9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

ENERGIE: Co nám o zásobách plynu neřekli

Podle evropských politiků nás bude zachraňovat vodík, jenž se zpočátku začne míchat se zemním plynem, aby ho posléze šikovně nahradil. I náš stát už má na to svoji strategii, kterou najdete na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu, kde se podrobněji stanovuje jak dosáhnout splnění specifických cílů a kde úředníci odhadují, jak že bude vypadat výroba a naše spotřeba vodíku v následujících letech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 29.8.2022 8:43

Když ve středověku chcípla kráva na slintavku, svedlo se to na čarodějnice. Když dnes chcípá EU na grýndýl, svede se to na Rusko.

P. Pepax 29.8.2022 8:39

R^ výstižné.

P. Rada 29.8.2022 8:39

Třeba ten nejmenovaný silniční obchvat kolem města není vůbec potřeba. Nejmenujete totiž kolik má mít jízních pruhů a jestli to má být v Africe...

Odsířená uhelka může být pro někoho prýma už proto, že další méně znatelné externality se rozptylují podstatně snáze ... Může to ale postupně přesto začít vadit až když někdo zvenku "rozptyluje" důsledky třeba v podobě migrace zpět. To, že lepší variantou k odsiřování uhelky může být odstav a adekvátní zateplení domů, je pro zkratkovitě uvažující často zprvu nepodstatné.

Jsou lidé, kteří si prostě přejí mít dálnici kamkoli se jim zamane a navíc prázdnou.... Takto pojaté technicko- ekonomické nedomyšlenosti jsou právě projevem snahy extenzivně růst v omezeném prostoru - tedy na úkor celé řady nezohledněných pozitiv - což právě může vést k urychlení kolapsu.

P. Hák 29.8.2022 8:36

R^

J. Vlček 29.8.2022 8:36

Dobrá rada nad zlato, pane Rado. Zateplení budov ještě nikoho neohřálo. Alespoň jsem si toho vůbec nevšiml. Vy jste to už vyzkoušel?

Já ano, ale topit musím tak jako tak. Ani ten ždibec co ušetřím za topení mě nezahřeje. Možná leda na duši, ale to mi tepla nepřidá. ;-D

J. Vágner 29.8.2022 8:34

Totálně nerealisticke. To napadá dogmata v době nastupující zelené totality ještě víc, než soukromé podnikání v době totality rudé.

P. Beneš 29.8.2022 8:26

Při spalování vodíku je odpadní produkt vodní pára, což je účinnější skleníkový plyn, než CO2. Její výhodou je naopak to, že v atmosféře zůstává podstatně kratší dobu, než uhlík.

Co se ovšem stane, když ve velkém začneme spalovat vodík místo plynu? Existuje taková studie?

P. Rada 29.8.2022 8:24

Proč jste si Vy podřezal "žíly" napojené na Putina nevím - to, že na chtivost zdánlivě levného, pro hloupost chtivců chytlavého, nejspíš doplatí i dotyčné děti, je jen logický důsledek.

Od putinovské ideologie a vlivností přes plyn... už jsem se před léty - (když jednostranně obnovil lety strategických bombardérů...) - co možná distancoval.

Podobně jsou na tom všichni kteří zavčas zainvestovali do zateplení budov a obecně soběstačných technologií - nebo alespon do diverzifikace zdrojů.

J. Vlček 29.8.2022 8:19

Ano, tam by našli široké uplatnění. ;-D

R. Tichý 29.8.2022 8:17

Třeba jako silniční obchvat města? Anebo odsířená uhelná elektrárna? Nebo brčko bez chuti papíru? ;-O

Všechny Rady by měli poslat do Afriky. ;-D

J. Vlček 29.8.2022 8:15

Pane Kotazi, je známo, že všechny začátky jsou vždycky nejtěžší. Dovedete si představit, že bychom měli v začátcích vládu jakou máme dnes? ???

M. Hoblík 29.8.2022 8:13

Abychom naštvali Putina, podřezali jsme si žíly. Ale asi je mu to jedno, na rozdíl od nás a našich dětí...

V. Mokrý 29.8.2022 8:07

To může i když má trochu másla na hlavě, těch jeho začátků v politice.

A. Gamrot 29.8.2022 8:03

Problém je ten, že přesně takto se naše země chová ve vztahu k Německu.Němci jsou hodně zainteresovaní na přeprodeji naší elektřiny na burse a zpět, stejně tak předraženým prodejem ruského plynu do České republiky. Takže Fiala je v roli poslušeného vazala Německa. A jen tak mimochodem - mnoho států napřímo kupuje za 6-9 eur ruský plyn, nemusí to dělat oklikou přes zlodějské Germány a nemám pocit, že by lezli Rusům do zadele, zatímco my v zadeli už dávno jsme;-€

D. Polanský 29.8.2022 7:47

Ještě jste nezmínil jadernou fúzi. Ta nás už zachraňuje od mých klukovských let, a to mi je již 70. Není nad to podporovat osobní hobby vědců.

P. Rada 29.8.2022 7:45

Jiní pomatenci jak údajně "zelení" Vám nevadí?

Nevadí evidentní pomatenost "technických záměrů" při prosazování neustálého extenzivního růstu v uzavřeném systému?

R. Tichý 29.8.2022 7:41

Ano, rusaci opravdu utoci nedodavanim plynu. Ocekavaji, ze ruzni Strakosove rozlozi vuli Evropanu k podpore Ukrajiny. Je to proste.

J. Vlček 29.8.2022 7:40

Zdá se, že se Evropa chytila do vlastní pastě, kterou mínila nastražit na Rusko.

Našemu bratrstvu kočičí pracky z pětikolky se ale ve společné pastičce s Evropou líbí, spokojeně si v ní chrochtá, libuje si, že v jednotě je síla, dokonce teď coby lídr EU působí ideologicky na lavírující členy EU, že tak je to správné, tak to má být. ;-D

Jedině naše vláda "odborníků" se obejde bez ekonomů. A pak že to bez ekonomů nejde. Pan Klaus musí zaplakat. ;-(

P. Rada 29.8.2022 7:40

Ano dnešní válečné metody mají oproti minulosti podstatně rozsáhlejší repertoár i pozadí. To prostě proto, že se lidem dosažitelný svět relativně zmenšil a fantazie o možnostech vzrostly.

Vždyt i diplomacie je jen řešením konfliktů nenásilnou cestou a sociální agresivita, spory až konflikty o vlivnost na zdroje, území... byly odjakživa součástí kultury hominidů.

Přes veškeré poznání života doposud žel společensky často upřednostnujeme jinakost - před postojem symbiotickým. U národů vláčených psychopatickými vůdci vírou v národní nadřazenost to pak vede až k nacismu.

R. Tichý 29.8.2022 7:34

A proto USA donutily rusaky k utoku na Ukrajinu, ze?

R. Tichý 29.8.2022 7:34

Zeleni pomatenci chteji znicit zapadni civilizaci. Jsou to nevzdelanci a tmari. Je nutne najit zpusob, jak jim nalozit jejich vlastni medicinu. Pro zacatek skrtnout statni prispevky na cinnost. Skody jim napachane se zdaji byt vetsi nez skody udajne z planovanych "technickych zameru".

B. Liborek 29.8.2022 7:30

Tak to vypadá...souhlas:-(

P. Rada 29.8.2022 7:20

Podstatně "levnější" by pro prodejného pana Kostelanského zřejmě bylo podřídit se "rozkazu" putinovského režimu a ještě mu sloužit. Pak by nejen nemusel dbát výdajů na ochranu svébytnosti ale mohl by k postu poslušného vazala třeba dokonce získat na čas protektorátní bonus relativně lépe vyživovaného pucka.

J. Kostelanský 29.8.2022 7:11

Rozkaz zněl jasně: Plynovod Nord Stream 2 nesmí být zprovozněn za žádnou cenu.

A EU jako poslušný vazal USA tento rozkaz plní. I za cenu své vlastní ekonomické sebevraždy.

Ve středověku existovala sekta asasínů (od jejich názvu pochází anglické slovo pro vraha nebo atentátníka "assasin"), kteří mimo jiné vykonávali vraždy na objednávku. Členové této sekty byli takoví fanatici, že když někomu z nich jejich velitel pokynul, aby skočil ze strážní věže (pádem se samozřejmě zabil), tak to bez váhání okamžitě udělal. Evropská unie se chová stejně.

Aby se "energetická krize" začala zmenšovat, na to stačí triviálně jednoduchý krok - spustit zcela připravený a natlakovaný plynovod Nord Stream 2.

Trhy s plynem by okamžitě reagovali už jenom na pouhou zprávu, že s o něčem takém bude jednat. Po spuštění plynovodu by ceny fosilních paliv dále klesaly. A kdyby EU odvolala i sankce na dovoz ruské ropy a ruského uhlí, pokles cen by byl ještě mnohem rychlejší.

Paradoxně by to byl spolehlivý způsob, jak snížit rekordní příjmy Ruska z prodeje fosilních paliv. Zdánlivě to jde proti logice - EU by měla dostatek plynu a energie vůbec, a to vše by současně bylo podstatně levnější. Ale zákon nabídky a poptávky funguje přesně takhle.

Bohužel rozkaz zněl jasně: Plynovod Nord Stream 2 nesmí být zprovozněn za žádnou cenu.

L. Písařík 29.8.2022 6:51

CO K TOMU DODAT? NENÍ TO ZELENÁ IDEOLOGIE ALE PŘÍMO IDIOCIE.

J. Strakoš 29.8.2022 6:32

To už si pod pojem "útok" můžeme naroubovat skutečně cokoliv. Nehledě na to, že autor dále v článku navrhuje freakování - bude to další útok nás samotných na nás samotné nebo útok Ruska, které v nás vytvořilo závislost na plynu?

P. Rada 29.8.2022 6:27

Rusko "útočí" prostřednictvím rabováním zdrojů přírodního prostředí, ve kterých má oproti jiným zemím velmi výraznou převahu. Dominantně to dělá/dělalo s cílem navodit na takových zdrojích spotřebitelskou závislost a skrze ni posléze zlenivělého spotřebitele ovládnout.

Zatím mu to hlavně vůči evropským zemím vychází a to zejména proto, že spotřebitel se zde chová změkčile konzumě a proto doposud nedokázal nakupované zdroje dostatečně efektivně zhodnotit i do růstu faktické síly.

Strategickou otázkou pak je, jak dlouho putinovcům taková strategie může vycházet vůči mocnostem ekonomicky i mocensky výrazněji rostoucím jako je Čína?

V. Humble 29.8.2022 6:21

Poblem je evidentne nekde jinde nez v moznostech ktere evropa ma. To ze by jsme mohli zacit tezit plyn v evrope se vice mene vi ale zelena ideologie to nedovoli. V tom je ten hacek ze jsme se vice nez po 30 letech dostali zase do pseudo-komunismu kde fakta a realita nejsou tak dulezite jako ideologie. Toto nabozenstvi tak silne ze Nemci porad planuji odklon a zastaveni jaderne elektrarny i kdyz nemaji dostatek energie. Co k tomu dodat?

P. Rada 29.8.2022 6:09

"Co nám doposud neřekli"?

V tvrzení: ..."vodík dvakrát silnější skleníkový plyn, než se dosud předpokládalo"... chybí sdělení co/kolik se doposud "předpokládalo".

Míra onoho hypotetického vlivu není kupodivu uvedena ani v původním článku. Ostatní je zatím nerecenzovaná spekulace o nárůstu vlivu přes potenciální vazby.

Vše tedy na úrovni spekulace hodící se aktuálně tak akorát k vytváření nárůstu obecné nedůvěry a ke spochybnování smyslu hledání nárad za zemní plyn - a právě o to zde nejspíše jde - aniž to kdo "řekl".

Už dlouhodobě je přitom zřejmé, že tou nejpraktičtější osvědčenou náhradou zemního plynu je snižování spotřeby zateplením budov, změnou výrobní struktury...

Pro zatvrzelé zastánce zakonzervování ba růstu spotřeby jako mylného ukazatele progresivity, je to stále málo co platné - at si kdo chce co chce "říká".

I. Koubová 29.8.2022 5:54

;-D Vás platí Seznam ? Jinak české sídlo dezinformátorů ? To ještě někdo čte ?