26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ENERGIE: Co nám o zásobách plynu neřekli

Podle evropských politiků nás bude zachraňovat vodík, jenž se zpočátku začne míchat se zemním plynem, aby ho posléze šikovně nahradil. I náš stát už má na to svoji strategii, kterou najdete na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu, kde se podrobněji stanovuje jak dosáhnout splnění specifických cílů a kde úředníci odhadují, jak že bude vypadat výroba a naše spotřeba vodíku v následujících letech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čížek 2.9.2022 13:00

Autoři jsou asi seriozní, ale přesto je to klasický PR článek na objednávku. On se každý musí nějak živit. Měření v tom v podstatě nejsou. Seriozní články se uveřejňují v impaktovaných časopisech. Tohle je sbírka hypotéz a modelů. Úbytek radikálů OH- způsobuje úplně všechno CH4 počínaje. Neboli při zvýšení koncentrace H2 v atmosféře tak to kupříkladu bude mít význam pro snížení koncentrace CH4. Ale tenhle závěr se do článku nehodil. A do vyvolávání paniky a podpory lobistické skupiny xy také ne.

L. Novák 1.9.2022 23:54

Nedostatek je. Němci zavírají konvenční elektrárny a jaderná Francie se stala z vývozce čistým dovozcem.

L. Novák 1.9.2022 23:50

Hahaha! Vaněk a jeho rudé bolševické Putinovy perly! ;-D

L. Novák 30.8.2022 20:52

Uvidíme, co mu na to řekne doma jeho žena. :-)

K. Wágner 30.8.2022 20:42

Právě že Johnson podle kritiků "otevírá Pandořinu skříňku".

K. Wágner 30.8.2022 20:38

Tady máte ty dezinformace. Račte nastudovat.

Atmospheric implications of increased hydrogen use:

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1067144/atmospheric-implications-of-increased-hydrogen-use.pdf

L. Novák 30.8.2022 20:33

Zase ruská propaganda? Kdo a kdy zakazoval na Ukrajině mluvit ruštinou? To máte z Rossija 1? :-P

L. Novák 30.8.2022 20:30

Pokud bude v Británii předsedou vlády zelený Boris, sotva něco podobného schválí. Dokud se jim nezhroutí zásobování energiemi.

L. Novák 30.8.2022 20:26

No vida, Babišo-Putinův agent BlbToš Čermák už zase sází Putinovu propagandu... Rv Na*rat!

O. Vašíček 30.8.2022 17:08

Děkuji za odkaz. Jsou tam věci, které v diskusích píšu už nějakou dobu. :)

Ale i tak tam není zmínka o nedostatku energie. A ten opravdu není. Jen se cena šroubuje nahoru, protože za nějaké konkrétní situace by energie nemusela být. Pěkná vypočítavost a někomu se tato situace hodí.

Kdyby totiž byl nedostatek energie, tak se někde bude muset vypnout nebo by nastal blackout. A to se zatím nestalo. Tzn. že energie je. Je drahá, protože je někdo vypočítavý a šmelí se strachem. Což je mimo jiné i v uvedeném článku.

V. Novak 30.8.2022 15:06

On totiž ten leninsko-stalinský slepenec zvaný Ukrajina (původně Ukrajinská SSR) nestihl srůst, ač byl držen pohromadě násilím, za Stalina tvrdým, posléze méně hrubým.

Novorossija nemá moc společného s Haličí, natož se Zakarpatskem nebo Severní Bukovinou. A hlavní chybou kyjevských vlád bylo to, že se pokoušely o unitární stát tam, kde by se mnohem víc osvědčila federace. No a pomajdanské naci(onali)stické vlády tomu nasadily korunu potlačováním všeho, co bylo prohlášeno za "neukrajinské" včetně používání rodných jazyků.

Takže není divu, že mnozí státní příslušností Ukrajinci, zejména na jihu, v Novorossiji se za Ukrajince nepovažují a dle zhnuseného vyjádření jistého ukrajinského činitele se odmítají evakuovat a "čekají na Rusko". Nakonec - proč by se v Česku měli slezští Poláci nebo Slováci, jichž je tady spousta, považovat na Čechy? Ovšem u nás nikdo Polákům ani Slovákům nebrání v užívání jejich jazyka ani možnosti cítit se Poláky a Slováky, takže oni nemají důvod být neloajální.

V. Novak 30.8.2022 14:53

Ještě před rokem stát směroval energetiku k plynovým kotlům - a najednou nic, žádné dotace do kotlů - svetry pleťte!

Takže změna směru jde velmi rychle. Přinejmenším ve vládě...

D. Uhlár 30.8.2022 14:06

Nekazte jim to. Pokrokáři všeho druhu měli odjakživa na paměti prospěch všeho lidstva a nějaké zákony je nemohly zbrzdit. Dokonce ani ty přírodní...

V. Kolman 30.8.2022 11:26

Úvaha naprosto správná pane Chalupníku, jak ukazují požadované účty za elektřinu v časech příštích;-D.

Ušel vám ovšem fakt, že vámi popsaný proces lze opakovat [: znova a znova a..... :] .......a penízky v penězovodu utěšeně do těch "správných rukou" tekou a tekou a .......

V. Čermák 30.8.2022 11:24

Leží na skladě hned vedle slunce, vody a větru...;-DRv

V. Čermák 30.8.2022 11:23

Tak Zima je zdá se vždy na straně Ruska. Umrzli tam zdatní válečníci Napoleon i Hitler, nyní se chystá umrznout i EU. Nemusela by, ale je Hloupá, spoutaná Ideologií a válečným ryčením. To, že jsou v EU obrovské zásoby plynu nám je teď platné asi jako mrtvému zimník. Jedno řešení ale stále zůstává k dispozici. Přestat válečně ryčet, slušně se obléci a vyrazit do Kremlu s pokornou žádostí o dodávku plynu v potřebném množství. Je potřeba samozřejmě u toho stát v Haptáku a slušně Salutovat. O Černochové a Lipavském Knedlíčku pak mlčet jako Hrob...;-DRv

V. Kolman 30.8.2022 11:14

Zato ale hóóóóóóóóóódně hlubokých a na hóóóóóóóóódně vysokém kopci;-D

P. Čížek 30.8.2022 11:11

To je velmi nepravděpodobné tvrzení a opravdu by jej bylo potřeba velmi důkladně doložit. Tam by muselo jít o konkurenční reakci a kyslíku je v atmosféře (zaplať Pámbu) dost. S komentářem o potrhlých politicích souhlasím, ale s tou nákladností by nemuselo být tak zle. Nebýt jádro tak fuj, tak by se dala voda štěpit odpadním teplem z reaktoru (nějaké vyšší generace). Ale holt máme co máme... Kde jsou dotace a sponzorské dary, tam je přízeň plitiků.

L. Novák 30.8.2022 11:07

V EU je el. energie nedostatek.

Problémy v oblasti energetiky jsou z drtivé většiny způsobeny Německem. Je to klíčový hráč, říká Míl

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/jaroslav-mil-ceny-energii-zastropovani_2208291945_mst

V. Kolman 30.8.2022 11:03

L. Nováku, já vás tu sleduji už delší dobu.

Nejste vy proti panu Pivodovi nějak zaujatej;-D?

L. Novák 30.8.2022 10:57

Kdesi jsem četl, že vodík má oslabovat odbourávání metanu v atmosféře. Ale ono je to stejně jedno, protože elektrolytická výroba "zeleného vodíku" je tak drahá a neefektivní, že to nejspíš ve velkém rozsahu nikdo provozovat nebude. Ledaže by mu za to někdo vyplácel tučné dotace, což v potrhlé EU/EK vyloučit nelze. ;-D

V. Kolman 30.8.2022 10:52

......"my jsme Rambousek museli - to byla tenkrát taková doba!!!!!!"

(řekl jeden dozorce z věznice v TV reportáži roku 1968 v konfrontaci s bývalým politickým vězněm, panem Rambouskem, když se nedlouho před tím dušoval, že "toho pána neznám a vidím ho poprvé;-D;-D;-D"

S. Ševeček 30.8.2022 9:58

a ten vodík SE vezme kde ?

P. Čížek 30.8.2022 9:01

Docela bych rád slyšel o těch skleníkových plynech, které se s vodíkem přetvoří na jiné, ještě horší.

Že by měl autor na mysli argon?;-D

Běžné skleníkové plyny jsou CO2 a CH4. Pomocí vodíku mohou nanejvýš přecházet jeden na druhý s těžkou převahou na straně CO2, kvůli energetické náročnosti. Klíčový element je uhlík a ten zlikviduje leda fotosyntéza. Samozřejmě je skleníkový plyn i vodní pára, ale té je v atmosféře tolik, že nemůžeme aspirovat na to ovlivnit její množstní technickými prostředky. Amoniak je energeticky mimořádně náročný a mimořádně málo stabilní.

Takže pouze PR dezinformace.

K. Wágner 30.8.2022 6:57

Část britských manažerů a ekonomů už zveřejnila otevřený dopis vládě, ve kterém vyzývá, aby se začal těžit zemní plyn z břidlicových ložisek. Tvrdí, že uvolnění pouhých 10 procent plynu z břidlic, zajistí Spojenému království soběstačnost po dobu následujících 30ti let. Navíc by se podle nich výrazně ulevilo v cenách domácnostem i byznysu:

https://www.peak.cz/frakovani-v-britanii-znovu-ve-hre-johnson-podle-kritiku-otevira-pandorinu-skrinku/32982/

O. Vašíček 30.8.2022 0:16

Opravdu je energie nedostatek nebo se předpokládá, že by mohlo být nedostatek, kdyby nebyl plyn do plynových elektráren? To je dost podstatný rozdíl. Jestli trh reflektuje skutečnost (je málo energie a v podstatě nastává backout) nebo je trh ve strachu, že by to mohlo ta za určitých okolností nastat. Ten druhý případ je v podstatě spekulace a vyhovuje některým skupinám. Nic nehrozí, jen to šponuje cenu (a tím i zisk).

L. Novák 30.8.2022 0:10

Záporná cena el. energie je mimořádný krátkodobý jev (např. v začátcích covid-19 epidemie po vyhlášení lock-downu, kdy se zastavila/výrazně omezila spotřeba v průmyslu). Tehdy dokonce vypínali i elektrárny v Česku, protože byly ceny elekřiny velmi nízké a vyplatilo se ji levně dovážet. To byl ale krizový jev, na němž není možno zakládat budoucí vývoj. Dnes je zase situace opačná. Elektřiny je v EU nedostatek a ceny vystoupaly ad absurum.

L. Novák 29.8.2022 23:59

No, určitě se na ni chodí koukat výpravy z celého světa, a Španělé se s ní chlubí a vybírají vstupné, aby si na její provoz vydělali. ;-D

L. Novák 29.8.2022 23:54

Pravděpodobnější je, že jsi na palici a zralý pro léčebnu duševně nemocných. :-P

L. Novák 29.8.2022 23:52

Zase jen hlouposti. Většinu zemního plynu spotřebuje průmysl. Jako energii i jako chemickou surovinu. V Německu v přiblblé Energiewende zase nastavěli plynové elektrárny jako zálohu pro nesmyslnou masívní podporu Občasných Zdrojů Energie.