21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

ZISKY: Proč stát plánuje trestat drobné akcionáře ČEZu?

Přijde mi, že už poměrně dlouhou dobu vedou politici, řada ekonomů a s nimi i sdělovací prostředky cílenou dezinformační kampaň proti drobným investorům, kteří si v minulosti pořídili akcie společnosti ČEZ. Vypouštějí do prostoru lži o neočekávaném a nezaslouženém zisku, aby tím ospravedlnili vysokou mimořádnou daň, kterou jim ten zisk chtějí z velké části sebrat. Rád bych v tomto příspěvku vyvrátil ty největší lži a fauly, protože nevidím jiný způsob, jak se takové státní zvůli bránit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 4.8.2022 11:42

Plácáte ;-O hlouposti, komunisto!

M. Sedláček 4.8.2022 11:37

Neočekávaný zisk, nadměrný zisk, to je komunistický slovník, který nemá ve slušné společnosti co dělat.

L. Novák 4.8.2022 11:33

Progresívní daň má jednu hloupou vlastnost. Je časově neomezená, trestá úspěšné a bere jim motivaci. Komunistický totalitní systém se uplatňováním podobných principů ekonomicky zhroutil.

P. Pepax 4.8.2022 11:30

R^ naprostý souhlas a symbol fialovy vlády je nemůžeme, nechceme no a neumíme což ovšem nikdo z těch kašparů ze své huby nevypustí.

M. Mucha 4.8.2022 11:30

R^

R. Nešpůrek 4.8.2022 11:28

Progresivní daň se správně nastavenou progresivitou by hodně vyřešila. Pomohla by i s tlumením inflace.

R. Nešpůrek 4.8.2022 11:26

R^

L. Novák 4.8.2022 11:24

Co je to Mimořádná daň (windfall tax)?

Jiří Schwarz, rektor Anglo-American University 13. 7. 2022

Mimořádná daň – windfall tax – je nutností

https://archiv.hn.cz/c1-67092300-mimoradna-dan-windfall-tax-je-nutnosti

Tolik k pochopení, o jaký nástroj se jedná a proč jej někteří politici prosazují...

P. Burian 4.8.2022 11:19

Ano, autor má stoprocentně pravdu. Stát se chová jako ekonomický analfabet, který považuje za ekonomicky optimální snaživým brát a nezodpovědným dávat. V jiné zemi by toto nebylo možné, protože by to bylo bráno jako podvod na akcionářích, kteří za nějakých předpokladů stability a věrohodnosti státu akcie nakoupili, aby se nakonec ukázalo, že tento stát mění podmínky svévolně a nesmyslně. Pokud k tomu skutečně dojde, můžeme nejen zavřít náš kapitálový trh, ale nebude s námi obchodovat ani Horní Volta.

F. Navrátil 4.8.2022 11:09

Termín drobný akcionář evokuje představu, že se jedná o venkovskou babičku v důchodu nebo malého živnostníka, který se zabezpečuje na stáří. Nic takového v případě ČEZu neplatí. Za drobné akcionáře se vydávají zahraniční investoři, kteří privatizačními hrátkami s úplatnými českými politiky přišli za pár šupů k obrovským majetkům. Vzhledem k tomu, že část jich pochází z USA a tento stát tvrdě brání zahraniční investice svých podnikatelů, nic se zdaňovat a tím méně znárodňovat nebude! Články údajných drobných akcionářů jsou jen propagandistická clona, aby fialová vláda mohla říci: "My jsme chtěli, ale nemůžeme!"

L. Novák 4.8.2022 11:08

To jste opsal z Wikipedie, abyste zakryl hlavní význam a souvislosti, v jakých bylo slovo v češtině používáno od konce II. světové války zejména komunistickou propagandou (a nikým jiným!).

Mimochodem, slovo "soudruh" má taky svůj původní význam jinde, než kam jej posunula komunistická propaganda. Soudruhu! :-P

P. Černý 4.8.2022 10:56

Ketas je slovo, které vychází z německého označení pro řetězový obchod. Začalo se používat za 1. světové války jako nadávka pro spekulanty, kteří nehorázně bohatli překupnictvim nedostatkového zboží, jehož ceny a nedostatek sami aktivně svým ketasenim pomáhali zvyšovat.

Nic nového pod sluncem, vy jedna komunistická propagando!

F. Zrcek 4.8.2022 10:45

Drobný akcionáři, hluboce s tebou cítím. Hryže tě ta třeskutá nespravedlnost a ohrožení svobodného podnikání.

Ale - jsme před válkou, peníze nejsou, inflace raketově stoupá, topit není čím, jezdit za co, a všude mraky ubožáků natahujích pracičky. Fialko pomoz, to já tě volil proti tomu odpornému babiši, tak chci něco na oplátku!

A teď ubohý akcionáři, kdo to má ve výsledku zaplatit?! Ti velcí a mocní? S bandou právníků za p*delí? Kterým se bohatě vyplatí někde nechat nezanedbatelné všimné pro přející politiky?

Tak se smiř s tím, že to v posledku zacáluješ ty, ubohý drobný. Tak to na světě chodí a ani soucitný babíšek by s tím nic nenadělal.

Ale může tě hřát u srdce, že bez tebe a tvých prašulí by tahle země zkrachovala o hodně dřív. Takže všichni občani jsou a budou ti vděční! Možná někoho napadne postavit ti pomník. Abys viděl, kam tvé prachy jdou.

J. Jurax 4.8.2022 10:32

Stát je povinen mít dlouhodobou, koncepční vizi jejího fungování a také ji uskutečňovat, pravíte.

Ano, je povinnen. Ovšem náš stát nic takového nemá a tudíž ani neuskutečňuje. Na druhé straně u podřízené gubernie pod kuratelou zelených euromagorů z brusele i jejich domácích přisluhovačů taky nic takového jako dlouhodobá, koncepční, rozumná a proveditelná vize nemůže existovat.

J. Jurax 4.8.2022 10:26

Brzký deficit elektřiny znamená její brzké zdražení ještě vyšší než jaké vidíme dnes. To znamená pro prakticky monopolní ČEZ ještě vyšší zisky, což akcionáře ČEZu může jedině těšit.

Že stát takhle plánuje trestat všechny odběratele elektřiny - tedy všechny obyvatele ČR - zde již není podstatné. Zelení magoři včetně pí ministryně tomu ostatně tleskají.

P. Černý 4.8.2022 10:25

Náklady na výrobu v jaderkách mají být ještě nižší. Snad kolem 15 hal. Samozřejmě, s výrobou a distribucí souvisí další náklady. Ale aby byla výsledná cena 50 krát vyšší než přímé náklady na výrobu i s výrobními režijemi, to může projít snad jenom někde v koloniích. A u nás.

L. Novák 4.8.2022 10:23

Četl jsem (nechce se mi hledat odkaz) vyjádření znalce z oboru, že publikovaná data o 0,25 Kč / kWh jsou nesmysl. Realita je někde kolem 1 Kč/ kWh. V 90. letech i řadu let později se velkodběratelská cena el. energie pohybovala kolem 1 Kč / kWh.

L. Zídek 4.8.2022 10:22

Slušná vláda nikoho netrestá. Pouze hájí zájmy občanů - vlastníků majoritního podílu. Jako ve Francii. Kdybys byl, plačko, koupil majoritu v ČEZu, také by jsi se tak choval. Ale neboj se. 5žumpa tě nezklame. Co bytomu řekli v Bruseli, Berlíně a Washingtonu, že Signál hájí zájmy své země. To ani náhodou !

J. Jurax 4.8.2022 10:20

Brzký deficit elektřiny znamená její brzké zdražení ještě vyšší než jaké vidíme dnes. To znamená pro pra

O. M. 4.8.2022 10:10

Těch 25 hal/kWh není tak úplně pravda. Tu částku v někakém rozhovoru nahodil myslím p. Křetínský, který řekl, že JE SCHOPEN za tuhle cenu elektřinu VYROBIT, ale už neřekl, jestli ji za tuhle cenu i PRODÁVÁ. Navíc neřekl, v KTERÉ elektrárně (každá elektrárna má jiné výrobní náklady), a jestli to není jen proto, že elektrárna se do 15 let zavře a šlus, že se nepočítá s žádnými investicemi do ní, že na ně nemusí vydělávat.

J. Nevrkla 4.8.2022 10:07

Google, ČEZ lichva, hned se mi objevil článek dokonce na Neviditelném psu: Podezření, ČEZ a lichva, můžete tedy lehce vyhledat a prostudovat.:-)

L. Novák 4.8.2022 10:00

Je vidět, že jste "znalec práva"... :-P

L. Novák 4.8.2022 9:58

Máte na toho vašeho "právníka" nějaký odkaz a nebo jenom kecáte z vedra jako obvykle? ;-D

L. Novák 4.8.2022 9:56

ANO! Chceme Babiše a jeho "peníze z vrtulníku" na dluh rozhazované chtivým občanům! To je ta správná politika, kterou budeme volit! ANO! ;-O

L. Novák 4.8.2022 9:52

Jo, jo, "keťasi a šmelináři", to byl slovník ;-O komunistické propagandy v boji proti živnostníkům a soukromému sektoru v době velkého zestátňování (okrádání) všech soukromých majitelů výrobních prostředků na cestě k zářným komunistickým zítřkům... Kam tahle cesta vedla, už jsme zažili a mladší si to můžou přečíst v učebnicích historie a ekonomie... ;-)

K. Novák 4.8.2022 9:42

Závist je odpudivá vlastnost!!:-P

K. Novák 4.8.2022 9:40

Proberte se dědoušku!!;-D

T. Hraj 4.8.2022 9:27

Dobrá poznámka. Těmi skutečně drobnými akcionáři jsme (ze 70%) my všichni. Lobovací sílu má ale nepochybně mnohem větší těch 30%.

J. Němec 4.8.2022 9:24

Nechoď, Vašku, s pány na led, mnohý případ známe, že pán spadne a sedlák si za něj nohu zláme.

Obchodování s polostátní firmou v polotržním prostředí prostě má svoje "špecifiká".

Třeba ta, že vám někdy stát zcela netržně, nemorálně a nesystémově pomůže, ale jindy vás zase okrade.

R. Dubravský 4.8.2022 9:16

Za doby ne tak dávné měli pro takovéto obchodníky trefné slovo "keťas". A také zákony na to, jak s nimi naložit.