21.5.2024 | Svátek má Monika


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ZW 7.12.2005 16:02

Re: MP3 je hnus

To je problém vašeho zlatého ucha. Holt nesmíte být takový fajnšmekr. My, co máme hudební hluch, máme požitek i z té "empétrojky". To je totéž jako u mojí manželky. Na Moravě se naučila pít kvalitní vína a dnes už jen ta nejlepší považuje za "celkem ucházející". Z normálního vína v běžné restauraci se jí dělá zle - na rozdíl od mé "pražské huby", která si pochutná i na "krabicovém jabčáku" za dvacet korun litr. Sice neocením jemně laškovnou kyselinku výjmečného archivního Modrého Portugalu z roku 1992, ale zato k příjemnému večeru nepotřebuji láhev za sedm stovek. Kdo z nás je na tom líp?
Rock 7.12.2005 16:36

Mám Kryla na CD

a je to sterilní.
Je možné, že slyšíme více nevědomě než vědomě a než si myslí vědci a producenti muziky na CDčka?
zatím ještě slyšící 8.12.2005 1:13

Re: MP3 je hnus

AudioCD hraje dost dobře, ale musí být u přehrávače vyřešen problém jitteru (viz jiný můj příspěvek zde). Přítomnost šumu u analogové desky bych ani trochu nepodceňoval - má stejný účinek jako tzv. dithering, který se používá v profesionální zvukové praxi (nemám sílu to zde rozvádět). Navíc u gramofonu hraje roli i přeslech (CD víc jak 80dB, u gramofonu obvykle méně jak 40dB) mezi kanály. Zkoušel jsem u CD simulovat (takovým udělátkem) snížení míry přeslechu, a mělo to dopad na zvuk - jiný. Další je "fázovost" zvuku - to má taky zásadní vliv.
stan 7.12.2005 11:15

nemohu necitovat

"Kdo dělá více pro sebevědomí německých voličů? Nena na amerických hitparádách nebo kanceléř Kohl v Reaganově Náručí?" Nevím jestli to byl právě P.Ž. ale je to rozhodně leší než tenhle článek, který jen jen zastydlýmm vyřizováním jakýchsi starých bolístek (pana P.Ž., J.Č. je v poho).
PetrN 7.12.2005 11:09

Příliš složité

Problematika autorských práv (a vůbec duševního vlastnictví) je hodně složitá. Současné právo v oblasti hudby je nastaveno tak, že vyhovuje jednoznačně známým, velkým a bohatým - nahrávacím společnostem, autorům, interpretům atd. Na jedné straně relativně vysoké ceny za originály, o které v případě kopírování přichází autor, interpret, vydavatel, distributor, prodejce... Stejně tak i vysoké poplatky z jakékoliv reprodukce autorského díla (teoreticky i z hraní písní u táboráku - konec konců na severu Moravy by o bláznivém inspektorovi OSA mohli dlouho vyprávět), poplatky OSA či Intergramu z prázdných nosičů či vypalovaček atd. atd. Tyto poplatky se pak dělí podle klíče, který jednoznačně zvýhodňuje známé a více hrané interprety a autory, kterým vlastně dává i peníze, vybrané za reprodukci děl autorů a interpretů, kteří nejsou třeba ochrannými svazy zastupováni vůbec. Takže vlastně i tohle je - zcela legální - krádež. Na straně druhé mi teď dovolte něco z vlastní zkušenosti a kapsy. Starám se o kapelu, která je spíše na začátku své kariéry. Natočili jsme v pořadí druhé CD, chtěli jsme, aby bylo kvalitní nejenom obsahem (naše práce), ale také formou. Zvolili jsme tedy jedno z nejkvalitnějších českých studií a strávili v něm v podstatě minimální doby, za kterou bylo možno CD natočit, smíchat a "zmastrovat". Cena za to: 180.000 Kč. Vydavatel přispěl 60 tisíci (ale zase do písniček vůbec nekecal), sponzoři cca 40. Zbytek z vlastní kapsy. Ale stálo to za to. CD je relativně úspěšné - dobré recenze, slušné přijetí od fanoušků. Jenom se jaksi moc neprodává... Jenže fanoušci jsou lidé upřímní, a tak vám třeba na koncertě v klidu řeknou, že si už dávno CD přepálili, případně stáhli z netu. Na netu bylo konec konců snad ještě dříve, než začala oficiální distribuce...  A jsme tedy snad zloději, když chceme, aby si lidé CD kupovali, a ne získávali "ilegálně"?
rv 7.12.2005 12:40

Re: Příliš složité

Buďte rád, že si vaše CD lidé sami přepalují a poslouchají. Tím pádem má vaše kapela reklamu, za kterou nemusíte dát ani korunu. Peníze musíte vydělat nějak jinak - třeba koncerty. Díky technice se o vás může dozvědět velmi mnoho lidí za velmi málo peněz.
PetrN 7.12.2005 12:48

Re: Re: Příliš složité

Ale my za tu reklamu dali 80 tisíc... Ale jak si můžete výše přečíst, nijak ty lidi za to neodsuzuji. Byl bych samozřejmě radši, kdyby si CD normálně koupili, ale když přepálí, tak přepálí. Škoda, že nemůžu takhle (máte z toho reklamu) argumentovat nahrávacímu studiu či tiskárně - na co prachy, máte z toho reklamu... :-)
Neldelinde 7.12.2005 13:10

Re: Re: Re: Příliš složité

Není to příliš složité. Myslím, že většina lidí si ráda koupí originální CD, pokud nebude moc drahé. Nabídněte ho za 100-150 Kč a lidi si to nebudou vypalovat.
PetrN 7.12.2005 13:25

Re: Re: Re: Re: Příliš složité

Jo jo. Rád bych. Sám je ale nakupuji od vydavatele za 200. Ale úplně bych nesouhlasil. Lidé si úplně stejně vypalují i CD, která těch 150 - 200 Kč v obchodě stojí... Složité není dát nízkou cenu, složité je najít peníze na všechno to, co s vydáním CD souvisí. Pokud prodám 100 tisíc nosičů, pak je 150 Kč dost na zaplacení všeho včetně slušné autorské a interpretační odměny. Pokud jich ale prodám třeba 2 tisíce, pak mně to nestačí ni na výrobní náklady, nemluvě o promotion. Fakt to není tak jednoduché...
jezevec 7.12.2005 17:09

Re: Re: Re: Re: Re: Příliš složité

Tak to vám asi trochu hrabe, ne?
Dali jste za studio 180 tisíc, z čehož dal 40 sponzor a 60 vydavatel?
Kdybyste se vyflákli na vydavatele, investovali jste místo (180-40-60) jenom (180-40), a CDčka jste mohli mít za 10-15 korun. Pak jste je mohli prodávat za padesátikorunu, to by si skutečně už přepaloval málokdo - a od 2000 prodaných nosičů začínáte vydělávat. Neuvažuji že možná jste na takto koncipovaný projekt mohli sehnat více sponzorů (sám jsem takové CD osobně sponzoroval a vydal).
PetrN 7.12.2005 17:36

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Příliš složité

Nehrabe. :-))) Samozřejmě to lze udělat tak, jak říkáte. Třeba se do toho příště pustíme tímto stylem. Na druhou stranu pokud chci CD dostat do povědomí a distribuce, je to dost práce a pár peněz. O to víc práce, pokud nemáte již vytvořené správné kanály a kontakty. A to vydyvatel má. Budu úplně upřímný - uvažovali jsme i o samizdatu. Ale pokud do projektu vložím ze svého cca 80 tisíc s velkou pravděpodobností, že se mi ve střednědobém horizontu (2 - 3 roky) min. polovina vrátí, pak je pro mě osobně lepší do toho těch cca 40 litrů dát a vydělat je tam, kde to umím, než s velkým úsilím a s finančními ztrátami (budu dělat něco, co neumím a ne to, co umím a za co jsem klienty slušně placen) se snažit suplovat práci vydavatele. A pokud by poměr placená/vypálená CD byl aspoň 1:2, tak mám všechny prachy zpět daleko rychleji (při prodeji na koncertech během několika měsíců)...
jezevec 7.12.2005 18:11

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Příliš složité

Nojo tak pokud trváte na tom že vám nehrabe - paxte zřejmě buď udělali vědomně altruistický počin, a nebo prostě udělali chybu v podnikatelském záměru.
Neboli počet lidí, ochotných si koupit vaše CD za cenu X - nedosahuje takových počtů, aby se vám finance vrátily. Přepalovače musíte do svého plánu prodeje zahrnout, to je realita.
Potom by byla na místě úvaha - zdali raději udělat dotované CD v kvalitě dle vašich představ - a nebo udělat CD způsobem a v kvalitě jakou si váš trh uživatelů může dovolit, a vydělat peníze. Počítat s kupním potenciálem lidí, kteří si CD za 250 prostě nekoupí, je potroubilé.
A nebo vám hrabe :-).
PetrN 8.12.2005 10:43

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Příliš složité

Asi hrabe. :-))) Holt, každý má nějakého koníčka...
Ladislav N. 7.12.2005 13:14

Re: Re: Re: Příliš složité

Najděte a prohlédněte si stránky, kde (třeba i sami muzikanti) prodávají nahrávky přímo po síti bez nosiče i klasická CD. A nebojte se pustit nahrávky (MP3 do 128 kbit/s) nebo ukázky volně na Internet. Když to neuděláte vy sami (jako reklamu), udělá to někdo jiný za vás... Kdo nemá nahrávky (ukázky) na Internetu, jako by vůbec neexistoval...
PetrN 7.12.2005 13:27

Re: Re: Re: Re: Příliš složité

Jasně. Ale přiznám se, že jsem na tohle neměl zatím dost času a energie. V systémech plateb po netu se moc neorientuji. Existuje tedy něco, co je jednoduché a dá se pro tentio případ v ČR použít?
PetrN 7.12.2005 13:33

Re: Re: Re: Re: Příliš složité

Jinak ještě dodávám, že web máme a CD prodáváme i na objednávku po netu, jenom klasicky poštou na dobírku.
Ladislav N. 7.12.2005 13:54

Re: Re: Re: Re: Re: Příliš složité

No jo, dobírka sama o sobě taky není nic levného :)) Podporujte monopol České (státní) pošty! ;-)
Ladislav N. 7.12.2005 13:08

Re: A jsme tedy snad zloději, když chceme, aby si lidé CD kupovali, a ne získávali "ilegálně"?

Nejste. Vaše požadavky jsou oprávněné. Zkuste prodávat jinak, než prodejem CD přes zavedenou distribuci. Zřiďte si účet, který zveřejníte pro ty, co si vaši muziku přepálili a rádi vás poslouchají. Na něj si nechejte posílat příspěvky, u nichž si stanovte minimální výši (plácnu 20 Kč - což snad odpovídá vašemu podílu na prodaném kusu CD). Uvidíte, že se najde dost lidí, kteří vám rádi zaplatí i víc. .................. Jediný problém je, že STÁT zrušil již zavedené (levné) platební systémy na internetu, kde převod relativně malé částky byl přiměřeně levný i bezpečný. Konkurovaly totiž nenažraným bankám a jejich poplatkům....
zatím ještě slyšící 8.12.2005 1:27

Re: Re: A jsme tedy snad zloději, když chceme, aby si lidé CD kupovali, a ne získávali "ilegálně"?

Platební systém na netu (pomocí SMSky) už je, ale provozovatelé a spol. si nechají 50%, a to je opravdu moc.
qqq 7.12.2005 10:42

Podle toho, co platilo asi před 5ti lety

má každý právo vytvořit si kopii čehokoliv hudebního, pokud to není za účelem veřejného provozování, nebo obchodování, a má právo, to se týká i SW, vytvořit si záložní kopii. Takže člověk, který je členem třeba nějakého klubu vlastníků CD si půjčí CD a legálně , jako spoluvlastník, si udělá pro sebe kopii. Legálně ji ovšem nesmí prodat, nebo za peníze pouštět.
PetrN 7.12.2005 10:48

Re: Podle toho, co platilo asi před 5ti lety

Ale tohle je samozřejmě blbost... Pořídit si záložní kopii samozřejmě můžete, ale pouze z toho, co jste legálně nabyl - tedy zakoupil (případně legálně zakoupené zboží dostal darem, vyhrál v soutěži atd.). Rozhodně to tedy není tak, že si od kámoše uděláte kopie všech jeho (originál nebo již jednou zkopírovaných) CD a pokud si budete pouštět jenom pro svoji potřebu, je vše OK. Není. Tohle je již porušení autorského zákona, bez ohledu na všechny poplatky z prázdných CD, vypalovaček či třeba kopírek. Samozřejmě můžem diskutovat, jestli to je nebo není dobře nastavený zákon, ale je to platnýzákon...
Petr Zenkl 7.12.2005 10:58

Re: Re: Podle toho, co platilo asi před 5ti lety

A jak budete prokazovat, že jste si něco legálně pořídil? Vy si schováváte paragony od všech CD, DVD, knih a já nevím čeho všeho ještě? A když o ten originál nějakým způsobem přijdete (poškození, ztráta), tak zničíte i tu kopii? To by už ale bylo úplně proti smyslu věci, ne?
PetrN 7.12.2005 11:18

Re: Re: Re: Podle toho, co platilo asi před 5ti lety

Nejjednodušším důkazem je vlastnictví originálu včetně přebalu (i když ano to nic neznamená, mně třeba několik desítek originálních CD ukradli z auta, kde jsem je hlupák vozil a pouštěl si je, protože delší cesty v autě jsou pro mě jednou z mála příležitostí k sopuvislému poslechu). Jinak samozřejmě jiný způsob, jako třeba paragony (ani já je neschovávám:-). V případě ztráty nebo poškození originálu samozřejmě kopii ničit nebudete, to by bylo úplně proti smyslu toho, proč je pořízení kopie povoleno. Kopii děláte právě proto, abyste buď nemuseli používat originál (pokud jste aspoň trochu chytří - ne jako já - viz výše :-) nebo abyste měli zálohu pro případ poškození originálu. Jinak jsem ještě neslyšel o případu, aby byl někdo stíhán a souzen za to, že si, byť ilegálně, něco zkopíroval pro vlastní potřebu. Kdyby k tomu však došlo, pak bude důkazní břemeno (tedy doložení, že jste postupoval zákonně) na vás...
PeterS 7.12.2005 11:32

Re: Re: Re: Re: Podle toho, co platilo asi před 5ti lety

takže keď u niekoho urobia šťáru a nájdu mu "kopu" prepálených CD stačí tvrdiť že originály sa medzičasom poškodili a tak sú vyhodené ?
PetrN 7.12.2005 12:26

Re: Re: Re: Re: Re: Podle toho, co platilo asi před 5ti lety

Samozřejmě že ne. V tomto případě by bylo nutné doložit legalitu jinak - asi paragonem z obchodu... Ale ještě jednou - nevím v ČR o jediném případu snahy potrestat někoho, kdo si "jenom" přepálil pár CD sám pro sebe. Až k tomu dojde, tak bude vážný důvod uvažovat o emigraci, asi na Kubu... :-) To říkám při vědomí toho, že sám mám doma v originálních CD "uloženo" tak 60 tisíc Kč, kopií mám cca 5 % a financuji jednu kapelu, jejíž CD se vesele vypalují...
Ladislav N. 7.12.2005 12:38

Re: nevím v ČR o jediném případu...

No, jeden přece. Byl i v TV. Člověka (starší muž), který se celý život věnoval sbírání nahrávek a měl doma velký archiv pravých CD, strčila Policie ČR na základě udání do vazby a držela ho tam pěkných pár měsíců. Nakonec byl osvobozen (s poškozeným zdravím). Uvádím to, že bychom na podobné policejní akce neměli zapomenout. Stát se to může i dnes - komukoli.
PetrN 7.12.2005 12:55

Re: Re: nevím v ČR o jediném případu...

No - pokud si dobře vzpomínám, toho člověka opravdu vyšetřovali a drželi ve vazbě (jak směšné, když do vazby občas nejdou ani vrahové, ale takoví jsou už naši na ničem nezávislí soudci:-((( - nikoliv policie - ta o vazbě nerozhoduje). Příčinou toho byl fakt, že ten člověk měl příliš zapálený sběratel muziky, což zřejmě někteří lidé nedokážou pochopit. Jejich uvažování je následující: přece neinvestuje někdo do něčeho, co lze snadno získat zadarmo, tolik peněz!!! Určitě ty peníze utratil jenom proto, že z toho má kšeft! Ale už si nepamatuju okolnosti, za kterých na něho PČR vlítla. Snad byl někde na burze a měl příliš mnoho CD, které vypadaly jako originály a tak někdo (zajímalo by mne kdo?) usoudil, že prodává ilegální kopie. A taky nechápu, jak je možné ověřovat pravost CD několik měsíců???
Jaroslav 7.12.2005 15:32

Re: Re: nevím v ČR o jediném případu...

jestli to byl člověk z Karviné, tak toho jsem znal. Udali ho ze závisti, ale nic se neprokázalo. Ale část zabavené sbírky policie někam zašantročila a nevrátila.
 Ale takový případ se nestane každý den. 
Ladislav N. 7.12.2005 15:37

Re: Ale část zabavené sbírky policie někam zašantročila a nevrátila.

Tak to bude on.
Sch.inkvizitor 7.12.2005 11:32

Legalita pořízení a přechovávání kopie není podmíněna vlastnictvím originálu

Stačí si přečíst autorský zákon. Můžete mít vypálené muziky a filmů kolik jen chcete, pokud s nimi dále nenakládáte v rozporu s autorským zákonem, čili například je dále  neprodáváte ani jinak nešíříte. Nikdo nemůže říci ani popel. Cokoli jiného je dezinformace šířená autorskými svazy. Není to v rozporu s autorským zákonem a není to trestné. Nesouhlasíte ? Uveďte případ, že byl někdo odsouzen za pořízení a přechovávání nahrávek  pro vlastní potřebu. Připomínám, že Česká republika je stále suverénním státem a nikoli členem Severoamerické unie.