30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ZISKY: Proč stát plánuje trestat drobné akcionáře ČEZu?

Přijde mi, že už poměrně dlouhou dobu vedou politici, řada ekonomů a s nimi i sdělovací prostředky cílenou dezinformační kampaň proti drobným investorům, kteří si v minulosti pořídili akcie společnosti ČEZ. Vypouštějí do prostoru lži o neočekávaném a nezaslouženém zisku, aby tím ospravedlnili vysokou mimořádnou daň, kterou jim ten zisk chtějí z velké části sebrat. Rád bych v tomto příspěvku vyvrátil ty největší lži a fauly, protože nevidím jiný způsob, jak se takové státní zvůli bránit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kulhavý 2.9.2022 12:47

Dostal jsem "zajímavou" informaci, že polovina minoritních akcionářů je z USA, včetně i bankovních společností. To by mohlo vysvětlovat Fialův odpor k jen pouhé myšlence o odchodu z lipské burzy.

První krok je okamžitě zrušit emisní povolenky - jsou tak jako tak amorální; viz. mám dost peněz a tak mohu smradit do širokého okolí jak se mi zachce.

Hned v závěsu zákonem ze sněmovny vyvlastnit minoritní akcionáře a následně odejít z lipské burzy (ať se Američani a také Němci pokakají!)

L. Písařík 10.8.2022 17:23

Víš, kulíšku, že byly nízké dividendy, tak zase rostla reálná hodnota akcií, kdybys je prodal, jistě bys to věděl. Určitě víš, že nmúžeš mít z jedné kozy mléko a zároveň maso. Určitě víš, že zisky nejsou z toho, že prodává ČEZ kilowatu za 3o halířů, jak nám donedávna tvrdil.

J. Černý 7.8.2022 9:09

Jak minoritni vlastníci ovládají ČEZ se svymi 30% ?

J. Černý 7.8.2022 9:05

Jak ti minoritní vlastnici někoho trestají?

M. Smutný 6.8.2022 12:12

Nebojte se, současný kurs vedení ČEZ, který dočasně bude maximalizovat gáže vedení firmy orientací na zelenou EBITDA během několika let přivede firmu zugrund. Protože už do roku 2030 vypnou stabilní uhelné elektrárny s kapacitou 4100 MW a jako "řešení" energetického zásobování závislého na povětrnostních podmínkách instalují soláry s kapacitou 6000 MW. Jak se lze přesvědčit na webu www.eru.cz, od listopadu do února dávají české soláry zlomky procent potřebného výkonu. Asi dostanou podniky a domácnosti pokyn hibernovat.

L. Novák 5.8.2022 0:11

No ale pozor, cena na burze není ta cena, z níž vychází dodavatelé (distributoři pro malospotřebitele) s dlouhodobými smlouvami na dodávky přímo s výrobci při nákupu na rok či dva dopředu. Stačí se podívat na ceník zveřejněný např. E.ONem, který bude platit tuším od září.

Celý den... mám puštěný počítač, a občas mrknu na komentáře k tématu, které mě zajímá. No a když tady vidím ty nesmysly, tak mi nezbývá, než se drobných akcionářů zastat. Ale pochybuju, že by si mě chtěl někdo z nich najmout jako placeného trolla. Na to jsem na nich názorově až příliš nezávislý - viz první komentář po zveřejnění. ;-)

L. Novák 5.8.2022 0:00

Jinak: ve prospěch občanů... Ne státu ovládnutého partou politiků, jejichž skutečné motivace vládnout jsou poněkud nejisté... :-P

Naštěstí pojem "prospěch občanů" lze u zásobování el. energií definovat jasně a jednoznačně. Stabilita, spolehlivost, přijatelné ceny.

G. Onion 4.8.2022 23:03

K té ceně jste ovšem zapomněl dodat, že to je jen za surovou elektřinu. K ní je nutno přičíst distribuci, různé daně a další což vyšponuje cenu 1kwh ke dvaceti korunám. A to je zatím pouhý začátek. ČEZ a drobní ;-D;-D akcionáři s náma ještě neskončili.

Jinak koukám jak jste tady celý den aktivní. Vy jste placený troll od drobných ;-D;-D akcionářů nebo to děláte zdarma, jen tak z plezíru?

P. Diviš 4.8.2022 22:12

V podstatě jsou, ač oklikou přes stát. To je holt ten problém se státními oklikami, kde je záruka, že náš státní zástupce v ČEZu bude jednat v náš, tedy státní prospěch?

L. Novák 4.8.2022 21:40

Hlavně to dělat nechtějí. To by nemohla být na MŽP "zelená lidovecká perla" Hubáčková... a další podobní. :-)

L. Novák 4.8.2022 21:37

Ale my tady máme socializmus! ;-D Celá EU je socialistická a směřuje ke komunizmu. Zelenému!

L. Novák 4.8.2022 21:35

Blbolíte vy. Kdybyste sledoval běh událostí, jednání s "alternativními dodavateli" už proběhla dříve a neúspěšně. Aby potenciální dodavatel investoval do nových ložisek metanu, potřebuje mít jistý kontrakt na dlouhá léta dopředu, aby se investice vyplatila, a taky potřebuje, aby kontrakt byl na velká množství (Česko žádná extra velká množství neodebírá, proto bere přes prostředníky s mnohem vyšším odběrem). No a co se týče dlouhodobosti, problém je ve vyhlašované "uhlíkové neutralitě" spojené se závazky vůči EU. A ta jasně přikazuje ukončit spalování fosilních paliv do určitého, relativně blízkého data. Takže tím je dána i "jistota dlouhodobého odběru", tedy veškerá žádná. A producenti zemního plynu nepatří do kategorie, která neovládá logiku a kupecké počty jako třeba vy. ;-)

L. Novák 4.8.2022 21:25

Občané ČR nejsou majoritními vlastníky ČEZu. Taky nemůžete zapomenout časy, kdy všechno patřilo "všeholidu"? :-P

P. Hatina 4.8.2022 21:03

Proč do CZexitu? Když budete sledovat informace hloubš, tak zjistíte že se lze řadě těch opatření vyhnout, lze požádat o vyjímku a podobně. Jasně musí se podat oficiálně žádost, musí se taky patřičně zdůraznit, musí se to taky i třeba osobně projednat, atd.. Ale jde to, Jenomže naše vláda ani úřady to neumí a nedělají.

P. Černý 4.8.2022 20:49

Při současné úrovni plynofikace v situaci cenové nestability a nespolehlivosti spotovych nákupů zemního plynu Česko nemá zájem o dlouhodobé dodávky plynu ve významných objemech? Nechejte už toho blábolení, pane Nováku. Na tohle opravdu nikdo není zvědavý.

I. Širůček 4.8.2022 20:44

Svatá prostoto! Ti jsou problémem socialismu(což je jen obtížná cesta od kapitalismu ke kapitalismu).

L. Novák 4.8.2022 20:15

Znáte někoho, kdo by se v čele vlády dokázal postavit EU a jít do CZexitu? Jinak se těch nesmyslů vnucovaných Německem a EU/EK zbavit nedokážeme...

J. Nevrkla 4.8.2022 20:12

Zásadní ovšem je, aby pak nevolil politiky, s nimiž nesouhlasí.

L. Novák 4.8.2022 20:11

Jednat přímo s velkými dodavateli mohou ti, kteří mají zájem o dlouhodobé smlouvy a velká množství. A to Česko není.

L. Zídek 4.8.2022 20:09

Ta otázka správně zní " Proč mají nenažraní minoritní akcionáři ČEZu trestat majoritní vlastníky ČEZu - občany České Republiky " "

P. Hatina 4.8.2022 20:02

Víte, ona je potíž v tom, že když si špatně odpovíte na první otázku tak potom si musíte špatně odpovědět i na tu druhou.

"..Proč by si zrovna ČEZ nemohl prodávat za ceny běžné na trhu?

"

Ale podobně "proč by si stát (vláda a parlament dle pokynů EU) nemohl stanovit uhlíkové daně a povolenky, příplatky na OZE a drahý podíl (v ceně elektřiny) na stabilizaci sítě kvůli jejich povinnému připojování."... Jasně že obecně, a že jsme v tej parlametní demokracii, taky může, nehorázně zatěžovat své občany, jako ten ČEZ.

Tudíž, ale když si správně odpovíte na tu druhou, že by tohle stát dělat neměl, a hlavně nyní v krizi se snažit ty své daně povolenky a poplatky minimalizovat či zrušit, tak potom dospějete ke zjištění, že to potom může nařídit i tomu ČEZu.

L. Novák 4.8.2022 19:44

V potřebné míře... Každou chvíli vypínání elektřiny (většinou po večerech, museli jsme držet "černou hodinku" :-), protože přednost mělo tavení kovů v hutích pro Sovětský svaz a zbrojení. Zásobu svíček jsem doma udržoval ještě dlouhá léta po roce 1989, kdyby náhodou...

Hlasování spotřebou elektřiny už by dnes nikdo nevymyslel, máme několik jednoduchých způsobů, jak hlasovat telefonicky nebo přes Internet.

Za komunistického režimu většina občanů na telefon nedosáhla, komunikace mezi občany byla pro režim nežádoucí...

L. Novák 4.8.2022 19:22

Oficiálně? Kým? Kde?

"Nepřátele lidu" měli bolševici. Ještě jste pořád nezapomněl, a nebo už si na nic jiného nepamatujete? ;-D

Mimochodem, na pražské burze se aktuální cena 1 kWh pohybuje kolem 10 Kč / kWh :-P

P. Černý 4.8.2022 19:22

Lžou a kličkují všichni. Jen se zapomněli předem domluvit.

M. Matura 4.8.2022 19:03

Tak jak to tedy je?

Pan akcionář píše: "Zde ovšem spočívá další problém – většina elektřiny na tento rok a velká část i na příští rok je již prodaná a to v zahraničí, i kdyby stát ČEZ znárodnil dnes, tak tyto závazky bude muset dodržet a zkrátka cenu českým spotřebitelům může další dva roky maximálně tak dotovat."

Mluvčí ČEZu Kříž :

" ČEZ do Německa skoro nevyváží. Ale kdyby s tím přestal, hrozilo by, že nám Němci přestanou dodávat ruský plyn a ropu."

P. Černý 4.8.2022 18:41

Doufejme, že pan Fiala přestane mlžit a konečně předstoupí před občany s podobnou argumentací.

A k tomu ještě může občanům vysvětlit, že vláda fakticky zajistila zásoby plynu na pět dnů. Protože plyn v zásobnících na českém území, a i tyto zásobníky, patří cizím obchodníkům, kteří (jako RWE) český trh plynem v současné době nezásobují. A protože terminál na LNG v Holandsku je bez zásobníků na nic. A protože vláda odmítá poverit obchodníka (ČEZ) aby jednal přímo s dodavatelem plynu bez prostředníků. Atd. A že tedy je možné, že se Česko vedené prolhanymi politiky v zimě ocitne téměř zcela bez dodávek zemního plynu.

Aspoň už snad i ti největší fandové rozeznají, co to máme za vládu.

L. Novák 4.8.2022 18:23

ČEZ účtuje podle trhu, s nímž je (rozvodnou sítí) propojen.

Inflační spirálu roztáčí peníze nasypané do ekonomiky v minulých letech vládami a ČNB. Na dluh. Dokud tam jsou, nebo dokonce dnes přidávají další, inflace se nesníží.

Veřejný zájem? ;-D Kdo přesně určí, co to je? Dodavatelé energií odčerpávají z ekonomiky přebytečné peníze nasypané do ní v minulosti. Až lidem dojdou peníze a budou muset začít šetřit, zastaví se i cenový růst. Je to veřejný zájem nebo ne? ;-)

V. Petr 4.8.2022 18:21

VEŠKERÁ zelená zvěrstva vadí!

V. Petr 4.8.2022 18:20

R^R^R^

V. Petr 4.8.2022 18:19

"Drobní akcionáři" jsou oficiálně označováni jako překážka tomu, abychom opustili prodej elektřiny přes burzu v Lipsku. Proto jsou právem považováni za "nepřátele lidu."