmál.Těmhle kecům  od Topolánka a ODS může věřit jen blbec,bohužel jich u nás není málo co tomu věří.Takže já půjdu na VŠ a mám mít radost ,že za to zaplatím,budu se tetelit štěstím ,že v 25 letech budu mít  při vstupu do života dluh cca 200-500 tis.??? A hned si vem hypotéku na 1+1 za 2mil. a už si spoř na důchod, u doktora budeš platit a to je prý naše největší štěstí. Prostě plat a ještě se usmívej štěstím- toto může jen idiot,jak jsem řekl a těch u nás je docela dost,čím dál víc když čtu některé příspěvky.

Bob 16.5.2007 8:31

Re: K článku

Fakt je, že nejhůř dostupné vzdělání bylo v dobách, kdy bylo úplně zadarmo, včetně učebnic a sešitů...

zdeněk 16.5.2007 8:37

Re: Re: K článku

Souhlasím s tím že v dobách komunismu bylo rozhodně horší dostat se na VŠ než dnes. Dnes je snad nejlepší šance dostat se na VŠ na kterou člověk chce v celé historii země, ODS to samozřejmě chce zatrhnout.

Měl ale možnost se méně majetný člověk dostat na VŠ třeba v 19 století? Také velmi těžko takže to co tvrdíte je spíše manipulace. Dnes je vzdělání nejlépe dostupné.

eTony 16.5.2007 8:44

Re: Re: Re: K článku

zase plácáte. Dnes ještě není vzdělání nejlépe dostupné. ODS chce zatrhnout dostupnost vzdělání ? Škromachu, Škromachu, vy tomu dáváte na frak ..........

zdeněk 16.5.2007 8:49

Re: Re: Re: Re: K článku

Dnes nepotřebujete kádrový posudek, nemusíte se stát mnichem či chodit do náboženské či vojenské školy. Není školné, učitele si nemusíte platit.

Pokud myslíte to že na školách jsou pořád přijímačky, tak to je nezbytné pro udržení jakési úrovně výuky.

eTony 16.5.2007 9:04

Re: Re: Re: Re: Re: K článku

co to zase žvaníte ? Není školné, nemusíte si učitele platit ? Jistě školné v podobě, o které se zmiňuje Topolánek, není, ale neznamená to, že jsou školy zadarmo. Ani nikdy nebyly. NIKDY.

A neuhýbejte od tématu ke zkouškám, posudkům apod.

zdeněk 16.5.2007 9:23

Re: Re: Re: Re: Re: Re: K článku

Já tvrdím že kdo chce, tak může studovat, aniž by musel platit učitele. Na tom se snad shodnem, ne? Učitelé jsou placeni z našich daní.

Školy nejsou zadarmo, ale dnes například pokud bydlíte ve městě kde je VŠ, tak náklady na studium jsou opravdu NÍZKÉ.  Nebavím se o nákladech na ubytování a stravu. Ty máte i když do školy nechodíte. Ten kdo bydlí mimo město kde je VŠ, ten samozřejmě má náklady relativně vysoké. Ale nejsou to náklady na výuku, ale náklady na život v cizím městě.

Čím zlepšíte dostupnost VŠ vzdělání když zavedete školné?

eTony 16.5.2007 9:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: K článku

Školné ? Padnou finanční limity pro školní rozpočet a může studovat každý, kdo si uvědomí, že školné je investice do vzdělání.

zdeněk 16.5.2007 9:34

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: K článku

"Padnou finanční limity pro školní rozpočet" tak zrovna naše škola má peněz dost a máme moderní, nové učebny. Spolupracuje na vývoji se zahraničními i domácími firmami a finanční nouzí netrpí. Učí u nás vzdělaní profesoři, co svému oboru rozumí. Pro jiné školy to možná neplatí, ale to asi spíše ty humanitní.

Myšlenka že školné zvýší úroveň výuky je směšná, částka by byla zanedbatelná(pro školu, ne pro studenta), možná by ani nepokryla náklady na výběr školného.

Výrazná investice  pro člověka co není místní to je už teď.