30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ZISKY: Proč stát plánuje trestat drobné akcionáře ČEZu?

Přijde mi, že už poměrně dlouhou dobu vedou politici, řada ekonomů a s nimi i sdělovací prostředky cílenou dezinformační kampaň proti drobným investorům, kteří si v minulosti pořídili akcie společnosti ČEZ. Vypouštějí do prostoru lži o neočekávaném a nezaslouženém zisku, aby tím ospravedlnili vysokou mimořádnou daň, kterou jim ten zisk chtějí z velké části sebrat. Rád bych v tomto příspěvku vyvrátil ty největší lži a fauly, protože nevidím jiný způsob, jak se takové státní zvůli bránit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 4.8.2022 18:21

VEŠKERÁ zelená zvěrstva vadí!

P. Hatina 4.8.2022 20:02

Víte, ona je potíž v tom, že když si špatně odpovíte na první otázku tak potom si musíte špatně odpovědět i na tu druhou.

"..Proč by si zrovna ČEZ nemohl prodávat za ceny běžné na trhu?

"

Ale podobně "proč by si stát (vláda a parlament dle pokynů EU) nemohl stanovit uhlíkové daně a povolenky, příplatky na OZE a drahý podíl (v ceně elektřiny) na stabilizaci sítě kvůli jejich povinnému připojování."... Jasně že obecně, a že jsme v tej parlametní demokracii, taky může, nehorázně zatěžovat své občany, jako ten ČEZ.

Tudíž, ale když si správně odpovíte na tu druhou, že by tohle stát dělat neměl, a hlavně nyní v krizi se snažit ty své daně povolenky a poplatky minimalizovat či zrušit, tak potom dospějete ke zjištění, že to potom může nařídit i tomu ČEZu.

L. Novák 4.8.2022 20:15

Znáte někoho, kdo by se v čele vlády dokázal postavit EU a jít do CZexitu? Jinak se těch nesmyslů vnucovaných Německem a EU/EK zbavit nedokážeme...

P. Hatina 4.8.2022 21:03

Proč do CZexitu? Když budete sledovat informace hloubš, tak zjistíte že se lze řadě těch opatření vyhnout, lze požádat o vyjímku a podobně. Jasně musí se podat oficiálně žádost, musí se taky patřičně zdůraznit, musí se to taky i třeba osobně projednat, atd.. Ale jde to, Jenomže naše vláda ani úřady to neumí a nedělají.

L. Novák 4.8.2022 21:40

Hlavně to dělat nechtějí. To by nemohla být na MŽP "zelená lidovecká perla" Hubáčková... a další podobní. :-)

V. Petr 4.8.2022 18:20

R^R^R^

J. Plzák 4.8.2022 15:44

Stát je sedmdesátiprocentní akcionář. Může tedy prodávat na burze a nebo prodávat přímo nám. Když nás nutí kupovat přes burzu je zločinec. Volte dál Fialu a další zločince .

L. Novák 4.8.2022 16:15

Blbost. Ukázková... ;-D

K. Filip 4.8.2022 17:02

Máte nějaký jiný, svůj názor p.Novaku?

L. Novák 4.8.2022 17:08

Zajděte si do obchodu a chtějte po obchodníkovi, aby vám prodal třeba pecen šumavského bochníku 1200 g z velkopekárny (40,- Kč) za polovic, než jej prodává konkurence. ;-)

J. Brožek 4.8.2022 14:37

Milý nepodepsaný ubožáčku.

Oni ti nedaní dividendu, ta je odsouhlasená a nikdo ti těch 50 Kč na akcii nedaní (mimo standardní daně z příjmu 15%). Nedaní se tedy žádný akcionář.

Mluví se o dani z nadměrného a nezaslouženého zisku velké akciové firmy, která pro to aby toho zisku dosáhla naprosto nic neudělala, jen zvedla ceny. A i po zdaní tohoto zisku bude dividenda pořád stejná.

Takže hezky, ale špatně - lžeš.

P. Kubáč 4.8.2022 12:48

Se článkem v jádru souhlasím až na jednu drobnou pochybnost.

Jak je možné že platím 360 Euro /MWh i jako zákazník ČEZu, který přece "není překupník" ???

L. Novák 4.8.2022 13:04

ČEZ nemá distribuční společnost?

P. Kubáč 4.8.2022 13:44

Když budu obzvlášť jedovatý tak řeknu že dceřinná firma - ČEZ Prodej - kupuje od své matky za levno ale prodává draze jako všichni a tím vyvádí zisky své matky z dosahu "poctivých drobných akcionářů" ;-)

M. Matura 4.8.2022 14:47

No nevim, spíš ČEZ-distribuce kupuje už za draho, aby ji z předprodeje elektřiny neplynuly žádné zisky a u Regulačního úřadu mohla nárokovat souhlas se zvyšujícími se poplatky za distribuci.

M. Matura 4.8.2022 14:59

... z přeprodeje...

V. Pokorný 4.8.2022 12:43

Hm...tak drobný akcionář...tedy promluvil. Má stát většinu majetku, akcií ČEZu? Vlastní většinu akcií? Vlastní. Na tzv. drobné a menšinové akcionáře ČEZu,bych já bral jen minimální nutný ohled. Zvlášť když to jsou převážně cizí( německé, USA) společnosti, fondy penzijní. Na to si ale kolaborant se Sudetskými Němci a posluha tzv. demokratického Západu, signalista Fiala ani nepípne.

V. Čermák 4.8.2022 12:47

R^

G. Onion 4.8.2022 12:38

Někdo se tady ptal kdo je autorem tohoto pamfletu. Vzhledem k argumentaci a stylu toho textu je autorem Šnobr. Můžete si sami dohledat reakce tohoto grafomana v čase jak reagoval na dění v ČEZu. Jenom jak v tisku a v médiích všeobecně loboval proti stavbě JE v Dukovanech. Jeho představy byly asi rázu, jo postavit JE, ale zaplati to někdo jiný, ale ČEZ bude inkasovat zisky. Pokud ne tak žádná stavba, kde by ČEZ měl participovat.

Šnobr je právě ten drobný akcionář, ale to je spíš ironie. On totiž zastupuje další " drobné" akcionáře např. Tkáče, fondy z SSA a další. A tito " drobní" akcionáři vlastní něco málo přes 1% akcií. Takže to nejsou ti drobní akcionáři, že jo Šnobr? Totiž ty akcie jsou v hodnotě zhruba přes pět miliard korun, takže žádný dědeček s babičkou a přilepšení na důchod.

Na závěr jedna otázka. Jakým způsobem jste vy " drobní" akcionáři přispěli ČEZu aby mohl i nadále dojit občany a firmy tohoto státu? Myšleno tak, jakou sumou jste přispěli na tu jistinu na burze?

P. Molík 4.8.2022 12:24

Údajný drobný akcionář argumentuje tak, aby co nejlépe ošetřil a prosadil své privátní zájmy. Zjevně není schopen s patřičným nadhledem komentovat údajný plán státu. Pro akcionáře doufající a konající tak, aby maximalizovali své zisky na úkor miliónů občanů, bude teď nejlepší mlčet, aby svojí zahleděností do vlastních zájmů nejitřili již beztak dusnou atmosféru a nevyvolávali proti sobě další zášť. Pro pana akcionáře mám jeden můj názor v obecném smyslu slova - SMLOUVA, JEJÍŽ PLNĚNÍ PŘINÁŠÍ MILIÓNŮM LIDÍ STRÁDÁNÍ A POKLÁDÁ NAŠI EKONOMIKU NA LOPATKY, JE SMLOUVA NEMRAVNÁ A TUDÍŽ NEPLATNÁ. Ba naopak trvání na takovéto akcionářské smlouvě může být posuzováno jako trvání na dalším sabotování naší ekonomiky.

L. Novák 4.8.2022 12:03

Nebezpečný chaos v energetice

Vládní komunikace záměrů a plánů v energetice je zoufalá, píše Lenka Zlámalová.

Lenka Zlámalová (3. srpna 2022, placený přístup)

"Vláda Petra Fialy by nutně potřebovala svého „šerpu pro energetiku“. Člověka, který bude dobře rozumět tomu, co se s cenami elektřiny, plynu, ropy a spol. děje. A bude hlavně schopen lidem jasně, srozumitelně a zcela konkrétně vysvětlovat, co kabinet Petra Fialy skutečně chystá.

V čase, kdy Česká republika zažívá největší zdražování v historii a čtvrtý nejvyšší růst cen z celé Evropské unie, lidi máloco zajímá víc než to, s jakými účty za elektřinu a plyn můžou v nejbližších měsících počítat. A co konkrétně kabinet v energetice připravuje.

Jeho plánům totiž nejsou schopni z veřejných výroků premiéra Petra Fialy a jeho ministrů porozumět ani energetičtí experti, ekonomové a investoři, kteří se cenám elektřiny profesionálně věnují. Jak jim pak má rozumět člověk, který se profesionálně věnuje něčemu úplně jinému?"

L. Novák 4.8.2022 12:03

https://echo24.cz/a/SA82t/plyn-elektrina-tarif-chaos

P. Molík 4.8.2022 12:26

Vláda takto jalovými řečmi a sliby chce zřejmě tlumit přetlak v sociálním kotli, ale jde o dočasnou záležitost, onen přetlak se stejně dostaví.

L. Novák 4.8.2022 12:31

Pokud v zimě nebude plyn, tak určitě. Ale že by v Česku existoval politik či strana, která by byla schopná tyhle "globální excesy" potlačit, tak taková tady není. Jsme v politické pasti.

V. Čermák 4.8.2022 12:51

A Vy, Signálův ocase jste jedním z těch, kteří nás do té past dostali...;-DRv

A. Koukolík 4.8.2022 11:53

Hodně manipulativní článek, který v nás má vyvolat pocit viny, jak ubližujeme všem bohatým. Co má stát dělat a co nedělá. Začít okamžitě jednat o ukončení placení emisních povolenek a o ukončení smlouvy o prodeji elktřiny na burzu v Lipsku. Pokud neuspěje, jednostraně smlouvy vypovědět. Takto pracující vláda by měla nepochybně podporu občanů. Vždyť právě od cen elektřiny a benzinu s naftou, se odvíjí drtivá většina cen všeho ostatního. Existuje termín nemorální zisky a to je přesně problém pohonných hmot. Ale i ceny v supermarketech. Zemědělci zdraží o 30% a supermarket reaguje navýšením ceny o 60% Tohle prostě vláda musí hlíédat a tzvrdě sankcionovat. Od toho je to vláda. Ale tihle?.....

L. Novák 4.8.2022 12:10

Systém SMC (státních maloobchodních cen určovaný úřednicky centrálně v Praze) jsme tady měli až do pádu komunistické totality 1989. Byl na dvě věci... A vy byste jej chtěl zavést znovu?

Na předražené zboží je jediná rozumná reakce: Nechat je obchodníkovi ležet v obchodě. "Ať se pokouší je prodat!" - jak říká jeden můj známý, obchodník - živnostník v důchodu s lišáckým úsměvem na tváři. :-P

A. Koukolík 4.8.2022 12:26

Souhlasím s Vámi. Ale vidím vyjímky v posunu doby a času. Lidé se mnohem víc chovají jako hyeny, proto si myslím, že reakce na to je potřebná. A pak ještě něco. Existují životně nutné věci, jako třeba chleba, mléko, základní zelenina. Nechat je prodávat za cenu, kdy už na to nikdo(kromně horních 10 000) nebude mít, není prostě možné. Byl by to zločin na lidech, dětech a vlastné celé společnosti. Proto přece vládu nevolíme. Nechci nic zavádět znova, toho jsme si opravdu užili až, až. Ale bohužel posun doby a posun chování lidí i států si vynutí regulace, které jsme doufali, že zůstanou pouze v dějinách. Stačí se podívat na uzavírané kartely obchodů o cennách, které nejdou prokázat, na demokratičnost soudů, která jde lumpům, zlodějům a obchodním mafiím na ruku, těch příkladů jsou spoustu. Regulaci a dohled si mnozí vykoledují svým chováním prostě sami. Já to neumín lépe popsat, ale snad chápete co chci říct.

L. Novák 4.8.2022 12:38

Agrobaron Babiš jako inflační vítěz? Ceny vystřelují tam, kde dominuje Agrofert

Česká republika se dostává mezi země s nejprudším zdražováním v celé Evropské unii. Z čísel to vypadá, že jedním z těch, kdo se rozhodli na velkém zdražování dobře vydělat, je Andrej Babiš se svým Agrofertem.

Lenka Zlámalová (22. června 2022)

https://echo24.cz/a/S7SAf/zdrazovani-potravin-agrobaron-babis-inflacni-vitez-ceny-vystreluji-agrofert

V. Čermák 4.8.2022 16:10

Signálův Ocase, za Babiše byla inflace do 5%, za Fialy je 16%. Naznačujete, že Fiala je loutka Babiše? Asi vám v Šaškecu promývali Kedludnu příliš. Fiala je přece loutka EU USA. A vy tady ocasíte za Jurečkova kašpárka Nekulu a taky Prouzu.....;-DRv