30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ZISKY: Proč stát plánuje trestat drobné akcionáře ČEZu?

Přijde mi, že už poměrně dlouhou dobu vedou politici, řada ekonomů a s nimi i sdělovací prostředky cílenou dezinformační kampaň proti drobným investorům, kteří si v minulosti pořídili akcie společnosti ČEZ. Vypouštějí do prostoru lži o neočekávaném a nezaslouženém zisku, aby tím ospravedlnili vysokou mimořádnou daň, kterou jim ten zisk chtějí z velké části sebrat. Rád bych v tomto příspěvku vyvrátil ty největší lži a fauly, protože nevidím jiný způsob, jak se takové státní zvůli bránit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 4.8.2022 10:07

Google, ČEZ lichva, hned se mi objevil článek dokonce na Neviditelném psu: Podezření, ČEZ a lichva, můžete tedy lehce vyhledat a prostudovat.:-)

L. Novák 4.8.2022 11:56

Právníka s výkladem, ne žvásty ;-O hlupáků, kteří o tom pojmu (lichva) nemají ponětí...

J. Nevrkla 4.8.2022 11:59

To psal právník s výkladem, mně to přišlo logické. Vám to připadalo jako žvásty? Jste erudovanejsi právník? Tak dejte svůj výklad. Děkuji.

L. Novák 4.8.2022 12:27

Jste při smyslech? Jiří Svoboda je komunista a tuším bývalý filmový režisér. A ten článek je tuna žvástů...

https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/podezreni-dopousti-se-cez-lichvy.A220629_225734_p_ekonomika_nef

;-D

J. Nevrkla 4.8.2022 12:46

To se omlouvám, předpokládal jsem, že to psal právník. Za žvásty bych se to neodvážil považovat. A když čtu, že tento mimořádně ziskový podnik, kde si manažeři rozdají odměnu 135milionu korun, dostane z našich daní mimořádně výhodnou půjčku 3miliard eur bez vysvětlení politiků proč, pak to považuji za trestuhodné.

L. Novák 4.8.2022 13:03

Trestuhodné je, že to vláda nevysvětlí.

J. Nevrkla 4.8.2022 13:10

Zřejmě se obává, že by její vysvětlení stěží obstálo.

L. Novák 4.8.2022 14:38

Kdo si chce informace najít a porozumět jim, poradí si i bez vlády. K její škodě. ;-)

J. Nevrkla 4.8.2022 20:12

Zásadní ovšem je, aby pak nevolil politiky, s nimiž nesouhlasí.

J. Vorlický 4.8.2022 7:36

Skupina ČEZ jako dodavatel energie se skládá min.ze tří a.s., ČEZ, Prodej a Distribuce. Zajímá mne, ke které akciovce patří ty akcie, o kterých se zde píše.

J. Vlk 4.8.2022 7:26

Jediný férový způsob jak využít zisky, znamená investovat do výstavby nových jaderných zdrojů. Na dividendy si musí počkat. Žije se z práce předchozích generací, které bloky JE postavili. Za posledních 20 let se v přípravě a výstavbě JE neudělal žádný progress.

I. Pávek 4.8.2022 7:43

R^

T. Veselý 4.8.2022 9:13

R^

I. Pávek 4.8.2022 7:21

Koho by napadlo za komunistů se zaobírat elektřinou. Prostě byla v potřebné míře pro občany i podniky za rozumné peníze. Dokonce se hlasovalo večer v televizi v nějaké soutěži rozsvícením žárovek nebo zapnutím spotřebičů a diváci se mohli na obrazovce přímo podívat jak na měřáku naskakovaly megawaty. Kdo by tak hlasoval dnes?

L. Novák 4.8.2022 19:44

V potřebné míře... Každou chvíli vypínání elektřiny (většinou po večerech, museli jsme držet "černou hodinku" :-), protože přednost mělo tavení kovů v hutích pro Sovětský svaz a zbrojení. Zásobu svíček jsem doma udržoval ještě dlouhá léta po roce 1989, kdyby náhodou...

Hlasování spotřebou elektřiny už by dnes nikdo nevymyslel, máme několik jednoduchých způsobů, jak hlasovat telefonicky nebo přes Internet.

Za komunistického režimu většina občanů na telefon nedosáhla, komunikace mezi občany byla pro režim nežádoucí...

J. Novák 4.8.2022 7:01

ČEZ vyrobí elektřinu za 30 haléřů a prodá ji na burze za 40 násobek ceny. Ten samý ČEZ tam nakoupí tu samou elektřinu i pro své zákazníky. To není tržní cena. To je cena vycházející z bruselské zločinné ideologie, která úmyslně omezuje stranu nabídky, aby cenu vyšroubovala co nejvýše. Jak by se vám třeba líbilo, kdyby byla v unii zakázána těžba soli a byla povolena pouze její výroba z mořské vody, ale pouze v omezeném množství (vždyť musíme chránit přírodu) a dovoz by byl silně omezen (vždyť green deal). A vždyť sůl je nezdravá, tak na ni nahodíme ještě zdravotní daň. Cena by se vyšplhala na čtyřicetinásobek, tedy na 800 korun za kilo. No a její umělý nedostatek by šrouboval její ceny dále? Jak by se vám to líbilo. Jak by se vám líbily obdobné kecy akcionářů povolených solivarů?

L. Hančar 4.8.2022 6:41

Drobní akcionáři ( zejména ti s miliardovými investicemi do akcií ČEZu ) jsou použiti pouze jako zástěrka na megatunel pro hochy, co se znají. Nic víc, nic míň.

J. Novák 4.8.2022 7:05

Ano Green Deal/Death je největší tunel v historii lidstva a kauza ČEZ z tím velice úzce souvisí. Doufám, že jednou, minimálně s našimi zodovědnými figurkami, po právu zúčtujeme.

J. Dekar 4.8.2022 6:39

Takže z burzy odejít nejde, protože "malí akcionáři". Tak ať si tedy malí akcionáři zaplatí sami kauci na energetické burze. Nevidím důvod proč by stát (tedy my ze svých daní) měl dotovat tyto akcionáře aby mohli na nás rýžovat na burze.

J. Novák 4.8.2022 7:32

Já bych to nenazval rýžováním, ale lichvou.

L. Novák 4.8.2022 10:00

Je vidět, že jste "znalec práva"... :-P

J. Pilny 4.8.2022 5:58

Jediný férový přístup je jako ve Francii. Vyrobenou el. energii prodat nejdříve doma za naše ceny a přebytky prodat Německu za draho přes burzu. Ale chápu, že akcionář by takový vývar z akcie neměl a proto se brání zrušení politickému rozhodnutí prodávat i našincům za draho přes burzu.

R. Langer 4.8.2022 6:12

Přesně tak...

Ještě by si ten drobný akcionář mohl uvědomit, že i když má zrovna teď solidní dividendy, tak konkrétně on je brzy může spotřebovat na to, aby sám vůbec měl na zaplacení té elektřiny, jestli to takhle půjde dál. ČEZ na tom ovšem nijak tratit nebude.

Možná mu to časem doklapne... ;-€

P. Lenc 4.8.2022 7:23

R^

T. Kubín 4.8.2022 5:51

Jako insider v energetice se musím argumentaci autora jenom smát. Naivní nakupení účelově ohnutých pseudoargumentů působí legračním dojmem.

Tedy, ne že bych jakkoliv obhajoval či dokonce podporoval kroky katastrofické Fialovy vlády ...

T. Hraj 4.8.2022 9:04

Já myslím, že obecně má autor ve všem celkem pravdu. Ostatně jeho argumentace je postavena na normálním tržní prostředí. Jenomže pominul dvě zásadní věci:

1) Energetika v EU nefunguje v normálním tržním prostředí, ale je silně politicky regulována, respektive spíš určována.

2) Energetika je strategickým odvětvím. Tj. stát nemůže nečinně přihlížet jejímu kolapsu. Naopak, je povinen mít dlouhodobou, koncepční vizi jejího fungování a také ji uskutečňovat.

3) Dle naší vlády jsme nyní ve válečném stavu. Státní intervence (nota bene ve strategickém odvětví) jsou tedy ještě pochopitelnější, než v době pandemie. A že to tehdy byly nějaké intervence! (rozhodně jsem nebyl jejich advokátem).

L. Novák 4.8.2022 16:54

Potíž je, že státní zásahy ke kolapsu energetiky vedou. Rozhodující pro určování směru vývoje je energetická politika Německa (drží v rukou zelení magoři), jinak nejhloupější na světě. Z Německa ji převzala EU/EK a díky Bursíkovi a sjednocené levici i ČESKO.

V. Mokrý 4.8.2022 5:02

Trestáni by měli být ti, co se zasloužili o částečnou privatizaci ČEZu.

P. Hatina 4.8.2022 4:12

Bohužel, pan Drobný akcionář ČEZu zapomněl dodat jednu zajímavou věc.

Totiž že ČEZ sám je současně největší producent energie u nás , ale taky největší distributor té energie u nás, sám sobě je tedy tím českým překupníkem, který sám sobě zalevno prodává a zádruho nakupuje, a ani on asi? nebyl schopen, jak uvedeno ",. loni a předloni nakoupit svou vlastní energii i pro své vlastní klienty „do zásoby,“ protože i on teď neustále zdražuje...;-D

Tedy, z tohoto jednoduchého schématu by muselo být vedení ČEZu natolik neschopné, že by je museli i drobní akcionáři dát ne vyhodit, ale rovnou zavřít pro tunelování jejich majetku.

Krom té jedné drobnosti, že ČEZ u nás má jako producent distributor většinové postavení (ne-li přímo monopolní), takže klienti od něj i za ty takto obrovské ceny nakupovat musí. Což se tedy drobným akcionářům líbí, protože oni z těch vysokých cen placených klienty dostávají vysokou dividendu, jenomže státu, který zastupuje většinově hlavně ty klienty, už by se to líbit nemělo..

Ale co s tím, pane Fialo?

K. Machala 4.8.2022 2:32

Hezky napsáno. Trpíme za německé Nezamysly, a české podržtašky Nezamyslů.