7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ÚVAHA: Ateista je agnostik?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
kapitán 8.11.2006 7:52

Re: Re: Setkání s Bohem

OK

tak doporučte všem zamilovanejm (podle Vás JEN chemie)ať si to nekomplikujou, ale raději si něco ŠLEHNOU :-)

A.S.Pergill 8.11.2006 7:50

Asi nejdůležitější je,

že dnes už méněcenní lidé v boha věřící a gauneři tuto víru podporující a šířící nemají moc soudit nebo jinak pronásledovat ty, kdo o této víře pochybují, popřípadě "řešit" podezření, že ji nevyznávají "v té jedině správné" variantě. To, jestli jsem "agnostik" nebo "ateista" ponechávám klidně koňovi (má větší hlavu) a starám se spíš o to, aby na jedné straně byla vytlačována rezidua moci gaunerů šířících víru (u nás především "pro life" aktivisté) a na straně druhé aby bylo omezováno riziko, že sem přijdou gauneři noví a budou prosazovat svou "víru" mocenskými prostředky (především je zde hrozba islámu). A bude-li to nutné, pak jsem ochoten podpořit kohokoli, kdo tento problém bude účinně řešit; v případě selhání demokratických procedur považuji za zcela legitimní a plně morální užití stalinské metody "nět čelověka nět problema" (prostě proto, že náboženství je čiré zlo a jeho přívrženci, ať vinní /= šířící víru motivováni osobním či skupinovým prospěchem/ či nevinní /=úpřímně věřící/ si žádné ohledy nezaslouží).

Richard Lipka 8.11.2006 7:48

Re: Agnosticismus: filozofický názor popírající možnost plného poznání světa a jeho zákonitostí, pokládající subjektivní zkušenost za jedinou skutečnost

Malý slovník má  v zásadě pravdu. Agnostik doslova znamená "bez poznání" nebo něco podobného, původem z Řečtiny. Ačkoliv se to dá chápat (a někdy bývá chápáno) jako "osoba bez poznání boha", případně "osoba popírající poznatelnost boha", existuje bez nejmenších pochyb i jako směr popírající možnost plného poznání našeho světa. Druhý výklad m přijde jako přesnější, i když první je asi rozšířenější.

Borek@Exil 8.11.2006 7:47

Re: Re: Jsme

Jinak máte pravdu.

Borek@Exil 8.11.2006 7:47

Re: Jsme

Plíseň, to zní hrdě!

Borek@Exil 8.11.2006 7:45

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

Ano, je...trojjedinný, ten co poslal synka mezi lidi. Starozákonní je jenom jednojediný, proto Židé neuznávají Ježíše za část Boha.

Skepticus Maximus 8.11.2006 7:42

Pojem ateista je dobrý pouze pro věřící, aby nás ostatní shodili na svou "úroveň" :-(

Cítí se tu snad někdo jako abubákista? Já tedy rozhodně ne, jsem prostě člověk a nemám potřebu se vyhraňovat vůči každé fantasmagorii. Jakékoli náboženství není mírou světa.

Nicméně lehce skeptickým agnostikem asi budu. :-)

A.S.Pergill 8.11.2006 7:36

Re: Setkání s Bohem

Problém je, že tato "setkání" jsou na ryze biochemické úrovni: nějakých konkrétních látek, o nichž se alespoň zčásti něco ví, je v mozku (z různých příčin) o trochu víc nebo míň než by mělo být. Tato "setkání" se dají také prakticky 100% simulovat pomocí psychoaktivních léků / drog.

Z tohoto důvodu patří také křesťané u nás (muslimové jinde) mezi nejhorlivější pronásledovatele uživatelů drog, protože jednak je to z jejich pohledu "nekalá konkurence", jednak by lidi mohli (hromadně) přijít na to, že tyto zážitky nemají žádný náboženský význam.

Na druhé straně obsahuje kadidlo, používané většinou křesťanských církví při bohoslužbách, takový koktejl halucinogenních látek, že mohl skutečně u osob připravených delším půstem (hladovění obecně zcitlivuje vůči většině psychoaktivních látek) vyvolat "náboženské prožitky".

cb 8.11.2006 7:21

Jsme

jen plisen na povrchu jedne planety, pokud existuje buh, tak ho vubec nezajimame.

cb 8.11.2006 7:20

Re: Re: Re: Re: Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

V Novem zakone je nejaky jiny buh, nez ve starem?

kapitán 8.11.2006 7:12

Setkání s Bohem

Velká část zážitků v Bibli vychází z OSOBNÍHO setkání (oslovení) s Bohem. Pro ně to bylo SKUTEČNÉ, teprve další generace, které příběh jen slyšeli nebo četli mohou pochybovat.

Ale i dnes hodně lidí, především v mezních situacích, má zážitek který je OBRACÍ k víře.

Proto si myslím, že i pro moderního člověka je PRAGMATICKÉ se o náboženství/víře něco dozvědět.

Erik 8.11.2006 6:14

Blbost kvete

Pletete si to vsichni. Agnostik bere za zaklad filosofii. Ateista bere za zaklad vedu. Jinak receno: Agnostik diskutuje o moznostech. Ateista pozaduje dukazy...

Muki 8.11.2006 6:06

Re: Re: Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

No ale ja stale nevim odpovet na tak jednoduche otazky, zda je vesmir konecny ci nekonecny a kdyz vse povstalo v jednom okamziku s jednoho bodu co bylo pred tim, to mi nejak pripomina stvoreni sveta z Bible a je je mi stale predkladano cemu musim verit, coz ale nabpzenstvi dela take. To ze neexistuje vyssi inteligence nez nase jse mi dokonce zda domyslive, ale jsem jen clovek z venkova, tak jse nerozcilujte

68 8.11.2006 6:03

Re: ...Vy jste, pane, ignorant!...

Ale milej.

Muki 8.11.2006 5:56

Re: A co by se jako melo pochopit?

Za cely muj dlouhy zivot mi zadny nabozensky, krestansky verici clovek nic neudelal, ale zato me a hlavne mnoho mych pratel pekne potrapili lide hlasajici atheismus. Dovolte mi rici, ze bych jse vas bal, kdyby jste se dostal k moci. Pokusil jasem se precist Bibli, moc jsem to nezvlad, ale nikde se tam nerika, ze je zeme plocha a tako to, ze zili zvirata, ktere vyhynuli, neni to podstatne, ale atheiste jsem zjistil dovedou take byt pekni fanatikove a dogmatici. Jo to Koran to je neco jineho, ten na to, jak vypada zem a raj a jake budou odmeny odpovida dosti presne.

Petr H 8.11.2006 5:00

Ani agnostik,ani ateista,

ale fantasta..:-)

siski 8.11.2006 4:40

Re: Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

Cistej agnostik, vzdyt to sam rikate.

siski 8.11.2006 4:39

Re: Re: Re: Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

Nezlobte se, ale pletete si Stary a Novy Zakon. A jak sly po sobe asi intuitivne tusite, ze? (Neni to tahle ignorance co mi neni na ateistech prijemna?)

Erik 8.11.2006 4:08

Re: Re: Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

Ale ten krestansky Buh se nastval na lidi, seslal potopu, a klidne topil i male nevinne deti. To neni krvelacnost a krutost? Je to ten samy Buh o kterem se ted pise ze je laskavy, odpoustejici, a cloveku blizky?

Erik 8.11.2006 3:54

A co by se jako melo pochopit?

V dejinach lidstva se vyskytuji nejruznejsi bohove a Bohove, jejich "zastupci" prohlasuji ze jen ten jejich je pravy, a byli schopni kvuli tomu vest nespocet valek a napachat zlociny. A kvuli pochybnostem o doslovnem vykladu Bible se kdysi trestalo, mucilo a upalovalo. Je jenom dobre ze vedecke poznatky, kostry dinosauru, a pohled z okynka na kulatou Zemi zpochybnily doslovnost Bible natolik, ze se dnes normalni clovek nemusi bat vericich fanatiku.

Borek@Exil 8.11.2006 3:43

Re: Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

Tohle řeší Hawking ve své Stručné Historii Času. Předpokládejme, že teorie Velkého třesku je platná. Víme dosti dobře, co se dělo velmi záhy po Třesku, nevíme však, jestli měl Třesk "důvod". Pokud byl Třesk způsoben...odstartován "vůlí", záměrně, možno tuto "vůli"..."bytost" označit třeba slovem Bůh. Nicméně, vše nasvědčuje tomu, že i pokud byl Velký Třesk někým / něčím odstartován, tato entita se velmi záhy vzdala veškerého řízení dalšího vývoje. Pohádky o stvoření Země a Slunce, člověka atd...jsou ovšem čirá mytologie, i když velmi malebná a nic neubírá Křesťanství na jeho morálním náboji a velmi novátorském konceptu Boha, který poslal svého syna svým utrpením vykoupit ostatní. Místo Boha krvelačného a krutého byl zde presentován Bůh odpouštějící a člověku blízký.

Dick 8.11.2006 3:05

Re: Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

Vy jste to, pane Vileto, hlavně vůbec nepochopil. Ale to se určitě časem poddá. Ono ani mnohý křesťan ještě nechápe, že Bible není o dinosaurech a že zpráva o Stvoření není reportáž z dílny. Argumentů, jako že Gagarin za okýnkem Vostoku Boha neviděl, koster ještěrů jsou plná musea a stvoření že je vědecky vyvráceno, jsme si na hodinách ON, MDH a PŠM na PVSce užili dost, nemyslíte?

šakal 8.11.2006 2:43

...Vy jste, pane, ignorant!...

;-P ;-)...chi, chi, chi...

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 8.11.2006 2:07

Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

Borku, tak mi reknete, co jsem tedy ja ;-) Nedospel jsem k nazoru, ze plnou pravdu o Bohu poznat nelze  a zaroven nepopiram, ze Buh muze existovat. Ovsem zatim me nikdo nepresvedcil, ze Buh skutecne existuje a ze ma vsechny vlastnosti mu pripisovane. Na me to proste dela dojem, ze Boha (pripadne Bohy) si vymysleli chytri lide, aby mohli pomoci strachu z nezname autority ovladat jine lidi. Ale mozna, ze existuje Neco, co vytvorilo vesmir. Stvoreni Zeme a cloveka je pitomost, vedecky vyvracena. V Bibli totiz neni o dynosaurech ani slovo, ale jejich koster jsou plna muzea. Tak co ja to vlastne jsem? Nevhodnejsi vyraz asi bude - neverici.

Borek@Exil 8.11.2006 1:20

Agnosticismus: filozofický názor popírající možnost plného poznání světa a jeho zákonitostí, pokládající subjektivní zkušenost za jedinou skutečnost

Maly slovnik musi napred dospet do velkeho slovniku. Nejedna se o SVET; jedna se o BOHA.

Borek@Exil 8.11.2006 1:19

Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

Souhlas. Agnostik dospel k nazoru, ze poznat planou pravdu o BOHU nelze, tudiz je buh irelevantni. Ateista aktivne popira existenci boha.

Borek@Exil 8.11.2006 1:14

Ateista je agnostik?

Nikoli, ateista proste nepije caj.

t7 8.11.2006 0:18

agnostik rika, ze o bohu nic nevi

ateista veri, ze zadny neni.

[ateista t7]