21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

ZISKY: Proč stát plánuje trestat drobné akcionáře ČEZu?

Přijde mi, že už poměrně dlouhou dobu vedou politici, řada ekonomů a s nimi i sdělovací prostředky cílenou dezinformační kampaň proti drobným investorům, kteří si v minulosti pořídili akcie společnosti ČEZ. Vypouštějí do prostoru lži o neočekávaném a nezaslouženém zisku, aby tím ospravedlnili vysokou mimořádnou daň, kterou jim ten zisk chtějí z velké části sebrat. Rád bych v tomto příspěvku vyvrátil ty největší lži a fauly, protože nevidím jiný způsob, jak se takové státní zvůli bránit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hatina 4.8.2022 4:12

Bohužel, pan Drobný akcionář ČEZu zapomněl dodat jednu zajímavou věc.

Totiž že ČEZ sám je současně největší producent energie u nás , ale taky největší distributor té energie u nás, sám sobě je tedy tím českým překupníkem, který sám sobě zalevno prodává a zádruho nakupuje, a ani on asi? nebyl schopen, jak uvedeno ",. loni a předloni nakoupit svou vlastní energii i pro své vlastní klienty „do zásoby,“ protože i on teď neustále zdražuje...;-D

Tedy, z tohoto jednoduchého schématu by muselo být vedení ČEZu natolik neschopné, že by je museli i drobní akcionáři dát ne vyhodit, ale rovnou zavřít pro tunelování jejich majetku.

Krom té jedné drobnosti, že ČEZ u nás má jako producent distributor většinové postavení (ne-li přímo monopolní), takže klienti od něj i za ty takto obrovské ceny nakupovat musí. Což se tedy drobným akcionářům líbí, protože oni z těch vysokých cen placených klienty dostávají vysokou dividendu, jenomže státu, který zastupuje většinově hlavně ty klienty, už by se to líbit nemělo..

Ale co s tím, pane Fialo?

L. Novák 4.8.2022 3:39

Energetická sebevražda s podpisem ministryně vlády ČR

Milan Smutný (19. 07. 2022)

https://smutny.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=789635

"...Ví ministryně Hubáčková, že zelená politika ČEZ, která nepochybně posílí příslušný „zelený“ rating firmy a nastavené parametry odměn nejvyššího vedení, bude znamenat brzký deficit elektřiny?"

K. Machala 4.8.2022 2:32

Hezky napsáno. Trpíme za německé Nezamysly, a české podržtašky Nezamyslů.

L. Novák 4.8.2022 0:52

Pěkně napsáno! :-)R^ Potíž je v tom, že meziroční nárůst zisku (po zdanění) je trojnásobný (+200%), aniž by pro to musel ČEZ hnout prstem. Proto ten skok vidí mnozí jako "nezasloužený".

Pravda je, že Fiala a jeho ministři pořád jenom žvaní a žvaní, jako by si chtěli otestovat veřejné reakce na obsah toho žvanění... ;-D Jenomže on taky hloupě žvaní šéf ČEZu, který se tuhle nechal slyšet po boku potrhlé MŽP Hubáčkové, že urychlí přechod k "uhlíkové neutralitě"... Což je zjevná blbost, které bych se jako drobný akcionář ČEZu bál.

https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/cez-chce-byt-uhlikove-neutralni-do-roku-2040.-s-ministerstvem-zivotniho-prostredi-uzavrel-memorandum-o-spolupraci-pri-ochrane-klimatu-160947

Protože takovéto nesmysly samozřejmě pokud budou přijímány podle německého vzoru, vedou k energetické krizi. Horuje za ni i mluvčí drobných akcionářů Šnobr odmítáním jaderné energetiky a podporou Občasných Zdrojů Energie... Dělá to snad proto, aby ČEZ na krizi vydělával systematicky a provozoval podle Německého vzoru NEJHLOUPĚJŠÍ ENERGETICKOU POLITIKU NA SVĚTĚ? 8-o

Na druhé straně energetická krize je přesně ten důvod, proč narostly "nezaslouženě" zisky ČEZu. Má to tedy být záměr?