8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

EVROPA: Našim putincům

Poslyšte slova pamětníkova! Bylo ráno dvacátého prvního srpna roku 1968, kdy americké tanky s bílým pruhem a pancíři rachotily po dlažbě českých měst. Lidé se slzami bezmoci v očích hrozili pěstmi a volali Ami, go home… Prosím? Co říkáte? Že to bylo jinak? Že to nebyly americké, ale ruské tanky s tím bílým pruhem, a uslzení lidé nekřičeli Ami go home, ale Jdi domů, Ivane?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Čermák 14.10.2014 17:06

Re: S takovou noblesou....

Tak noblesa a až z Hanoveru. No jednoho noblesního Maskota máme i v Praze. Ale pozor, je to válečný štváč.

S. Landa 14.10.2014 17:00

Němci

Asad je naším spojencem... :-)

Zůstaň raději u Izraele, případně piš výlevy o tom, jak souhlasíš s tvrzením, že Krym patří Rusku, ale dál se raději nepouštěj...

V. Novák 14.10.2014 16:54

Nechcete, Frau Netzer,

jít podpořit vase kámoše z IS(IL) a AnNusrá?

Určitě byste si užila svobody...

P. Beránek 14.10.2014 16:48

Re: " Jsme lidé západu"

Cyril a Metoděj nebyla malá epizoda. Dokonce vznikla jako PROTIVÁHA západního vlivu, protiváha západního křesťanství. A rozšířila se (po vyhnání jejich žáků) do celé východní Evropy.

Mimochodem, víte, že východní křesťanství nemělo inkvizici, nemělo upalování kacířů a čarodějnic jako mělo západní, to "naše" křesťanství? I k tomu upalování lidí, této černé skvrně křesťanské historie, se vy potomci Jana Husa hrd+ hlásíte?

Když jsme u té slavné "západní" civilizace, hlásíte se také i k otroctví v Americe, k zotročování desítek milionů LIDÍ, které vcelku v nedávné historii ta slavná západní "civilizace a tradice" způsobila?

Nevím, já jsem ze střední Evropy.

H. Lukešová 14.10.2014 16:47

Re: Němci (zajisté odrodil, fr. Netzer!) už dokonce přinutili

Ježíši, šotek, věty se mi poházely. Sadáma nezunávám, ten bojovníkem proti islamismu nebyl. Ale Asad je mnohem menším zlem nežli kaidisté v Sýrii, An Nusra páchá taková zvěrstva. V Egyptě konečně Sisi nastolil stabilní režim potírající islamisty a Kadáfí Libyi také držel. Leč Libye je nyní země v prokletí islamismu. Raději Asada a Sisiho, nežli kaidisty. Asad je naším spojencem. Pan Novák má v kauze Sýrie, Egypta a Libye pravdu.

H. Lukešová 14.10.2014 16:44

Re: Němci (zajisté odrodil, fr. Netzer!) už dokonce přinutili

Tak Sadáma neuznávám, Sadámovi generálové podporují IS, nicméně Asada považuji za mnohem přijatelnějšího nežli džihádisty An Nusra, Kadáfí v Libyi a Sisi v Egyptě Kadáfí a jeho lidé byli lynčováni ohavným způsobem, to neměli se spravedlivým procesem nic společného. zrovna tak. Raději blízkovýchodní diktátory, nežli islamisty. Pan Novák má v oblasti Sýrie, Libye a Egypta pravdu. Sadám však bojovník proti islamismu nebyl.

J. Kostelanský 14.10.2014 16:43

Re: A čo je to vlastne ten "lid Západu"?

Viete, problém celej jednej generácie je, že má komplexy zo sovietskej okupácie. A pravdepodobne do konca života nebudú ochotní ani schopní vidieť veci trochu reálnejšie. Pre celú generáciu je nepriateľ Ruska automaticky ich najvernejší spojenec - bez ohľadu na to, čo robí a aké hodnoty presadzuje.

Tej generácie ľudí je mi úprimne ľúto...

Zaujímavé však je, prečo iná generácia nepozerá tým istým spôsobom na Nemecko. Nemecko má v našich končinách na svedomí podobné zverstvá ako Sovietsky zväz - resp. ešte väčšie... Nemci nás okupovali podobným spôsobom.

V. Kolman 14.10.2014 16:38

Re: A čo je to vlastne ten "lid Západu"?

Ta "písnička" z 21. srpna 1968 je ale pravdivá pane Kostelanský. Ono, když na vás míří ostře nabitým samopalem někdo, kdo se sám stavěl do role vašeho nejlepšího přítele, tak ten už nikdy mým přítelem být nemůže! No a to, že okupanty nebyli jenom Rusové (pardon - CCCP), ty další 4 státy tam byli jen do počtu. Na příklad Poláci, se kterými jsem se bavil, měli na sovětskou okupaci podobný názor jako já. Šli k nám - protože museli. A "Rusáky" pro jejich panovačnost a rozpínavost také neměli rádi. 

P.S. - Nezapomenu také na věrolomnost Brežněva, s jakou prohlásil nedlouho před okupací v debatě o politické situaci v Československu: "Éto váše dělo."

S. Netzer 14.10.2014 16:37

Re: Němci (zajisté odrodil, fr. Netzer!) už dokonce přinutili

Co se verbální podpory severoafrických a blízkovýchodních diktátorů týká, jste s panem Novákem na jedné lodi.

H. Lukešová 14.10.2014 16:35

Re: Mohl by IS(IL) vzniknout, nebýt invaze do Iráku

S tímto Vašim příspěvkem souhlasím. I Rusové můžou mít někdy pravdu, v případě Sýrie jednoznačně. Asad je mnohem lepší, nežli džihádisté (kaidisté) co uřezávají hlavy, vypichují oči, vypalují kostely, sekají člověka na kousky, znásilňují ženy, těhotným ženám vyřezávají plod z břicha, vyhánějí či vraždí celé skupiny lidstva. Sekulární opozice v Sýrii bohužel neexistuje. Na tom se shodneme jednoznačně. Stejně tak propaganda vůči Sisimu v Egyptě hloupá a primitivní, no multikulti politkorektnická. Sisi se s islamisty také nemazlí a dobře činí. O Sadámovi mám ovšem jisté pochyby, údajně někteří Sadámovi generálové IS podporují.

V. Novák 14.10.2014 16:25

Mohl by IS(IL) vzniknout, nebýt invaze do Iráku

a podpory všech protiasadovců v Sýrii? Já si odpovídám, že ne.

Saddám islamisty netrpěl a Sýrie byla jediný sekulární a nábožensky tolerantní stát v celém islámském světě. Tolerantní nábožensky - což znamená, bohužel nutně v tom světě, silně netolerantní k radikálům všech barev. Takže odpovědnost za IS(IL) je na těch, kteří jeho vznik umožnili.

A stojí za to připomenout, že před rokem se USA chystaly (za podpory Francie i dalších zemí) vybombardovat jedinou skutečnou sílu, která v Sýrii proti AnNusrá a ISIL bojovala a bojuje. Pro některé diskutéry to neznamená podporu ISIL - ale co už je větší podporou jedné z bojujících stran než útok na jejího nepřítele?

A byli to Putin a Lavrov, kdo tomu útoku, nota bene útoku pod falešnou záminkou, zabránili. Nebýt toho, touhle dobou by se AnNusrá, IS a Chorásán rvaly o právo na vyvraždění zbytků syrských křesťanů, drůzů, šíitů, jezídů, židů - a všech nesouhlasících. Kdo věří, že by zvítězila "umírněná liberální opozice", není ani naivní - je přímo pitomý. Nikdy nevítězí umírnění, to až poté, co se vyzkoušejí všechny neumírněné varianty.

Skoda, že neumíte rusky - na http://vz.ru/opinions/2014/10/14/710362.html ředitel Ústavu blízkého východu rozebírá americké angažmá a dochází k závěru, že netřeba hledat "chitrosť" (tedy vychytralost) Američanů tam, kde je důvodem nejspíš hloupost a neschopnost domýšlet důsledky...

P. Krešňák 14.10.2014 16:25

S takovou noblesou....

Vážený pane Frýbort, vlastně po celou dobu Ukrajinské krize nikdo tak pěkně a s noblesou nepopsal dění u nás v České republice. Děkuji a budu si to dlouho pamatovat. Nedá se než s Vámi souhlasit. A na všechny ty Jičínské se můžeme jen vykašlat. Myslím, že těch jako jste Vy je více. S úctou Krešňák Petr

B. Hamal 14.10.2014 16:18

Všechno marno

Atˇ je režim jakýkoliv, vždycky se vynoří mediální vlastenci, kteří se za něj bijí ze všech sil. Už za protektorátu zněly z rádia komentáře česky mluvích redaktorů promlouvajících naléhavě do duší svých českých protektorátních spoluobčanů v podobném  stylu: Co vlastně chceme? Buď jsme pevně spojení s velkoněmeckou říší, nebo nejsme...Pakli jsme se vydali pod ochranu Říše, musíme nutně vzít na vědomí, že Rusko je naším úhlavním nepřítelem... Tyto komentáře přesvědčivě doplňovaly plakáty ukazující zkrvavený lidský pařát ruského vojáka s textem "Zachvátí-li tě, zahyneš!

Všechno marno, stejně ti nevypočitatelní Češi nakonec ty Rusáky nadšeně vítali jako své bratry osvoboditele.

I. Tellner 14.10.2014 16:14

..teď nastane ticho, dlouhé, předlouhé ..

I. Tellner 14.10.2014 16:10

Re: slava ukrajine

Sláva omrzleým ukrajinsko-rusosovětským prdelím!

P. Beránek 14.10.2014 16:09

Malá otázečka

Kdo tyhle ty "islámce" vypěstoval, kdo je vyzbrojil? Kdo vypiplal Taliban, Al-Kajdu?

Zkuste hádat. "Ivani" to nebyli.

P. Beránek 14.10.2014 16:07

Re: Když už jsme z toho Západu ...

"Já asi na rozdíl od vás nedělám žádný rozdíl mezi nacismem a komunismem."

Nevím. Ani jedno ani druhé jsem nezažil. Zažil jsem pouze socializmus. Nevzpomínám si, že bychom tady měli vyhlazovací tábory, že bychom rozlišovali obyvatele na lidi a podlidi, že bychom dokonce měli otroky, že bychom MY obsazovali cizí území, napadali pod vymyšlenými důvody sousedy, nebo jako jiná dnešní fašistická velmoc území na jiné straně planety.

Táta fašismus zažil. Byl rád, že ho přežil a nevzpomíná na něj s láskou. Vy možná ano, nevím ....

L. Křivan 14.10.2014 15:53

Re: Ježi to opravdu nevidíte,

že jste tu jen pro srandu ? Že jste jen směšnej ?

J. Boleslav 14.10.2014 15:49

Re: Když už jsme z toho Západu ...

Máte naprostou pravdu.

J. Boleslav 14.10.2014 15:47

Re: Když už jsme z toho Západu ...

V Bruseli jsou pitomci a podělanci, v Kremlu swině.

J. Boleslav 14.10.2014 15:46

Re:

Islám je jistě momentálně celosvětovou bezpečnostní hrozbou č. 1. Ivani se ale v poslední době propracovávají do těsného závěsu, alespoň v našem prostoru.

J. Boleslav 14.10.2014 15:44

Re: " Jsme lidé západu"

Přesně tak.

F. Navrátil 14.10.2014 15:35

Re: Když už jsme z toho Západu ...

Pane Beránku po přečtení vašeho příspěvku nevím  zda už jste u Chocholouška byl a nebo se teprve budete léčit. Pokud umíte číst, tak si zjistěte který totalitní systém měl více koncetráků a tím i více mrtvých, které jsou udávány řádově v milionech. Já asi na rozdíl od vás nedělám žádný rozdíl mezi nacismem a komunismem. Hitlerova třetí říše svými činy a strukturou daleko více připomínala Sovětský svaz než USA a další západní demokratické státy. Jak dojemná byla spolupráce a vzájemná pomoc mezi Sov.svazem a nacistickým Německem. V době kdy Hitler napadl SSSR jely vlaky s materiálem do Německa. Co se týče napadení "kolemležících" sousedů, tak pokud je mně známo bylo napadeno Polsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Finsko.

L. Křivan 14.10.2014 15:35

Re: Kdo podporuje současnou nemorální, okupační

No jo, ale výsledky má ! Rusko převzal v dezolátním stavu, dnes je to opět velmoc.

Kágébácký h*jzl  - to máme v Bruselu takovou "hraběnku",  ta byla taky v žoldu KGB.  Jak byste tuhle 3,14ču  nazvala ?

H. Lukešová 14.10.2014 15:24

Re: Němci (zajisté odrodil, fr. Netzer!) už dokonce přinutili

Ať je Putin jakýkoliv, nejsem putinofil, rusofil, kremlobot, ale neodsuzuji lidi, co fandí Rusku, každý má právo na názor, ale chci říci, že by si Západ měl uvědomit, že skutečným nebezpečím je Islámský stát a islámský terorismus v Iráku a v Sýrii. To jaká muslimové páchají zvěrstva na křesťanech a jezidech je strašné a dá se říci. A radikální muslimové přicházejí i do Evropy. Islámský terorismus je hrozbou číslo 1. No a multikulti politkorektníci podporují islámský terorismus.

L. Křivan 14.10.2014 15:22

Re: " Jsme lidé západu"

Jsme. Od ranného středověku. Až na malou epizodu Cyrila a Metoděje,  přišla víra ze západu, konkretně z Regensburgu, z kraje, který dostal civilizaci od Římanů.  Byli jsme součástí Svaté Říše římské,...  český král byl nejmocnější ze 7 kurfyřtů, (volitelů císaře), řemesla a obchod taky přišly ze západu. Rakousko-Uhersko bylo taky "západní říše",  minimalně to Rakousko.  V něm jsme hráli dost velkou roli. Byli jsme jeho "dílnou". 

Máme od samého začátku "západní" civilizaci a tradici.

L. Křivan 14.10.2014 15:06

Re: S Hitlerem je problém...

Pane Beránku, ty koncentráky přišly až hodně později. Já píši o době od 1933 do vypuknutí války.  Hitlerův vzestup byl díky neschopnosti Výmarské republiky a pitomosti spojeneckého diktátu Versailského míru.  Po 1933 stoupal díky sociální politice a navrácení národní hrdosti Němcům.

Měli bychom poznat chyby i sílu nepřítele. Ne jenom mu nadávat.

F. Navrátil 14.10.2014 14:57

Re: Když už jsme z toho Západu ...

Pane Beránku závidím vám vaší jistotu, že článek pana Frýborta jsou pitomosti. Nic není jednoduché. To, že se mýlili Němci s Hitlerem mělo strašné následky, ale umíte si představit alternativu, že by v třicátých letech lidé namísto Hitlera zvolili komunisty, scházelo jen málo. O tom zda by se situace v Německu a tím pádem i ve světě vyvíjela lépe nebo hůře lze porovnat s tím jak to dopadlo všude ve světě kde se k neomezené moci dostali komunisté. Pokud si vzpomínám na rádoby státnický čin presidenta Beneše, který podepsal smlouvu se Stalinem, tak uběhlo krutých 44 let, abychom si všichni uvědomili, že opuštění západní orientace bylo pro nás všechny špatné a s negativními následky se budeme ještě jistě potýkat.

V. Novák 14.10.2014 14:53

Re: Na tuhle zimu jsem zvědavej.

No "zakázalo"... Rusko nemůže zakazovat dodávky a nemůže je ani přerušit, jinak by Gazprom platil těžké penále. Ovšem nemusí dodat to, co si evropské země nadiktují vysoko nad nasmlouvané dodávky.

Pokud mají ve smlouvách i zákaz přeprodeje plynu, a to by Gazprom měl mít, nechť žalují u arbitráže - a prohnou se západní firmy. Které si to nenechají líbit a budou požadovat kompenzace po státech.

"Zajímavou zimu" budou mít na Balkáně... Tady by to měl Nord Stream s Jamalem (a plnými zásobníky) utáhnout.

J. Kanioková 14.10.2014 14:51

:)))))