29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L.Metelka 27.9.2007 19:58

Re: Pro pana Metelku

Jinak pokud byste našel následující informace o tom experimentu, byl bych velice rád za každý odkaz:

1. Detailní popis experimentu, hlavně s ohledem na prostředí, ve kterém se odehrával (tlak, teplota, složení plynu, koncentrace aerosolů podle typu, ...)

2. Naměřené výsledky jednotlivých experimentů a za jakých podmínek byly získány

3. Zobecnění výsledků na podmínky reálné atmosféry.

I. Laengsfeld 27.9.2007 19:53

Re: Re: Re: Pro pana Metelku

A hele, zlodejicek nicku je zase tady

zm 27.9.2007 19:52

Re: Re: Re: Re: KLAUS = trapný, nerelevantní NAŠTĚSTÍ iránský prezident totílně zastínil skřehotající myšku Klause

Co se týče Klause, tak ten buď není tak chytrý jak se dělá, anebo ví, že heslo s poctivostí nejdál dojdeš, není až tak docela platné.

A co nebezpečí související s CO2, tak mám skutečně potíže uvěřit poplašným zprávám, které mi sděluje osoba, která káže dietní vodu a vínem splachuje i na WC. Pokud v tomto vidíte Rudé právo, tak možná směrem k některým osobám hledíte prostřednictvím růžových brýlí. Možná že dobrý katolík zkousne papežovi i harém z neplnoletých holčiček, ale já jsem halt ve víře slabej.

Pokud má Gore takovej strach, že se upečem, tak ať se nastěhuje do 1+kk a vyhodí klimačku z okna. Pokud ještě k tomu ustane plundrování země pěstováním biopaliv a budou se podporovat pouze efektivní projekty (viz níže uvedené náklady na různé CO2free zdroje) rád se ke společnému úsilí připojím.

I. Laengsfeld 27.9.2007 19:52

Re: Re: Pro pana Metelku

A do te doby jsou politicky zavazne vysledky modelu dosavadnich... :-P

I.L. 27.9.2007 19:48

Re: Re: Pro pana Metelku

Junkscience? To je neco jako Hitlerjugend?

L.Metelka 27.9.2007 19:44

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: edisone, nemáte pravdu

Tady jde o uhlík, který prošel fotosyntézou a následně byl uložen mimo uhlíkový cyklus.

L.Metelka 27.9.2007 19:42

Re: Pro pana Metelku

Počkám si, až se dostanu k tomu textu. Co o tom tvrdí junkscience je mi celkem jedno. Podívám se na to, jak lze ty vztahy kvantifikovat a aplikovat na reálnou atmosféru a pak už pro klimatické modely zbývá jen maličkost - dokázat předpovědět budoucí hodnoty všech vstupních parametrů. Až to bude, klidně se to může přidat do modelů...

sociolog 27.9.2007 19:34

Re: Vzdělanče,

V r. 1934 zil a publikoval J. v. Uexküll, narozeny v dnesni Litve - samozrejme jiz z duvodu jeho pusobeni coby profesor - v Nemecku, ovsem po Hitlerove nastupu k moci, cimz byl jeho prevratny vyzkum, jimz byla zalozena ekologie coby vedni dispciplina, zmaren, se zacal hlasit ke svym korenum v carske Rusku, tak jak se disidentum obcas stava. Ale takove hledani identity si asi Vy, ktery se jak vidim dobre aranzuje i s dablem, asi tezko muzete predstavit. Ja ano.

L.Metelka 27.9.2007 19:32

Re: Pane Metelko,

1. Přímo měřené 150 let, nepřímá data skoro libovolně zpátky (s klesající přesností a časovým rozlišením).

2. Není žádný teplovací model, jsou jen klimatické modely. Berou se: variabilita solární konstanty v 11-letém cyklu, excentricita dráhy Země kolem Slunce, změny koncentrací skleníkových plynů (scénáře), vnitřní dynamika klimatického systému, interakce atmosféra-oceán, atmosféra-biosféra, atmosféra-kryosféra, atmosféra-litosféra, termodynamika atmosféry, ... - mám pokračovat?

3. není to dokonalé, ale ta aproximace je většinou celkem slušná. Nejen ve středních hodnotách, ale i ve vyšších momentech, autokorelacích, cirkulačnch modech apod.

4. Nikdy.

I. Laengsfeld 27.9.2007 19:30

Re: Pro pana Metelku

Zajimave odkazy

sociolog 27.9.2007 19:24

Re: rád bych obrátil pozornost p.t. auditoria

na skutecnost, ze tzv. Rimsky Klub publikovalsvou zpravu, ktera zmenila svet, v r. 1973, rozhodne ne v sedesatach letech, kdy se plytvalo energii snad nejvic. Ais tak jako v Cechach 21. stoleti.

Ona prevratna publikace vubec nebyla o hladomoru, nybrz o dusledcich vytezeni nerostneho bohatstvi s nim spojenem znecisteni. Samozrejme, ze i tezba se v dusledku opatreni na zaklade zpravy zmenila. Ovsem ani problemy umirajicich lesu z one doby nebyly dodnes vyreseny, jen se o uz tak nich nemluvi. Ne nahodou zrovna v techto dnech rozhodla EU, ze ona desetina pudy, ktera kvuli prebytkum mela dosud zustat neobdelana, v dusledku se nyni projevujiciho se nedostatku potravin nema nadale lezet dale ladem.

Nejste magor spise Vy?

L.Metelka 27.9.2007 19:23

Re: Díky pane Šulo,

Máte pravdu, takových cyklů je víc, s periodicitou většinou řádově v desetitisíciletích.

Co se na těch parametrech ale změní za 100 let?

L.Metelka 27.9.2007 19:21

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: edisone, nemáte pravdu

Nemá. Říká to jen něco o původu toho CO2.

sociolog 27.9.2007 19:16

Re: Re: Re: KLAUS = trapný, nerelevantní NAŠTĚSTÍ iránský prezident totílně zastínil skřehotající myšku Klause

Vase argumentace mi opravdu silne pripomina uroven nekdejsiho Rudeho Prava.

I Havel byl v dobach anticharty tez takhle nenavistne titulovanprace se stitici vykoristovatel.

Ma opravdu Gorova osobni spotreba elektriny opravdu jaoukoliv relevanci s jeho snahou podporit mezinarodni koordinaci opatreni proti oteplovani. Nepletete si ekology s Rychlymi Sipy?

Jakym pravem se vsichni - od Astona az po Vas - odvazujete nazyvat Al Gora podvodnikem, zatimco Klaus - hlasajici opet v OSN kapitalismus bez privlastku, lec sveho casu praktikujici bankovni socialismus, regulovane najemne a dokonce coby mobilizator proti levici si dnes velmi dobre notujici s KSCM - pro Vas zosobnuje racionelniho cloveka, tot v ceske kotline veru tezko zodpoveditelna otazka.

Pete Brich 27.9.2007 18:53

Kdyby to byla jen "street performance", byla by to hlína.

Protože už nyní kvůli nim musíme sáhnout hlouběji do peněženky, je to k pláči. Anebo o pár přes drž**.;-€

PB

brok 27.9.2007 18:38

rád bych obrátil pozornost p.t. auditoria

k historickým paralelám a tím trochu oslabil bojovnost. Starci si mohou vzpomenout na nepřekonatelnou hrozbu globálního hladu z přelidnění. T.zv. "římský klub" v šedesátých letech barvitě líčil, jak díky rychle rostoucí populaci vypukne nejpozději v osmdesátých letech celosvětový hladomor. Už v té době každý, kdo o to měl zájem se mohl přesvědčit, že produkce potravin roste rychleji než populace a že cca koncem tisíciletí bude problém, co s přebytkem potravin. To se skutečně stalo a již v počátku devadesátých let platili některé evropské země dotace "na neobdělávání půdy". Tedy realita byla opakem proroctví. Proroci pak museli rychle změnit téma a pustli se do novinky sedmdesátých let - genové manipulace. Tehdy to bylo v počátcích a "poctiví vědci" žádali moratorium. O několik let později si tito "poctiví vědci" stěžovali na komisi pro udělování nobelových cen, protože oni, kdyby nebyli ukáznění a "poctiví"a odpovědní, tak by ten genetický kód taky vyřešili. Dnes je již tolik produktů (např. prakticky veškerý insulin) produkováno z geneticky upravených organismů, že je nedaleko doba, kdy se celá kontrola zruší a bude užívání geneticky upravených organismů zcela volné. Byla také doba "velikého nebezpečí" jaderné energetiky. Tehdy se objevovaly nové a nové země, které se "vzdaly jádra". Dnes tyto země potichu obcházejí vlastní zákony (např. Švédsko) a někde v tichosti potají staví jaderné elektrárny. Buďme s těmi magory trpěliví, ona se ta smečka antipšouků brzy přežene.

zm 27.9.2007 18:30

nad CO2 zvítězíme

náš vrchní kazatel pan Gore spotřebuje za rok 220 800kwh elektřiny (plyn pomineme;-P) Stačí tedy v Čechách instalovat 1380 m2 fotovoltaických panelů za ca 22 080 000 CZK a spotřeba elektřiny našeho Ekoführera bude CO2 neutrální a matičku zemi zachráníme i kdyby se CO2skeptici stavěli na hlavu!!

Pete Brich 27.9.2007 18:17

Vzdělanče,

nepocházel náhodou z Ostpreussen? To bylo také Pobaltí. A v roce 1934 jeho Veličenstvo car bylo už po smrti. Mám v tom hokej. Udělejte mi, prosím, dějepisnou nalejvárnu.:-/

PB

zm 27.9.2007 18:13

Re: Re: KLAUS = trapný, nerelevantní NAŠTĚSTÍ iránský prezident totílně zastínil skřehotající myšku Klause

Gore za srpen 2006 spotřeboval 22600kWh, takže ve srovnání s ním je Klaus opravdu jen bezvýznamný podvodník. Až budou všichni tak zelení jako Gore, tak tu bude teplota tak asi 440°C.

Doufám alespoň,že už Gore přehlásil elektroměr na nějakýho svýho poskoka.

sociolog 27.9.2007 18:02

Re: Re: Vyzkousene reseni?

Dik Honzaku. A svou poluci si pene uzivejte.

sociolog 27.9.2007 18:01

Re: Re: Re: Re: Vyzkousene reseni?

Muj potomek tezko. Spis nektermu z Vasich potomkovi hrozi kvuli bolsevickych genu oslneni totalitou. Treba Atomoveho Statu.

sociolog 27.9.2007 17:57

Re: KLAUS = trapný, nerelevantní NAŠTĚSTÍ iránský prezident totílně zastínil skřehotající myšku Klause

Tak jest a nejinak.

NIKDO si Klause ani nevsiml. Ovsem za jeho predchazejici inzeraty v "prestiznich novinach", kde se snazil prezentovat coby protipol Goreovi, mu snad Texaco preci neco prida na cestovne. Ovsem po po jeho trapnem vystoupeni na pude OSN asi zas ne tolik, ze by to stacilo na jeho zivotni penzi, kterou bychom coby jeho vyroky poskozeni danovi poplatnici po tehlle ostude radi usetrili.

A ted se na Vas na modro prevlleceni absolventi VUMLu vrhnou...

Anděla 27.9.2007 17:53

Re: Re: Re: Re: Re: Re: edisone, nemáte pravdu

Celkové množství biomasy je přibližně konstantní. Ergo zvyšování koncentrace C13 nemá s fotosyntézou nic společného.

H.K. 27.9.2007 17:51

Re: KLAUS = trapný, nerelevantní NAŠTĚSTÍ iránský prezident totílně zastínil skřehotající myšku Klause

Hodnocení projevu paní mládkovou .

Z vaší reakce k Mr. Presidentově, řečí jasně vvyplývá, te jste neuvěřitelně ignorantní k tomu, co se děje ve světě. Jinak by jste věděla, že celé globální oteplování je hoax, vymyšlený hrstkou bastardů vedených Al Gore, hladových po moci, kterou budou mít, když idioti jako vy jim pomohou dosáhnout jejich cílu. Chci vidět, jak se budete tvářit, až vám napaří daně na všechno co děláte i dýchání!!! T.zv. "Carbon Footprint" - Karbonová Stopa. Musím vám poradit, abyste se nejdříve ujistila, že víte o čem mluvíte. Václav Klaus je absolutně correct. Poslouchala jsem ho když tady byl a mluvil v UN (OSN) a když byl pozván na nejvýznamější "Radio Talk Shows" které jsou slyšeny přes celou Ameriku. Já jsem ho osobně slyšela a absolutně s ním souhlasím. Tak prosím vás, než otevřete příště svojí ignoratní hubu, zamyslete se co to vlastně říkáte.

Good Luck

Miluse Mladek

California, USA

sociolog 27.9.2007 17:50

Re: Re: Re: Re: Vyzkousene reseni?

Za stotisi let uplyne teprve polocas rozpadu. Vite Vy vubec, co znamena 100 000 let v civilizacnim kontextu, kdyz nejsatrsi objevena civilizace v Anatolii existovala pred 10 000 lety? Expolodovat, ci se ciste vylejt mohou ony medene kontejnery v dusledku uvolneni spar pod vlivem vysoke teploty. Uvedomujete si co znamena pro material nadob 400 stupnu a to po tisicileti?

Myslite, ze jen po nekolika staletich nasi potomci vubec budou tusit, co se v tech ulozistih skryva? Je Vam jasne, ze dnes jiz nedokazeme cist texty psane na pocitaci do zcela jinych databazi pred 20ti lety?

sociolog 27.9.2007 17:45

Re: Tak i v tomhle mají pazoury Němci?

Nevzdelance. Jakob v. Uexküll se coby prislusnik Pobalti cely zivot povazoval za poddaneh jeho Velicenstva cara a pro Hitlera, ktery mu jeho badani brzy po publikaci zminene knizky zakazal, mel jen opovrzeni. Nackove ho nazvali "badatelem psich h..en", nebot jako prvni objevil vyznam reviru zvirat a znicili mu jeho laborator. Jeho zak Lorenz byl jejich ideologii ovsem vstricnejsi...

Vyjadrovali se o nem obdobne opovrzlive jako Vy postbolsevici verni ideologii Marxe, ktery chtel nahradit vykoristovani clovaka clovekem vykristovanim prirody clovekem. P?ro Vas je halt nemckky mluvici badatel nackem. Nebot nemate poneti, v jake reci vznikl nejvetsi pocet nobelovych cen.

občan ČR a USA 27.9.2007 17:41

KLAUS = trapný, nerelevantní NAŠTĚSTÍ iránský prezident totílně zastínil skřehotající myšku Klause

Autor zde, rádoby "objektivně" hodnotí jemu milé postoje 1. prez KSČM, Klause a jeho projev (jeden z asi 70 na uvedené konferenci OSN) jako:

"Příspěvek lze hodnotit jako realistický, poměrně umírněný a hlavně konstruktivní, nabádající k racionalitě." Wow1 Ten Klaus je ale kabrňák! Skutečný "profesor"!

Ještě by mold dodat, že "každý člověk se zdravým myšlením" souhlasí s Klausem (tedy i s autorem, tedy, račte si všimnout, autor to má ve zdravé hlavě zdravě srovnáno). No "argumentace" na úrovni.

Kdo si dá práci a na webu OSN si přečtě projevy zástupců zemí, nejen rozvojiových, ale třeba také vyspělých, západních, vidí, že Klaus byl, i s projevem zbaveným těch nejhorších a nejtrapnějších projevů laciné demagogie vůčl "ekokomunistům" atd. - defakto totálně osamocený. Nikdo, ani američtí republikáni, britští torryové, podobné nesmysly, názory a postoje jako Klaus nezastávají a neprojevují, natožpak veřejně. I Bush hodně obrátil. Pro autora, Klause a zmatené pravičáky v ČR jsou ale i tito, včetně Bushe "málo pravicoví"?.

Naštěstí, defakto veškerá pozornost byla věnovaná iránskému šaškovi, takže křečovitě přednesených 5 minut šaška ze střední Evropy opravdu, ale opravdu žádnou pozornost nedostalo, tedy i okamžité škody pro ČR jsoui minimální.

Surfer 27.9.2007 17:39

Pro pana Metelku

   Nemám přes den mnoho času, a teď budu muset za 20 minut končit. Přesto jste mne hluboce zklamal, myslel jsem, že máte aspoň trochu překled.  Co to má znamenat  "dosud neprověřenými a nekvantifikovatelnými záležitostmi (Svensmark)" ? Vžda jste v diskuzi tvrdil, že jste velmi zvědav na experiment v mlžné komoře. Nebo se jen snažíte mást diskutující ? Podívejte se laskavě na http://www.journals.royalsoc.ac.uk/content/3163g817166673g7/ , experimenty potvrdily jeho teze s velkým úspěchem.

   Článek o tom je na http://www.junkscience.com/Greenhouse/influence-of-cosmic-rays-on-the-earth.pdf, případně podrobný popis pro zájemce na http://www.junkscience.com/Greenhouse/Cosmic_rays_and_climate.html .

Měl byste se tam také podívat, alespoň byste jednou navštívíl slušný server, a ne jen pořád realclimate.org :-D

zm 27.9.2007 17:27

Re: Re: trocha matematiky pro zelené fanatiky

No skoro dobře,správný výsledek je tento: objednej energetický audit za 15-20 k a můžeš se přihlásit do lotta o 30 k. Šance na výhru 10%.

honzak 27.9.2007 17:23

Re: trocha matematiky pro zelené fanatiky

já bych jeden měl - do slunečních kolektorů je škodlivé cpát dotace. Lidi by mohli ušetřit a mohla by klesnout spotřeba paliv a energií. Proti čemu by pak šílení melounisti bojovali?