30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pepikk 11.6.2008 11:31

Jenom pane Suchý

nezatrpknout.Pokud to tady čtete.Nikdy jsem u vás v divadle nebyl,znám vás jenom z tv , rádia a z mg. pásek.Ale.Věřte mě,že vaše písničky,poezie,povídky,hry, budou dobré a populární i když tu nebudete/na světě/.A to je myslím to co dělá umění uměním.Bohužel,v životě je to někdy nahoře,někdy dole.Hlavu vzhůru a jít středem./Na Pramínek vlasů jsem získal nejlepší"babu" na světě.36 let jsme spolu/

Charlie 11.6.2008 14:08

Jó pramínek vlasů, to bylo něco!

Taky jsem to brnkal holkám.   Na co se lověj buchty dneska ? 

Jenda 12.6.2008 23:39

Re: Jó pramínek vlasů, to bylo něco!

I vy naivko. Vy si porad jeste myslite, ze jste lovil vy a ze slo o to co drnkate?

sedivak 11.6.2008 11:28

Pane Suchý, to si asi nepamatujete,

že jste v 60. letech vydal knížku Semafor, kde byly 3 z Vašich her (Člověk z půdy, Taková ztráta krve - asi to nejlepší, co jsem od Vás viděl a Jonáš a tingl-tangl). A spousta názorů - jak o Vás, tak od Vás. Na mnoha místech tam připomínáte, že v průběhu Vašeho cestování po Praze (byl jsem jeden z těch, kteří vás věrně následovali) jste musel finančně přes tyto obtíže svůj soubor uživit a že jste měl předepsány nemilosrdně vysoké tržby za lístky, které jste musel měsíčně státu odvádět. A na mnoha místech jste taky tvrdil, že divadlo si na sebe musí vydělat, a až budete vystupovat v "kamenném divadle", kde stát na Vás bude přispívat, tak skončíte. Ach jo, to se Vám to tehdy mluvilo...

Stařec z hor. 11.6.2008 11:01

Slava Semaforu pohasinala po odchodu Šlitra,až se vytratila.

PU 11.6.2008 10:55

J. Suchého si nesmírně vážím, ale...

Mám za to, že Praha 6 vybudovala divadlo sobě a pro blaho svých občanů, a mně ho pronajímá, byť za nájem velmi kavalírský. A já to městu vracím tím, že se snažím poskytovat jeho občanům ten druh zábavy, který postrádají v televizi a v divadlech bulvárních. Až jednou Semafor dohraje, zbude to divadlo Dejvicím - rozhodl jsem se totiž, že si ho do hrobu nevezmu, co bych tam s ním dělal. A pak k těm dotacím - kdybych je nezískal, Semafor by zanikl..... píše Jiří Suchý.

K tomu jen dvě poznámky:

Semafor je dnes s.r.o. - tedy  firma počítající se ziskem. Odkdy s.r.o. dostává dotace? Je třeba ji změnit třeba na o.p.s.

Do hrobu si divadlo nelze vzít, neb patří městu, nikoli pronajímateli, proto i ta nadsázka je značně přehnaná a matoucí.

grr 11.6.2008 10:29

naši umělci jsou pořád v nesnázích, jiní neskuhrají

Tak nevím, Furt nějaká kasička, natažená ruka, řev o dotace a granty. Nejsou ti naši umělci nějak zpupný? Když tuhle skuhrali organizátoři jednoho festivalu před jistým věhlasným izraelským režisérem a choreografem, jak veřejná moc nedává dost peněz umělcům, pravil ten člověk: stát Izrael vydává veškere peníze na obranu, my si musíme peníze opatřit sami. Tleskám. Moje otázka závěrem, kam zmizely peníze z kasičky na penzión pro herce? Nebo už nějaký stojí?

http://ozivote.cz/clanky/2004/08/18/shakespearovske-slavnosti-zahaji-pomoc-umelcum-v-nesnazich/

Ivo Fencl 11.6.2008 10:15

Jen mu ty peníze dejte

Jen mu ty peníze dejte, výši Vašich daní (Vy všichni pode mnou) to stejně nezmění. Je komické, jak si ani jeden z Vás neuvědomuje, nakolik tu hovoří slepá závist k někomu, kdo se celý život dokázal uživit čistě tím, co ho bavilo, k někomu, kdo bude od chvíle své smrti opětovně objevován, a to i několika z Vás. I Vaše platy jsou do určité míry granty, že si to neuvědomujete na realitě nic nemění. 

Jindra 11.6.2008 10:21

Re: Jen mu ty peníze dejte

to mi teda vysvětlete, jak se stalo, že můj plat je vlastně grantem?

Možná byste za slunce měl nosit slamák jako Lanza...

X 11.6.2008 10:53

Re: Re: Jen mu ty peníze dejte

Je to totéž, jen se tomu jinak říká. Suchý taky vyrábí, nejen Vy. 

X 11.6.2008 10:55

Re: Re: Re: Jen mu ty peníze dejte

To, co vyrábíte Vy, přece taky nepotřebují všichni. 

X 11.6.2008 11:01

Re: Re: Re: Re: Jen mu ty peníze dejte

Takže i Vám by měla "přes šéfa" teoreticky platit jen ta menšina. Obdobně tomu "platí" menšina Suchému "skrz" pražský magistrát. Píšu to abstraktně, ale je to pravda, demagogicky=opticky jistě "vyvratitelná. 

Dan 11.6.2008 10:54

Dejte jim padaka

To vite, to zase placa nejaky statni ourednik. My ostatni si musime sve penize vydelat. A kdyz chceme po praci hrat muziku, musime prodat listky nebo holt hrajeme zadarmo. Ale tyto jednoduche zasady pro ceske umelce asi neplati. Zvlaste dojemne je to u tech normalizacnich antichartistu, kteri davno meli nekam zalezt a drzet zobak, aby pres nej nedostali.

Mimochodem - ani jeden z tech "umelcu" (s nekolika vyjimkami) nedosahuje ani svetoveho prumeru a kdyby se sli zivit praci, jenom by to prospelo vsem. Aspon by na nas z radia nesislala slabomyslna Superstar, ktera postrada jakykoli talent.

Klokan03 11.6.2008 11:18

"nakolik tu hovoří slepá závist k někomu, kdo se celý život dokázal uživit čistě tím, co ho bavilo,...."

O kom to mluvíte? Nevšiml jste si, že problém je právě v tom, že se pan Suchý svým divadlem uživit neumí?

Ivo Fencl 11.6.2008 11:51

Re: "nakolik tu hovoří slepá závist k někomu, kdo se celý život dokázal uživit čistě tím, co ho bavilo,...."

Vlastně máte pravdu. Musím to uznat. Ale třeba jste přesvědčil o správnosti tohoto přístupu k Semaforu jenom mne, takže jsem rád uvažoval nahlas. 

Charlie 11.6.2008 12:02

Re: "nakolik tu hovoří slepá závist k někomu, kdo se celý život dokázal uživit čistě tím, co ho bavilo,...."

Někteří lidé nerozlišují mezi "uživit se výdělkem z práce" a "sehnat prachy kde se dá".

Je to pozůstatek socialismu, kdy mnoho povolání bylo dotovaných.  Mnoho lidí práci pouze předstíralo,  mnoho jich pouze "chodilo do práce".  Jejich platy byly vlastně také jen "dotace". Nedivte se Klokane, že to ještě přežívá. Tenhle národ je pořádně poničený socialismem.

Klokan03 11.6.2008 12:53

Re: Re: "nakolik tu hovoří slepá závist k někomu, kdo se celý život dokázal uživit čistě tím, co ho bavilo,...."

Já se nedivím. Já ani panu Suchému neupírám jeho zásluhy o rozvoj české malé scény. Ať mu dají 50k penzi, můžou ho třeba posadit i do té slavné grantové komise nebo na ministerstvo kultury, to je mi jedno. Co mi není jedno je, že stát podporuje soukromou s.r.o., ať už je náplní její činnosti cokoliv.

VLK 11.6.2008 13:43

Re: Re: "nakolik tu hovoří slepá závist k někomu, kdo se celý život dokázal uživit čistě tím, co ho bavilo,...."

Ježišmarijá, Charlie, a co ti kopálisti, co vydělávají milliony, ti patří kam? Patří peníze za reklamu už do kategorie výdělku z vlastní práce nebo do sehnat prachy? A pokud do té první, kam patří příspěvek firmy xy na výrobu filmu? A závisí to na tom, zda se jméno té firmy objeví v titulcích a jak velké? A kam zařadíte platy pracovníků charitativních organizací? A opět, závisí to na tom, zda proběhnou firmy přispěvatelů v titulkové lajně během vánočního koncertu?

Naopak, granty a dotace byly, jsou a budou součástí finančních příjmů kulturních organizací a jiných podobných, které jsou někde v té kulturní, morální a celkově civilizační nádstavbě společnosti. Tam, kde je to složitější, než že deset hřebíků stojí 2.30 Kč.

Psí vrah Čumil 11.6.2008 10:12

No, tady se dnes sešlo ale fanoušků Jiřího Suchého.

Skoro celý pražský magistrát...;-D

Jindra 11.6.2008 9:58

Jak zaslechnu Suchý

Vzpomenu si na Karla Kryla a jeho "Píseň pro blbouna nejapnýho"

Pro vás slečnooo Dydová, zní ta píseň lidová.....

Nádherně parodoval "basnické" umění Lanzy Suchého a jeho dýchavičný "pěvecký" přednes.. Už na skonku let šedesátých lezl Suchý spoustě lidí krkem.a s politikou to němělo nic společného..  

Květoslav 11.6.2008 9:53

Vážený pane Suchý,

píšete, že ze strany komunistů zákaz střídal zákaz, jen úplně zrušit si Vás nedovolili, protože jste byli populární.

Hrozí Vám nyní nějaké zákazy? Nějaká cenzura? Zbořili Vám pod nějakou záminkou divadlo? Ne. Nikdo Vás zrušit nechce a ani nemůže. Jenže – už nejste tolik populární, konkurence ze strany televize, multikin a jiných divadel je nesrovnatelně větší a tak už se lidé tolik nehrnou. Navíc jste udělal chybné manažerské rozhodnutí, když jste z divadla vypudil Šimka (vzniklo divadlo Jiřího Grossmana) a Dvořáka. Díky tomu je namísto jednoho Semaforu trojice divadel, které si navzájem konkurují a navíc náklady na provoz jsou trojnásobné.

Jaké navrhujete řešení? Navýšit dotace na trojnásobek? Proč? Proč nemůže několik souborů působit v jedné budově? Pokud nemáte na samostatný provoz, pak sloučení je nejlepším řešením.

Vědci také dostávají dotace. Ale ne na bianco šek, na konkrétní projekty. Chápu, že pokud někdo nový napíše novou hru a je jasné, že konzervativní publikum alespoň zpočátku moc chodit nebude, požádá divadlo o grant na podporu nových autorů. Ale proč dotovat divadlo, které hraje prodělečně pořád? Vedení je evidentně špatné, nejdřív je nutné, aby se divadlo samo začalo chovat ekonomicky. Ony i ty vědecké ústavy dělají komerční zakázky pro firmy

než příště vyjdete do ulic, zkuste si odpovědět na otázku, proč divadla vůbec existují. Kvůli divadelníkům, nebo kvůli divákům?

VOM 11.6.2008 9:46

No pane Suchý, kroutíte to všelijak

Zdařilý příspěvek na téma Moje vlastní nepravdy o Semaforu. Ale když ono o ty peníze jde až na prvním místě. Nějak ztrácíte glanc, asi bych na Vás do divadla nešel.

Jindra 11.6.2008 9:59

Re: No pane Suchý, kroutíte to všelijak

on Lanza za posledních 30 let nějaký glanc měl?

Cricket 11.6.2008 9:34

pane Suchý

Při vší úctě k Vám - asi to se Semaforem nebude kór moc dobrý, když nenaplní sál (jako kdysi) a potřebuje dotace tak moc, že jste ochoten kvůli tomu aktivisticky přidávat na oheň ostatních umělců i taky umělců. Proto společně s Vámi : No a?

hok 11.6.2008 9:19

Ano, byvale zlate casy

Jen se pripojujete k te neschopne luze, ktera dnes na vse nadava a vzpomina na byvale zlate casy.

Tante 11.6.2008 9:12

Bylo a je mi smutno

ze všech umělců, ke kterým jsme za totality vzhlíželi.Jen namátkou - paní Chytilová, pan Suchý, pan Menzel, Ti všichni lkali a naříkali a smutnili po penězích, které jim (poměrně štědře) dával nenáviděný režim. Jiří Menzel toto ukřivděné období úspěšně překonal, když se vrhnul, rovněž úspěšně, na režii divadelní. Paní Cyhtilová nadává a stále a z Jiřího Suchého je mi smutno nejvíc. Takový autor a básník to býval!, ale teď jsou to plytkosti, komunální satira a podivnosti, co páše. Bylo by lepší mu dotace nedat, aby si uchoval alespoň zbytek toho šarmu a důstojnosti ze své zlaté éry.

Maně přemýšlím, proč Cimrmani hrají stále všechny své hry (velmi úspěšně) a jen velmi střídmě přidávají nové tituly, kdežto pan Suchý musí neustále co výpravně vypravovat - bez obecenstva.

Dotace patří začínajícím nebo ojedinělým projektů, ne lidem, kteří nedokáží jít dál nebo odejít nadobro.

Tante 11.6.2008 9:14

Re: Bylo a je mi smutno

oprava: ... neustále NĚCO výpravně ...

katango 11.6.2008 12:18

Re: Re: Bylo a je mi smutno

Cimrmani hrajou ještě ke všemu bez grantů a dotací.

Jindra 11.6.2008 9:12

Jiri Lanza Suchy

Je Ljuba Hermannova 21. stoleti...

A bude nas bavit at uz o to stojime, nebo ne. Kdyz o to nestojime, vybreci si z pozice "maturitni otazky" nejaky ty mergle od eraru, narazi slamak a "poskytuje" zabavu dal...

Lanza netusi, ze k velkemu umelci patri soudnost a umeni odejit. Takhle se z citanek dostane zase do dikobrazu, nebo jak se jmenuji ty vesele casopisy dnes. Mimochodem, uz si Lanza sehnal sponzora na tu svoji knihu, nebo bude chtit po danovych poplatnicich aby mu ji zaplatili?

JK 11.6.2008 9:08

proč?

PROČ? Jako miliony spoluobčanů se musím zivit prací, nedostavam zadne granty. Zkuste to taky. Jste zviklí  leta jen natahovat ruku. Nevim, proc bych jako radny poplatnik mel dotovat jakasi podivna "krasna" divadla bez divaku, ktera "obodarovavaji" jen sebe. Nota bene v Praze. PROČ? Samozvane se nominujete na jakousi elitu naroda a kulturniho arbitra. Dnes je podle vas spatne. Tahnete do haje.