14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
No... 23.5.2007 7:00

Zelenožluté knihovno. ...

Nicméně, když jsem viděl další návrhy, tak tohle "knihovno" vypadá dost slušně...uvidíme, jak bude vypadat ve skutečnosti, postavené, každý rok umyté, napájené a sycené, bez fotovoltaiky a tepelných kolektorů, jak by se slušelo na 21. století....

Carlos 23.5.2007 6:55

Hnusný

ale pro Prahu dobrý

JK 23.5.2007 8:58

Re: Hnusný

Jo!!!     R^

Emem 23.5.2007 6:49

Lze

si někde přečíst "odborné" diskuse k zveřejněnému plánu Opery v Sydney?

Honza42 23.5.2007 8:13

Re: Lze

Má li to být narážka, že se nakonec ta stavby "povedla  a je krásná, tak je třeba říci, že konečná cena byla mnohonásobkem rozpočtu. Takže řekněte, že Kaplického stavba bude 5x dražší, než si kdokoliv dnes troufne odhadnout a bude narážka relevantní.

Rudolf 23.5.2007 8:36

Re: Re: Lze

To je fakt. Tesko barák by byl určitě levnější. A konečně nějaký dřevěný boudičky tam už kdysi, jako trvalé provizorium stály, takže proč je neobnovit.

Honza42 23.5.2007 10:24

Re: Re: Re: Lze

Dá se to říci i jinak. Dát do smlouvy, že pokud nebude dodržen rozpočet, doplatí to Kaplický s Ježkem napůl. V případě že to nezafinancují, zůstane budova navždy torzem pro výstrahu. Návštěva tohoto pomníku by pak byla podmínkou nutnou před připuštěním studentů architektury ke státnicím.

Projektovat bez zodpovědnosti za náklady umí každý blbec. Obelhávání investora, že náklady budou poloviční než skutečnost je u staveb tohoto typu běžný trik.

dvd 23.5.2007 6:44

Doporucuji

http://sumavak.bloguje.cz/539579-narodni-knihovna-a-jan-kaplicky-poprve.php

honzak 23.5.2007 5:54

viděl jsem

u Anděla horolezce, jak myli skleněnou fasádu rohového domu. Vzhledem k "uměleckému" profilu plochy jich muselo být 2x tolik. Jeden pracoval, druhý ho přitahoval k čištěné ploše. Jak se bude čistit ten flusanec si neumím představit. K osobě autora projektu bych dodal, že světového věhlasu dosáhl zejména na Litoměřicku....

Carlos 23.5.2007 6:53

Re: viděl jsem

Chyba - na Klatovsku.

zalozak 23.5.2007 5:44

Mimochodem jestli ten sliz bude realizovan ...

.. tak jsem se ochoten vsadit s kymkoliv o nasledujici:

1)  Realizace ukaze nutnost min 50% upravy interieru vcetne zasadnich zasahu do predpokladane konstrukce

2) Realizacni doba se min 2.5x protahne dle odhadu

3) Celkova cena realizace bude min 150% nad jakykoliv odhad se kterym se prijde

4) Hlavni narust nakladu bude pri realizace podzemni casti knihovny . Pri jeji priprave a stavbe se prijde minimalne 2x na zasadni problem ktery vyusti v podstatne zmeny na projektu. 

Mejla 23.5.2007 3:43

Kamarádka p. Kaplického pí Jiřičná je další katastrofou. Zcela zprznila kdysi útulný

a praktický hotel Maximilián a udělala z recepce něco na způsob pitevny. Viděl jsem p. Kaplického v televizi a jeho argumenty jsou opravdu účelové a zavádějící.

Ing. arch.Švarc 23.5.2007 7:23

Re: Kamarádka p. Kaplického pí Jiřičná je další katastrofou. Zcela zprznila kdysi útulný

Členka poroty a dlouholetá intimní přítelkyně arch.Kaplického.

jurist 23.5.2007 8:08

Re: Re: Kamarádka p. Kaplického pí Jiřičná je další katastrofou. Zcela zprznila kdysi útulný

a ještě nějaký drb na svého - jaká to náhoda - ve světe zjevně známějšího kolegu nemáte? :-/

zdeněk 23.5.2007 3:10

Prostě je třeba zvolat že král je nahý.

Podobně jako byla kdysi protlačována nová scéna národního divadla, či máj. Nepřižili historickou etapu kdy byl jejich styl oblíben.

Realista 23.5.2007 2:57

Jednoduše zabránit stavbě, podat trestní oznámení na ředitele NK i porotu

s podezřením na korupci (ať je vymáchají jako Čunka i za nic ...), zablokováním parcely, stav.povolení, změnou ředitele NK a změna invest.záměru.  Celou soutěž zrušit, i to jde. Když se chce.

Vinetou 23.5.2007 7:23

Re: Jednoduše zabránit stavbě, podat trestní oznámení na ředitele NK i porotu

Přesně takhle to dělali (a dělají tam, kde ještě mohou) komunisti. Co takhle monstrproces a la Horáková? Pár oběšenců by jistě přišlo vhod.

Ladislav N. 23.5.2007 12:55

Re: Re: Jednoduše zabránit stavbě, podat trestní oznámení na ředitele NK i porotu

Kdepak, takhle to dělají dnešní Greenpeace a Zelení. Skuteční ochránci přírody si raději pozemky koupí...

zalozak 23.5.2007 2:45

Zakladni problem toho narhu je ze nesplnuje zadani...

Neustale diskuze o tom zda chobotnice (blob, roztekly sliz, ci dalsi nazvy) je svetova ci ne, zcela ignoruji podstatny fakt. Autor navrhu mel resit knihovnu a misto toho prisel s necim co muze byt cokoliv ale nijak nereflektuje fakt ze to ma byt knihovna. Vlastne, on se te knihovny zbavil tim ze ji zakopal do zeme. (pricemz , v obvykle aroganci architekta nestavare - ani neresi jak se to vlastne ma udelat)

Analogii by bylo jako kdyby za vitezny navhr na dopravni auto s kapacitou 8 lidi  byl vybran sportak ktery ma prives pro 6 lidi.

Dalsi faktory, jako to ze chobotnice naprosto nezapada do okoli, ze nema smysl (neni u vody!!), ze je to prototyp jehoz realizace bude x nasobne drazsi nez jakykoliv odhad, ze se to neda dobre hasit (zrovna u knihovny dost podstatne)... jsou proste ignorovany nafoukanosti takzvanych "osvicencu".   

fucksije 23.5.2007 8:26

Re: Zakladni problem toho narhu je ze nesplnuje zadani...

Naprosto souhlasím! Národní knihovna má vypadat jako reprezentativní budova, ve které se uchovává paměť kulturního státu.  Až budete v Londýně, zajděte se podívat jak se tam poprali s moderností a tradicí - British Library. Vzhled budovy vnímá každý jinak, ale podle mého selského rozumu by pan Kaplický neměl zvítězit, protože nesplnil jedno ze základních zadání soutěže, že budova bude bez podzemních podlaží.

Rudolf 23.5.2007 8:33

Re: Re: Zakladni problem toho narhu je ze nesplnuje zadani...

A důvod onoho požadavku na neexistenci podzemních podlaží by nebyl? Nechcete tam těžit uhlí, že ne!

Jeňýk 23.5.2007 9:32

Re: Zakladni problem toho narhu je ze nesplnuje zadani...

Ani věž na Ještědu nesplňovala  zadání. Původně měly být hotel a televizní věž každý zvlášť.

Ladislav N. 23.5.2007 12:53

Re: Re: Zakladni problem toho narhu je ze nesplnuje zadani...

Špatný příklad. Ještěd je výsostně technicky racionálně pojatá stavba - a nebyl tam problém umístit i vysílač. Otázkou je, jestli by se to podařilo, kdyby měla tvar čápa stojícího na jedné noze se zobákem namířeným vzhůru... ;-P

Ladislav N. 23.5.2007 2:27

!...budově chybí aspoň elementární soulad mezi formou a jejím účelem..."

Naprosto přesné. Už kvůli tomu měl být projekt (dle mého laického mínění) zavržen.

Napadá mě ale jedna podstatná otázka technického charakteru - kde bude brát takto "hustě" zatemněná budova světlo? Umělým osvětlením žeroucím elektrickou energii i za slunečného dne, ač by samotný projekt mohl být na minimalizaci těchto nákladů zaměřen? Nebo se počítá s tím, že veškerý "provoz" se bude odehrávat za monitory počítačů v pološeru? Přístup architekta k těmto otázkám by mě docela zajímal.

Ale o to tady asi nejde, vždyť to celé budou platit daňoví poplatníci... a státnímu úředníkovi rozhodujícímu o investičních nákladech  jsou výdaje na provoz nejspíš lhostejné....

DJ.Giovanni 23.5.2007 2:35

Re: !...budově chybí aspoň elementární soulad mezi formou a jejím účelem..."

Správná poznámka o světle i PC, místo knihovny stačí pouze bezpečný sklad knih a pár místností pro návštěvníky - vědce. Jinak se přeci ve vyspělých zemích už dávno všechno odehrává na internetu a za pár let tomu tak bude i u  nás, k čemu tedy honosná knihovna?

autor & vydavatel 23.5.2007 11:09

Re: Re: !...budově chybí aspoň elementární soulad mezi formou a jejím účelem..."

Knihy se jak kvůli legislativě, tak i riziku jejich snadného kopírování v el. podobě (čtenáři si pak knihy nebudou kupovat, autoři / vydavatelé umřou hlady) budou ještě dlouho vydávat v papírové podobě. Na nějakou elektronickou knihovnu zapomeňte. Ostatně jako autor bych byl proti tomu, aby se takto mé knihy půjčovaly.

Ladislav N. :-))) 23.5.2007 12:40

Re: "Na nějakou elektronickou knihovnu zapomeňte."

No, skutečnost je taková, že dnes už je velká spousta knih dostupná ve formátu PDF (ať už pravém, t.j. písmo převedené do pdf, ne vložené do pdf jako obrázek ze skeneru), nebo naskenované jako jednotlivé strany. Je to snadno dosažitelné a pokud mi autor nesdělí číslo účtu, na něž je možno přispět, tak i "zadarmo".

Trend je jasný. Převést veškerý knižní fond (nejenom) knihoven do elektronické podoby. A kdo chce mít knihu vytištěnou, tak mu ji prodáte vy. Kdybyste trochu browsil po Internetu, možná byste pochopil, že vytištěnou knihou rozhodně nezískáte "monopol" na její šíření. ;-) Viz hudba, viz filmy... A vězte, že kniha o tisíci stránkách má v pravém pdf nějakých 50 MB (pokud neobsahuje mnoho fotografií), někdy ani to ne.

kkkk 23.5.2007 14:44

Bohužel neexistuje elektronický publikační formát

Bohužel neexistuje elektronický publikační formát, stránkový, splňující elementární požadavky:

1. vzhled stránky je definován a interpretován přesně (pdf se naprosto běžně vytiskne jinak než je na náhledu), obsah nepřetéká mezi stránkami (mimo speciální režim účelové editace) a lze definovat rozměry ve standardních jednotkách (to jest dle SI metr), bez omezení velikosti (technicky není problém v pár bytech hlavičky škálovat celek 1x1 metr od zlomku nanometru po světelný rok),

2. open status všeho bez licenčních poplatků,

3. kompaktnost - jeden dokument = jeden soubor,

4. úplnost - tento soubor obsahuje vše (ne že fonty lze načíst z tiskárny, když jsou údajně standardní). 

Haui1 23.5.2007 13:24

Re: !...budově chybí aspoň elementární soulad mezi formou a jejím účelem..."

Předpokládám, že většina knihovny bude sloužit jako sklad knih, takže tam toho světla zas tak moc potřeba nebude, zvláště, pokud by manipulaci s knihami zajišťoval nějaký "regálový zakladač", čili jak bylo někde zmíněno, robotizovaný systém.

Lapil 23.5.2007 14:42

Re: !...budově chybí aspoň elementární soulad mezi formou a jejím účelem..."

Svícení je levné - jaký příkon máte v žárovkách v bytě? V úsporných zářivkách se vejdete možná do 100W, na topení vám 3000W stačit nejspíš nebude. Samozřejmě - svítíte asi častěji, než topíte, ale třicetinásobný rozdíl to zdaleka nebude. Čili okna naopak provoz zdražují, protože skrz i to nejvakuovější dvoj či trojsklo uteče víc tepla než skrz pár centimetrů polystyrenu nebo skelné vaty. O případné klimatizaci nemluvě. Neboli energetickým ideálem je dům bez oken.

Ne že by mi tenhle barák připadal jako knihovna. Umístěme tam muzeum kresleného filmu a já budu nahlas jásat, ale knihovna opravdu vypadá jinak.