28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kornelie 16.5.2007 12:02

Re: Jste naivní, Kryštofe.

Asi jsem z Marsu, ale já na takové náročné (nejen časově) pozici dlouhá léta pracovala. Od té doby co mám děti je to náročnější (jak píšu jinde, školky jsou pro mne nepoužitelné a chůvy drahé), ale nemám na vybranou. Buď si chci svou dobrou a hlavně dobře placenou pozici udržet a přizpůsobím se nebo hodím vzdělání, praxi a své osobní know-how za hlavu a stoupnu si k plotně a "obětuji se dětem". Naštěstí mám solidního zaměstnavatele s pochopením, pro kterého je důležitá moje práce a ne odsezený čas v kanclu, takže jsem ještě relativně flexibilní, ale kolik nás takových je. A kolik by nás takových (byť jen přibližných) chtělo být? Narážíme na předsudky (pěkně jste je popsal) a nedostatečnou nabídku služeb pro rodiny. Hlavně pro ty, co na tom nejsou tak dobře jako já.

Kryštof 16.5.2007 20:47

Kornelie, blahopřeji vám.

Jste jednou z mála. Jste cílevědomá, máte bezva zaměstnavatele, vhodnou práci... Sama píšete, že vás takových moc není. Takže asi ve většině případů mám pravdu já ......

Honza42 16.5.2007 7:34

Re: tak tohle už je svinstvo

Tak tak: "budeme ženy vyhazovat z práce že jsou těhotné" . No a co Vy? Vy je necháte s tím břichem chodit do práce, s oteklýma nohama a žaludkem na vodě, aby nakonec stejně nic neudělaly.  A budete nutit zaměstnavatele, aby jim za to platil? To si sakra rozmyslí přijmou ženu do práce !          Není lepší rozumná rodinná politika a dravý trh práce?

zdeněk 16.5.2007 1:09

opět perla

"Kdo nepracuje, ať nejí – držme se tohoto pravidla našich babiček."

Sice lze s tímto pravidlem částečně souhlasit, místo slova babička lze ale spíše napsat KSČ, když už budeme historicky přesní.

Fafa 16.5.2007 5:42

Zdenku,

kdyz uz mluvite o historicke presnosti, tak to pravidlo je z 2.listu Sv. Pavla Solunanum (2.Thesal 3,10) a ten je myslim o trochu starsi nez KSC. ;-D

jk 16.5.2007 13:31

Re: Zdenku,

Komunisté toho opsali z bible mnohem víc a někdy se toho i drželi.

zdeněk 16.5.2007 1:06

topolánek prostě lže

"Ve školství potřebujeme otevřít vysoké školy všem, kteří k tomu mají předpoklady. To nepůjde bez zavedení odložené platby za vzdělání. Země, v nichž se nějakou formu platí školné, mají třikrát větší podíl vysokoškoláků ze sociálně slabých rodin než Česko. Systém zdánlivé rovnosti - neboli vše je zadarmo - tak vede ke skutečné diskriminaci."

V USA se za vysokoškolské vzdělání platí, člověk se zadluží na celý život aby mohl studovat. To byste chtěl pane Topolánku? Tak zaplaťte také za svoje studia za komančů!

Jinak někteří lidé byli od vás také diskriminováni, neboť neměli za rodiče komunisty. To se to kecá. Kázat vodu a pít víno!

Hawk 16.5.2007 1:20

Re: topolánek prostě lže

Jedna půjčka na vzdělání, hypotéka na bydlení, platit si pojistění na zdravotní péči a spořit na důchod. Z jakého příjmu se to dá asi zvládnout?

Martin 16.5.2007 2:16

Re: Re: topolánek prostě lže

z topolankova prece :-D

Fafa 16.5.2007 5:46

Hawku:

a Vam se zda lepsi svoje prijmy ve forme dani odevzdat statu a nasledne cekat na skoly zdarma pro Vase deti, regulovany najem, VZP a statni duchod. Jak jinak nez zdanovanim prijmu vlastnich obcanu asi stat tyhle sluzby financuje? 

Hawk 16.5.2007 9:02

Re: Hawku:

Jsem čistý plátce do systému, ale přesto se domnívám, že má-li se stát vzdělání, lékařská péče a  alespoň trochu slušné přežití ve stáří pro hafo lidí z finančních důvodů nedostupné, není to v pořádku. A netrhá mi až tak žíly , že na to  zaplatím na daních a odvodech víc, než kdybych jel "na své vlastní triko".

Honza z podhůří 16.5.2007 12:16

Re: Hawku:

Fafo, nikde jsem si nevšiml, že by mi někdo chtěl kompenzovat zavedení školného snížením daní a že daně platím nemalé! Takže to dopadne zase tak, že své příjmy (větší část) odevzdám státu a z toho co mi zbyde budu platit školné svým (třem) dětem nebo budu zvažovat na které z nich se ještě dostatne a na které už ne. Stát má totiž stále málo a tak sílí tlak na nové další daně a berně. Jo, můžete mi argumentovat že jsme mohli mít jen jedno dítě a budete mít celkem pravdu - teď z naší rodiny stát odírá jen mne a potom bude i naše děti (a čím lepší vzdělání jím zajistím, tím více)!

Fafaf 16.5.2007 12:47

Honzo,

nevim, v kterem jste danovem pasmu, ale napriklad zavedeni rovne dane z prijmu by Vam dane snizit mohlo, zastropovani socialniho a zdravotniho pojisteni take. Kolik mate deti je samozrejme Vase rozhodnuti, k tem trem gratuluju. Ja mam taky tri, ale myslim ze ani Vy ani ja jsme pri rozhodovani o detech nepripravovali ucetni rozvahu. 

Honza z podhůří 16.5.2007 13:01

Re: Honzo,

poměr hrubé mzdy ku čisté 1,23 (platba zálohy na daň z příjmu, tj. před započtením vlivu společného zdanění a odpočtů na manželku, děti, hypotéku, životní pojistku a důchodové připojištění). Jakáže "rovná daň" by nám mohla být ku prospěchu? Na plánované devatenáctiprocentní ze "superhrubé" mzdy jsem na tom hůř (a o nějakém zvýšení odpočtů z daně jsem taky neslyšel).

Martin 16.5.2007 8:36

Re: Re: topolánek prostě lže

Jak to utáhnout? Přemejšlej a pracuj na sobě a na své hodnotě na trhu práce.

Nebo rozjeď  vlastní firmu.

Z dnešního pohledu bych za DOBROU vysokou školu (informační technologie, jazyky, projektové řízení, ekonomika, komunikační dovednosti, relaxační dovednosti) byl ochoten zaplatit školné. To víte, i škola se ale musí vybírat. Obor, pověst, uplatnění atd.

Je to jako s autem. Taky bych se chtěl povozit ve Ferrari (kolik R se tam píše? :-/), ale reálně potřebuju rodinného kombíka...Vystudoval jsem strojařinu za dělnický peníze v roce 1990 a teď dělám počítačové systémy. Plat cca 70.000,- hrubého (když jsou prémie, a ty JSOU!!!), čistého cca 45-50.000,- Kč. Takže si připadám jako normální řadový zaměstnanec ;-).

Kornelie 16.5.2007 11:31

Re: Re: topolánek prostě lže

Půjčky na vzdělání mají fungovat tak, že se začínají splácet v okamžiku, kdy dostudujete. Musíte se snažit nabyté vědomosti dobře prodat. To je kapitalismus. To samý s hypotékou.

Fafa 16.5.2007 5:27

Zdenku,

To zadluzovani na cely zivot neni tak uplne pravda. Jedna z nejdelsich a nejdrazsich skol je ve Statech medicina. Lekarska fakulta (vcetne premed programu) na bezne universite se da vystudovat za 8 let a skolne bude kolem 10,000 $ rocne v ramci systemu statnich skol, kdyz pripoctete zivotni naklady, tak se da v nejhorsim pripade ocekavat dluh 200,000 $. Splatky dluhu jsou odlozeny do doby atestace, po atestaci je plat cca 170,000 $. Takze celkove zadluzeni je hluboko pod urovni dvou rocnich platu.    

Eva D. 16.5.2007 12:25

Re: topolánek prostě lže

Taky je tam systém stipendií pro nadané a potřebné studenty. A taky se tam musí snažit jak student, tak učitel. A přehledy nejuznávanějších VŠ světa jsou přecpány universitami z USA. Školné je například i v Austrálii a i Blair pochopil, že to asi jinak nepůjde.

Mimochodem, naše slavná KU je v tom přehledu někde ve třetí stovce. Pak dlouho nic.

zdeněk 16.5.2007 12:41

Re: Re: topolánek prostě lže

Nemůžete porovnávat kvalitu škol podle jakéhosi žebříčku který je založen na anglických citacích a článcích do anglických časopisů....

navíc tento žebříček nevypovídá nic o průměrném absolventovi, ale o NĚKOLIKA nejlepších.

Kornelie 16.5.2007 0:54

ideální žena podle Topolánka - hloupá puťka u plotny

"Žena se může svobodně rozhodnout děti nemít a pak jsem přesvědčen, že má stejné příležitosti uplatnění jako muž." Tohle může říct jenom šovinistický chlap. A co to dotáhnout do konce, pane Topolánku? Vysoké školy jsou nacpané k prasknutí a dostat se na ně je vesměs jako hra ruská ruleta. Tak co rovnou neprokádrovat holky u maturit, jestli chtějí mít děti a rovnou je z toho boje o "lepší pozice" vyřadit? Akorát by vystudovaly za státní peníze, svoje vzdělání by stejně hodily za hlavu - vždyť přece chtějí mít děti a navíc, oh bože, by zabraly místo nějakému perspektivnímu mladíkovi, který to dotáhne nejpozději do deseti let po promoci na CEO. A jsme zpět v devatenáctém století - ať se práší za kočárem!

Co takhle spíš zauvažovat nad tím, proč je takový nedostatek míst ve školkách (konkrétně třeba jih Prahy až po Dobříš), proč školky (když už nějaké volné jsou) zavírají už ve čtyři odpoledne? Proč je takový problém si pro spoustu rodin najmout chůvu na hlídání dětí, když jsou třeba nemocné nebo potřebují doprovodit do kroužku (o au-pair ani nemluvě), proč je stále tak málo příležitostí pracovat místo v kanceláři z domova (ač to charakter práce dovoluje) a konečně - proč si 95 % manažerů myslí, že to bude zrovna žena, která bude "utíkat" z práce za dětmi (do školky, družiny, k doktorovi,...)? To je předsudek jako Brno - stejný předsudek jako že každý Rom je zloděj - jenže ten druhý předsuek se nesmí nahlas ani vyslovit, zatímco ten první je braný jako norma. Takže holky, zpátky k plotnám!

zdeněk 16.5.2007 1:24

Re: ideální žena podle Topolánka - hloupá puťka u plotny

Na VŠ se člověk dostane pokud na studium má. To že se studenti nedostávají na VŠ i když strašně chtějí je volební slogan SZ na získání hlasů posledních ročníků gymnázií. Opravdu současný stav je již dostačující a vyšší podíl VŠ vzdělaných lidí bude jen znamenat úpadek výuky.

To že se nabere víc lidí totiž znamená že laťka se posune níž aby studium dokončili.

Taky by si člověk měl rozmyslek kam jít, ono nejsou jen právnické, filosofické či sociologické fakulty. Nebo se hlásit na zubaře protože to je finanční terno. Jsou daleko potřebnější obory zvláště na technikách, bohužel dost lidí jimi opovrhuje.

Zdar, na pana topolánka již nemám nervy.

Hawk 16.5.2007 1:39

Re: Re: ideální žena podle Topolánka - hloupá puťka u plotny

Techniky "bohužel" nejsou "kecálistický " fakulty a dokončit je vyžaduje dost úsilí. Navíc zrušení povinných maturit z matematiky na gymnaziích také posouvá maturanty od zájmu o technické obory. No nic, inženýry si dovezeme

Honza42 16.5.2007 7:25

Re: Re: ideální žena podle Topolánka - hloupá puťka u plotny

Tak tak. Na techniku se dostanete klidně i bez zkoušek, a  pokud nejste blb, tak se v praxi lehce uplatníte. Jenže všichni se cpou na přeplněné humanitní školy, aby pak nenašli zaměstnání. Vůbec není třeba zvyšovat podíl VŠ filozofů, právníků, ekonomů apod.

Pavel 16.5.2007 9:24

Re: ideální žena podle Topolánka - hloupá puťka u plotny

Tak já nevím. Co si třeba představi , že je KORNELIE neplodná. Co s tím ...... Prosím Vás , nepředstavujte si nic. Ale hovořme k věci. Ano školek je málo, co s tím? JSou to státní nebo soukromé. Nestačí jim peníze.   ( Na vybavení , na platy ) pokud budete využívát jejich služby a chcete aby abli otevřeny do noci ta plaťte. Nebo si najmněte chůvu. Jenom proboha nepožaujte po jiných co sama neděláte.

Kornelie 16.5.2007 11:01

Re: Re: ideální žena podle Topolánka - hloupá puťka u plotny

No, byla to docela dřina přečíst to po vás a zároveň pochopit, co vlastně chcete říct. Státní školky jsou přeplněné a nějak nemají zájem přizpůsobit pravidla požadavkům rodičů (a obce, jako zřizovatel, se bojí zvýšit ceny). Zájemců mají tak jako tak dost, že? Soukromé školky ty jsou zaplněné dřív než ty státní, protože mají lepší program po děti a obecně se víc snaží nabízet kvalitnější služby, jenže ani tam peníze nehrají roli. Některé školky by rády rozšířily svou kapacitu, jenže nemají nafukovací prostory. Pravda, vím o jedné relativně volné školce, jenže se školným a stravným za 17tis. měsíčně.

Ale to všechno je celkem jedno rodinám, kde oba rodiče vydělávají pod třicet tisíc hrubého. Ti prostě na drahé chůvy (100 na hodinu + 10 hodin denně * 21 prac. dní v měsíci) nemají. Zkrátka, bývá to žena, kdo je často před zaměstnavatelem handicapovaná péčí o děti (protože muž vydělává obvykle víc, tak je to žena, kdo se ujme téhle nepopulární role). Je to začarovaný kruh, který se vláda nesnaží rozetnout. A tohle není o státních penězích, ale o předsudcích a neochotě cokoli skutečně UŽITEČNÉHO pro rodiny udělat.

hláska 16.5.2007 0:36

Jak by vám to znělo:

<<Muž, když se rozhodne nemít děti, má rozhodně stejné možnosti uplatnění jako mají ženy.>> - Děti mají přece vesměs oba rodiče!

Honza42 16.5.2007 7:20

Re: Jak by vám to znělo:

Máte pravdu. Když jsem byl těhotný, tak jsem o práci nezavadil.

zdeněk 16.5.2007 7:23

Re: Re: Jak by vám to znělo:

Rv

Martin 16.5.2007 0:24

je skvely, jak zeny se mely podle Topolanka

lepe, kdyz je nikdo nechranil

neni nahodou horsi situace zen zpusobena napriklad takovou bezvyznamnou drobnosti jako tehotenstvi ? ech urcite ne, zeny maji stejne moznosti a podminky, prece chlap taky vypadne na x mesicu protoze mu roste bricho a koji deti

Hawk 16.5.2007 0:17

hmm

"U seniorů zase vidíme, že jak se blíží čas státem stanoveného odchodu do důchodu, firmy ztrácejí o tyto lidi zájem. Je to dáno tím, že ochranářský stát vytvořil atmosféru, kdy se automaticky počítá s tím, že člověk po šedesátce se hodí jen do penze. "

Ochranářský stát? Spíše rychlokvašení mlamojové managoři

"Třeba pro Romy je školský systém naprosto neprostupný. To vše je fakt a žádná ideologie s tím nehne. Rovnost v přístupu ke vzdělání je školné. Mimo jiné."

Panenko skákavá, vzdělanost Romů zvýší školné! Ještě tu o červené Karkulce, prosím