30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
relikt 11.6.2008 7:45

Sbohem všední!

Dotace a granty města se dají využívat nejrůzněji. Je samozřejmě na radních, komu je přidělí. Radní jsou něco jako bohové a svou náklonost věnují svým vyvoleným. Momentálně jsou jejich vyvolení sportovci. Zaplněné haly a stadiony jsou Bémovi milejší než maličká divadla, kde se lidé jen stěží dostanou ve velkém - masovém množství. Lidé se dají lépe ovlivňovat v masovém měřítku. Je to takové pragmatičtější.

Na dotace a granty je vždy určena určitá suma peněz a tu rozdělit všem pochopitelně nejde. Proto se musí zvažovat komu dát a koho nechat zajít na úbytě. Pan Suchý není vyvoleným pana Béma, ani jiných radních, a tak je odsouzen zajít na úbytě. A Pražáci? No těm je to lhostejné povětšinou. Jsou zvyklí, že každou chvíli přijede do Prahy nějaká parta mávat a pískat na píšťalky, megafony vyvolávat hesla, pochodovat ulicemi. Takový všední jev!

Semafor je pro Pražany všednost. Jestli zanikne je jim celkem jedno. Každá všednost je nezajímavá, protože je k dosažení kdykoliv. Až zanikne, přestane existovat, Pražané budou hrdě vzpomínat na bývalou všednost jako na něco mimořádného. Tou mimořádností dodají Praze na bývalé slávě, no a pro nevšední zážitek si zajdou třeba na zápas Sparty s Baníkem a nevšedně si zařádí. I pan Bém zasedne raději mezi masy na tribunách a možná příjde i prezident. Po zápase navštíví v šatnách sportovce a předá jim metály za zásluhy o rozvoj města a i nějakou korunu na další rozvoj sportu v matičce Praze.

Je konec časů, kdy byly malá divadla v Praze všedním jevem. Přichází doba, kdy malým ansámblům je odzvoněno. Existence divadel malých forem se stane provždy nevšedností, protože si budou muset najít své zřizovatele - bosy mezi pořádně bohatými a ti jim budou diktovat, jak to umění dělat. A bez svobody ducha se v tom umění jen stěží objeví.

Tak sbohem malá divadla! Měli jsme vás rádi a budeme na vás nevšedně vzpomínat u masmédia TV v pořadech pro pamětníky. Ještě že to nezažije Werich s Voskovcem!

Komik 11.6.2008 7:58

Promiňte, prosím,

máte na mysli pány Voskovce a Wericha, kteří dokázali provozovat své divadlo bez dotací?

relikt 11.6.2008 8:05

Re: Promiňte, prosím,

V jiných časech, kdy byly kabarety a maličká divadla populární zábavou, kdy život měl jiné tempo. V těch časech W+V dokázali svou existenční schopnost. Jak by asi dopadli, kdyby byla jejich existenčně posunutá až do dnešních časů? Byla by stejná, jako v případě Suchého. O tom vůbec nepochybuji!

RomanL 11.6.2008 10:23

Re: Re: Promiňte, prosím,

... tak o tom já zase SILNĚ pochybuji!

krmič 11.6.2008 12:10

Re: Re: Promiňte, prosím,

Až na takovou maličkost: Osvobozené divadlo bylo dost velké. Nevím, proč se pořád traduje, že to bylo malé divadlo.

Pepa 11.6.2008 7:19

Odvážné tvrzení

Tvrzení, že Semafor vznikl a byl udržován proti vůli bolševiků je velmi, velmi odvážné .... stačí si jen srovnat s retuší Matušky o mnoho let dále kdy byl režim již jen skořápkou...  Realističtější verzí se zdá být infiltrace agenty STB a snaha vzbudit dojem nelibosti a pronásledování režimem - jednoduchá cesta jak neloajální umělce a  "umělce" mít pěkně pohromadě...

zalozak 11.6.2008 8:08

Re: Odvážné tvrzení

Co takhle zkusit nesmyslne neobvinovat...  Semafor opravdu nebylo zrovna protezovane divadlo. A v jeho pocatcich rezim delal lecos pro to aby jim zneprijemnil zivot natolik ze toho nechaji. To je fakt, to neokecate.

Ze se posleze Semafor stal trpenou scenou je veci jinou.. Ze nakonec v dobe normalizace tam prisli take "politicky preferovani" herci je bohuzel realna skutecnost a pan Suchy musel lecos strpet aby mohl pokracovat.  Co jste v te dobe delal VY ze tak kritizujete??

Mam na ty "dotacni" aktivity svuj nazor, a neschoduji se s pohledem i treba p Sucheho... ale mit jiny nazor na situaci dnes nedava nikomu pravo nesmyslne spinit druhe. 

Dle meho osobniho nazoru - kazdy kdo byl v roce 89 mladsi 20-ti let, kazdy kdo byl v jakekoliv organizaci ktera se "vyzadovala" (ROH, KSC, SSM, LM, atd...) .. kazdy kdo nikdy nebyl v situaci kdy ho STB vydirala ke spolupraci a on se nedal... kazdy takovy  by mel o cinnosti jinych v te dobe akorat tak drzet usta! 

Papouch 11.6.2008 11:02

Re: Re: Odvážné tvrzení

Semafor byl tak "trpeny" ze si p. Suchy vydelal na peknou vilu

budiz mu to prana, ale utlak, zakazy a pronasledovani vazne vypada jinak - viz pamatny koncert v hospode v Bojanovicich, ktery si ucinkujici Plastici pekne odskakali

Jiří Bakkal 12.6.2008 1:36

Re: Re: Re: Odvážné tvrzení

A co tisíce? Miliony mají, jako to Zagorová! Je to hodná holka, ale má mijóny! Praskni, pitomče!

platic dani 11.6.2008 7:19

Jako J.W. Rich (Werich) natd. Suchy (i Menzel) jsou levicovi, elitarsti paraziti

Po veky byl umelec (pravem) chudy: cekal na zakazku od krale, slechtice, mestana nebo biskupa.

Aby pobavil taskarici u kralovskeho dvora, vymaloval pekne "urozene" mestanovu dcerku, zahral pri slechticove hostine, vymaloval kostel, atd.

Zejmena totalitni, ateisticke rezimy pouzivaji a zneuzivaji kumst a smiraky - k obostranne vyhodne kolaboraci - aby masam cpali sve hodnotuy, ktere pry maji pomoci hledat odpovedi na smysl zivita atd. Tyto "pastyre duse", egocentriky, nehodlam nuijak, primo ani donucene, z dani, zivit.

Babca 11.6.2008 8:26

Re: Jako J.W. Rich (Werich) natd. Suchy (i Menzel) jsou levicovi, elitarsti paraziti

Jestli alespoň  platíte daně, jsem potěšena.  Ale jinak jste blb.  Semafor (i Šimek s Grosmanem) nam dodával odvahu v hnusné době.  Co jste dělal Vy - držel hubu a krok?

jj 11.6.2008 9:15

Re: Jako J.W. Rich (Werich) natd. Suchy (i Menzel) jsou levicovi, elitarsti paraziti

"Po veky byl umelec (pravem) chudy:" To je blbost a povrchní paušální uvažování. Úspěšní umělci byli majetní, ze svého umění zbohatli, a to v každé době.  Vyjímečnost se cenila  a cení ať už se přízemní dušičky  z toho podělají nebo ne. Tím nechci nijak komentovat p. Suchého v současnosti.

krmič 11.6.2008 12:31

Re: Re: Jako J.W. Rich (Werich) natd. Suchy (i Menzel) jsou levicovi, elitarsti paraziti

Jen tak mimochodem, W. A. Mozart měl stálý plat (kromě honorářů) větší než ředitel vídeňské nemocnice. Ovšem, jak se teprve poměrně nedávno zjistilo, hrál hazardně karty se šlechtici, kteří sázeli do hry třeba celé velkostatky. Prostě život na vysoké noze.

Kratochvil TA FANTASTIKA 11.6.2008 7:13

Jako sponzor ODS+Klause nadavam na EU, SSSAJU dotace jak mohu

V nujorku jsem se jako divadelnik neuzivil, tam smiraky drzi pekne trzne na uzde.

A tak idkyz nadavam na Evropu, EU, oznacuji je za "LINOU, STAROU, SOCANSKOU DEVKU", socanske dotace na Ta Fantastika me pochopitelne nevadi. soudil jsem se - dokonce s ODS senatorem a jeho take parazitickym divadlem - i o dotace z Bruselu, ktery jako spravny liberal ja i Klaus nenavidime.

V USA jsem byl nula, zde bulici davaji na me a ZANAKOVOU pekny penize, dtto i dotace. Takze pohoda.

Bohata 11.6.2008 9:28

Ruské a Anglické představení

Pražští komedianti,naučte se Čechova v originále a máte od rusů hromady peněz.Nové Rusy je potřeba zkulturňovat(za jejich peníze) třeba jsou tu někteří proto,že chtějí být co nejdál od rodné matičky.

To se týká také Vás uskuhraný velvyslanče komediantů.

JK 11.6.2008 7:08

Dekujeme, ODEJDETE. Stante se KOCOVNYM kabaretem!

Ja a moje rodina, VS vzdelani, s postgradualnim studiem dejin architekturty a umeni, atd. zasadne podporujeme absolutne zadouci posuny ve financovani kultury, at je to skutecnba kukltura nebo "kultura" (tedy produkce sebestrednych "kumstyru", kteri by jinak na trhu nesehnali jzadne nebo jen malo ochotnych zakazniku). Soulasim tedy s postoji radnice amagistratu Phy pokud se tyka zmen filozofie v rozdelovani grantu, nezbytnosti auditu atd.

Po Sametu psaly jedny rakouske noviny, ze komunisticka CSSR mela na hlavu 7-krat vice vytvarnych umelcu nez Rakousko. Otazka pro pana Sucheho, vsechny ty bezohledne, elitarske, sebestredne kumstyre, kteri si narokuji, ze je spoluobcane, danovi poplatnici, kterych drtiva vetsina nikdy do Semaforu atd. neprijde, nejen proto, ze musi obracet kazdou korunu .... an=by stale, jako za totality, stedre dotovali jejich pohodlny zivot.

Demagogicka manipulace, stavejici jakesi povinne ziveni "umelcu" z kaopes nebohych danovych poplatniku coby "kulturni uroven naroda", je mimo misu a stale vice odanovych poplatniku ji jako sebestrednou demagogii take pravem vidi.

Soukrome s.r.o. pana Sucheho at jezdi po venkove jako kocovne divadlo, at opozna, zda a jak jsou lide ochotni na jejich show chodit a jhlavne platit.

Suchy, stejne jako Menzel a jini "umelci", co po desetileti profitovali a navic byli celebritami v totalitne omezenem pavilonu, plakali o "tvurci nesvobode" za komunismu. Jejich, na cenzure a oddeleni UV KSC schvalene "vtiopy a slehy proti rezimu" na naivky divaky zabiraly, byl to rezimem schvalkeny ventil. Oni sami se meli kralovsky, tantiemy a uvedenay status celebrity.Ted, kdyz majio svobodu, jako prostitutky volaji po stedre ruce strany a vlady, kdyz uz take coby celebrity maji9 mnohem vetsi konkurenci, kdyz je celebritou a bohacem treba podnikatel, atd. Falesna demagogie, ze smiraci jsou jakymsi "svedomim naroda" nebo "hl;asem naroda" je perverzni parodie bezbozneho naroda, ze "umeni dela cloveka lepsiho".

Babca 11.6.2008 8:30

Re: Dekujeme, ODEJDETE. Stante se KOCOVNYM kabaretem!

Tak jste se vyzvracel a je Vám líp? Proč s tím blábolem otravujete ostatní?

Marcela 11.6.2008 8:59

Babco

jestli jste si nevšimla, je svoboda. A já s tím "blábolem" souhlasím.

famful 11.6.2008 14:46

Re: Dekujeme, ODEJDETE. Stante se KOCOVNYM kabaretem!

Cože? Ve Vaší rodině je - na základě tohoto pamfletu - někdo vysokoškolsky vzdělaný? To si zřejmě jenom fandíte. Ale pokud přesto ano je to důkazem, že i inteligenti můžou uvažovat jako úplní trapáci.

Dan 11.6.2008 7:02

A co vydirat stavkou ci hladovkou?

Proc se pan Suchy domniva, ze jeho business je nejak vyjimecny a ze my vsichni mame za jeho divadlo platit? Kdyz nedokaze prodat dost listku za dostatecne vysokou cenu, patri na smetiste. Co je na tom tak nepochopitelneho?

Semafor byl naprosto fenomenalni, ale pouze do roku 1969. Prichod Molavcove by zkrachoval i Narodni.

xyz 11.6.2008 6:57

Permanetní skuhrání Suchého je trapné

a někdo by mu to měl konečně říct. Je majitelem, Semafor je sročko, stejně jako např. Ta Fantastika. Z minulosti se žít nedá.

eTony 11.6.2008 6:22

Nechci

platit Semafor ze svých daní.

famful 11.6.2008 14:43

Re: Nechci

Vy snad rozhodujete o tom, kam jdou Vaše daně? Jestli do zdravotnictví, kultury, Afganistánu či jinam. Umíter to ovlivnit? Houby!  Vztekal jste se taky, když z našich daní drželi komouši nad vodou Kubu či vyzbrojovali Vietnam?

Realista 11.6.2008 5:01

Pane Suchý, na to co tam hrajete opravdu dotace nepotřebujete.

Vžyť tam chodí pár skalních důchodců. Mladé ten Váš žánr vůbec nebaví. Nechápu, proč by Vás měli dotovat. Osobně jsem pro zrušení dotací. Všem. Divadlo, které si na sebe neumí vydělat ať krachne. I divadlo je podnikání a jsem proti každé dotaci do tohoto oboru, které jsou házením peněz do černé díry.;-)

M.... 11.6.2008 5:47

Re: Pane Suchý, na to co tam hrajete opravdu dotace nepotřebujete.

Omyl, mně ještě nebylo 30 ;-P

famful 11.6.2008 14:40

Re: Pane Suchý, na to co tam hrajete opravdu dotace nepotřebujete.

To je tak, když je Realista obyčejným pablbem.

J.G. Pašek 11.6.2008 4:56

Semafor vznikl navzdory tehdejšímu režimu . . . .

Nu hlavně že jsi chvátal podepsat Antichartu, zavděčit se tehdejšímu režimu, že pane Suchy ?

mf 11.6.2008 5:44

Re: Semafor vznikl navzdory tehdejšímu režimu . . . .

Pitomec zustane pitomcem, bolsevik bolsevikem. I po nalakovani namodro. Ze, pane Pasek?

nn 11.6.2008 7:21

Re: Re: Semafor vznikl navzdory tehdejšímu režimu . . . .

Jsme šťastni, že veškerým svým úsilím se včleňujeme do širší, internacionální rodiny. Jsme šťastni, že v tomto úsilí jdeme bok po boku s umělci Sovětského svazu a ostatních socialistických zemí, s nimiž máme společný cíl rozvoje socialistického života. Nacházíme dobré přátele mezi umělci a pokrokovými lidmi různých kontinentů, s nimiž nás spojují myšlenky skutečného humanismu, schopného zajistit práci, svobodu a životní jistoty, materiální i duchovní potřeby ne vyvolené hrstce, ale milionům lidí. Proto si - ve shodě se Závěrečným aktem helsinské konference podáváme ruce přes hranice zemí a kontinentů, vědomi si toho, že skutečné umění, skutečná kultura má pomáhat kupředu jednotlivým národům i lidstvu, má vytvářet porozumění mezi lidmi různých zemí, získávat je pro humanistickou perspektivu míru a vzájemné spolupráce v zájmu šťastného lidského života.

Proto však také pohrdáme těmi, kdo v nezkrotné pýše ješitné nadřazenosti, sobeckém zájmu nebo dokonce za mrzký peníz se kdekoli na světě - a také u nás se našla skupinka takových odpadlíků a zrádců - odtrhnou a izolují od vlastního lidu, jeho života a skutečných zájmů a s neúprosnou logikou se stávají nástrojem antihumanistických sil imperialismu a v jejich službě hlasateli rozvratu a nesvárů mezi národy. Vývoj nás přesvědčuje, že duch míru a spolupráce ve světě sílí, že právě skutečná kultura je jedním z nejúčinnějších prostředků dorozumění mezi lidmi a že každé umělecké dílo spjaté se životem a světlou budoucností člověka je holubicí humanistického poselství klidu všech kontinentů.

fake 11.6.2008 5:46

Re: Semafor vznikl navzdory tehdejšímu režimu . . . .

i když s p:Suchým v mnohém nesouhlasím, tak vás musím upozornit, že p.Suchý antichartu nepodepsal.