27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ENERGIE: Co nám o zásobách plynu neřekli

Podle evropských politiků nás bude zachraňovat vodík, jenž se zpočátku začne míchat se zemním plynem, aby ho posléze šikovně nahradil. I náš stát už má na to svoji strategii, kterou najdete na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu, kde se podrobněji stanovuje jak dosáhnout splnění specifických cílů a kde úředníci odhadují, jak že bude vypadat výroba a naše spotřeba vodíku v následujících letech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 29.8.2022 3:14

Dezinformace v Česku jedou podle osvědčeného scénáře GRU

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/dezinformace-v-cesku-jedou-podle-osvedceneho-scenare-gru-151910

Válka s trolly

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/glosa-valka-s-trolly-153599

Ruští trollové jako mužici s kladivy, co se snaží zparchantit internet

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/glosa-rusti-trollove-jako-muzici-s-kladivy-co-se-snazi-zparchantit-internet-153614

Trollí farma přímo na ruské ambasádě? Poznatky BIS po vyhoštění špionů

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/trolli-farma-primo-na-ruske-ambasade-poznatky-bis-po-vyhosteni-spionu-168360

Analytik: Ruská pátá kolona chrlí dezinformace k Ukrajině a Česko přihlíží

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-analytik-ruska-pata-kolona-chrli-dezinformace-k-ukrajine-a-cesko-prihlizi-189858

J. Kostelanský 29.8.2022 4:40

Když to píší naše noviny, tak to bez jakýchkoli pochybností musí být pravda, jenom pravda a nic než pravda... ;-D;-D;-D

V. Mokrý 29.8.2022 5:08

:-)

P. Hák 29.8.2022 8:44

R^;-D

I. Koubová 29.8.2022 5:54

;-D Vás platí Seznam ? Jinak české sídlo dezinformátorů ? To ještě někdo čte ?

J. Vintr 29.8.2022 1:39

Žádná z alternativ získávání plynu (a nafty) nemnůže co do množství a ceny ani zdaleka konkurovat dodávkám z Ruska, kterých se chtějí ti šmejdi z Bruselu vzdát. Samozřejmě že za tím není konflikt na Ukrajině. To je jen záminka. Ve skutečnosti se plní plán globalistů dokonale zlikvidovat stávající systém a udělat z lidí žebráky.

J. Krásenský 29.8.2022 4:44

Politikům a firmám se v součinnosti s ekology podařilo vytvořit nedostatkové hospodaření, v němž lehce "realizují" zisky v řádu stovek procent, což by si v nadbytkovém hospodaření dovolit nemohly. Odvolávají se na (neexistující) volný trh a válku(, kterou nevedeme), a kdo je proti je ruský šváb a komunista. Lžou, ani se nezačervenají. Proto nikdo z nich neusiluje o brzké a diplomatické řešení ukrajinsko-Ruské války.

[>-]

R. Langer 29.8.2022 11:53

Přesně! R^ [>-]

V. Mokrý 29.8.2022 5:09

R^

J. Kostelanský 29.8.2022 1:28

"Přičemž Putinovo Rusko útočí tím vůbec nejtěžším kalibrem, jaký si kdo uměl představit, totiž zemním plynem. A zimou předem se choulící Evropa mu jeho útoky trpí."

Mohl by mi konečně někdo vysvětlit, jak Rusko útočí na EU zemním plynem nebo dokonce ji dokonce vydírá? Začínám mít takový pocit, jakoby pomalu nastávalo pomatení jazyků jako při stavbě Babylonské věže.

EU má postavený fungl nový plynovod z Ruska přímo do Německa, ale odmítá ho zprovoznit. To je ruský útok?

EU má kromě nově postaveného plynovodu další 3 plynovody z Ruska (1.Nord Stream 1; 2.přes Polsko; 3.přes Slovensko a Česko), ale pro transport plynu z Rusku užívá jen jednoho z nich. To je ruský útok?

EU zakázala dovoz ruského uhlí a taky ropy. To je ruský útok?

Ceny fosilních paliv na světových burzách je velice citlivé na jakékoliv, i zdánlivě bezvýznamné události. Stačí, že v Nigerii (nebo Nigeru?) bouchne ropovod, protože místní si ho iniciativně "navrtali", a cena letí vzhůru. A v tomto prostředí EU s téměř 500 miliony obyvatel řekne, že přestane odebírat ropu a plyn z Ruska. Co asi bruselští "experti" čekali? Sami si zadělali na tuto kolosální nerovnováhu na světových trzích. Protože bylo a je zřejmé, že to, co EU nenakoupí z Ruska, bude muset shánět někde jinde. To je ruský útok?

O tom, co píšu dále, jsem už psal. Ale když se opakovaně píšou lži, tak proč by jsem nemohl opakovaně napsat, jak se věci mají v reálu?

To, že EU využívá pouze jeden plynovod ze čtyř (!) dostupných, za to může Rusko? Jeden z nich - Nord Stream 2 odmítá zprovoznit sama EU, 2 plynovody přes Polsko, Slovensko a Česko nemůžou být využívaný pro transport plynu z jiného důvodu - protože jimi proudí plyn opačným směrem (!) Ze západu na východ. Vychytralí členové EU Německo, Polsko, Slovensko a Česko totiž vymysleli pořádnou kulišárnu a taškařici zároveň: Němci, kteří mají s Ruskem dlouhodobý kontrakt na dodávku plynu, ho dováží za 6 korun. Ale do PL,CZ a SK ho okamžitě přeprodají za 25 korun. 100 miliónů krychlových metrů denně (!) A pak Němci naříkaj

J. Kostelanský 29.8.2022 1:29

... Němci naříkají, že na zimu nebudou mít dostatek plynu. Jak ho ale mohou mít, když vše, co by si měli odložit, "solidárně" a hlavně s obrovským ziskem prodávají do PL, CZ a SK? Pro tyto 3 země je to ale pořád výhodné, protože kvůli blbosti Bruselu znásobené blbostí vlastní, nemají s Ruskem podepsány dlouhodobé kontrakty jako Němci. Němci by ovšem mohli mít plynu pro své potřeby dost. Jen by se museli zříct mimořádných zisků a PL,CZ a SK by museli kupovat plyn přímo z Ruska a za násobně vyšší ceny než od Německa.

Tak si to tedy shrňme: EU má 4 plynovody z Ruska na své území, ale z různých důvodů využívá jenom jeden. A tím jedním chce protlačit všechno, co bylo původně plánováno pro 4 roury. Jak dlouho by to mohlo fungovat, než by i ten zbylý z důvodu nadměrného užívaní klekl? Rusové naštěstí mají rozum i místo západních politiků, a tak se Nord Stream 1 snaží udržovat v kondici. Zda jsou v tomto směru aktivní až příliš nebo ne, je bezpředmětné. EU, kdyby byla na místě Ruska, by dodávky plynu do Evropy byla zastavila už dávno.

Mimochodem někdo v Německu, nevím zda-li firmy nebo stát nebo oba, si měsíčné přijdou na cca 2,5 miliard eur zisku za nic. Reexportem plynu z Ruska do PL,CZ,SK. Logicky se zde nabízí otázka, zda tahle situace není pro Německo, resp. některé "vyvolené" Němce, mimořádně výhodná. Síce naříkají, jak to je a ještě jen bude v Německu špatné, ale ty miliardy eur pro někoho za to stojí. A pak je zde ještě jiný důvod - třeba se tvářit nešťastně, aby jiné země nezáviděly. Německé firmy ovšem mají nebo by mohli mít, plyn za 6 kaček, což jim poskytuje ohromnou konkurenční výhodou (nejen) v Evropě. Kdyby se náhodou rozhodli zprovoznit Nord Stream 2, tak by o toto vše Německo a německé firmy přišly. Jeden se pak nemůže divit, že Němci při řešení této prekérní situace nic nedělají. Proč by měli?

Jen pro zajímavost: v těchto dnech EU požádala Norsko o snížení cen plynu. Norové to odmítli. Když před lety byla cena plynu nízká, tak EU taky nepřišla za Nory s tím, ž

L. Novák 29.8.2022 3:17

Vysvětlovat něco ruskému trollovi Kostelanskému? Nesmysl! Rv

J. Kostelanský 29.8.2022 4:43

Definice internetového trolla podle wikipedie: Doufám, že se v té definici konečně poznáte...

"Troll je v internetovém slangu účastník online diskusních fór, chatů či blogů, který začíná hádky, provokuje čtenáře na internetu a rozsévá neshody tím, že zveřejňuje záměrně provokativní, urážlivé nebo irelevantní příspěvky k citlivým tématům."

R. Langer 29.8.2022 5:45

Ale vždy to je jenom známý, Zelený bolševik z Brusele. ;-)

J. Kostelanský 29.8.2022 1:30

...nepřišla za Nory s tím, že cena plynu je nízka, tak vám za ten plyn budeme platit více. Peníze jsou zkrátka vždy až na prvním místě.

Teď se EU ukazuje jako totálně neschopná organizace, která dělá mnohem více problémů než řeší. Ale asi to tak musí být, pokud mají Evropané pochopit, že je jim tak akorát na 2 věci.

Ještě jedna poznámka: ve Francii stojí 1 kilowatthodina na rok 2023 1 euro, tedy asi 25 kaček. Před rokem to bylo 7 centů, tedy asi 1,70 Kč. A prý na velkoobchodní burze je cena již 1,40 eur za 1 kilowatthodinu, tedy 35 kaček. Jak je to možné, když 70 % elektřiny ve Francii vyrábí atomové elektrárny? Ukazuje se, že Achillovou patou atomovek je jejich chlazení, resp. nedostatek vody v řekách, odkud vodu na chlazení čerpají. Ale možná se jen francouzští výrobci elektřiny snaží nabalit na současné situaci, a tak v jedné chvíli odstavili, resp. snížili výkon u poloviny reaktorů. Protože pravidelnou údržbu neradno podceňovat. :-) A platí to o atomovkách stejně jako o plynovodech.

M. Grundmann 29.8.2022 0:57

Předpokládám, že každý ví, že žádná ložiska vodíku neexistují a že se vodík musí nějak vyrobit. Přitom výroba vodíku je energeticky náročnější než energie, kterou je možné ve vodíku skladovat. Za situace, kdy nemáme dostatečné zdroje energie, vodíkové technologie nám nijak nepomohou.

Podle mě je používání vodíku úplný technický nesmysl. Možná je použitelný pro osobní auta, jiné použití ale nevidím.

J. Kostelanský 29.8.2022 1:34

Umím si vodík přestavit pro pohon lodí, lokomotiv, nákladních aut nebo dokonce letadel. A za určitých podmínek i jako "baterie", kdy by se přebytečná energia používala na výrobu vodíka, a při nedostatku energie by se vodík spaloval. Problémem jsou však velmi vysoké ztráty, resp. relativně malá účinnost tohoto systému.

J. Vintr 29.8.2022 1:43

U vodíku jsou ještě další problémy. Kromě jeho výbušnosti je to také to, že se dost těžko skladuje. Má příliš malé molekuly a projde prakticky vším.

R. Langer 29.8.2022 5:46

Máte pravdu, je tonnesmysl.